Adventisti sedmog dana

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Neo, sta mislis ti o Caru Istocnog Rimskog carstva Justinijanu?
Pa zar je i on pao pod papinu vlast?
Da li je bio u pravu kad je dao drugo mesto carigradskom patrijarju?

CAR JUSTINIJAN I PAPSTVO

Justinijan I (527-565) bio je najveci vladar Istocnog Rimskog carstva.
Justinijan je 533. napisao pismo rimskom biskupu Jovanu II, sa sledecom sadrzinom:
"Zurim se da upoznam Vasu svetost sa svim sto se tice prilika u crkvi,
jer je nasa najveca zelja uvek bila da sacuvamo jedinstvo Vase Apostolske Stolice...
Zato smo se trudili da ujedinimo sve svestenike Istoka da ih podvrgnemo Stolici Vase Svetosti...
Jer mi ne zelimo, sto se tice stanja u crkvi, da se o bilo cemu raspravlja, makar problemi bili jasni i nesumnjivi, a da Vasa Svetost predhodno ne bude sa tim upoznata,
buduci da ste Vi glava cele Crkve, i mi cemo se truditi da povecamo cast i autoritet Vase Stolice."
Justinijanoiv Kodeks, book I. titles, 1,8.

Na ovo Justinijanovo pismo papa je odgovorio: "Stolica je zaista glava cele crkve, kao sto to potvrdjuju pravila Otaca, dekreti careva i reci Vase najdublje poboznosti."

Ovim je javno car Justinijan priznao papin primat. Cak je stim upoznao i cariugradkog patrijarha.

Znaci da je od tada pravosljavlje stavljeno pod upravu Vatigana. Steta velika.

Kao sto vidite, papin uticaj je postepeno rastao do potpune prevlasti. Jos od drugog veka izdizao se nad drugim episkopima i poceo da namece svoje misljenje crkvama i carevima.

Postoji i drugo znacajan dokumenat koji je 533. godine Jistinijan uputio carigdaskom patrijarhu Epifaniju, koje glasi: "Posto smo primetili da se neki iz svete katolicke crkve povode za zabludama zlog Nestorija i Eutiha... objavili smo sveti edikt, koji je poznat i Vasoj Svetosti, kojim smo odbacili ludost jeretika... da bismo sacuvali jedinstvo svetih crkava sa presvetim papom i patrijarhom staroga Rima, kome smo takodje pisali o tome. Jer mi zelimo da sve sto se tice stanja u Crkvi bude saopsteno Njegovoj Svetosti kao glavi celog Bozjeg svestenstva." Isto 1,7.

Godine 535 Justinijan je pisao: "Stoga, u skladu sa odlukama ovih Koncila, mi naredjujemo da presveti papa staroga Rima bude prvi medju svim svestenicima, a preuzviseni arhiepiskop carigradski, ili Novi Rim, zauzme drugo mesto iza Svete Apostolske Stolice starog Rima koji ce biti predsednici nad svim ostalim stolicama."

Od godine 538, papa je bio opsti vladar nad crkvama i carevima.

Nadbiskup grada Redjija Gaspar del Fosa je izjavio:
"Subota, najistaknutiji dan u zakonu, promenjen je u nedelju...Ovaj i slicni propisi nisu ukinuti Hristovom izjavom, jer sam kiaze da nije dosao da promeni zakon vec da ga ispuni, nego su promenjeni vlascu Crkve." Froom, Prorocka vera nasih otaca, sv. I. str. 478.
Ko je prema ovome zamenio subotu u nedelju?

Eto videli ste da Katolicka crkva priznaje da je ona promenila subotu u nedelju.
To je svakako ucinjeno uz pomoc pojedinih vladara i sabora, zapdnih i istocnih.

Od pocetka poceli su klanjati se papi.

Neo, po svoj prilicida posle ovoga pricati o Elen Vajt zaista nista ne pomaze.

Poslednja izmena:
Vi ste otprilike u tom rangu zajedno sa svim ostalim jereticim sa kojima sa crkva borila....svejeres

Neo, a u cijem rangu su oni sto se kao i fariseji nazivaju hriscanima, a svoju bracu su zive spaljivali u drvenom kavezu?
Imas li ista da o njima kazes?
Slazes li se sa odlukom Sinosa?
Imas li ista da kazes u odbranu nevinih ljudi koji su nepravedno osudjeni?
Smeta li ti mnogo to sto su i oni po Bozjoj zapovesti praznovali subotu a bili su pravoslavni?

Kako si se do sada prema nama postavio izgleda da ni mi nebismo nimalo bolje prosli kada bi ti imao vlast. Da li sam u pravu?

Poslednja izmena:
Matej 16,18. А и ја теби кажем: ти си Петар, и на овом камену сазидаћу цркву своју, и врата паклена неће је надвладати.

Tako je!

Dokle god postoje verni ljudi (a ljudi su crkva Božja) neće nestati ni Hristova crkva!

Ali Vi ste nešto drugo hteli da kažete sa ovim stihom, zar ne?

Ovo je stih koji Katolici koriste da bi opravdali Papski primat (jer navodno počinje od Petra)...

.. ali takvo tumačenje ne veruje ni Pravoslavna crkva, evo pogledajte na Vašem sajtu (svetosavlje.org):

(sledi citat)

...

Poslednja izmena:
SVETOOTAČKO TUMAČENjE JEVANĐELjA OD MATEJA 16:18

Pitanje papinog prvenstva je centralno u istoriji Rimske crkve i već hiljadu godina stvara prepreke aktivnom dijalogu između Istočne i Zapadne Crkve. Rimokatolička strana se prilikom razmatranja ovog pitanja poziva na Spasiteljeve reči na kojima se, tobož, zasniva teorija papizma. Autor članka, đakon Antonije Odajski (Kani, Ruska Zagranična Crkva) pribegava mišljenju Svetih Otaca koji daju nedvosmislen odgovor na pitanje: da li Jevanđelje potvrđuje primat rimskog episkopa?

* * * * *

"A i ja tebi kažem da si ti Petar,
i na tome kamenu sazidaću Crkvu svoju,
i vrata pakla neće je nadvladati"

Mt. 16:18

Osnovna razlika u čitanju evanđelskog teksta, koja potpomaže konfesionalnu razdvojenost i izdvajanja hrišćanskih zajednica od sabornog jedinstva Crkve, potiče od različitog shvatanja temelja, tog nepokolebivog "kamena" na kome se ona zida, i uloge apostola Petra, Simona-Kamena, među apostolima i u Crkvi kaoo celini. Ako razmotrimo okolnosti u kojima se Isus Hristos obratio apostolu Petru sa ukazanim rečima i nazvao ga Petrom (grč. Petroz - muškog roda) videćemo da je povod za njih bilo čvrsto ispovedanje božanstvenosti Isusa Hrista od strane apostola Petra (Mt. 16:13-16)[3]. Istinski temelj, kamen vere na kome (grč. petra "kamen" - ženskog roda) Hristos zida Crkvu Svoju (na jasnu razliku Simona-Petroz u Evanđelju i kamena-petra u paronomaziji Mt. 16:18, na kome Hristos temelji Svoju Crkvu ukazivao je još blaženi Avgustin koji je pisao na latinskom). Bez obzira na to, rimokatolicizam koristi svojevrsno tumačenje Mt. 16:18 za obrazlaganje izuzetne (nekada apsolutne) vlasti rimskih papa, pripisujući apostolu Petru jedinstvenu, suštinsku ulogu u Crkvi i njegovu isključivu vlast i punomoćja, koje je on na neki način predao rimskim papama.

Naprimer, papa Stefan još u vreme gonjenja za vreme cara Dekija sebe naziva "episkopom episkopa" , izražavajući posebno mišljenje koje se već pojavilo u Rimu (pritom on pokušava da masovno odluči svoju sabraću-episkope, zbog čega se na kraju susreće sa otporom sa njihove strane: "Kada misliš da svi mogu da budu odlučeni od tebe, ti si odlučio sebe samoga od svih"). Papa Inokentije u petom veku objavljuje da se "ništa ne sme rešavati bez odnosa sa rimskom katedrom, i da se, posebno u delima vere, svi episkopi moraju obraćati apostolu Petru", tj. rimskom episkopu. Papa Agaton u sedmom veku izjavljuje da rimski episkop nikada nije grešio i nije mogao pogrešiti.[4] Međutim, koliko su takve ideje rađajućeg se papizma imale svoj temelj u Svetom Pismu? Da li su takve papske stavove delili Sveti Oci "nepodeljene" Crkve u tumačenju Mt. 16:18?

Evsevije Kesarijski (+340), otac crkvene istorije, pominjući taj evanđelski odlomak u svojim komentarima na Psalme, smatra Samog Hrista temeljem Crkve (H petra de hn o Cristoz)[5], sledeći poznatim tekstovima apostolskih poslanica (1 Kor. 10:14 i 1 Kor. 3:11). Zatim, takođe saglasno apostolu Pavlu (Ef. 2:20) nakon Spasitelja, temeljem Crkve može se smatrati propoved proroka i apostola (eita met? auton qemelioi thz Ekklhsiaz projhtikoi kai apostolikoi logoi), imajući "Samog Isusa Hrista krajeugaonim kamenom)...

Prepodobni Ilarije Piktavijski (+367), koji se naziva "Atanasijem Zapada", zahvaljujući svojoj aktivnoj zaštiti Pravoslavlja od arijanstva u Galiji, smatra kamenom na kome je sazidana Crkva (super hanc igitur confessionis petram Ecclesiae aedificatio est)[6] čvrsto ispovedanje iz usta blaženog Simona Var-Jone. Nepomerivi temelj (immobile fundamentum) jeste ispovedni kamen blažene Petrove vere (una haec felix fidei petra Petri ore confessa).[7]

Sveti Amvrosije Mediolanski (+397) jedan od velikih latinskih učitelja Crkve, koji je u hrišćanstvo obratio blaženog Avgustina i koji je uticao na cara Teodosija Velikog, smatra veru temeljem Crkve (Fides ergo est Ecclesi? fundamentum). Jer nije za telo Petrovo, već je za veru rečeno da je ni vrata pakla neće nadvladati (non enim de carne Petri, sed de fide dictum est, quia port? mortis ei non pr?valebunt).[9] ...

Sveti Jovan Zlatousti (+407), tvorac Liturgije koju bez promene služe u pravoslavnim hramovima uvek i svuda, smatra kamenom na kome je sazidana Crkva ispovedanje (th pistei thz omologiaz) Božanstva Isusa Hrista od strane apostola Petra. Kada Ga je apostol Petar ispovedao Hristom, Sinom Božijim, tada je i Hristos njega nazivao sinom Joninim, da bi pokazao da je jedne prirode sa onim koji ga j e rodio. Zatim Isus Hristos dodaje da se Crkva zida na tom ispovedanju vere (epi thz omologiaz) u Njegovo Božanstvo.[16] Korišćenje alegorijskog tumačenja ovog evanđelskog teksta od strane svetog radi izražavanja fundamentalnog bogoslovskog stava o jednosušnosti Oca i Sina ne ostavlja mogućnost za neko "direktno" tumačenje - predstave apostola Petra kao isključivog temelja Crkve i papinih pretenzija zajedno sa time.

Blaženi Jeronim Stridonski (+419), prevodilac Svetog Pisma na latinski, tvorac Vulgate, smatra kamenom osnivanje Crkve (Super hanc petram Dominus fundavit Ecclesiam). Apostol Petar je dobio svoje ime od tog kamena (ab hac petra apostolus Petrus sortitus est nomen). Jedini temelj koji je postavio apostolski arhitekta (1 Kor. 3) jeste Sam Gospod naš Isus Hristos (Fundamentum quod Apostolus architectus posuit, ICor.III, unus/unum est Dominus noster Jesus Christus), i na tom nepokolebivom i čvrstom temelju Hristos je sagradio Crkvu (Super hoc fundamentum stabile et firmum ... aedificatur Christi Ecclesia) <http://www.bogoslov.ru/text/1251083.html>.[17] Odnos poštovanja blaženog Jeronima prema papi Damasu nema veoručiteljni karakter, jer on ništa ne piše o nekom jedinom (jedinstvenom) duhovnom centru u Rimu.

Blaženi Avgustin (+430), utemeljitelj zapadno-hrišćanskog bogoslovlja, koji je nadahnuo kartagenske sabore protiv rimske centralizacije,[18] tvrdi da je Crkva zasnovana na kamenu od koga je apostol Petar dobio ime (fundata est super petram, unde Petrus nomen accepit), kao što reč "hrišćanin" potiče od reči "Hristos" (christianus a Chisto vocatur). Taj kamen je Sam Hristos, Crkva je osnovana u Hristu (Petra enim erat Christus, I Cor. X,4; ...fundatur in Christo, I Cor. III,11)[19]. "I svi isto piće duhovno piše; jer pijahu od duhovne stijene koja ih je slijedila, a stijena bješe Hristos" (1 Kor. 10:4) - "Jer temelja drugoga niko ne može postaviti osim postojećeg, koji je Isus Hristos" (1 Kor. 3:11). U drugim tekstovima blaženi Avgustin smatra kamenom Petrovo ispovedanje vere i kaže da je Hristos osnovao Crkvu ne na čoveku, već na tom ispovedanju vere.[20] Apostol Petar je oličavao Crkvu kada je ispovedao Božanstvo Isusa Hrista, iako je, saglasno blaženom Avgustinu, ključeve od Carstva Nebeskog dobio ne homo unus, sed unitas ecclesiae (ne "jedan čovek, već jedinstvo Crkve").[21] Kako smatra prof. Bolotov, u apostolu Petru Avgustin ne vidi ni glavu, ni načelnika Crkve, iako je u njemu najviša usredsređenost preimućstava Crkve. O prejemstvu visokog položaja apostola Petra Avgustin ne razmišlja.[22]
...
Blaženi Teodorit Kirski (+457), najsnažniji predstavnik Antiohijske škole bogoslovlja, priziva da se čuju reči velikog Petra, reči ispovedanja Božanstva Isusa Hrista, kao i potvrdu tih Petrovih reči od strane Hrista, rečima o zidanju Crkve na tom kamenu. Zato najmudriji apostol Pavle, najdivniji graditelj Crkve, ne postavlja drugog temelja "Jer temelja drugoga niko ne može postaviti osim postojećeg, koji je Isus Hristos" (1 Kor. 3:11). Ovaj božanstveni pisac i blaženi Teodorit smatraju Hrista temeljem Crkve (vidi Epistola 146, ad Joannem ?conomum).[28]
...
... Posebno je značajno mišljenje pape Grigorija Velikog (+604) koji nije sumnjao u duhovno prvenstvo svoje Crkve u tom razdoblju i koji je branio autoritet rimske katedre, ali koji nije imao shvatanje o čvrstoj crkvenoj jerarhiji na čelu sa rimskim episkopom. Smireni papa je više puta odbijao visoko obraćanje "vaseljenskog[38] pape" (superb? appellationis verbum universalem, me papam dicentes)[39] koje mu je upućivao Aleksandrijski patrijarh i insistirao: "Molim Vas da, opšteći sa mnom, ne pribegavate sličnim rečima, jer znam ko sam ja, a ko ste Vi. Po rangu ste mi brat, a što se tiče moralnog autoriteta - otac." (Loco enim mihi fratres estis, moribus patres).[40] Papa Grigorije nikako nije mislio vatikanski o visokom papskom dostojanstvu. U poslanici caru Mavrikiju sveti Grigorije ga ubeđuje u opasnost korišćenja takve "glupe i gorde reči" (stulto as superbo vocabulo).[41] Ako u Crkvi neko sebe ukrašava sličnom titulom, samim tim zauzmimajući vrhovni položaj i praveći se sudijom nad svima, kao posledica će biti da će cela Crkva pasti, a treba da padne samo onaj ko sebe naziva "vaseljenskim". Kako po tom povodu piše rimokatolički bogoslov Johanes Modesto: "taj, sa ekumenističke tačke gledišta, poražavajući zaključak pape Grigorija Velikog u interesantnom svetlu osvetljava kasniji razvoj u smeru ka dogmatima o nepogrešivosti i jurisdikcionom primatu pape."[42] Komentar na reči uvaženog doktora bogoslovskih nauka su izlišni. Sam papa Grigorije završava pismo nedvosmislenom tvrdnjom: "Sa uverenošću govorim da svako ko sebe naziva vaseljenskim prvosveštenikom, ili želi da se tako naziva, u gordosti je pretekao antihrista". (Ego autem fidenter dico quia quisquis se universalem sacerdotem, vel vocari desiderat, in elatione sua Antichristum pr?currit...)[43]

Dakle, sumirajući tumačenja Mt. 16:18 može se zaključiti sledeće:

1. Apostol Petar (Petroz) i kamen (petra) na kome je Hristos osnovao Crkvu Svoju jesu dva različita pojma.
2. Temelj Crkve (petra) po saglasnom mišljenju (ne-rimskih) Otaca, jeste Sam Hristos i/ili vera u Njegovo Božanstvo, koju je prvi put jasno i čvrsto ispovedio apostol Petar, što je i poslužilo kao povod Gospodu da izgovori razmatrane evanđelske reči.

...

Kopirano sa:
http://www.svetosavlje.org/bibliotek...ejSvetiOci.htm

Poslednja izmena:
Da li su ovo proročanske reči jednog pape?

Papa Grigorije nikako nije mislio vatikanski o visokom papskom dostojanstvu. U poslanici caru Mavrikiju sveti Grigorije ga ubeđuje u opasnost korišćenja takve "glupe i gorde reči" (stulto as superbo vocabulo).[41] Ako u Crkvi neko sebe ukrašava sličnom titulom, samim tim zauzmimajući vrhovni položaj i praveći se sudijom nad svima, kao posledica će biti da će cela Crkva pasti, a treba da padne samo onaj ko sebe naziva "vaseljenskim".

?

Poslednja izmena:
Emanuilo, onda ko laze?
Izvestaji svedoce da su u vecini slucajeva u svim drzavama gde su ziveli Bogumile progonila ih je crkva i drzava
KOji izvestaji? Adventisticki izvestaji? Protestantski? Naveo si neke citate iz "Istorije Crkve". Ko je to napisao? Na koje izvore se pozvao?
Odgovor: ONU STO JE SPALJIVALA SVETKOVATELJE SUBOTE U RUSIJI? Jesi li procitao moj post gore?
Prvi put za to cujem. Poznato mi je da je drzava Rusija pobila neke sataniste koji su ugrozavali javni red i moral.

A šta ti kažeš na protestantsku inkviziciju?

Emanuileo, ja ih sve osudjujem, najpre katolicku koja je najgora, pravoslavnu, a tako isto i proitestansku. Za mene su to bezboznici koji
sude ljudima zbog njihovog verovanja pre Bozjeg suda. Niko nema pravo da vlada nad ljudskom savescu ni crkva ni drzava.

Emanuilo, ne mozemo mi pravdati svoje bezakonje i nasilje katolickim i protestanskim.
Svako nasilje je bezakonje i za osudu je bilo ko da ga namece drugome.
Jeste,ali zasto protestantsko bezakonje zanemarujes a tudje istices? Pa Luter,Kalvin,Hus...to su vasi duhovni ocevi.
Emanuilo, pa nismo mi deca.
Vidimo da svakako zelis da ubacis po stoti put termu o Eleni Vajt a mi govorimo o pravoslavnoj inkvizicji.
Vidis da ti to ne ide od ruke, jer mi nsimo deca.
Tema je o adventistima a ne o pravoslavlju,tako da si ti taj koji spamujes.

Sto kaze nisu???

Okrvavilu ruke nevinim ljudima i onda kazu da ih Bog vodi?

I jos prikrivaju mesto da priznaju i pokaju se.

Sto pokazuje da imaju jos uvek isti duh i da tu nazalost od hriscanstva nema nista..

Vasi duhovni ocevi Luter, Hus, Kalvin su ubijali rimokatolike samo zato sto su rimokatolici. Zna se ciji duh vas je vodio i tu hriscanstva nema.

Nego ti nama da objasnis zasto se osnivacica tvoje parasinagoge molila sotoni 29 dana po svojoj viziji i zasto je omanula dan dolaska..i zasto slavite subotu zbog koje je i Hristos stradao?Nadam se da ti ova pitanja nisu nezgodna
Nikako da odgovore.

MIko, zar Bozji prorok moze da promasi datum Jom Kipura?

A što je sa 538. kao godinom u kojoj je papa navodno uspostavio prevlast? Svakome tko je pručavao povijest kršćanstva je jasno da je 538. beznačajna godina. Papa, kao rimski biskup bio je “prvi među jednakima” još od prvog stoljeća. A 1798. je papa zaista odveden u ropstvo, ali to nije imalo nikakvu važnost ni za utjecaj ni za ugled papinstva u svijetu. Iako su to znali, adventisti su uzeli ove godine da bi se uklopili u njihovu proročku zbrku i tumačenja. Sve ovo danas priznaju i adventistički povjesničari i “teolozi”, i čak se na njihovim fakultetima to uči, ali im to ne smeta da članove svoje sekte i dalje drže u neznanju.

Sam taj konvent francuskih revolucionara koji je po adventistima zadao smrtnu ranu papi mogao bi se okarakterizirati kao mali rog. Za vrijeme Francuske revolucije Konvent je zabranio vjeru u Boga i besmrtnost duše i kažnjavao ih smrću, ukinuo je sedmodnevni tjedan i postavio dekadu, promjenio računanje vremena od Kristova rođenja, postavio bludnicu na oltar i naredio da joj se klanjaju, spaljivao Biblije…

Koji je papa zabranio vjeru u Boga i kažnjavao je smrću? Koji je papa zabranio vjeru u besmrtnost duše i kažnjavao je smrću? Koji je papa ukinuo sedmicu pa uspostavio dekadu? Koji je papa ukinuo računanje vremena od rođenja Kristova pa ga zamjenio nekim drugim vremenom? Koji je papa proglasio neku bludnicu za božanstvo, postavio je na oltar i naredio, ili bar pozvao ljude da joj se klanjaju kao božanstvu razuma?! Koji je papa spaljivao Bibliju? Ja naravno ne tvrdim da je Konvent mali rog, ali ako se već igramo se proročanstvima onda se on uklapa u tu sliku, a papa ni povijesno ni biblijski ne može biti mali rog.

A tko je mali rog iz Daniela? Antioh Epifan IV., sirijski vladar. Nakon smrti Aleksandra Makedonskog nastaje deset samoprozvanih kraljeva iz dinastije Selukovića, u proročanstvu predstavljenih kao deset rogova. Antioh Epifan IV. (175.-163. pr. Kr.) pobjeđuje svoje suparnike (druge rogove) i počinje sa agresivnom helenizacijom Židova, ukida žrtvu svagdašnju, zabranjuje svetkovanje šabata i blagdana, u Hram (Svetinju nad svetinjama) dovodi svinju i postavlja Zeusov kip. Njegova vladavina trajala je 1260 dana. Židovi su podigli ustanak koji je vodio Juda Makabejac, a i danas slave Hanuku kao uspomenu na taj ustanak i očišćenje Hrama. O tome govore i dvije knjige o Makabejcima koje je Luther izbacio iz Biblije.

“Yom Kipur nikada ne pada tako kasno u godini kao što je 22. listopad." (Prof. Prohovski, Sveučilište Purdue)

Kada su vidjeli da Yom Kipur niti je pao niti može pasti 22.10. po rabinskom kalendaru, adventisti su se okrenuli karaitima. Ali glavni karaitski rabin 1939. J. I. Marcuk, u odgovoru adventistima piše:

”Godine 1844 Yom Kipur bio je u ponedeljak 23. 9. i za karaitske i za rabinske Židove.."

U Ranim spisima Ellen White govori da su se svi koji su se molili poslije tog Yom Kipura u stvari molili sotoni a ne Kristu. Kako ga je i ona promašila za 29 dana to znači da se, prema njenoj viziji, i ona tih mjesec dana molila sotoni.

Osim pogrešnih proročanstava, Elen Vajt često proturječi Bibliji: po njoj je Babilonska kula sagrađena prije potopa (Spiritual Gifts, Vol. 3, p. 301, 1864 edition), Bog je poslao anđela da razgovara s Kajinom (Spiritual Gifts, Vol. 3, pp. 48-49) (usporedi ,,Jahve reče…” , [Post 4,6]), Isus otkupljenje nije završio na križu (Velika Borba, 623. i 422. str.; Testimonies for the Church, Vol. 1, 58. str.) (usp. ,,Ali je, nakon što je ponudio žrtvu za grijehe jednom za sva vremena...” [Heb 10,12]), Sotona nosi naše grijehe (The Great Controversy, 422., 485. str.; Testimonies for the Church, sv. 5, 475. str.) (“... I on sam ponese naše grijehe u svom tijelu na križ...” [1 Pt 2,24]), kaže da onaj tko ukine samo jednu zapovjed neće ući u kraljevstvo nebesko (Isusov govor na gori, 75. str.) (“…biti će najmanji'' [Mt 5,19]), Isus ima grešnu narav (Čežnja vjekova, 26. str.). Tvrdi da je Mihael Isus (Spiritual Gifts, sv. 4a, 58. str.; Spiritual Gifts, sv. 2., 276. str.) (Sin Čovječji kaže Danielu: “...Mihael, jedan od prvih Knezova, dođe Mi u pomoć.” [Dan 10,13]. A to Krist kaže, kaže za drugo biće, ne za Sebe! “Kome od anđela kaza ti si Sin moj…” [Heb 1,8]).

Napravila je brojne dopune Bibliji: Sotoni je ponuđeno pomilovanje na nebu (The Great Controversy, 495.-496. str.), Adam je bio okrunjen za kralja Edena (Spiritual Gifts, sv. 3; 39., 40., 42. str.), zmija koja je zavela Evu imala je krila (Spiritual Gifts, sv. 3, 39.-40. str.), Bog je sazvao sabor nakon Adamovog pada u grijeh (Spiritual Gifts, sv. 3, 44. str.), Adam je držao subotu (Spiritual Gifts, sv. 3), anđeli su se ponudili da umru za čovjeka (Early Writings, 127. str.), anđeli su imali vezu sa Adamom nakon pada (Spiritual Gifts, sv. 3, 52. str.), anđeli svetkuju subotu, Isus je umro za anđele (The Desire of Ages, 758. str.), Bog će vratiti Eden na zemlju (Spiritual Gifts, sv. 3, 5. str.), Henok je bio potresen jer nije znao što će biti sa pravednicima nakon smrti (Spiritual Gifts, sv. 3, 55. str.), Henoku je lice sjajilo (Spiritual Gifts, sv. 3, 57. str.), prije potopa najveći grijeh bio je mješanje ljudi i životinja i neke rase su njihove mješavine (Sipritual Gifts, sv. 3, 64. str.; Spiritual Gifts, sv. 4, 75. str.), put do neba traje 7 dana (Early Writings, 17. str.), anđeli mogu iz Neba samo sa zlatnom karticom (Early Writings, 39. str.).

Iako mi nije namera da se mešam u diskusiju o bogumilima, ali imam jedno pitanje...

ZBOG KOG ZLOČINA SU TI HRIŠĆANI OSUĐENI...

NA SMRT, LOMAČU, VAĐENJE JEZIKA... I POTPUNO ISTREBLJENJE IZ ZEMLJE SRBIJE?

?

Zbog cega su rimokatolicki hricani u Ceskoj osudjeni na lomacu od strane vasih protestantskih duhovnih oceva?

Znači nema zločina?

?

Poslednja izmena:
A što se tiče Ellen White, razlog zašto ona svim grešnicima smeta jeste zato što...

EKSPLICITNO OSUĐUJE GREH

(a Vi se nalazite pogođenim, ne znam zašto? Očigledno da i Vama smetaju razni ukori greha i jasno razotkrivanje licemerstva i otpada u hrišćanskoj crkvi)

Kako se Vi g. Emanuel ne pridružite svim onim Vašim Pravoslavnim ocima koji su osudili samovolju i samouzdizanje Papskog primata?

Već ste otvorili temu u kojoj bez milosti napadate hrišćane Adventiste Sedmog-dana?

(ne prezajući da se koristite izvorima koji namerno iskrivljuju činjenice... i ne samo da ih koristite, već im se pridružujete u tome)

Da li ste Vi Pravoslavni vernik ili ste u međuvremenu postali jezuita?

Poslednja izmena:
Znači nema zločina??

Samo tako ste pobili hrišćane...

nazvali ih jereticima i ode glava?

Kako biste Vi ocenili takav čin g. Emanuel?

Da li nas je Hrist učio da tako činimo? Da li je to hrišćanski način postupanja?

Da li Vi kao hrišćanin osuđujete to delo ili ga opravdavate?

Šta su ti hrišćani smetali ikome? Zašto su zaslužili da ih potpuno istrebe?

?

Poslednja izmena:
A što se tiče Ellen White, razlog zašto ona svim grešnicima smeta jeste zato što...

EKSPLICITNO OSUĐUJE GREH

(a Vi se nalazite pogođenim ne znam zašto? Očigledno da i Vama smetaju ukori greha i jasno razotkrivanje licemerstva i otpada u hrišćanskoj crkvi)

Kako se Vi g. Emanuel ne pridružite svim onim Vašim Pravoslavnim ocima koji su osudili samovolju i samouzdizanje Papskog primata?

Već ste otvorili temu u kojoj bez milosti napadate hrišćane Adventiste Sedmog-dana?

(ne prezajući da se koristite izvorima koji namerno iskrivljuju činjenice... i ne samo da ih koristite, već im se pridružujete u tome)

Da li ste Vi Pravoslavni vernik ili ste u međuvremenu postali jezuita?

i papa je osudjivao greh vekovima pa kakve to veze ima?po cemu je ona sad nesto posebno?sta je ona tako posebno uradila osim sto se po sopstvenoj vizji molila sotoni 29 dana....

Rev 17:6 I videh ženu pijanu od krvi svetih i od krvi svedoka Isusovih; i začudih se čudom velikim kad je videh.

Rev 13:3 I videh jednu od glava njenih kao ranjenu na smrt, i rana smrti njene izleči se. I čudi se sva zemlja iza zveri, i pokloniše se zmiji, koja dade oblast zveri.
Rev 13:4 I pokloniše se zveri govoreći: Ko je kao zver? I ko može ratovati s njom?
Rev 13:5 I dana joj biše usta koja govore velike stvari i huljenja, i dana joj bi oblast da čini četrdeset i dva meseca.
Rev 13:6 I otvori usta svoja za huljenje na Boga, da huli na ime Njegovo, i na kuću Njegovu, i na one koji žive na nebu.
Rev 13:7 I dano joj bi da se bije sa svetima, i da ih pobedi; i dana joj bi oblast nad svakim kolenom i narodom i jezikom i plemenom.
Rev 13:8 I pokloniše joj se svi koji žive na zemlji kojima imena nisu zapisana u životnoj knjizi Jagnjeta, koje je zaklano od postanja sveta.
Rev 13:9 Ako ko ima uho neka čuje.
Rev 13:10 Ko u ropstvo vodi, biće u ropstvo odveden; ko nožem ubije valja da on nožem bude ubijen. Ovde je trpljenje i vera svetih.

...

Poslednja izmena:
Kako ne možete da se osvestite da srljate u iste zločine...

.. nećete moći da se oslobodite sotonske mržnje ako se ne predate celim srcem Bogu!

Ako se ne odreknete sebe (sebičnosti), predaćete se sili zla i ona će Vas iskoristiti i u budućnosti isto kao što Vas koristi sada!

Morate IZABRATI jednog gospodara...

Luk 16:13 Nikakav pak sluga ne može dva gospodara služiti; jer ili će na jednog mrzeti, a drugog ljubiti, ili će jednog voleti a za drugog ne mariti. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.
Luk 16:14 A ovo sve slušahu i fariseji, koji behu srebroljupci, i rugahu Mu se.
Luk 16:15 I reče im: Vi ste oni koji se gradite pravedni pred ljudima; ali Bog zna srca vaša; jer šta je u ljudi visoko ono je mrzost pred Bogom.

(ta ljubav prema sebi - srebroljublje, motivisala je te sebičnjake da ustanu na istinu...

I bez obzira koliko dokaza budu dobili, nastaviće uporno da se bore protiv istine...

zato što su se izjednačili sa sotonskim prinicipom - SEBIČNOST)

Imate samo DVA IZBORA... služba sebi (sotoni) i služba Bogu i bližnjima (Hristov Duh)

POTPUNA NESEBIČNOST (Hrist) ili SEBIČNOST (sotona)

Šta ćete izabrati?

?

Poslednja izmena:
Kako ne možete da se osvestite da srljate u iste zločine...

.. nećete moći da se oslobodite sotonske mržnje ako se ne predate celim srcem Bogu!

Ako se ne odreknete sebe (sebičnosti), predaćete se sili zla i ona će Vas iskoristiti i u budućnosti isto kao što Vas koristi sada!

Morate IZABRATI jednog gospodara...

Luk 16:13 Nikakav pak sluga ne može dva gospodara služiti; jer ili će na jednog mrzeti, a drugog ljubiti, ili će jednog voleti a za drugog ne mariti. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.
Luk 16:14 A ovo sve slušahu i fariseji, koji behu srebroljupci, i rugahu Mu se.
Luk 16:15 I reče im: Vi ste oni koji se gradite pravedni pred ljudima; ali Bog zna srca vaša; jer šta je u ljudi visoko ono je mrzost pred Bogom.

POTPUNA NESEBIČNOST (Hrist) ili SEBIČNOST (sotona)

Šta ćete izabrati?

?

Pravoslavni su izabrali Hrista jos pre 2000 god...

1Jn 2:15 Ne ljubite svet ni što je na svetu. Ako ko ljubi svet, nema ljubavi Očeve u njemu.
1Jn 2:16 Jer sve što je na svetu, telesna želja, i želja očiju, i ponos života, nije od Oca, nego je od ovog sveta.
1Jn 2:17 I svet prolazi i želja njegova; a koji tvori volju Božiju ostaje doveka.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back