Ако је Бог Љубав, чему онда вечне муке у паклу? О учењу Оригена Александријског...

Citiraj odredjene stihove pa cu ti reci :)
pa jel sam ja citirao
46. И ови ће отићи у муку вечну, а праведници у живот вечни.
samo mi navedi da iko od nas ljudi u jednoj recenici navodi dve stvari ravnopravno, sta znam npr. na slavini dve rucke, jedna za toplu, a druga za hladnu vodu, pa da mi shvatamo jedno bukvalno, a drugo simbolicno - to bre nema ni u pisanoj, ni u govornoj reci, nema veze s pamecu, da je voda samo hladna, a topla da nije voda, vec para, AKO bojler, ognjena pec radi uopste, pa pece kao peklo/pakao. To tako nema no u jednoj sferi zivota, ako me razumes, ovo hocu, ovo necu, to detetu objasnis da ne moze tako, i ono nauci.
Ali, ako nismo deca, rece apostol ,jevrejima sablazan, helenima bezumlje, jer jednima jedno bi mozda odgovoralo, a drugo ne - isti princip odbijanja, - zasto ljudi neki i ovde odbijaju hriscanstvo, ne GRAVITIRAJU, vec neke druge odbojne sile imaju... a kod vas na dugoj strani ih privlaci OBLIKOVANJE, jel zanimljivo je kada se ljudima ispira mozak i uravlja se njima, jel naprave se po meri organizacije...

Poslednja izmena:
Mene zanima šta na ovu temu ima da kaže biblistika. Zašto se večne muke najviše potenciraju u jevanđelju po Mateju koje je upućeno Jevrejima? Kada Isus kaže idite od mene u oganj večni koji je pripremljen đavolu? Ako je pakao duhovno stanje zašto se kaže da je pripremljen i zašto oganj večni izgleda kao nešto spoljnje u šta grešnici treba da budu bačeni?

Takođe Otkrivenje na nekoliko mesta pominje jezero koje gori ognjem i sumporom. Da li je u pitanju bukvalno fizički oganj ili je u pitanju metafora? Šta piše i kako piše u grčkom originalu?

Original je na hebrejskom,a original nije sačuvan,tako da to sigurno nije original.A Sinajski kodeks je jedan od najvažnijih prevoda Novog Zaveta tako da nemam razloga da verujem suprotno.Dakle,tu stoji "večna muka" a ne "uništenje".Nego čudo kako ja u svim ostalim prevodima nalazim suprotno tome što ti kažeš?
Na hrbrejskom nacinu izrazavanja i razmisljanja , vecno ne znaci uvek vecno.
Vec trajanje dok nesto traje, to jest dok ne izgori.

I mi nejada kazemo na primer, ceo zivot mi he to i to. A u stvari je mozda par puta u zivotu. Ili par godina.

Jedancovek kaze, zivei sam 100 godina u sahti u rudniku. U stvari zeli da kaze da je za vreme radnog veka previse proveo dole. Od mraka do mraka.

Vec da ce Bog na kraju u samoodbrni vernih, unistiti zle vatrom zauvek.

Ni ovo Biblija ne govori...isto kao što su jedni, to o čemu govoriš videli kao pakao, drugi, uglavnom zapadne protestantske sekte, su videli kao kaznu božju nad ljudskim zlom.

Naravno da su i jedni i drugi u krivu jer Bog nije ni sudija ni javni tužilac, a zlo nije u njegovoj sferi interesovanja. Zlo je u sferi ljudskih interesovanja i čovek se mora sam izboriti sa tim.

Pakao je srednjovekivna izmisljotina crkve da kontrolise i zaplasuje ljude.
Pa se to onda dopalo i nekim drugim crkvama.
Ucenje o paklu ne postoji u bibliji.
Vec da ce Bog na kraju u samoodbrni vernih, unistiti zle vatrom zauvek.
Ово је врхунац, ти и Арианна покушавате Бога Сведржитеља да представите као малоумног садисту, у кога ви уопште вјерујете!?
Реци ми која је логика да Бог васкрсне људе, па их потом уништи, која је сврха тог васкрсења, да ли треба да служи за нечију насладу?

radi se o vecnim vremenima, a onda nema vise spavanja, nema ni radnje i aktera, kako ih mi danas razumemo u protoku vremena, pa ne moze da bude ni unistavanja - to je ne samo glupo, vec i naivno, sto gresnici misle da ce da grese do kraja, a posle ako se pokazu krivim da ih ni ne bude, a kada te nema onda I NE BOLI, jer nema koga da boli

Ово је врхунац, ти и Арианна покушавате Бога Сведржитеља да представите као малоумног садисту, у кога ви уопште вјерујете!?
Реци ми која је логика да Бог васкрсне људе, па их потом уништи, која је сврха тог васкрсења, да ли треба да служи за нечију насладу?
Savim sigurno ih nece unistiti. Prije ce biti da ce biti sveopste vaskrsenje, kako pravednih tako i onih nepravednih. Pitanje je sta ce se potom zbiti. Ukoliko se uzme u obzir da je Bog Naddobro, onda ne postoji mogucnost unistenja, jer to iskljucuje ovu imenicu. Stoga je najvjerovatnije da ce Bog, uslovno receno, na jednu stranu odvojiti pravednik od onih drugih. Kako? Ukoliko se uzme u obzit da je Bog Naddobro, onda je za njega nepoznanice unistenje identiteta ljudskog, tako da je vjerovatno da ce se On tada susresti sa zlom. te ce na taj nacin omoguciti podjelu. Ne mislim da je moguce bilo kakvo izcezavanje bica, vec iskljucivo udaljavanje od Boga, koje ce stvoriti pakao u covjeku, jer je covjek stvoren da bude u blizini Bozijoj i njegova kazna je, ako bude odvojen od Bica. Nekako mi je to najslicnije trenutku kada se ne mozes sjetiti neke rijeci, a ona je "na vrh jezika", jer ti znas sta ta rijec oznacava i na sta se odnosi, ali je ti je u tom momentu nemoguce iskazati ili u slucaju nepravednih, nemoguce je prici Onom kome zelis

Na hrbrejskom nacinu izrazavanja i razmisljanja , vecno ne znaci uvek vecno.
Vec trajanje dok nesto traje, to jest dok ne izgori.
Rekao bih da je vijek kategorija covjeka, a da je vjecnost kateogrija obozenog covjeka i vremena. Maksim Ispovijednik, umjesto termina vijek i vjecnost, koristi termin "uvijekistost" kada govori o Bozanstvu

Savim sigurno ih nece unistiti. Prije ce biti da ce biti sveopste vaskrsenje, kako pravednih tako i onih nepravednih. Pitanje je sta ce se potom zbiti. Ukoliko se uzme u obzir da je Bog Naddobro, onda ne postoji mogucnost unistenja, jer to iskljucuje ovu imenicu. Stoga je najvjerovatnije da ce Bog, uslovno receno, na jednu stranu odvojiti pravednik od onih drugih. Kako? Ukoliko se uzme u obzit da je Bog Naddobro, onda je za njega nepoznanice unistenje identiteta ljudskog, tako da je vjerovatno da ce se On tada susresti sa zlom. te ce na taj nacin omoguciti podjelu. Ne mislim da je moguce bilo kakvo izcezavanje bica, vec iskljucivo udaljavanje od Boga, koje ce stvoriti pakao u covjeku, jer je covjek stvoren da bude u blizini Bozijoj i njegova kazna je, ako bude odvojen od Bica. Nekako mi je to najslicnije trenutku kada se ne mozes sjetiti neke rijeci, a ona je "na vrh jezika", jer ti znas sta ta rijec oznacava i na sta se odnosi, ali je ti je u tom momentu nemoguce iskazati ili u slucaju nepravednih, nemoguce je prici Onom kome zelis
"
Mi u hinduistickom trimurtiju imamo poslednjeg od tri - Unistitelja Sivu, - ja se ne setim uvek da negiram da je nas Bog razlicit od njihovog, ali nije iskljuceno da nas neko sinkretizuje, neka buduca sekta - mi naravno necemo na to nikad pristati.
Ja ne mislim da je Bogu strano unistenje, samo im osporavam da ono sledi tada na kraju, tj. u vecnim vremenima, jer i samo unistenje je promena, iz postojanja u nepostojanje, a ja mislim da vecna vremena sluze da se iz nepostojanja prevodi u postojanje, jer to je taj kvasac vaskrsenja. Ovi onda hoce upravo to da izopace. Jos jedan od njihovih ataka na vaskrsenje.
9 I ne mislite i ne govorite u sebi: Imamo oca Avrama; jer vam kažem da može Bog i od kamenja ovog podignuti decu Avramu. Jn. 8:33, Dela 13:26, Rim. 4:1.
Onda, ako Bog bukvalno sve moze, vaskrsenje je neka vrsta nase mature. I ako sve moze, nece da se bavi ni unistavanjem ni mucenjem, ima pametnija posla, i mi.
Ostalo se slazemo, kao npr.
na vrh jezika" - On nije daleko

kod apostola Pavla imamo propovedanje epikurejcima i stojicarima, cak svim radoznalim Atinjanima u Areopagu njima neznanog, a postovanog Boga (Dela 17,23), pozitivisticko-idealistickim pristupom, tako da kad ja danas dodjem do teoloske, a i lingvisticke problematike meni svakako dalje, mogu samo da zakljucim njegovim recima (17,26...) da je Gospod Bog neba i zemlje unapred postavio odredjena VREMENA i MEDJE boravljenja covecanstva; da trazimo Gospoda, mada On nije daleko od nas, jer u Njemu zivimo, i krecemo se, i jesmo... Koji sebe dade u otkup za sve, svedocanstvo u naznacena vremena (1.Timoteju 2,6). Za nadu vecnog zivota koji pre vecnih vremena obeca Bog koji ne obmanjuje (Titu 1,2). Naravno, vecna vremena imaju i svoju drugu, za neke omrazenu stranu - vecne muke (Matej 25,46), vecni prekor (Danilo 12,2), vecnu pogibao (2. Solunjanima 1,9), pa svakom svoje tada

Poslednja izmena:
Reactions: Bogomolj@c
recimo zaratimo ti i ja i bijemo se, ko ce koga da unisti ... i posle nekog vremena nasem ratu dodje kraj, jave nam da je rat gotov, nismo se mi ni tukli vec svako za svoju vojsku, ali kada se rat zavrsi, koja je svrha da mi unistavamo jedan drugog? rat je gotov, nase medjusobno unistavanje je obesmisljeno, ko god da je u pravu, vremena su se promenila i nisu vise ratna, ili unistiteljska, pa se mi razilazimo, svako ide na svoju stranu, ka svojima, i ni mene ne zanima sta ce dalje biti sa tvojom vojskom, a ni tebe sta ce biti sa mojom, svakom svoje - ne zanima nas, a kamoli da cemo da gledamo da li ce da budu unistene

ovo iznad je za arianu i glasnika prica, a za tebe, ti znas da moja vojska mora da pokori sve druge, i tu nema uzmicanja, ne treba mi niko unisten, unisteni se ne mogu pokoriti, tako da moram da se borim, ...

Poslednja izmena:
to sto ti nazivas ubedjivanjem je skoro pa nista u odnosu na pravu duhovnu borbu - kako ne vidis da vam usadjujem igranje, da bi podetinjili, jer drugacije necete moci da podneste da se pokorite kada prava duhovna borba pocne? ja ne uzmicem, a neko ce morati. Iskustvo da ljudi pobegnu glavom bez obzira vec imam.

radi se o vecnim vremenima, a onda nema vise spavanja, nema ni radnje i aktera, kako ih mi danas razumemo u protoku vremena, pa ne moze da bude ni unistavanja - to je ne samo glupo, vec i naivno, sto gresnici misle da ce da grese do kraja, a posle ako se pokazu krivim da ih ni ne bude, a kada te nema onda I NE BOLI, jer nema koga da boli

Pitanje je prirode muka. Šta je jezero koje gori ognjem i suporom? Fizička vatra koja će uz pomoć sumpora jače da gori. Bog je kaznio Sodom i Gomor vatrom i suporom, ali to je bilo uništenje. A potpuno je druga stvar da ti živo biće baciš u vatru i ostaviš ga celu večnost da gori i da ne može da sagori. Zbog čega? Zbog nekakve pravde. Na pitanje zašto Bog ne uništi grešnike ako je ljubav odgovor glasi: Bog je ljubav i sve što je stvorio ne želi da uništi zbog ljubavi, ali će zato da pusti da neko proživljava agoniju kakvu ljudski um ne može ni da zamisli.

Pitanje je prirode muka. Šta je jezero koje gori ognjem i suporom? Fizička vatra koja će uz pomoć sumpora jače da gori. Bog je kaznio Sodom i Gomor vatrom i suporom, ali to je bilo uništenje. A potpuno je druga stvar da ti živo biće baciš u vatru i ostaviš ga celu večnost da gori i da ne može da sagori. Zbog čega? Zbog nekakve pravde. Na pitanje zašto Bog ne uništi grešnike ako je ljubav odgovor glasi: Bog je ljubav i sve što je stvorio ne želi da uništi zbog ljubavi, ali će zato da pusti da neko proživljava agoniju kakvu ljudski um ne može ni da zamisli.
Pakao je zatvor.
...I nece odande izici dok ne vrati poslednji dug...
Ima onih koji hoce da zive a nece da se pokaju,nego stalno nanovo cine greh...i tako sebe nanovo osudjuju.

Pakao je zatvor.
...I nece odande izici dok ne vrati poslednji dug...
Ima onih koji hoce da zive a nece da se pokaju,nego stalno nanovo cine greh...i tako sebe nanovo osudjuju.

Ako stalno čine greh i neće da se pokaju onda treba da budu odlučeni od izvora života i da ne mogu da postanu sapričesnici Božje svetlosti. I to je savim ok. Međutim, paklena vatra kako je opisana u Islamu i mnoge druge grozote i iživljavanja nisu ok.

Ako stalno čine greh i neće da se pokaju onda treba da budu odlučeni od izvora života i da ne mogu da postanu sapričesnici Božje svetlosti. I to je savim ok. Međutim, paklena vatra kako je opisana u Islamu i mnoge druge grozote i iživljavanja nisu ok.
Bog je svakom dao volju da odlucuje sa sobom sta ce ciniti.
On ga samo salje tamo gde pripada.Tj covek svojim delima,svojim zivotom, svojim stremljenjima, svojom voljom sam sebi to odredjuje.Onim ,cime sebe ispunjava, cini sebe srecnim ili nesrecnim.

Bog je svakom dao volju da odlucuje sa sobom sta ce ciniti.
On ga samo salje tamo gde pripada.Tj covek svojim delima,svojim zivotom, svojim stremljenjima, svojom voljom sam sebi to odredjuje.

Znači čovek je svojom slobodnom voljom odlučio da ode u Tartar gde je mraz gori nego u Sibiru?

Back