Aikido i Realni Aikido reopen

Drugačije izgleda kad si oči u oči sa nekim; da li je to kik bokser ili neko drugi nije ni bitno.
To što sam ja napisao je jedan od osnovnih postulata aikidoa, propuštanje udarca i sklanjanje sa linije napada. Ako u toj akciji i dobiješ neki udarac to nije isto kao kad stojiš i ne radiš ništa a protivnik te udari svom snagom i slomi koleno i slično.
Skraćivanje distance je kod mene radilo. U tom slučaju moj protivnik nije imao vremena da napadne punom snagom i to je bio moj plus.

ok,hvala na odgovoru.

Ne bih se slozio. Znam za situacije kada su ljudi od oko 170cm slali na pod vise za glavu od sebe. Isto tako znam za situacije kada su nabildovane mangupe nokautirali mrsavi momci. :bye: Necemo uopstavati.

Uz duzno postovanje, komentar sam dao u granicama realnog aikidoa, sto je valjda bilo jasno onima koji su ispratili moj nastup ovde. Za utoku sam spamovao i to priznajem i izvinjavam se. Don Wilson je jedanestrostruki prvak sveta u kik boksu i koliko sam cuo tukao je nesrazmerno vece od sebe, tako da na tom polju nema tih barijera. Isto tako kada bi neko ko godinama trenira neki udaracki sport napao nekog seljaka koji samo radi kuci i nema pojma... Naravno da bi ga odresio u vecini slucajeva jer je bar duplo brzi i da ne duzim.
Komentar sam dao koji je sasvim logican: covek koji trenira realni aikido, visok je,krupan, pa da vidim tog ulicara manjeg od njega koji ce ga savladati...

jok...al se sibali ceo zivot :) ulicna skola...

I verovatno im je to sva perspetkiva u zivotu, da se sibaju po ulici! Verovatno ili su i suvise glupi za skolu i obrazovanje ili su patili on nekog kompleksa pa su glupiranjima po kraju to nadoknadjivali! Smesni su mi takvi likovi, mafijasi dok traje snaga! Bolje da je na tatamiju to iskoristio i uradio nesto za sebe u zivotu, bio covek, a ne zivotinja koja brani svoju teritoriju!
P.S. izvinjavam se na ovom off-topicu

Da je demonstrirao protiv kik boksera ti bi rekao sto nije nasao nekog jaceg, da je nasao jaceg ti bi rekao sto nije nasao dvojicu, da je nasao dvojicu... ;)

Ovo sto je prikazano na snimku nije realno :lol: Ali je jako lepo prikazano kako treba vezbati. Naravno na ulici ide prvo prst u oko, koleno u stomak pa onda dalje... :lol: Ali na kraju ne pobedjuje u tuci/borbi borilacka vestina nego covek! ;)

Ne slazem se da nije realno. Sve tehnike na ovom snimku su izvedene raalno. Problematicno je sto je uke dosta lose ukirao. Dosta njih koji se bave aikidoom ili ovom tvorevinom "realni aikido" ne znaju sta aikido ustvari jeste. Odatle i nastaju podele na primenjive i neprimenjive tehnike. U aikidou ne postoji ni jedna tehnika koja nije primenjiva a tehnika ima koliko zelis. Poslednji put kada sam proveravao, preko 3000 tehnika. Pa cemu onda one sluze? Da bi shvatili kako su to one primenjive, recicu prvo kako aikido tehnika funkcionise. Mnogi to znaju ali izgleda ne prihvataju. U aikidou ne postoji protivnik. Ne postoji napad, sukob. Tori je mirna osoba koja egzistira tu na mestu gde se nalazi u balansu prirode u kojem se nalazi. Kada neko (mi to nazivamo protivnikom, agresorom, napadacem) pokusa da razbije njegov balans-ravnotezu, tori se samo krece u skladu njegovog pokusaja da narusi njegovu ravnotezu. Ni u jednom trenutku, tori ne napada, ne baca i ne ostvaruje direktni kontakt sa ukeom. Uke tj. napadac, sam sebe baca na zemlju. Da bi to moglo da se izvede, neophodno je posedovati veliki arsenal aikido tehnika, kako bi u svakoj situaciji mogli da se uklopite u napad. Zato je to idealna vestina za fizicki slabe ljude i za zene. Totalno je nepotrebna bilo kakva fizicka snaga. Doduse, potrebna je druga vrsta snage. Ki ili Ci, zavisi kako ko zove, Ako imate kontrolu protivnikovog KI-a i veliki arsenal tehnika, prakticno ste nepobedivi. Potrebne su godine vezbanja da bi se doslo do ovog stadiuma.
Takodje, veliki je problem (trenirao sam aikido, pa iz prve ruke govorim) sto vecina aikidoka ne zna da ukira. Recimo na klasican napad rukom kroz stav ili ti oj zuki, uke posle izvedenog udarca staje i ocekuje da ga kolega ili tori baci. Tori recimo treba da izvede kotegeasi i on to posto je ovaj stao radi na silu, kretanjem i polugama. Ustvari, uke je posle svog promasaja (posto je tori odradeo tenkan kretanje i sklonio se sa linije napada) trebao da nastavi svoj napad rukom u polukrugu i sustigne torija gde bi sam sebe doveo u polozaj za bacanje kotegeasi a tori bi samo malo preokrenuo njegov ki i uke bi odleteo kao supermen.
Iz gore navedenih razloga, apsurdno je pricati o realnom aikidou. Sramota je da pored ovog realno stoji rec aikido. Skrnavi njegovo postojanje.

Back