Ako Bog ne postoji, a to je naučna činjenica, zašto verujete?

Dobro. Pisci Biblije su glupi...ali su napisali nešto što živi i posle 20 vekova i uprkos napretku civilizacije u svakom pogledu, ono postaje knjiga broj jedan...
Meni to mnogo govori.
Ko kaže da su glupi?
Oni su ljudi svog vremena, sa svojim znanjem i verovanjima i njhovo delo samo po sebi dela ima ogroman uticaj na istoriju, kulturu, književnost, umetnost.
Mnogi delovi Biblije su stilski i literarno vrlo moćni, sa dubokim metaforama, poetskim slikama i rečima koje i danas inspirišu.

Dobro. Pisci Biblije su glupi...ali su napisali nešto što živi i posle 20 vekova i uprkos napretku civilizacije u svakom pogledu, ono postaje knjiga broj jedan...
Meni to mnogo govori.

ono postaje knjiga broj jedan

nije broj jedan, ne moze se Biblija sporediti sa Kuranom, pa mi imamo oko 10-15 miliona hafiza, ljudi usvijetu koji su naucili cijeli Kuran napamet

dok nemamo ni 1 osobu u svijetu koja zna Bibliju napamet.

u putu se sa logikom nisi sreo....zato pamet u glavu kad nesto sljedeci put napises.
Ti dokazano nemaš pojma šta je ispravno logičko zaključivanje.
To ću da ističem svaki put kada to pokažeš.
I dalje se plašiš da odgovoriš na ono pitanje i počneš da učiš.
ti mu pricaj o logici, verujes u sve sto je napisano, bez da razmislis jel ima smisla
Pa on je razmislio koliko je mogao, ali nije kapacitet da donese ispravan zaključak. :mrgreen:

Poslednja izmena:
Ko kaže da su glupi?
Oni su ljudi svog vremena, sa svojim znanjem i verovanjima i njhovo delo samo po sebi dela ima ogroman uticaj na istoriju, kulturu, književnost, umetnost.
Mnogi delovi Biblije su stilski i literarno vrlo moćni, sa dubokim metaforama, poetskim slikama i rečima koje i danas inspirišu.
Bravo. Sve si lepo rekao.
Neko je nadahnuo te ljude da napišu nešto van vremenski...zato mu posveti malo više pažnje.

ima, i ne lazite sebe sami bezveze i bespotrebno.
Bog između sebe i nas ima samo jedan kanal...i taj kanal nije laž, već istina.
nije broj jedan, ne moze se Biblija sporediti sa Kuranom, pa mi imamo oko 10-15 miliona hafiza, ljudi usvijetu koji su naucili cijeli Kuran napamet

dok nemamo ni 1 osobu u svijetu koja zna Bibliju napamet.
Mislim da Ti koji uče napamet, maše poentu vere...
Božju reč treba staviti u srce a ne u glavu.

Bog između sebe i nas ima samo jedan kanal...i taj kanal nije laž, već istina.
Mislim da Ti koji uče napamet, maše poentu vere...

sad vec pretpostavljas na pogresnoj osnovi...prvo, nama nije naredjeno da ucimo Kuran napamet a da se ne razmislja o njemu, ne nego na prvom mjestu treba da se razmislja o njemu a to je usput da se nauci napamet.

hocu da kazem da je nemgouce sporediti Bibliju sa Kuranom po citanosti knjige, jer se Kuran daleko vise cita nego Biblija, to nam je nuzno u vjeri tako....

i ne samo da se vise cita nego se i pameti vise na pamet, pa samim tim sto imamo hafize, koji znaju cijelu knjigu napamet, zamisli koliko oni puta su morali procitati kuran i uciti napamet ga.

sad vec pretpostavljas na pogresnoj osnovi...prvo, nama nije naredjeno da ucimo Kuran napamet a da se ne razmislja o njemu, ne nego na prvom mjestu treba da se razmislja o njemu a to je usput da se nauci napamet.

hocu da kazem da je nemgouce sporediti Bibliju sa Kuranom po citanosti knjige, jer se Kuran daleko vise cita nego Biblija, to nam je nuzno u vjeri tako....

i ne samo da se vise cita nego se i pameti vise na pamet, pa samim tim sto imamo hafize, koji znaju cijelu knjigu napamet, zamisli koliko oni puta su morali procitati kuran i uciti napamet ga.
Islam je nametnut silon a krscanstvo ne.
Ciril i metod su sirili pismo i znanje, a ne mač kao turci

Islam je nametnut silon a krscanstvo ne.
Ciril i metod su sirili pismo i znanje, a ne mač kao turci

to sto pravoslavci i katolici egistiraju na blkanu je dokaz da ne znas sta pricas, jer ako su turci vladali 400 godina, i sta mislis ako su islam sirili macem, zar bi uopste moglo opstati pravoslavaca i katolika u njihovoj regiji....

pa samo postojanje katolika i pravoslavaca danas ukazuje da islam se nije sirio macem, i da je to cista laz sto.

Islam moze da siri svoju vladavinu macem, to znaci da vladaju muslimani regijom ali da katolici i pravoslavci i zidovi slobodno ispovjedaju svoju vjeru, i grade crkve i sinagoge, niko im nista nece, imaju potpunu slobodu.

Kao što je nekad neki forumaš napisao , morao Bi biti toliko veliki pojam , veći od vidljivog i nevidljivog u beskonačnosti , sila veća od svake pojmljive sile .
Šta smo mi , mravi u travi gledajući sa oblaka ,
i sama zemlja je mrav gledajući sa na primer Jupitera , a gde su sad fotoni , manji od manjeg , i nepregledne energije u samo jednom atomu supstance .
A opet svesni smo svega toga , i ta nam svest daje veru u Tvorca i Gospodara univerzuma i opet zbog vere i milosti sišlo je Njegovo Spasenje da kolko god bili mali da budemo ipak nešto.

to sto pravoslavci i katolici egistiraju na blkanu je dokaz da ne znas sta pricas, jer ako su turci vladali 400 godina, i sta mislis ako su islam sirili macem, zar bi uopste moglo opstati pravoslavaca i katolika u njihovoj regiji....

pa samo postojanje katolika i pravoslavaca danas ukazuje da islam se nije sirio macem, i da je to cista laz sto.

Islam moze da siri svoju vladavinu macem, to znaci da vladaju muslimani regijom ali da katolici i pravoslavci i zidovi slobodno ispovjedaju svoju vjeru, i grade crkve i sinagoge, niko im nista nece, imaju potpunu slobodu.
Tribali su im kmetovi

Tribali su im kmetovi

ne umisljate gluposti, da je islam se sirio macem , da su ljude nagonili silom u islam, sada nebi bilo ni jednog katolika i pravoslavca na balkanu..

u islamu Bog zabranjiva da se ljude tjera u islam, znaci u Kuranu je to direktno Bog zabranio, i niposto se jedan vjernik musliman ne smije oglusiti o Boziju zabranu.....znaci po islamu totalno pravo imaju katolici i pravoslavci da ispovjedaju svoju vjeru.

evo vam prvo u evropi data prava na ispovjedanje razlicitih vjera.

Ahdnama sultana Mehmeda II Fatiha, izdata 28. maja 1463. godine na polju Milodraž kod Kiseljaka, predstavlja jedan od najznačajnijih pravnih i diplomatskih dokumenata u historiji Bosne i Hercegovine. Ova povelja garantovala je bosanskim franjevcima i katoličkom stanovništvu slobodu vjere, sigurnost života, imovine i bogomolja, te slobodu povratka i djelovanja unutar Osmanskog Carstva.

📜 Tekst Ahdname (izvod)​

1747495573704.png

"Ja sam sultan Mehmed han, neka je poznato svima, uopće od prostog puka kao i odjeljenjima, ova moja vlastodržaća povelja, kojom bosanskim svećenicima ukazujem veliku pažnju, te zapovijedam: spomenutim i njihovim bogomoljama ne smije biti smetnje ni pritiska, neka se smjeste u svojim bogomoljama, te kako od uzvišene moje strane, tako od mojih vezira, niti od mojih podčinjenih, niti od mojih podanika – raje niti od svega stanovništva cjelokupne moje države spomenutim nitko se ne smije miješati u njihove stvari niti ih napadati, ni vrijeđati ni njih ni njihov život, njihov imetak ni njihove bogomolje. Također iz tuđine osobito u moju državu dovoditi ljude dozvoljava im se. Stoga spomenutim izdajem moju uzvišenu zapovijed u kojoj im posvećujem svoju brigu i pažnju, te se kunem teškom zakletvom: Stvoriteljem i gospodarom zemlje i nebesa, sa sedam mushafa, sa velikim Božijim vjesnikom (Muhammedom) i sa 124.000 pejgambera i sa sabljom koju pašem da ovim što je napisano nikoje lice ne smije se suprotstaviti dok god ovi (Franjevci) služe meni i mojoj zapovijesti budu pokorni."

Ova Ahdnama se često smatra jednim od najstarijih dokumenata o ljudskim pravima u historiji, jer je nastala više od tri stoljeća prije Francuske revolucije i gotovo pet stoljeća prije Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima iz 1948. godine.

Originalni dokument čuva se u Franjevačkom samostanu u Fojnici, gdje je i danas dostupan kao svjedočanstvo međuvjerske tolerancije i suživota.

Zato ne pametujte puno i ne izmisljate lazi i gluposti na racun islama....vase postojanje na balkanu je dokaz da je Islam tolerantna religija, jer da nije 400 godina vladavine da su vas milovali tolike godine izlizali bi vas osmanlije.

Naravno da nije naređeno, samo kažem šta je važnije.

Drugo
Nije do Biblije što se malo čita, već do vernika...mada je i to diskutabilno...

I ne želim da ti dokazujem.
Kada je pročitaš 10 puta, znaćeš o čemu ti pričam...
Ako nešto navodiš bez dokaza, to može da se i odbaci bez dokaza.
Pretpostavljaš da neko nije dovoljno čitao nešto, zato što ne deli isti stav kao ti?
Neki ateisti i agnostici upravo navode proučavanje Biblije kao razlog odbacivanja božanske inspiracije iste.
Biblisti neprestano analiziraju biblijske tekstove, pa nisu nužno vernici.

Back