Aikido i Realni Aikido reopen

E,ono za slobodnu salu mi se baš svidja,
"Gde god zgodno mesto za salu vidiš,tu Aikido klub otvori !"
Pre par godina jedan moj drugar koji ima 2 dan TA, inače mašina,trenutno jedan od instruktora borenja u najelitnijoj jedinici vojske Srbije, posle selidbe, ode u jedan klub TA u novom komšiluku s namerom da vežba.Da ne komplikuje u startu,ode bez hakame i bez identiteta.
Otišo tad i nikad više.Pošto je imao beli pojas, ispravljali ga i Kurta i Murta, ništa nije znao, lupkali ga stalno po ruci i ramenu da se opusti:hahaha:
Kaže mi: " Je..š Aikido, viš da ništa ne znam, od tada idem na lakšu varijantu, pred spavanje uradim 300 skleka, popijem mlekce, pa u krevet, nisam ja za take stvari ! "
I stvarno radi po 300 sklekova iz zajebancije,al tu greši, zato ne može da se opusti :rotf:

Elem, da potsetim gospodu koja se trudi da udje ili misli da je usla u svet BV pa i aikidoa, kako je ustavri sve nastalo...

goloruke i golonožne tehnike su uglavnom u Japonu bile privilegija seljaka, što se čini da je ostalo do današnjih dana...dok su različito oružje i kombinovani sistemi bili privilegija samuraja koji nažalost izgleda nisu ostali i preživeli...dali (lida dila ladi) zbog furioznih nogu (smrde ko furija) ili gvozdenih pesnica, jbmlga!

No, s vremenom su se i seljaci obrazovali i dali svojim vestinama karakter borilacki. Kao i pravo da seljaci donose sud o samurajskim vestinama. A posto su i seljaci poceli da izucavaju izumrle samurajske vestine i sisteme tako je danas postalo svejedno koju seljacku vestinu ucite kod kojeg seljaka.

Da vam prepricam jednu pricu iz D.T. Suzukijevog ''Zen i macevalastvo''...
izazvao jedan raspomamljen samuraj jednog majstora ceremonije ćaja na dvoboj. Ovaj tri noći nije mogao spavati i ode kod drugog velikog majstora maca i pita ga sta da radi s' obzirom da nikad nije uzeo mac u ruke. Majstor mu odgovori da radi ono sto je radio ceo život. Majstor ćaja se pozdravi sa njim i ovim svetom i na dan dvoboja on se oprosti od života i u trenutku borbe počne da radi mačem pokrete koje je radio ceo svoj život prilikom pripremanja i serviranja čaja. Ljuti samuraj mu nije mogao prići, čak ga je ovaj majstor ćaja posekao.
Narvoućenije ne znam, ali je lijepa prića.
Poz.

Elem, da potsetim gospodu koja se trudi da udje ili misli da je usla u svet BV pa i aikidoa, kako je ustavri sve nastalo...

goloruke i golonožne tehnike su uglavnom u Japonu bile privilegija seljaka, što se čini da je ostalo do današnjih dana...dok su različito oružje i kombinovani sistemi bili privilegija samuraja koji nažalost izgleda nisu ostali i preživeli...dali (lida dila ladi) zbog furioznih nogu (smrde ko furija) ili gvozdenih pesnica, jbmlga!

No, s vremenom su se i seljaci obrazovali i dali svojim vestinama karakter borilacki. Kao i pravo da seljaci donose sud o samurajskim vestinama. A posto su i seljaci poceli da izucavaju izumrle samurajske vestine i sisteme tako je danas postalo svejedno koju seljacku vestinu ucite kod kojeg seljaka.

izazvao jedan raspomamljen samuraj jednog majstora ceremonije ćaja na dvoboj. Ovaj tri noći nije mogao spavati i ode kod drugog velikog majstora maca i pita ga sta da radi s' obzirom da nikad nije uzeo mac u ruke. Majstor mu odgovori da radi ono sto je radio ceo život. Majstor ćaja se pozdravi sa njim i ovim svetom i na dan dvoboja on se oprosti od života i u trenutku borbe počne da radi mačem pokrete koje je radio ceo svoj život prilikom pripremanja i serviranja čaja. Ljuti samuraj mu nije mogao prići, čak ga je ovaj majstor ćaja posekao.
Poz.

Naravoucenije je: Da su borilacke vestine zivot. Jedan put u zivotu koji nas vodi u odredjenom pravcu. Takodje, naravoucenije je da same tehnike i forma nisu bitne. To mozes svhatiti ako dovoljno dugo treniras neku borilacku vestinu na ispravan nacin. Posle duzeg vremena, odredjena forma pokreta gubi smisao i svaki pokret postaje ubojit.
Hvala sto si podsetio nas koji mislimo da smo usli u svet BV ili pokusavamo da udjemo na ovu lepu pricicu.
Pozdrav!

Poz.

Mani se ti price, to ljude ne interesuje! :lol: Ovde ljudi vole da cuju price ko je kome slomio ruku, nogu, glavu... :lol: I na osnovu toga cene BV i sokea koji je izvrsio to plemenito delo... :lol:

AK "CENTAR";11210002:

Svaka cast decku sto je ovako dobro uvezbao pad u napred, ja to ne znam ovako dobro da radim, ali o kakvoj primeni se ovde prica?? Alo, izveo je jednu vezbu, demonstraciju, ili ne znam kako da nazovem i to je za nekog upotreba vestine na ulici? Znaci ja svaki put kad izadjem da vezbam napolju ja koristim moju vestinu na ulici? Ili da postavimo stvari ovako, ako radim padove u sali to je vezba a ako ih radim na ulici i to ne u borbi, nego ih radim tek da bi ih radio to je po nekome primena?

Back