drbob
Iskusan
- Poruka
- 6.294
etrurski...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Етрурски није дешифрован. То јест, јесте, али у истом оном смислу у којем би били "дешифровани" енглеско "Пуш мај кар" или руско "Давај спичку да закурим" помоћу савременог српског језика.
Jedino što mogu da kažem a da ostanem pristojan jeste – ne piši sve što ti padne na pamet, ili, po onoj narodnoj: što na um, to na drum...Мало је сумњиво, зашто ви дајете толики публицитет Деретићу а не признајете га за модерног историчара. Мислим, што се историје тиче, он се може равнати са Орбинијем или Адеадином па и са Дукљанином. (...)
Jedino što mogu da kažem a da ostanem pristojan jeste – ne piši sve što ti padne na pamet, ili, po onoj narodnoj: što na um, to na drum...
Deretića "ravnati" sa Orbinijem... Baš – svašta!
I niko ovde, kome je iole stalo do istorije, ne daje bilo kakav publicitet tom "istoričaru", već pokušavamo da odbranimo istorijsku nauku od njegovih blentavih sledbenika.
Mavra Orbina sam čitao. Iako ima zaključaka izvedenih na osnovu predanja i narodne epike, ipak je njegov spis istorijski izvor, kojem u svakom slučaju treba kritički prilaziti.То може значити само да ниси читао ни Орбинија ни Деретића, Орбини скоро све народе назива Словенима и именује им вође и краљеве, а да за то не наводи неке познате изворе, него приче других вођа и владара. Скенираћу само две странице и поставити, па ти анализирај, можда ја нисам читао исто што и ти или обрнуто, али ми нема баш много разлике између Царства Славена и Деретића и његових разних поставки о Србима и Славенима. Толико се о Деретићу прича, да то постаје бесплатни публицитет за његове радове, па да су било какви, неки ће их тражити. То сам хтео напоменути.
Mavra Orbina sam čitao. Iako ima zaključaka izvedenih na osnovu predanja i narodne epike, ipak je njegov spis istorijski izvor, kojem u svakom slučaju treba kritički prilaziti.
To bar danas nije problem.
Njegov spis je, ako hoćemo i o tome, preživeo evo puna četiri veka.
A ovaj drugi, koji tvrdi da su i Adam (ne znam za Evu) i Isus Hristos Srbi... e pa neka je alal sledbenicima, poklonicima i onima koji veruju u njegovu "nauku".
Ovo se, naravno, ne odnosi samo na njega, već na sve predstavnike tzv. srpskoslovenske i autohtonističke teorije, koje su se u srpskoj istoriografiji pojavile kao nekakav korov koji mnogi neguju kao da je najlepše cveće.
Нисам баш скапирао шта си написао, само кажем да етрурски језик није дешифрован преко српског, и да се ради о неким усиљеним етимологијама које нису прихваћене.
Јесте дешифрован је и баш преко нашег језика.
Баш како пише и дрбоб.
Pogotovo što i evropska i svetska civilizacija potiče iz srpskih gaća.Ма јасно . То се једном мора јавно признати, а на добром је путу да се реши на корист светске и европске цивилизације.
За светску ајде сад, али за дунавску цивилизацију ,па то је јасно .Pogotovo što i evropska i svetska civilizacija potiče iz srpskih gaća.![]()