Албанци нису Илири

Er reiste of nach Montenegro, Albanien,
o0yw4x.jpg

20az0br.jpg

http://www.1st-art-gallery.com/Paul-Jovanowich/Albanian-Sentinel-Resting-(arnaueti

the following period, having noticed greater interest of Europe for the Balkans, he painted mostly scenes from the life of the Albanians,

Paja Jovanović
vidiš kad si neuk kako ispadneš i smešan.

prva slika, navedi "albanske" elemente u nošnji. nema ih jer i nije slikana na putvanju po balkanu. slikana je na osnovu fotografija iz hercegovine a inspiracija je bio komšija pajinih roditelja iz vršca koji se borio u navesinjskoj pušci na strani hercegovaca.

druga slika, tako su se na balkanu pod turskom vlašću u to vreme oblačili i nealbanci, evo jednog koji se direktno borio protiv albanaca, slika se zove srpski ratnik.

jeste da je na engleskom "KILT",

srpski "haljina"

ali koje je etimoloshko znacenje same reci, kovanice "fustanela".

Da pomognem "FUSTANELA" je kovanica sastavljena od dve reci "FUSTA" + "NELA".

Pitanje je: Koje je znacenje reci "FUSTA" = ? (ovo sigurno znash) = "HALJINA" = "KILT",

a shta znaci "NELA", na shchipitarskom?

Ja ti nista vise ne odgovaram , jer samo pitas a ja samo odgovaram i dajem na svako tvoje pitanje po 5 dokaza ...
DALI SI TI DAO TAKVE DOKAZE OD KADA SMO POCELI RASPRAVU ?
Toliko da bude covek ne razuman nisam u zivotu video ..
Izvini na izrazu ali LAZES NEPREKIDNO OVDE i sve na grbu albanaca , jer nemas tvoju Cincarsku istoriju pa mislis da smo svih toliko naivni ..
Ja bi te zamolio da me ne repliciras jer nema svrhe vise , u svaku tvoju pitanje koji samo pitas i pitas , i nista ne dajes o vama , imas ovde od mene vise od 100 dokaza ..
Sretno D-1.

Poslednja izmena:
Imate i video dokumentarac o njemu Luctor i Aurora , stvar je bila fustanella i slikar je bio Jovanovic koji se bavio slikarstvom ''zivot albanaca '' imate i link ..
Sta vama je sada , jer sam ja slikao njih ili on ??
o jovanoviću s+znam svako više nego ti. postoje njegovi dnevnici gde piše šta je gde slikao i koga je slikao, u vreme kada putuje delovima balkana koji su pod turskom vlašću i oni koji nisu albanci oblače se isto kao albanci tako da oni koji su srbi i ubijaju se sa albancima izgledaju isto kao albanci.

navedi koje se njegove slike odnose na "život albanaca".

o jovanoviću s+znam svako više nego ti. postoje njegovi dnevnici gde piše šta je gde slikao i koga je slikao, u vreme kada putuje delovima balkana koji su pod turskom vlašću i oni koji nisu albanci oblače se isto kao albanci tako da oni koji su srbi i ubijaju se sa albancima izgledaju isto kao albanci.

navedi koje se njegove slike odnose na "život albanaca".

Naveo sam link .. lepo pise i plus toga youtube -dokumentarac .:mrgreen:

i šta tu kaže? da je slikao i među albancima?

pa jeste, ima i slike koje se zovu arbanas i arnaut u zasedi. u svakoj njegovoj monografiji mogu se naći, ne vidim ostale na netu ali ima ih po bibliotekama.

ovo što ti navodiš nisu albanci, čovek je lepo pisao gde je i koga slikao.
Pa ti nisi u toku lepotice , jer si citala raspravu u proslu stranicu ??
Pitao covek za Fustanellu (D-1) ,jer njemu cilj preko dlake da se hvaca za istoriju ,i tako da stvori preko albanaca novu Cincarsku istoriju koji isti pokusava od kada je ovde :mrgreen:

Nije stvar o P.Jovanovicu nego noshnja ..

Arberi prijatelju... Mani se corava posla... Niste vi nikakvi Iliri niti ikakav pra narod...
Basteni svoju kulturu (ako je imas) i ne svojataj tudje,jer time samo ruzis to sto imas... Ako si pametan covek,shvatices sta ti kazem...

Da li ovo ima vise smisla ? Da podsetimo sta te do sada svojatali.... - Sve srpske srednjovekovne crkve na Kosovu i Metohiji,Aleksandra Makedonskog,Karadjordja,Napoleona,Teutu.... Dokle vise ?

Prapostojbina Albanaca odnosno Shiptara je KAVKAZ. Tu su imali drzavu sa visevekovnom tradicijom.
Imas i danas ostatke neke njihove tvrdjave.

PRVI POMEN ALBANACA NA BALKANU JE IZ JEDANAESTOG VEKA OD STRANE VIZANTINACA.
Imigrirali ste na danasnje prostore posle slama Muslimana na Siciliji i u Italij. Na Kosovo i Metohiju dolazite sredinom 17-og veka i zbog velikog prirodnog prirastaja vremenom postajete vecinsko stanovnistvo.

Ne znam da li ti se to svidja,ali to su cinjenice.

I meni se ne svidja sto je Hitler unistio nasu najvecu biblioteku u Beogradu, sa namerom bda UNISTI SVAKI POMEN O SRBIMA... Tu smo izgubili neprocenjivo kulturno dobro... Preko 500 000 jedinstvenih knjiga i srednjovekovnih dokumenata je tu unisteno...

Poslednja izmena:
Albanski ................................Engleski
Fustanella ..............................Kilt
Dokaz = http://translate.google.com/#sq|en|fustanella

bye-bye :bye::bye:

Још само да нам кажеш оно што си пропустио,и да широм арапског света, назив за дугачку хаљину гласи ФУСТАН и да има етимологију од арапског шатора ФУСТАТ који је истог облика.

дакле проблем је у томе што немате други назив, , сад може :bye:

Rec "FUSTANELA" kao kovanica, moze da ima objashnjenje samo na jeziku onih koji su stvorili taj deo odece.

Немој да се трудиш, реч је арапска и ушла је у све наше језике у исто време.

Citat:
Original postavio D-1
Rec "FUSTANELA" kao kovanica, moze da ima objashnjenje samo na jeziku onih koji su stvorili taj deo odece.

Немој да се трудиш, реч је арапска и ушла је у све наше језике у исто време.

Nisam siguran da je bash tako.

Recimo, kakvu su odeciu nosili makedonski "falangisti" ?

"FUSTANELU" ?

Nisam siguran da je bash tako.

Recimo, kakvu su odeciu nosili makedonski "falangisti" ?

"FUSTANELU" ?

Ја бих те молио за извор?

A , док га тражиш, занимај се овим:

The fustanella was thought to have been originally a southern Albanian outfit of the Tosks and introduced in Greece during the Ottoman occupation that began after the 15th century.
# ^ James P. Verinis, "Spiridon Loues, the Modern Foustanéla, and the Symbolic Power of Pallikariá at the 1896 Olympic Games", Journal of Modern Greek Studies 23:1 (May 2005), pp. 139-175.
# ^ Nasse, George Nicholas (1964). The Italo-Albanian Villages of Southern Italy. National Academies. p. 38.

Једино ако ниси мислио на Колокотронисове фаланге?

Иначе се и на шпанском језику хаљина назива ЕЛ ФУСТАН , реч коју су донели и оставили МАВАРИ.

Poslednja izmena:
Ја бих те молио за извор?

A , док га тражиш, занимај се овим:

The fustanella was thought to have been originally a southern Albanian outfit of the Tosks and introduced in Greece during the Ottoman occupation that began after the 15th century.
# ^ James P. Verinis, "Spiridon Loues, the Modern Foustanéla, and the Symbolic Power of Pallikariá at the 1896 Olympic Games", Journal of Modern Greek Studies 23:1 (May 2005), pp. 139-175.
# ^ Nasse, George Nicholas (1964). The Italo-Albanian Villages of Southern Italy. National Academies. p. 38.

Једино ако ниси мислио на Колокотронисове фаланге?

Иначе се и на шпанском језику хаљина назива ЕЛ ФУСТАН , реч коју су донели и оставили МАВАРИ.

Izvor:

svi slikoviti prikazi prezentuju anticke falangiste odevene u "kratkim fustanelama".

241rr5v.jpg

Kratka fustanela je tipicna odeca za "planince" arman makedonskog porekla.

dcd3ya.jpg

Recimo u svim romanima o Alexandru postoji opis gde "Klit brishe svoje ruke od "krateke suknje" koja je tipicna za planince" (taki su opisi; p.s. nemam vremena da pretrazujem zapise).

koje je etimoloshko znacenje same reci, kovanice "fustanela".

"FUSTANELA" je kovanica sastavljena od dve reci "FUSTA" + "NELA".

Pitanje je: Koje je znacenje reci "FUSTA" = ?

a shta znaci "NELA"?
---------------------------------------------------------------------------

dal "NELA" znaci neshto na arapskom?

Poslednja izmena od moderatora:
Jeli "Kosovar" konkretno mislim na Shchipitara sa Kosova, jer kosovar je saki zitelj Kosova nezavisno od etnicke pripadnosti;

1. gde je POLIFONIJA u "kosovarske shchipitarske" pesme? zashto ne znate da pevate "polifonicke pesme"?

2. jel znash uopshte shta znaci "FUSTANELA" u etimoloshkom smislu ?

3. ako ste isti narod, zashto "kosovari" ne nose "FUSTANELU"?

4. pesme moze svako prevesti na svoj jezik. Ako je neko otpeva na italijanskom, znaci da su Sulioti Italiani?

5. sadrzaj konkretne pjesme odredzuje pripadnost, a sadrzaj je sasvim jasan.

Kosovar je Albanac koji zivi na Kosovu. Sad, posto smo drzava, Kosovar je svaki gradjanin ove drzave.

1.Polifonija postoji kod Toska kao sto Lahuta postoji kod Gega.

2. Fustanella od albanskog: Fus + te tona=fustan ( stavim sve ispod; pokrivam se).To je narodna nosnja koju su Grci uzeli od svoje albanske populacije. Ilirski karakter fustanelle je prihvatio i etnografski specijalista F. Nopcsa, 1959. Grci su poceli da je nose samo u XIV veku. Za albansku fustanellu pricao je i Lord Bajron u " Child Harold).

3. Fustanelle nose i Severnjaci a kao narodnja nosnja postoji i na Kosovo.

4. Pesma koju si cuo nije PREVEDENA nego u originalu. Idi u Grckoj kupi CD s Arvanite pesme i trazi od Grka da ti prevedu. Ako neko ti prevede, proveri da li on zove sebe Arberor, znaci da li je poreklom Albanac.

5. Sadrzaj pesme nisi bio u stanju da razumes. Jer kad bi razumeo, znao bi da je prva ljubavna pesma a druga patriotska. Inace ima pesme gde se spominju Albanci i Albanija a nikad Grci i Grcka.

Poslednja izmena:
Ове две песме сам нашао у збирци часописа Вила, Стојана Новаковића, у фељтону о грчкој поезији, вероватно има још нека:http://books.google.com/books?id=rk...e=gbs_v2_summary_r&cad=0#v=onepage&q=&f=false
Kad sam ja postovao Стојана Новаковића odgovorio si ovako Milorade :
Ovo je bio jedan od smradova.
Inače, moja teza je da je istorija počela da se falsifikuje buđenjem sveslovenskog pokreta, dakle kulminacija 1848.
Samo zato sto je napisao ovako : Stojan Novakoviç “Balkansko pitanje i istorisko -politie beleske od Balkanski poluostrov” (1886 -1905)
2i8j5aq.jpg

A sada kad ti bar malo odgovara , postiras ga i sa poljubcima ..:)
Postajes ko moj policijac u svaki post , ne da nemas veze o nicega nego , i gde nije tvoja stvar mesas se bez potrebe , dovoljno dokazuje post gore .

Poslednja izmena:
Albanci nisu Iliri-ali je veliki broj albanizovanih Ilira u Albaniji..
Ako pogledamo genetsku strukturu stanovnistva Albanije-cetvrtina Albanaca ima E1-albanske gene..
U Albaniji je dve trecine stanovnistva-srpsko-cincarsko-grckog porekla..

http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml

Ti druzhe ako se secas za Albance u Egipet , kada sam pomesao Ali Pashë Tepelena i Mehmet Ali Pasha u Egiptu , kad si mi objasnio polako Albanci da su do pred 50 godina bili u Egiptu , secas se nije davno ? :mrgreen:
Sta su nosili Albanci tamo : http://jeanleonegerome.blogspot.com/search/label/Arnaut of Cairo Gerome
Autor :Jean Léone Gérôme

Arnaut of Cairo
Klikni na prikazi sadrzaj
2zp6ryd.jpg
Artist:Jean Léone Gérôme
Title: Arnaut of Cairo
Signed lower left 1870-1871
Medium: Oil on Panel
Size: 10x7.75in (25.4x20cm)
French Orientalist

Poslednja izmena:
Kad sam ja postovao Стојана Новаковића odgovorio si ovako Milorade :

Samo zato sto je napisao ovako : Stojan Novakoviç “Balkansko pitanje i istorisko -politie beleske od Balkanski poluostrov” (1886 -1905)
2i8j5aq.jpg

A sada kad ti bar malo odgovara , postiras ga i sa poljubcem ..:)
Postajes ko moj policijac u svaki post , ne da nemas veze o nicega nego , i gde nije tvoja stvar mesas se bez potrebe , dovoljno dokazuje post gore .

Да, стојим иза тога и даље, ово му је часопис у време када је био професор у средњој школи и није се бавио политиком. Друго, ова тема није његова него је само пренео чешког писца који је обрађивао песме са територије Грчке.

Izvor:

svi slikoviti prikazi prezentuju anticke falangiste odevene u "kratkim fustanelama".

Д1, не буди неозбиљан, кад сам те молио за извор нисам ти тражио дечје цртеже из двадесетог века, него нешто слично овоме:

φουστανέλλες написано у трећем веку пре нове ере, као опис гардеробе коју су носили фалангисти, немој да ми објашњаваш својим речима.

Ако немаш, онда ништа, други пут.

Back