Dobar dan svima! Imam problem sa ulnarnim živcem.Sve je počelo 2011.g. Osjetila sam blago mravinjenje u 4. i 5. prstu lijeve šake.Dok sam tapkala prstom po podlaktici javljali su se trnci koji su
prolazili podlakticom do 4. i 5. prsta. 2012.g. radim EMNG koji pokazuje usporenje brzine motorne provodljivosti u segmentu podlaktice.Pošto sam slomila tu ruku neurolog me šalje na rtg podlaktice.Ja sam to sve zanemarila do početka ove godine dok nisam primjetila atrofiju šake.Kroz ove godine polako sam gubila osjet u 4. i 5. prstu. Odlazim ponovno na EMNG koji pokazuje na tešku kroničnu kompenziranu neuralnu leziju registriranu u lijevom hipotenaru, blažu do umjerenu u lijevoj podlaktici.Distalna latenca lijevog n. ulnaris produžena uz reduciran M potencijal i usporenu brzinu provođenja za motorna vlakna u segmentu lakta i podlaktice,neuralni potencijal reduciran uz urednu brzinu provođenja za osjetna vlakna.Nalaz i klinička slika odgovaraju kompresivnom oštećenju lijevog ulnarisa u segmentu lakta uz dodatno oštećenje kroz podlakticu.U siječnju ove godine imala sam antepoziciju živca. Bilo je dobro 3 mjeseca nakon operacije, tada se stanje pogoršalo uz žarenje, i stezanje u šaci uz gubitak malih mišića šake.Radim EMNG kod drugog neurologa.Klinički i EMNG nalaz odgovara uznapredovalom sindromu proksimalnog dijela Guyonovog kanala. nakon toga imala sam dekompresiju živca u Guyonovom kanalu. Zahvat je bio ove godine u 7.mj. Nakon op. žarenje je trajalo dugo. Traje i sada ali manjim intenzitetom. Izgubila sam male mišiće šake. Prije dva dana radila sam EMNG kod iskusnog neurologa koji govori ovako: M. abductor digiti minimi sin., m.abdductor pollicis sin., m.flexor capri ulnaris sin. prorijeđen intermedijarni uzorak,pojedini potencijali su prošireni,polifazični,srednjih amplituda.U mirovanju brojne fibrilacije, pozitivni šiljasti valovi.Zaključak: Elektromiografski se na gornjim ekstrmitetima registriraju srednje teške do teške kronične neurogene promjene distalno u inervacijskom području lijevog ulnarisa kroz cijelu podlakticu i šaku. Neurografski motorne brzine provođenja su u granicama normale pri plurisegmentnom ispitivanju oba ulnarna živca i lijevog n. medianusa. F-val primjerenih latencija.Senzorni odgovor lijevog n. ulnarisa je niskih amplituda,blago odgođen. Senzorni odgovor na lijevom ulnarnom živcu dobiva se sa svih ostalih prstiju lijeve šake. Nalaz govori u prilog starijeg aksonalnog oštećenja lijevog ulnarnog živca u razini distalne nadlaktice i lakta, sada neurografski djelomice kompenziranog. Obzirom na simptomatologiju (peckanje i žarenje), vjerojatno je stvaranje efaptičkih sveza preostalih vlakana lojevog ulnarnoh živca sa lijevim n. medianusom (bogatim autonomnim vlaknima).
Googlala sam i naletjela na ALS. U panici sam već jako dugo! Svi neurolozi negiraju ALS. Ovaj zadnji neurolog mi je rekao da ja nemam veze sa ALS-om, da reže žile ako ja to imam. U godinu dana napravila sam 8 EMNG nalaza. Svi ukazuju na oštećenje ulnarnog živca, ostali živci su u redu. Ne mogu si pomoći, i dalje googlam. Molim vas recite mi kako bi EMNG nalaz izgledao da imam ALS??? Oprostite na dugačkom postu. Puno vam hvala!!!!