pele27, ja mogu da odmorim, vidim da si uznapredovao da savetnika

Salim se, naravno!
Izvini sto ti nisam odmah odgovarao, vikendom gledam da sam što manje za kompom (dosta mi ga je na poslu). Meni tvoj aq izgleda sada mnogo lepše, kada je dobio "leđa"-tapetu. Ne mogu baš najbolje da te skontam oko tih mehurića. Ranije si mi pisao o tome da ti se sviđaju mehurići u aq i da ćeš ipak ubaciti vazdušnu pumpu u aq, a sad kažeš da ti smetaju

Po stoti put, ribu koju si ubacio u aq pre vremena

hrani jako malo, u početku.
Što se tiče tog tretiranja vode, mnogi to rade. Ne znam sa čim se je tretirali, pa neću da komentarišem. Postoje tretmani za vodu (hlor) i za filter (ubrzava stvaranje korisnih bakterija). Inače, takvu hemiju izbegavam i lično pa neću da se pravim pametan oko nje. Ali ako ste poštovali uputstva oko doziranja ne bi trebalo da bude problema. Samo nemoj, kao svi Srbi, da doziraš "od viška glava..."

Meni malo to plavo kamenje "bode oči" u tvom aq, nije mi prirodno. Ali ako se tebi sviđa, uživaj!!!
Izbegavaj samo (nisam ni video da imaš) da ubacuješ one morske školjke u aq. Tu mnogi greše. Prvo one su uglavnom lakirane, a drugo one se vremenom raspadaju i povećevaju tvrdoću vode. Ako ne znaš, naše vode (česmovače) su uglavnom vrlo tvrde (zato imamo kamenac

), a tim "sitnim ribama" za koje si se opredelio odgovara mnogo mekša voda, pa im ne treba još dodatno otežavati.
Što se tiče aq od 15l, naravno da je mali. ALi dobro, šta je tu je. Ubaci im jedan agaoni filter (to je onaj mali, plastični filter koji se napuni sa vatom, onim keramičkim prstenovima), koji se spoji sa pumpom (vazdušnom) i na taj način se i voda filtrira i aq se bogati kiseonikom. Taj filter, sa sve "punjenjem" možeš kupiti u nekom pet šopu. Stavi neki kamen u aq, da zakloniš filter i da ti aq ne izgleda prazan. Sipaj im malo (1,5 kg) sitnog kvarcnog peska na dno (takođe u pet šopu) da mogu malo da ga vrte po ustima. Vremenom im ubaci i jednog ancitrusa (lepljivac za staklo). Za rasvetu ima da se kupe (da, opet u pet šopovima) već gotove rasvete za tako male aq (mislim da koriste halogene sijalice). Biljke će teško uspeti pored japanki (vole da ih grickaju), pa se nemoj ni truditi. Izuzetak je anubius nana (ima tvrdo lišće). Grejač ti za japanke i ne treba (pod uslovom da imaš grejenje u kući), pošto japanke vole malo hladniju vodu.
E da, pele27, možeš ubacivati još filtera u aq, ako ne misliš da će ti ružniti aq. Akvtinvi ugalj ti ne treba u ugaonom filteru, već vata i oni keramički prstenovi (na koji se nastanjuju kolonije kor. bakterija). Možeš ga staviti negde u ugao aq i spojiti sa tom vazdušnom pumpom koja ti već radi.
Ako se i opredeliš za akvivni ugalj (opet me ne poslušaš!) izvadi ga za par nedelja. On (po meni totalno nepotreban) služi za hemisku flitraciju vode. Znači sakuplja u sebe eventualne hemiske otpatke dok se ne
zasiti, a onda (nakon par nedelja) krene da ih otpušta nazad u aq i napravi još gore stanje nego što je bilo. Mnogo ti je bitnija biološka filtracija, koju vrše korisne bakterije nastanjene na keramičkim prstenovima, bio bol kuglicama... I postoji još i mehanička filtracija (čisti prljavštinu iz aq) koju vrši vata, sunđeri...