ALKOHOLI:AR????

smeh:
Čitale smo istu literaturu ;) . I, očigledno, imale sličan problem po ovom pitanju.
Ali, znaš li šta mi se redovno dešavalo? Nakon što prebolim vezu u kojoj (uvek naknadno to priznam :evil: ) sam opet ja ispala bolji oslonac i podrška njemu nego obrnuto - sretnem nekog sasvim različitog: stabilnog, sigurnog, pametnog, obrazovanog... I, naravno, odahnem i sa olakšanjem i oduševljenjem pomislim: "Konačno!", kad, nakon nekog vremena i pravog zbližavanja (kada on počinje da se opušta) ispadne da to baš i nije tako... pa se na kraju uloge skoro sasvim promene!
Više puta sam bila u dilemi da li ih ja takve biram, ali sa godinama sam sklonija da verujem kako se, ipak, radi o različitom pristupu i poimanju stvari. Verujem da i oni veruju kako su oslonac i podrška (u stvari, u nečemu i jesu), a da je moja greška što verujem u bajke i postojanje Muškarca (sa sve velikim M ;) ) koji je u stanju u svemu da bude "jači".
Vezano neposredno za temu... Imam iskustvo sa alkoholom (na žalost!), ne lično i znam šta je to. Ali, nekako ne mislim da stvari treba generalizovati, i da "Lindalo" ima pravo u tome da čoveku pruži šansu da se toga oslobodi.
Možda sam previše romantična, ali čini mi se da se ovde ne radi u potpunosti o tome da ga ona "popravlja", već da zajedno dođu do njega i onoga što on u stvari jeste... kad je "sam" (poznat izraz za alkoholisanost "nije sam ;) ).
Stariselagano... tvoje iskustvo je užasno... i stvarno se naježim razmišljajući o tome. :-?
I, da... knjiga se zove "Alkoholizam od prve do poslednje čaše" - zaista je dobra.
Ovde niko izgleda ne shvata problem: covek nije svestan da je bolestan, nikad to nece priznati.Pa kako onda da mu pomogne i kako da mu da sansu????On ce joj reci da sa njom nesto nije u redu!!!!

mojickamala:
Ljudi, ako ja sad imam tremu pred ispit i nervozna sam u pm i ako će me ta nervoza koštati, zar nije pametnije da popijem jedan pelinkovac za bolje varenje situacije...
Jesam li ja u toj priči alkoholičar???
Inače loše podnosim alkohol, gadi mi se da ga pijem, pa čak i vino uz klopu, ali ponekad mi dođe da popijem jednu, onako iz zadovoljstva...ili da se smirim (a to mi dođe par puta godišnje kad me uhvate moje bubice ili kada mi se desi nešto strašno-npr kada mi beba od 4 meseca pala sa 1,5 m visine prošlo bez ogrebotine, a ja ostala sa traumom, posle šetnje po lekarima da mi kažu da je sve u redu, popila sam 1dcl vinjaka da se sastavim)
Po nekim postovima moglo bi se reći da su to odlike alkoholizma (prosek mi je oko 1/3 l alkoholnog pića godišnje)???
Malo sam zbunjena!
Ili sam samo strašno nervozna pred ispit....nisam polagala ništa od februara...držite mi fige.

I za tebe, da ne bi bila zbunjena, prporuak je :"Akoholizam od prve do poslednje case", Kreativni centar. Ali, ne brini: Alkos je onaj koji posle 1dcl ne moze da stane. Poenta je u tome- NE MOZE DA SE ZAUSTAVI DOK NE PADNE MRTAV OD ALKOHOLA. Zato ni jedan leceni alkos ne sme da lizne alkohol, jer se ne zaustavlja dok ne popije nekoliko litara!!!!!

mojickamala:
Ljudi, ako ja sad imam tremu pred ispit i nervozna sam u pm i ako će me ta nervoza koštati, zar nije pametnije da popijem jedan pelinkovac za bolje varenje situacije...
Jesam li ja u toj priči alkoholičar???
Inače loše podnosim alkohol, gadi mi se da ga pijem, pa čak i vino uz klopu, ali ponekad mi dođe da popijem jednu, onako iz zadovoljstva...ili da se smirim (a to mi dođe par puta godišnje kad me uhvate moje bubice ili kada mi se desi nešto strašno-npr kada mi beba od 4 meseca pala sa 1,5 m visine prošlo bez ogrebotine, a ja ostala sa traumom, posle šetnje po lekarima da mi kažu da je sve u redu, popila sam 1dcl vinjaka da se sastavim)
Po nekim postovima moglo bi se reći da su to odlike alkoholizma (prosek mi je oko 1/3 l alkoholnog pića godišnje)???
Malo sam zbunjena!
Ili sam samo strašno nervozna pred ispit....nisam polagala ništa od februara...držite mi fige.

mojicka,
takvo pijenje, po mom amaterskom misljenju, ne mora da znaci da si alkoholicar; "samo" da na pogresan nacin resavas problem.
i to - MALI problem, jer je nervoza pred ispit p. dim u odnosu na ono cega sve NADALJE ima u zivotu.... 'oces onda da krenes tako svaki put? sa sve vecim kolicinama...? sa udrobljenim bromazepamom...?
o tome govorim.

nego: ja ne sumnjam u tebe, i zelim ti sve najbolje, i jakojako mnogo srece i sve, sve :). drz' se :).

gurmanci:
lindalo:
Da sam ovde napisala kako je covek koga volim oboleo od bilo koje organske bolesti,

ali ovo nije bilo koja organska bolest!!! Fizicki bolestan covek je neizmenjenog ponasanja, sto ovde nije slucaj. Plemenito je sto zelis da pomognes, ali ujedno preuzimas odgovornost i za buducnost svoje dece, a od toga veca odgovornost ne postoji. To, dakle, nije samo licna odluka koja se tice samo vas dvoje.

da, i najcesce nije osoba koju treba "spasavati", jer vec zna od cega boluje, sta mu je, i vec postoji "zadato stanje"..... da ne govorim o tome sto su mnogi hendikepirani/hronicno oboleli ljudi cak izuzetno stabilni, orijentisani ka porodici i zeni, i zaista oslonac u mnogom pogledu.....

indigo:
mojicka,
takvo pijenje, po mom amaterskom misljenju, ne mora da znaci da si alkoholicar; "samo" da na pogresan nacin resavas problem.
i to - MALI problem, jer je nervoza pred ispit p. dim u odnosu na ono cega sve NADALJE ima u zivotu.... 'oces onda da krenes tako svaki put? sa sve vecim kolicinama...? sa udrobljenim bromazepamom...?
o tome govorim.

nego: ja ne sumnjam u tebe, i zelim ti sve najbolje, i jakojako mnogo srece i sve, sve :). drz' se :).
Mislim, ljudi da će ovo biti jedan ispit manje do kraja, ali sutra ću znati sigurno...
Mislim, što se tiče pićenca, to je više bila misao o ispijanju čašice (da sam popila mrvu, od umora bih zaspala na ispitu!)
A bromazepam i sl. NE NIKAKO NIKADA.
I hvala na podršci!

Lindalo,sve da je tvoja sumnja i tačna,a ja
verujem da nije,tvoja odluka je plemenita i ispravna,ljudska,da
ne kažem hrišćanska.Shvati,najveći greh je uskratiti nekom njegovu slobodu,
a onda ne verovati nekom,a da on to ničim nije zavredio.Greh,
prvo prema sebi,a potom prema drugom.Mnogi ti ovde pričaju iz vlastitog iskustva.
Iskustva su uglavnom loša,ali ne potvrđuju i ne čine život.Naravno,
da ja shvatam ovde gospođu čija je životna priča užasna i iskrena.
Znaj kao što ima zla,postoji i dobro.Čovek je dobar po prirodi,pa
i u najvećem zlotvoru možete naći delić dobroga,u to sam verovao oduvek,i
onda kada sa hrišćanstvom nisam imao nikakvih dodirnih tačaka,
izuzev tradicionalnih,tj.slavljenja slave.
Nadalje,nije sloboda činiti sve što ti se prohte,iz slobode proizilazi
odgovornost za datu slobodu,pa je samim tim sloboda,kao osnovno obeležje čoveka
uslovljena njegovim delanjem,odnosno njegovim etičkim imperativom.
Ako nema,ali doista nema, odgovornosti osobe koja ima slobodu,onda se ja slažem sa
prethodnim sagovornicima.A,opet treba razmisliti i iskreno odgovoriti
da li je naš sud subjektivan i ishitren,jer na žalost,skloni smo
izjednačavanjima i uopštavanjma.

zt,
ja ne samo da stvar vidim mnogo jednostavnije, nego smatram da ovakva "raspredanja", rasclanjivanja, analiziranja i "poetski uzleti", kojima sam godinama bila sklona, em zamagljuju situaciju, em oduzimaju dragoceno zivotno vreme.
kako pokojni dusko jednom rece, sve stvari su u zivotu krajnje jednostavne - dakle: covek ili pije, ili ne; i lindalo moze da bira - da li ce da ostane sa njim (i sa sumnjom, a kasnije, ne dao bog, i sa lecenjem), ili ne.
i to je sve.
"mala" je nesreca sto je cela prica "tamni vilajet" - ko uzme, kajace se, ko ne uzme, opet.... a mi ovde, kao "psiholozi" i psiholozi (i psihijatri :) ), mozemo samo da pijemo kafu i posmatramo sta se zbiva... sa manje ili vise dobre volje i namere :).

a što ste se vi tetkice javile,kad vama poruka nije bila ni upućena.Da li to na svakom podforumu postoje dežurni kapoi.Jeste mrsomud zakomplikovao,ali pretpostavljam da će Li shvatiti.

Volim kad se nadje neko, koji ako se javi neko ko se ne slaze, odmah odgovara "zasto citas i odgovaras kad ti se ne svidja, a i nije tebi namenjeno" Pa forum je zato da se razmenjuju misljenja, a ne da neko odlucuje kad i kome semoze odgovoriti.
Zamrsio si brate, nista nije jasno sta hoces da kazes i to ti je receno. Ako dakloe ne razumemo sta hoces ili nismo shvatili dubokomislenost tvojih reci, ne treba da se "petljamo" jer ionako nismo odrasli tvom nacinu izrazavanja?
A ti sad treba da nas savetujes da ne odgovorimo na postove jer nisu nama namenjeni? Pa ako hoces da nasamo "catujes", predji na pp, ovde ces ili razmenjivati misljenja ili ostati usamljen u svojim lingvinistickim ekvilibristikama.
Aj' ti to jos jednom, al' onako jednostavno da i mi ostali razumemo.

tetka mu u gaćama
moon.gif
mutavi mrsomud :lol:

salu na stranu,
juce videh opet nesto strasno... dolazi mi na posao jedan covek vec neko vreme, apsolutno alkoholicar - izuzetno inteligentan, obrazovan covek, koji ima "lepe" ljubicaste zilice na licu, od oko 60 godina, uvek se oseca na "zestinu", koji cim moze da progovori pita da li moze kod kuce da "ispere usta" rakijom. uspesan, situiran, "najpametniji", agresivan i jezicav, ponasa se kako se ponasa, nema granice, ali smo navikli....

juce dovodi zenu - vidim je prvi put u zivotu, u braku su 20-tak godina; ima 45 godina, izgleda kao od 65, blago receno, sedi i gleda me pazljivo, OVOLIKIH ociju.... sitna, blaga, ljupka. muza moram da izbacim napolje, jer se ponasa drsko i neotesano, i jer ON odgovara na pitanja koja njoj upucujem....vidim da drugacije necu s njom uspostaviti kontakt, plasi ga se :(.
zena-zrtva potom vrlo lepo odgovara na moja pitanja, i na moje zaprepascenje, shvatam da uzima fenobarbiton (udarac u glavu, mili muz je bio besan), sedative, antidepresive, kompenzatornu terapiju za stitastu zlezdu.....
jos malo je ispitujem, vidim pred sobom inteligentnu, blagu osobu, finog coveka, koja se posle prve "rezerve" prema meni nesto kasnije i stidljivo smeje, ljupko, divno, iskreno kao dete.... stalno bojazljivo pogledava prema vratima...
dece nemaju.
doci ce i danas, pa sad pijem kafu i opet iscitavam sta je fokalna epilepsija....uf :(.

stari se lagano,
dobro da si ziva. :(

jaoooo :cry:
ženica - sirotica. Te blage najčešće nayebu?

inače, desilo mi s esa nekom drugaricom s kojom se retko viđam - istovetna situacija - ja pitam nju, a gospodin odgovara :shock:
ma nisu ni u vezi bili, tipa kolege su, dovezao je do Bgd i sl :?
Ona sad ponovo živi u Bgd, ne stižem da je pitam...Zastrašujuće iskustvo.

ne znam, betty; ja sebi ne mogu da predstavim ni uz najludju imaginaciju kako je ta zena mogla izgledati pre 20-tak godina.... bog zna. vidjala sam mnogo puta kako neko izgleda posle duze veze ili braka koji ga melje zivog, i uvek mi je slabo sta bilo jasno :(. mislim, znas i sama, racionalno mi jeste jasno, ali mi se srce stegne....
zato sam i rekla lindalo to sto sam rekla: moj utisak je da zene ne znaju u sta se upustaju, verujuci da ce s jedne strane - uspeti, a sa druge strane da ce moci da izadju (ako treba i dotle dodje) - "neostecene", a dogodi se da ne mogu da "izadju" UOPSTE. puka iluzija...

Back