Adventisti ("subotari") bez maske

"1) Elen je bila zdrava normalna djevojčica, kako fizički tako i emocionalno, sve dok sa devet godina nije udarena kamenom u predjelu nosa i lica. Bila je bez svijesti tri sedmice, što je ukazivalo na tešku ozljedu mozga; nije mogla da se sjeti ničega o nesreći ili njenim posledicama. Vrsta i lokacija njene ozljede glave, kao i period nesvjestice i amnezije, učinili su vjerovatnim da će na kraju razviti epileptične napade.

2) Njeni snovi i vizije počeli su sa petnaest godina, nekih šest godina nakon njene nesreće, i nastavili su se tokom njenog života. Kada se Elenina iskustva u viziji uporede sa napadima epilepsije temporalnog režnja, ona su tipična za parcijalne kompleksne napade.

3) Nakon toga, njene osobine ponašanja su upoređene sa onima epileptičara temporalnog režnja i utvrđeno je da su slične. Bilo je riječi i o samopriznatoj kompulzivnoj želji Elen da piše koja je kulminirala u ukupnoj količini pisanja kojoj je malo ko ikada bio ravan. Elenina navika da slobodno pozajmljuje od drugih autora, a da im ne odaje dužnu zaslugu, možda je djelimično objašnjena ovom intenzivnom težnjom za pisanjem (hipergrafija) i njenim vlastitim ograničenim formalnim obrazovanjem koje je završilo s trećim razredom. Pozajmljivanje joj je omogućilo da uključi ono što nije mogla sama proizvesti. Međutim, reći da nije znala da književni izvori treba da budu priznati, čini se teško održivim, budući da su neki od kojih je posudila čak i u svojim ranijim spisima bili pedantni u navođenju svojih izvora uz svaki citat. To se jasno vidjelo u radovima Dž.N. Endruza, od kojeg je rano posuđivala.

4) Elen je imala još jednu epileptičnu osobinu koja je i danas vrlo vidljiva u njenim spisima, a bila je prisutna i u njenom govoru – naime sklonost da se drži riječi, fraze ili misli i ponavlja ih uzastopno – viskoznost. Ovo je najupečatljivije tamo gde se ponavljaju pojedinačne riječi, kao što je rečenica koja se pripisuje Hristu: „moja krv, oče, moja krv, moja krv“ ili kada je anđeo primoran da kaže „nikad, nikad, nikad“; ili gdje ona kaže „piši, piši, piši, piši.“ Ili „mračno! mračno! sve je mračno! Tako mračno!“ Ili „Sve, sve, sve je Božje.“ Ova repetitivnost se na ovaj ili onaj način pojavljuje u gotovo svim Eleninim spisima, kao i u spisima drugih epileptičara temporalnog režnja. Kao što smo pokazali, uređivanje Eleninih kasnijih spisa uklonilo je mnoga od ovih ponavljanja, ali ne sva. Najupečatljivija je bila njena upotreba riječi „vidjela sam“, gdje je ponekad svaka rečenica počinjala ovim ponavljanim uvodom (u originalnim sveskama ranih „Svjedočanstava“ to je vrlo upadljivo).

5) Njeni spisi i govor imali su i druge karakteristike koje su uobičajene za ovaj oblik epilepsije, kao što su nedostatak humora, trezvenost, sumnjičavost u motive drugih, težina, hipermoralnost i hiperetičnost. Njeni spisi uključuju dugačke izvještaje o greškama i neuspjesima drugih, kao i pretjerana tumačenja postupaka i riječi drugih članova crkve, praćena osudom. Uz to je išao i osjećaj velike važnosti njenog rada i poruka i strašnih posledica ignorisanja njenih savjeta. Njeni hiperetički zahtjevi uključivali su zahtjeve da se djeca ne igraju subotom, nošenje određenih vrsta odjeće i zabrane tenisa, bejzbola, kriketa i bicikla. Takve karakteristike Eleninog razmišljanja i rasuđivanja, koje se vjerovatno mogu pripisati posledicama njene povrede glave, bile su neshvatljive i otuđujuće za mnoge članove njene crkve
"
https://www.religija.me/znacaj-povrede-glave-elen-vajt/

Veoma zanimljivo.

Чекај сад. Ти који имаш курс
Odkud znas da uopste imam bilo kakav kurs ?

неком држиш лекцију да је теолошки неписмен ?
Naravno i ovo se prvo odnosi na tebe pa sve do zadnjeg tvog verskog pajtasa i to nije nista novo pod suncem...dokazali ste se bato u punim svetlom,ne trebam bvam ja da vam ukazujem na cinjenicno stanje.
Па шта је боље, да копирамо обскурне фејсбук снимке или јутјуб линкове, битно да се појављује папа и православље и да је пљување по православљу. Ти кад су били такви линкови папа ти није сметао. Откуд то да ти сада смета ?
Kako si primetio da mi papstvo tada nije smetalo ?

Odkud znas da uopste imam bilo kakav kurs ?
Добро, немаш адвентистички курс ? Нагађам јер ти о себи не причаш ништа. Шта очекујеш да би требало да знам ?
Naravno i ovo se prvo odnosi na tebe pa sve do zadnjeg tvog verskog pajtasa i to nije nista novo pod suncem...dokazali ste se bato u punim svetlom,ne trebam bvam ja da vam ukazujem na cinjenicno stanje.
Аrgumentum ad hominem. Non sequitur.
Kako si primetio da mi papstvo tada nije smetalo ?
Прочитај пажљиво текст који си цитирао па ћеш разумети. Ниси ти глуп него као и ја цитираш а не читаш шта си цитирао.

Добро, немаш адвентистички курс ? Нагађам јер ти о себи не причаш ништа. Шта очекујеш да би требало да знам ?
Zasto uopste smatras da forumasi trebaju mahati svojim diplomama..?
..naravno,ako ih uopste imaju...
Аrgumentum ad hominem. Non sequitur.
:roll: :roll: :roll:
Прочитај пажљиво текст који си цитирао па ћеш разумети.
Evo,nije mi poslo za rukom...koji ti je cilj,da mi mozda nabijes kompoleks nize vrednosti ?
Ниси ти глуп него као и ја цитираш а не читаш шта си цитирао.
:zcepanje:

Zasto uopste smatras da forumasi trebaju mahati svojim diplomama..?
..naravno,ako ih uopste imaju...
Не успева увек скретање са теме. Лакше кад се помириш са тим.
Evo,nije mi poslo za rukom...koji ti je cilj,da mi mozda nabijes kompoleks nize vrednosti ?
Још један неуспео покушај скретања теме

Не успева увек скретање са теме. Лакше кад се помириш са тим.

Још један неуспео покушај скретања теме
Tema je zapela kada su neki tvoji verski pajtasi pobegli od mojih pitanja stoga bi u najmanju ruku bilo korektno da im ti obelis obraz i pokusas odgovoriti umesto njih.
Izvoli.

Tema je zapela kada su neki tvoji verski pajtasi pobegli od mojih pitanja stoga bi u najmanju ruku bilo korektno da im ti obelis obraz i pokusas odgovoriti umesto njih.
Izvoli.
Tи си познат што волиш да будеш супериоран пљувањем и вређањем других, то што ти ја не одговарам на поруку не значи да немам шта да кажем, већ да твоје провокације не пале, само да ти јавим.
Оптужујеш човека да нема појма о теологији а ти одакле имаш појма ? Докажи или повуци реч кад вређаш друге.

https://www.adventisti.net/o_nama/verovanja/

"Kao adventistički hrišćani mi verujemo da je Biblija jedino merilo vere i života..."

+++
Naravno da nije tako jer su spise Elen Vajt stavili u rang biblijskih knjiga.

Ovome dodajmo još ovu adventističku 'deklaraciju':

"Stajalište je da će pitanje svjetlosti, koja je došla kroz Duh proroštva (spise Ellen White), bit prihvaćeno, kao što vjerujemo da je Duh proroštva jedini nepogrešivi tumač biblijskih principa, odkako Krist kroz ovo posredovanje daje pravo značenje svojim riječima. (G.A. Irwin, Mark of the Beast, 1911. god.)

Što ovo znači? Vrlo jednostavno. Ne služi Biblija Adventistima sedmog dana da provjeravaju pravovjernost 'duha proroštva' (spisi Ellen White), nego obrnuto, spisi Ellen White služe im da tumače i daju značenje riječima svetih biblijskih pisaca.

Odličan primjer za ovo je 'pitanje subote':

1. U Bibliji nema zapovijedi Adamu i Evi o suboti, niti postoji mjesto u Bibliji koje govori da je netko prije Židova odmarao subotom.

2. Adventisti tvrde i vjeruju da je Bog Adamu i Evi zapovjedio subotni odmor i da su, osim Adama i Eve, i njihovi prvi potomci odmarali subotom, jer tako piše u spisima Ellen White.

Jednostavan zaključak. Spisima Ellen White adventisti 'pendreče Bibliju i biblijski tekst' da im prizna sve ono što piše i tvrdi Ellen White, a oni vjeruje. I zato adventisti imaju priviđanja da im Biblija (pod pendrekom) priznaje da je subota zapovjeđena Adamu i Evi i da subotom odmarali.

Najčešće korišteni 'pendrek', i u ovim ovdje diskusijama, je onaj robivekov: 'zašto i za koga je Bog posvetio i bladoslovio sedmi dan?

Kao prvo,daj mi konacno reci dali je u njeno vreme kotiscenje tudjih,vec objavljenih citata bilo kradja tudje intelektualne imovine / tvorevine ,dali su postojale drzavne zakone koje su regulisale tu materiju ?

Dr. David Paulson, Chicago, 30 siječanja 1905., pisao je Ellen White tražeći dopuštenje da uzme citate iz njenih spisa, za svoj mjesečni časopis, The Life-boat. 15. veljače 1905., njezin sin, W.C. White, odgovorio je Paulsonu ovako:

"Majka me upućuje da vam kažem da možete slobodno odabrati iz njenih spisa kratke članke za The Life-boat. Ili možete iz njenih spisa uzeti izvatke u svoje članke, u svakom slučaju dajući „Odgovarajuću naknadu“.
-------------------------------------

Evo, sama tvoja 'proročica' priznaje i svjedoči da je znala da je to krađa. Samo što, licemjerka, kad citira druge autore ne priznaje krađu i ne daje 'odgovarajuću naknadu' tim autorima. A kad ovaj Paulson želi citirati njene tekstove Ellen White mu poručuje: 'plati, daj 'odgovarajuću naknadu', jer bez toga si me pokrao'.

Tи си познат што волиш да будеш супериоран пљувањем и вређањем других,
Daj jednog primera kada sam NEOSNOVANO i BEZRAZLOZNO rekao bilo sta o bilo kome ili priznaj da lazes.
Izvoli.
то што ти ја не одговарам на поруку не значи да немам шта да кажем,
Naravno da znaci uprvo to - u nedostatku cinjenica povlacis se u prvu misju rupu...to je odlika svih papista stoga nista novo pod suncem.
већ да твоје провокације не пале, само да ти јавим.
U redu,onda me slobodno i dalje ignorisi,nema ti druge... :kafa:
Оптужујеш човека да нема појма о теологији
Naravno da nema,to se jasno vidi iz onog sto pise.
а ти одакле имаш појма ?
Proucavati Sveto Pismo aktivno i temeljno je sasvim dovoljno ...naravno,ukoliko uopste znas kako se to radi u hriscanskom svetu...
Докажи или повуци реч кад вређаш друге.
Sta da ti dokazem nesreco papska,jel za tebe diploma merodavnija ili mozda vera u Boga i poznavanje Njegove reci ?
Evo postavio sam nedvno nekoliko teoloskih pitanja od kojih su svi papisti pobegli,nema ih,pljuvali su,maltene i psovali ali odgovore nisu dali stoga daj im uskoci u pomoc i pokusj im nekako obeliti obraza ?

Dr. David Paulson, Chicago, 30 siječanja 1905., pisao je Ellen White tražeći dopuštenje da uzme citate iz njenih spisa, za svoj mjesečni časopis, The Life-boat. 15. veljače 1905., njezin sin, W.C. White, odgovorio je Paulsonu ovako:

"Majka me upućuje da vam kažem da možete slobodno odabrati iz njenih spisa kratke članke za The Life-boat. Ili možete iz njenih spisa uzeti izvatke u svoje članke, u svakom slučaju dajući „Odgovarajuću naknadu“.
-------------------------------------

Evo, sama tvoja 'proročica' priznaje i svjedoči da je znala da je to krađa. Samo što, licemjerka, kad citira druge autore ne priznaje krađu i ne daje 'odgovarajuću naknadu' tim autorima. A kad ovaj Paulson želi citirati njene tekstove Ellen White mu poručuje: 'plati, daj 'odgovarajuću naknadu', jer bez toga si me pokrao'.
FALSIFIKATORU PAPSKI.
Navedi dokaze iz Bozje reci ili citiraj drzavne zakone onog vremena ili priznaj da si manipulativna lazovcina u papskom formatu.
Izvoli.

FALSIFIKATORU PAPSKI.
Navedi dokaze iz Bozje reci ili citiraj drzavne zakone onog vremena ili priznaj da si manipulativna lazovcina u papskom formatu.

Ovo ti je jedna od benignijih, inače mnogi ti mogu 'pozavidjeti' na 'talentu za pljuvačinu' koji ovdje pokazuješ obraćajući se ljudima na čije argumente nemaš odgovor.

Osim što ti ove tvoje 'pljuvačine' nisu argument, one otkrivaju još više. Ovaj tvoj bijes proizlazi iz nemogućnosti da obraniš 'proročicu' koja tebi nije samo 'Božji glasnik', nego boginja. Ne može se drugačije objasniti tvoja obrana žene za koju je ovdje pokazano i dokazano da je bila kradljivica, lažljivica i bogohulnica. Ti si njezin klanjatelj, a to znači da si bogohulnik - činiš grijeh protiv Duha Svetog.

Ovo ti je jedna od benignijih, inače mnogi ti mogu 'pozavidjeti' na 'talentu za pljuvačinu' koji ovdje pokazuješ obraćajući se ljudima na čije argumente nemaš odgovor.

Osim što ti ove tvoje 'pljuvačine' nisu argument, one otkrivaju još više. Ovaj tvoj bijes proizlazi iz nemogućnosti da obraniš 'proročicu' koja tebi nije samo 'Božji glasnik', nego boginja. Ne može se drugačije objasniti tvoja obrana žene za koju je ovdje pokazano i dokazano da je bila kradljivica, lažljivica i bogohulnica. Ti si njezin klanjatelj, a to znači da si bogohulnik - činiš grijeh protiv Duha Svetog.

FALSIFIKATORU PAPSKI.
Navedi dokaze iz Bozje reci , citiraj bar drzavne zakone onog vremena ili priznaj da si manipulativna lazovcina u papskom formatu.

Zašto vi adventisti ne jedete svinjetinu a lepo piše u Novom zavetu da je sve dozvoljeno da se jede izuzev žrtvovanoga idolima, udavljenoga i koje ima krvi u sebi.
Apostol Jovan.

A skoro 70 god posle raspeca, andjeo Bozji u Otkrivenju i dalje naziva neciste zivotinje necistim.

Otkrivenje 18,2:
I povikao je snažnim glasom: „Pade, pade Vavilon veliki i postao je prebivalište demonima, izvor svake nečistote i skrovište svih svih ptica nečistih mrskih

Mojsije.

Treća knjiga Mojsijeva ili Levitska 20,25:
Pravite razliku između čiste i nečiste životinje, i između nečiste i čiste ptice. Nemojte svoje duše onečistiti bilo kakvom životinjom ili pticom ili bilo čime što se miče po zemlji, što sam vam odvojio proglasivši to nečistim.

Posle jevreja i pred Hristov dolazak:

Knjiga proroka Isaije 65, 66,1:
Tražiše me oni koji nisu pitali za mene; nađoše me oni koji me nisu tražili. Narodu koji se ne zove mojim imenom rekao sam: ‘Evo me, evo me!’
,17:
Jer, evo, ja stvaram nova nebesa i novu zemlju. Ono što je pre bilo neće se u sećanje vraćati niti će se u srcu javljati.

Jer evo, Gospod dolazi kao vatra, i njegova kola kao olujni vetar, da im se osveti i izlije na njih svoj žestoki gnev i kazni .ih plamenom ognjenim
16:
Jer kao vatra koja proždire, Gospod će svojim mačem pokrenuti spor protiv svakog tela, i biće mnogo onih koje će Gospod pobiti.

Oni koji se obredno posvećuju i čiste da bi išli u vrtove prateći onoga u sredini, koji jedu svinjsko meso, gadosti i miševe,* svi će zajedno izginuti”, govori Gospod.

Poslednja izmena:
Да би се људи упознали из које средине долазе коментатори "Робивек" и "Гласник", предлажем да прочитају у прилогу део књиге "Црква и секте" од проте Лазара Милина. Књига је писана 70-их и 80-их година прошлог века. Део посвећен адвентистима.

Prilozi

"Хришћанска адвентистичка црква (седмог дана)" није никаква црква. Црква је тамо где је епископ (наравно са апостолским прејемством). Они ништа од тога немају. Имају хрпу лаика на скупу. И то без ваљаног крштења. Значи некрштени лаици.

"Хришћанска адвентистичка црква (седмог дана)" није никаква црква. Црква је тамо где је епископ (наравно са апостолским прејемством). Они ништа од тога немају. Имају хрпу лаика на скупу. И то без ваљаног крштења. Значи некрштени лаици.
Hajde jos na kraju ispsovaj i prokuni hriscane jel ti samo jos to preostaje,videlo se kako stojis na teoloskom planu stoga se drzi onog sto najbolje znas i umes - vredjaj,omalovazavaj,lazi,kuni... :kafa:

Adventisti sedmog dana, za razliku od svih neoprotestanata, dopuštaju ponovno krštenje članovima vlastite kongregacije u slučaju otpadništva od vere ili otvorenog kršenja zapovesti: "ako je osoba krštena u Hrista, ponovno krštenje je potrebno samo ako je došlo do određenog odstupanja od vere i moralnih standarda koje zahteva zajedništvo sa Hristom“ (SDA Bible Commentary. Vol. 6. P. 373)“

Adventisti priznaju da "Pismo ne govori ništa o ponovnom krštenju u slučaju otpadništva“, ali ga praktikuju, čime potvrđuju postojanje vlastitog adventističkog predanja, iako osuđuju samu ideju predanja među pravoslavnima kao nebiblijsku.
+++
U Svetom pismu nema nikakvog ponovnog krštenja.

Adventisti sedmog dana, za razliku od svih neoprotestanata, dopuštaju ponovno krštenje članovima vlastite kongregacije u slučaju otpadništva od vere ili otvorenog kršenja zapovesti: "ako je osoba krštena u Hrista, ponovno krštenje je potrebno samo ako je došlo do određenog odstupanja od vere i moralnih standarda koje zahteva zajedništvo sa Hristom“ (SDA Bible Commentary. Vol. 6. P. 373)“

Adventisti priznaju da "Pismo ne govori ništa o ponovnom krštenju u slučaju otpadništva“, ali ga praktikuju, čime potvrđuju postojanje vlastitog adventističkog predanja, iako osuđuju samu ideju predanja među pravoslavnima kao nebiblijsku.
+++
U Svetom pismu nema nikakvog ponovnog krštenja.
A jel po tebi otpadnici zauvek gube sansu za pokajanje ???
Koliko puta gresnik ima prava za pokajanje ???
Jel su ljudi vise milosrdni od Boga ?

Back