Veliki pozdrav svima na sajtu. Nadam se da cete svi znati da se izborite sa ovom bolesti. Treba samo jaka zelja i volja. Imam pitanje za NIKOLABN.
Zadnjih par meseci se osecam pomalo cudno. Citao sam svasta po internetu, po raznim forumima i uplasio sam se sta sve ljudi pisu. Ne znam da li imam neke simptome koji mogu da upucuju na ALS. Da, kazem da imam 22. godine.
E ovako, zadnjih dva i po meseca imam fascikulacije po celom telu. Ne uvek i stalno tj. da je to non-stop, nego mi se javljaju poenkad u toku dana, nekad ih nema par sati, pa nekad krenu misici ponovo da titraju, naprimer titra mi u odredjenom delu lista, dve tri sekunde, i onda prestane i nadje neko drugo mesto, butina, ruka, na stomaku retko titra, skoro nikada. To traje kako sam vec rekao dva i po meseca.
Moram reci da sam jos pre vise od pola godine primetio i da mi se tresu ruke, to je toliko blagi tremor, znaci jako malo mi se tresu pretzno kad sam jako nervozan ili kad imam jaku tremu, isto tako nekad se brzo zamaram i kao da nemam vazduha u plucima dovoljno. Isto pre sest meseci su pocele ruke da mi se tresu i kad radim sklekove, znaci bas se oseti da se moji misici ruku tresu kad radim sklekove ili kad podignem ruke u vis da nosim nesto tesko. Trese se najvise taj gornji deo ruku i to samo pod teretom. Moram napomenuti da imam kifozu i spondilozu kicme, pogotovo vratnog dela. Sa tim problemom se borim vec vise od 10 godina. Osetio sam zadnjih meseci i pulsiranje stomaka i ponekih delova tela. Znaci stomak pulsira u ritmu srca i njegovih otkucaja.
Oduvek sam imao krivu kicmu jer sam naglo izrastao, u 14 godini imao sam 196 cm visinu, a sada u 22. godini imam 202 cm visinu, 94 kg. Nikad nisam imao masu, oduvek sam bio mrsaviji, jedino malo stomak imam, to je od sedenja vise. Vrat mi je stalno ukocen, pogotovo leva strana vrata, cuje se pucketanje kad okrecem glavu. To je odavno tako. Ujutru sam sav ukocen, najvise me muci vratni deo kicme, i kad se probudim i uzmem nesto tesko, taj vratni deo kicme, pocev sa rukama pocne da se malo trese. Moram da napomenem da sam zadnjih godinu i po dana bio izlozen OGROMNOM stresu, najvise zbog ljubavi, imali smo neke nesuglasice. Isto tako vec 10 godina se borim sa hipohondrijom i anksioznoscu, a u zadnje vreme i sa depresijom. Dosta puta u proslosti mi se desavalo da umisljam razne bolestine, i to uvek one najteze, i posle uradjenih pregleda, rezultati uvek budu u redu.
Prosle nedelje sam bio u Vojnoj Bolnici u Novom Sadu (Petrovaradinu). Tamo me je uputila lekarka opste prakse. Uradio sam dosta analiza, kompletnu krvnu sliku, sve je u redu, sedimentacija je 2, znaci super. Jedino sto ne valja tj. sto je preko granice je hormon TSH. Dozvoljeno je do 4.20 a meni je 4.54. Mislim da je taj hormon vezan za rad stitne zlezde. Znaci samo to od kompletne krvne slike nije valjalo, sve ostalo je u normalnim i dozvoljenim granicama. Isao sam i kod interniste, radio mi je EKG, i sve je u redu, otkucaji su normalni. Internista mi je radio i ultrazvuk stomaka i stomacnih aorti zbog pulsiranja u stomaku. Sumnjali su na aneurizmu i na prosirene aorte, medjutim posle ultra zvuka aorte stomaka i donjeg abdomena su normalne skroz. Znaci, internista je rekao da je sve u najboljem redu sto se srca i srcanih aorti tice i da nemam razloga da brinem. Radio sam i rendgen vratnog dela kicme prosle nedelje. Rezultat glasi ovako, da je prisutna lateralna devijacija cervikotorakalnog prelaza. Oni kazu da nista nije strasno vec da je to obicna devijacija. Pise isto, da se patoloske promene ne vide. Isto tako nekad imam napade panike, srce ubrzano krene da lupa, ali ponavljam internista kaze da je sve u redu.
Bio sam i kod neurologa, on mi je radio mali test, refleksi, ono sa cekicem i bockanje iglom. Sve je super, tako ona, neurolog u Vojnoj Bolnici kaze. Uputila me i kod psihologa i psihijatra. Radio sam test kod psihologa i psiholog se bio zacudio jer je pokazalo da imam aksioznost cak 92%, a depresija je 88%, i uputila me kod psihijatra, a on mi je propisao neke antidepresive. Jos se nisam usudio da ih pijem jer sam cuo da se moze da postane zavisan od antidepresiva. Citam vec dugo godina po raznim forumima sve i svasta za razne bolesti i cesto pocnem da umisljam i to mi onda neda mira jer sam hipohondar. Jako se bojim, i cesto nocu ne mogu da spavam jer mi svasta pada napamet. Psiholog, Neuropsihijatar i psihijatar kazu da su mi fascikulacije od velikog straha, stresa i nervoze. Istina je da kad sam opusten skroz, fascikulacije su retke, ali kad sam napet desava se cesce da misici tiraju. Nemam nikakvih problema sa nekim naprezanjem. Svaki dan, vec par godina redovno idem u setnje, svako vece, po barem 4 sata i nemam problema sa zamorom nogu. Moja jedina briga su bladi tremori ruku, kod velikog tereta misici gornjeg dela ruku se tresu, to je vec tako vise od pola godine, a fascikulacije mi traju vec dva i po meseca, svaki dan su prisutne, nekad vise nekad manje, nekad titraju misici par sati, nekad ne. Poceo sam i da vezbam na spravi pre dve nedelje i primetio sam da imam dovoljno snage kao i pre, ne osecam neku slabost. Kad uvece krenem da spavam i preko noci misici krenu da mi tiraju ako sam radio predhodni dan vezbe. Ja se onda sav sasecem i uplasim i ne mogu da spavam od briga jer mislim na najgore. Citao sam o raznim simptomima ALS-a po tim forumima i uplasio sam se.
Sad sam stalno napet i gledam svaki deo svoga tela, uporedjujem i gledam misice jedne noge i ruke sa drugom i slicni. Stalno se pipkam po misicima, imam osecaj da su neki misici meksi nego sto su ranije bili i slicno i da mi je jedna ruka i noga tanja od druge, ali to je ako se covek bas zagleda jako. Mislim da sam oduvek imao jednu ruku tanju od druge, samo sada svaki deo svog tela gledam i zato sam napet. Ne znam da li je ovo od hipohondrije i aksioznosti ili moze da bude i nesto opasno kao sto je ALS. Nemam opet mira, iako sam bio kod neurologa i neuropsihijatra. Oni kazu da su refleksi dobri i da je sve zbog stresa i nisu me upucivali na druge neuroloske preglede. Ja se sav bojim, i ne znam kome da verujem vise. Ne znam kakvo je vase misljenje.
Hvala unapred !!!