Adventisti ("subotari") bez maske

Gedeon

Veoma poznat
Poruka
13.254
Evo da napišem koju rečenicu o adventistima ("subotarima"), koje se može tu i tamo sresti na štandovima "za besplatno posuđivanje knjiga" na kojima najčešće dele knjigu Elen Vajt "Velika borba" i razne knjižice i brošure o zdravom životu. Takođe često poklanjaju i savremeni prevod Novog zaveta, a meni su prodali KJV Bibliju (iako je na koricama pisalo besplatan primerak).
Ako neko misli drugačije ili ima šta da dopuni neka piše.

Ljudi uopšte ne znaju kako su nastali adventisti. Inače su najpoznatiji po svom stilizovanom krstu sa grančicom i huminatrnom organizacijom ADRA. U SAD-u imaju cenjene bolnice i često se obrazuju za medicinske struke. Crkva se kod zove "Hrišćanska adventistička crkva". A istorija im je kratka. Nastali su tek u 19. veku odvajanjem od baptista.

Evo da napišem koju rečenicu o adventistima ("subotarima"), koje se može tu i tamo sresti na štandovima "za besplatno posuđivanje knjiga" na kojima najčešće dele knjigu Elen Vajt "Velika borba" i razne knjižice i brošure o zdravom životu. Takođe često poklanjaju i savremeni prevod Novog zaveta, a meni su prodali KJV Bibliju (iako je na koricama pisalo besplatan primerak).
Ako neko misli drugačije ili ima šta da dopuni neka piše.

Купио си књигу на штанду на коме се књиге бесплатно позајмљују?

Njihov osnivač je bivši baptista Vilijam Miler (William Miller, 1782-1849). O Mileru:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/William_Miller_(preacher)

Privukao je određeni broj ljudi još kao baptistički propovednik i usudio se da izračunava vreme drugog Hristovog dolaska, iako sam Gospod Isus Hrist/os kaže da kada će biti taj dan na zna niko sem njegovog Oca (Matej 24:36 i Matej 24:42-44).

Kako Gospod nije došao po drugi put dolazi do velikog razočarenja među pristalicama, a situaciju spašava Elen Vajt (Ellen White, 1827-1915), inače talentovana za publicistiku, napisala je veliki broj članaka i knjiga koji su najčešće kompilacije tuđih radova iz oblasti teologije i zdravog života. Sama je tvrdila da ima vizije nebeskog sveta, boga i sa joj se sam bog obraća. O Elen Vajt:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ellen_G._White

Elen Vajt je veliko razočaranje zbog Hristovog nedolaska 1844. preokrenula među Milerovim pristalicama svojim objašnjenjem kako je tada Hrist/os ušao u "nebesko svetilište", a ne došao ponovo na Zemlju. Znači da treba još čekati Hrista da dođe opet na Zemlju i od tog stalnog iščekivanja, koje je glavna karakteristika te bivše baptističke zajednice, od latinske reči adventus (dolazak) je nastalo njihovo ime "Hrišćanska adventistička crkva" i "adventisti".

Elen Vajt razrađuje Milerovo učenje i uvodi neke judaističke elemente:
subotu kao Dan Gospodnji za odmor i bogoslužje,
zabranu jedenja svinjskog mesa
zabranu korištenja duvana, alkohola i čaja. Zato u svom bogoslužju umesto vina koriste sok od grožđa.

Zato što strogo svete (svetkuju) subotu, kod nas su prozvani u narodu subotarima.

Decu ne krste. Negde sam pročitao da krste samo odrasle - od petnaeste godine pa na više (znači li to da je za njih punoletstvo sa 15 godina i da se već tada može stupati u seksualne odnose???).

Po njihovim člancima na internetu svi ljudi imaju dušu, ali će samo duše pravednika (adventista???) živeti večno, a duše grešnika će Bog nakon zadnjeg (Strašnog) suda biti uništene od strane Boga. Mrtvi po njima spavaju do vaskrsenja. Veruju u Hristovo carstvo na Zemlji u trajanju od hiljadu godina nakon njegovog drugog dolaska.

Radišni su i skromni, a crkvi daju desetinu od svojih mesečnih prihoda. Odbijaju da služe vojni rok i idu u rat, nose oružje i sl. Primetio sam da među njima nema puno gojaznih ljudi.

Poznata je njihova humanitarna organizacija ADRA. Za vreme ratova pri raspadu SFRJ pomagali su mnogim ljudima u potrebi.

Evo, to bi bili adventisti ukratko koliko sam uspeo da pročitam po raznim veb stranicama i što znam od pre.

Niam znao da oni koriste King James version. Kako je Elen Vajt bila rasista, kapiram da imaju neku prilagođenu verziju.
Ne znam koju verziju koriste kao zvaničnu, ali sam video da dele ERV savremeni prevod, a na sajtu srpske HAC je Daničićev i Karadžićev prevod (koji se faktički poklapa sa KJV):

https://www.hacbg.org/biblijahac/biblija.php?K=1&G=1

Elen Vajt je navodno bila crnkinja ili verovatnije mulatkinja. A da li je bila rasista, to ne znam.

Ne znam koju verziju koriste kao zvaničnu, ali sam video da dele ERV savremeni prevod, a na sajtu srpske HAC je Daničićev i Karadžićev prevod (koji se faktički poklapa sa KJV):

https://www.hacbg.org/biblijahac/biblija.php?K=1&G=1

Elen Vajt je navodno bila crnkinja ili verovatnije mulatkinja. A da li je bila rasista, to ne znam.
Nije bila crnkinja, a promovisala je rasnu segregaciju tokom službe. Današnji adventisti se izvinjavaju zbog toga zvanično.

Doduše, bila je protiv ropstva što je OK.

Ima neka tema o njima "pod maskom" ?
Ne, nego sam primetio da vole da glume otvorenost, širinu... dođite kod nas na bogoslužje svi ljudi dobre volje, svima je dostupno pričešće (i onima koji nisu adventisti), a kad počnu svoju versku propagandu uh, (crkva ostatka, duše grešnika će biti uništene, rimski papa je antihrist itd.) ostaneš šokiran. Na tu masku umerenosti i osmeha na licu sam mislio, a ono iza teški radikalizam i ekskluzivitet. Neka nam objasne ako su oni "crkva ostatka", šta smo mi koji nismo adventisti?

To nije Crkva nego protestantska sekta..M Petrovic je njihov clan takodje..Mislim da su jeretici, i to teski..Kakav ti imas stav o tome Gedeone?
Miroljub Petrović mi se čini da je prešao u judaizam, ilii mesijanske judaiste koji priznaju Isusa Hrista za mesiju (on sad priča ovako, sad onako, ajde ga znaj!). A adventisti su, po meni, neki radikalni protestanti milenaristi sa nekim elementima judaizma poput subote kao dana Gospodnjeg i nejedenja svinjetine. Doduše i etiopski hrišćani ne jedu svinjetinu. Rigidni su u svojim stavovima, ali manje od Jehovinih svedoka. Sa vremenom evoluiraju prema ortodoksiji. Sama činjenica da su usvojili trinitarizam nakon antitrinitarizma daje neku nadu za njih. I definitivno ih je lakše preobratiti u neku od verzija tradicionalnog hrišćanstva nego Jehovine svjedoke. Oni su tek svet za sebe.

Decu ne krste. Negde sam pročitao da krste samo odrasle - od petnaeste godine pa na više (znači li to da je za njih punoletstvo sa 15 godina i da se već tada može stupati u seksualne odnose???).

Po njihovim člancima na internetu svi ljudi imaju dušu, ali će samo duše pravednika (adventista???) živeti večno, a duše grešnika će Bog nakon zadnjeg (Strašnog) suda biti uništene od strane Boga. Mrtvi po njima spavaju do vaskrsenja. Veruju u Hristovo carstvo na Zemlji u trajanju od hiljadu godina nakon njegovog drugog dolaska.

Radišni su i skromni, a crkvi daju desetinu od svojih mesečnih prihoda. Odbijaju da služe vojni rok i idu u rat, nose oružje i sl. Primetio sam da među njima nema puno gojaznih ljudi.

Poznata je njihova humanitarna organizacija ADRA. Za vreme ratova pri raspadu SFRJ pomagali su mnogim ljudima u potrebi.

Evo, to bi bili adventisti ukratko koliko sam uspeo da pročitam po raznim veb stranicama i što znam od pre.
Pozdrav. Adventisti, po ovome sto si naveo, veruju u ono sto je u Bibliji napisano. Ja licno pripadam pravoslavlju, idem na pravoslavne sluzbe u pravoslavnom hramu SPC, i idem nedeljom. Iako Biblija kaze da idem subotom i verujem da treba ici subotom i da je subota sedmi dan. Ali u svakom slucaju pratim pravoslavlje jer tu jednostavno pripadam, ali da u nekim stvarima je u suprotnosti sa Biblijom sam svestan.

Купио си књигу на штанду на коме се књиге бесплатно позајмљују?
...kako vidim moguce je da ih je kupio na nekom takvom standu kupio na akciju "plati 2 uzmi 3" i to po preporuku nekog njegovog dobrog verskog istomisljenika (brata u neveri) pa mu sad malo krivo sto nije uzeo vise...
... ima si covek oseta za dobar biznis,nema sta... :D

Poslednja izmena:

Back