Adventisti sedmog dana

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da sektasi koji su se odvojili cak i od najgorih sektasa.

Sigurno oni koji krše Božji zakon neće reći za verne ljude da su to pravi hrišćani...

(mržnja protiv istine i onih koji hoće da žive po Božjim principima pravde je uvek postojala i postojaće do kraja...

to je deo koji moraju da iskuse pravi hrišćani)

Rev 14:12 Ovde je trpljenje svetih, koji drže zapovesti Božijei veru Isusovu.

Joh 15:17 Ovo vam zapovedam da imate ljubav među sobom.
Joh 15:18 Ako svet na vas uzmrzi, znajte da na mene omrznu pre vas.
Joh 15:19 Kad biste bili od sveta, onda bi svet svoje ljubio; a kako niste od sveta, nego vas ja od sveta izbrah, zato mrzi na vas svet.
Joh 15:20 Opominjite se reči koju vam ja rekoh: nije sluga veći od gospodara svog. Ako mene izgnaše, i vas će izgnati; ako moju reč održaše, i vašu će održati.
Joh 15:21 Ali sve će vam ovo činiti za ime moje, jer ne poznaju Onog koji me posla.

Mar 13:13 I svi će omrznuti na vas imena mog radi. Ali koji pretrpi do kraja blago njemu.)

... ali u svim vremenima Bog je imao verne ljude koji su OSUDILI BEZAKONJE svojih savremenika.

Kao što je Isus osudio grešnike svojim nesebičnim životom..

Joh 15:22 Da nisam bio došao i govorio im ne bi greha imali; a sad izgovora neće imati za greh svoj.

tako isto i danas verni ljudi ukoravaju grehe savremenih bezakonika svojim vernim životom (rečima i delima).

Poslednja izmena:

Izjava Ivana Kuritsina

Pre nego sto ce sagoreti na lomaci ovaj veliki mucenik izjavio je: "Ja sam Ivan Kuritsin. Molim se Bogu za hrabrost da danas umrem dostojnom smr}u. Danasc}u umreti za svoju veru - za istinu koju toliko volim. Umercu za ono cto sam verovao i ucio. Po Svetom pismu, Starom i Novom zavetu, danas cu umreti zato sto sam praznovao sedmi dan u sedmici kao svetu Subotu Gospodnju. Posto je doslo do toga da umrem... Imao sam takvu nadu. Imao sam viziju reforme za celu Rusku crkvu - ozivljavanje prave istine Gospodnje. Medjutim, sada dolazi kraj.

Car Ivan III ne moze ostati po strani. Bio je nas prijatelj. Zanima me sta je danas u njegovom srcu? Pogledajte dole! Helenu i Dimitrija, postovaoce Subote, kao i ja sto sam. Careva snaha. Njegov unuk. [ta }e se sa njima desiti? Ho}e li i oni biti spaljeni?
O Sofija! Ona mora da je danas radosna. Bila je nas protivnik od samog pocetka. A Genadi, arhiepiskopu iz Novogorada. On, on je ziveo za ovaj dan - za ovu vatru. On je izjavio da smo se mi odvratili od Hrista i postali Jevreji. Me|utim, ja sam hriscanin, i danas umuirem iz ljubavi za Hrista i Njegovu rec
."

One strasne vatre u Moskvi pre pet stotina godina oznacili su smrt Ruske reformacije - reformacije koja je poznata po svom naglasku na praznovanje sedmog dana Subote. Covek u kavezu, Ivan Kuritsin, bio je ugledni ruski teolog, i vodja verskog probudjenja, koje istoricari nazvaju Novogoradski - Moskovski pokret. Car Ivan Veliki osnovao je ovaj pokret, koji je bio dobro utvrdjen u Novogoradu, koji je oko 1480 bio preuzeo kontrolu grada. Car Ivan je nasao dva pravoslavna svestenika koji su bili u centru pokreta u Novogoradu i pozvao ih u Moskvu.

Dr Oleg Zhigankov objasnjava: "Razlog da je car Ivan doveo dva ugledna svestenika iz Novogorada u Moskvu, Denisa i Aleksu, bio je zato s{to je i sam bio simpatizer refotrmnog gledista. Car nije bio jedini koji je bio za reformu Crkve, u Novogorodu i Moskvi ona je dostigla do najviseg vrha vlade ukljucujuci osoblje iz carskog dvora. S jedne strane imamo Helenu Stefanovnu, udovu snaha careva i ona cje prihvatila praznovanje Subote. Na drugoj starni bila je careva zena, Sofija, rodom grcaka princeza. Odrasla je u Italiji, pod uticajem katolickih vaspitaca, koja se nadala dac}e njena udaja za cara privu}i Rusiju blize Katolickoj crkvi. Medjutim, Sofija je ipak prihvatila rusku pravoslavnu religiju. Tako je car Ivan nasao se izmedjuu dve zene, koje su obe bile postovane na njegovom dvoru - i obe su bile na suprotnim stranama verskog sukoba. Helenin sin, Dimitri - unuk cara Ivana - bio je na redu da postane sledec car, a Dimitria, kao i njegoau majka, potpomagali su svetkovatelje Subote i reformatore.

Sofija je druga careva zena, koja mu je rodila sina po imenu Vasilija i ona je zelela da njen sin posle careve smrti bude car i bila je spremna da sruci sve sto bi se kao prepreka supotstavilo na putu njenog uspeha. Sofija je imala velikog pomocnika u Genadiu, pravoslavnom arhiepiskopu u Novogoradu. Genadi je bio ljubomoran i veliki neprijatelj refprmatora, postovaoca Subote. On je pozvao da se zauzmu posebne mere. Na osnovu nekih pismam, koje je uputio caru jasno se vidi, da je Genadi predlozio da se protiv postovaoca Subote upotrebi isti metod spanskre inkvizicije i nastojao je da Ruska pravoslavna crkva i Ruska drzava upotrebe ovaj metod protiv pokreta svetkovatelja Subote.

U Moskvi sastao se sinod Ruske pravoslavne crkve i osudio ovaj pokret kao jereticki. U presuda sinoda dato je objasnjen: "... neki od vas ste hulili na mnoge ikone, a neki od vas su isekli svete ikone na kopade i spalili ih na vatri... A svi vi praznujete Subotu vise od dana Hristovog vaskrsenja." 1 Concil of Moscow, 1490.

Naravno, dan Hristovog vaskrsenja je nedelja, prvi dan u sedmici. Sinod je okrivio ove reformatore zatos{to su svetkovali sedmi dan, Subotu, vise od prvog dana nedelju, a Ono sto su verovali i sprovodili u zivot bilo je u skladu sa Bozjim zakonom. Zasedanje sinoda u Moskvi oznacilo je pocetak kraja ovog pokreta. Konacno je ugusen u plamenu na Crvenom trgu. Helen Stefanovna i njen sin Dimitri bili su podcenjeni i prezreni. Car Ivan III umro je, a Sofijin sin Vasilije zauzeo je njegovo mesto, ono sto je njegova majka i zelela. (Revelations from the Lost pages of History, p. 1.2)

Poslednja izmena:
Tako je.

Izvorno hriscanstvo je otpalo nazalost.
Matej 16,18. А и ја теби кажем: ти си Петар, и на овом камену сазидаћу цркву своју, и врата паклена неће је надвладати.

Koliko laži iznosiš,Glasniče,ovo je nehumano. I ti sebe nazivaš Božjim čovekom?

- u 2. veku neki hrišćani, da ne bi bili identifikovani kao Jevreji, počeli su da praznuju nedelju umesto Šabata
Ne,nego kao uspomenu na Hristovo vaskrsenje i kao konačni počinak u Njemu. I ne u drugom veku nego u prvom,u doba apostola.

- oko 300. godine prvi put je zabeležen slučaj da se hrišćani mole za mrtve
„A Bog nije Bog mrtvih nego živih; jer su njemu svi živi.“ (Lk. 20:38)
„Zato je i mrtvima propovijedano jevanđelje, da prime sud po čovjeku tijelom, a da žive po Bogu duhom“ (1 Pet. 4:6)

„Ne jedoh od toga (desetine Levita) u žalosti svojoj, niti uzeh od toga na potrebu nečistu, niti dadoh od toga na mrtvaca“ (5 Mojs. 26:14)

Iz levitske desetine je bilo zabranjeno davati milostinju za umrle, ali se iz drugih prihoda dozvoljavalo. Znači, Jevreji su davali milostinju verujući da će to doneti olakšanje!

Za umrle su se molili i u Starom Zavetu:
„Neće im se dati hleba u žalosti da se poteše za mrtvim, niti će ih napojiti iz čaše radi utehe za ocem ili za materom“ (Jer. 16:7)
- otprilike u isto vreme Crkva otvara svoja vrata za učenje o besmrtnosti ljudske duše
Biblija uvodi to učenje:

Živi i umrli čine jednu Crkvu Hristovu:

„Da se u Ime Isusovo pokloni svako koljeno što je na nebesima i na zemlji i pod zemljom“ (Fil. 2:10)

Za Boga nema mrtvih:

- U 4. veku prvi put počinje obožavanje anđela i mrtvih svetaca
Poštovanje a ne obožavanje.

2.Petrova 1,
13. Јер мислим да је право докле сам год у овом телу да вас будим опомињањем,
14. Знајући да ћу скоро тело своје одбацити као што ми каза и Господ наш Исус Христос.
15. А трудићу се свакако да се и по растанку мом можете опомињати овог;

- 431. godine na Vaseljenskom saboru u Efesu doneta je odluka o obožavanju Marije
Poštovanju a ne obožavanju!

- 788. godine počinju da se obožavaju krst, ikone i različite relikvije
Ne da se obožavaju nego da se poštuju. I to u Bibliji:

„A sve zidove domu unaokolo iskiti rezanim heruvimima i palmama i razvijenim cvetovima iznutra i spolja “ (1 Car. 6:29)

„I od toga načini ulje za sveto pomazanje, ulje najbolje veštinom apotekarskom; to da bude ulje svetog pomazanja. I njim pomaži šator od sastanka i kovčeg od svedočanstva, i sto i sve sprave njegove, i svećnjak i sprave njegove, i oltar kadioni, i oltar na kome se prinosi žrtva paljenica, i sve sprave njegove, i umivaonicu i podnožje njeno. Tako ćeš ih osvetiti, te će biti svetinja nad svetinjom, i šta ih se god dotakne biće sveto ... I uze Mojsije ulje pomazanja, i pomaza šator i sve stvari u njemu, i osveti ih. “ (2 Mojs. 30:25-29; 3 Mojs. 8:10)

„Držite subote moje, i svetinju moju poštujte. Ja sam Gospod. “ (3 Mojs. 19:30)

- oko 850. godine počinje da se koristi “sveta voda”
Osvećenje vode ima svoje poreklo u prvim vekovima hrišćanstva, o čemu svedoče drevni pisani izvori, kao apostolske ustanove. Evhologion Serapiona Tmuitskog kao i rani oci Crkve: Teodorit, blaženi Jeronim, Epifanije i drugi.Ipak, i pored sve svoje drevnosti, u početku nije postojalo ustanovljeno pravilo kada, gde i kako se vrši vodoosvećenje. Postojala je izvesna razlika u tim obredima. No svima njima je zajedničko da se osvećenje vode izvršuje pomoću određenih molitava, prizivanjem naitija Svetoga Duha, kao i krstolikim blagosiljanjem i pogruženjem u vodu Časnoga Krsta, što i danas čini elemente svakog vodoosvećenja.

Vi ste pobili Bogumile.
I dalje se služiš lažima? Bogumile su pogubili Nemanjići,mada mali broj,veliki deo je prebegao, i to zbog toga što su bili povezani sa pobunjenom vlastelom. Crkva se tu nije mešala izuzev što je Sveti Sava apelovao da se sukob reši mirnim putem.

Mržnja protiv istine je prirodna reakcija neobraćenog telesnog srca.

Grešnik ne želi da oseća osudu savesti i zato grešnici ustaju protiv onih koji iznose istinu.

Ta mržnja nije ništa novo, otpočela je na nebu, ali sada u poslednje dane ta mržnja kulminira:

Mat 24:9 Tada će vas predati na muke, i pobiće vas, i svi će narodi omrznuti na vas imena mog radi.
Mat 24:10 I tada će se mnogi sablazniti, i drug druga izdaće, i omrznuće drug na druga.

Šta može biti razlog ove opšte mržnje svih naroda?

Verno poštovanje svih Božjih zapovesti (uključujući i IV Božju zapovest) u vreme kada se bude doneo nedeljni zakon u svim državama sveta.

Mi ovo govorimo da sve vas opomenemo na ovakav razvoj događaja, i da znate šta je istina a šta je zabluda (da vas ne prevare u budućnosti svim ovakvim pričama koje se ovde iznose protiv IV Božje zapovesti)

A kada se sve to bude ispunilo, onda ćete znati da vas je Bog blagovremeno obavestio preko svoje reči i svojih proroka!

Joh 14:29 I sad vam kazah, pre dok se nije zbilo, da verujete kad se zbude.

Isus Hrist

Poslednja izmena:
Mržnja protiv istine je prirodna reakcija neobraćenog telesnog srca.

Grešnik ne želi da oseća osudu savesti...

I zato grešnici ustaju protiv onih koji iznose istinu.

Ta mržnja nije ništa novo, otpočela je na nebu, ali sada, u poslednje dane mržnja kulminira..

Mat 24:9 Tada će vas predati na muke, i pobiće vas, i svi će narodi omrznuti na vas imena mog radi.
Mat 24:10 I tada će se mnogi sablazniti, i drug druga izdaće, i omrznuće drug na druga.

ti i ISTINA ste na dobar dan, a gresnik nisi:mrgreen:

Nastavak

Nadam se da vam je poznat slucaj misionara Karla Delona. Okrivljen je za jednu sitnicu, bio je drzan u zatvoru dve godine, a da nije bio izveden pred sud. Njegove sudije zabranile su mu zauvek ulazak u Indiju, gde je bio misonar i osudile ga na pet godina teskog rada u Lisabonu. Bio je srecniji od mnogih drugih. Prijatelji iz Francuske zauzeli su se za njega i bio je pusten pre vremena. Godine 1677. vratio se u Francusku gde je poceo da opisuje svoja mucenja od strane inkvizicije. U svom izvestaju navodi da mnogi koji su spaljeni na lomaci nisu bili Jevreji kao sto je bilo receno, nego hriscani koji su svetkovali Subotu." (Isto, p. 2)

"Od stotinu osoba osudjenih na smrt na lomaci kao Jevreji, nije bilo ni cetvorica koji su ostali verni svojoj veri do smrti; ostali koji su se do poslednjeg daha borili bili su hridcani, a to su bili i celog svog zivota."(An Account of the Inquisition of Goa, by Charles Dellon)

Godine 1540. misionar Andreas Fisher bio je uhvasen i odveden u zatvor u Krasnahorki u Slovackoj gde nije bilo sudjenja, odkle se nije moglo pobeci, ali ni preziveti. U tom podrucju bilo je mnogo onih koji su svetkovali sedmi dan Subotu u toku petnaestog, s{esnaestog i sedamnaesrog veka." (Isto)

Matej 16,18. А и ја теби кажем: ти си Петар, и на овом камену сазидаћу цркву своју, и врата паклена неће је надвладати.

Koliko laži iznosiš,Glasniče,ovo je nehumano. I ti sebe nazivaš Božjim čovekom?

Ne,nego kao uspomenu na Hristovo vaskrsenje i kao konačni počinak u Njemu. I ne u drugom veku nego u prvom,u doba apostola.

„Zato je i mrtvima propovijedano jevanđelje, da prime sud po čovjeku tijelom, a da žive po Bogu duhom“ (1 Pet. 4:6)

„Ne jedoh od toga (desetine Levita) u žalosti svojoj, niti uzeh od toga na potrebu nečistu, niti dadoh od toga na mrtvaca“ (5 Mojs. 26:14)

Iz levitske desetine je bilo zabranjeno davati milostinju za umrle, ali se iz drugih prihoda dozvoljavalo. Znači, Jevreji su davali milostinju verujući da će to doneti olakšanje!

Za umrle su se molili i u Starom Zavetu:
„Neće im se dati hleba u žalosti da se poteše za mrtvim, niti će ih napojiti iz čaše radi utehe za ocem ili za materom“ (Jer. 16:7)

Biblija uvodi to učenje:

Živi i umrli čine jednu Crkvu Hristovu:

„Da se u Ime Isusovo pokloni svako koljeno što je na nebesima i na zemlji i pod zemljom“ (Fil. 2:10)

Za Boga nema mrtvih:

Poštovanje a ne obožavanje.

2.Petrova 1,
13. Јер мислим да је право докле сам год у овом телу да вас будим опомињањем,
14. Знајући да ћу скоро тело своје одбацити као што ми каза и Господ наш Исус Христос.
15. А трудићу се свакако да се и по растанку мом можете опомињати овог;

Poštovanju a ne obožavanju!

Ne da se obožavaju nego da se poštuju. I to u Bibliji:

„A sve zidove domu unaokolo iskiti rezanim heruvimima i palmama i razvijenim cvetovima iznutra i spolja “ (1 Car. 6:29)

„I od toga načini ulje za sveto pomazanje, ulje najbolje veštinom apotekarskom; to da bude ulje svetog pomazanja. I njim pomaži šator od sastanka i kovčeg od svedočanstva, i sto i sve sprave njegove, i svećnjak i sprave njegove, i oltar kadioni, i oltar na kome se prinosi žrtva paljenica, i sve sprave njegove, i umivaonicu i podnožje njeno. Tako ćeš ih osvetiti, te će biti svetinja nad svetinjom, i šta ih se god dotakne biće sveto ... I uze Mojsije ulje pomazanja, i pomaza šator i sve stvari u njemu, i osveti ih. “ (2 Mojs. 30:25-29; 3 Mojs. 8:10)

„Držite subote moje, i svetinju moju poštujte. Ja sam Gospod. “ (3 Mojs. 19:30)

Osvećenje vode ima svoje poreklo u prvim vekovima hrišćanstva, o čemu svedoče drevni pisani izvori, kao apostolske ustanove. Evhologion Serapiona Tmuitskog kao i rani oci Crkve: Teodorit, blaženi Jeronim, Epifanije i drugi.Ipak, i pored sve svoje drevnosti, u početku nije postojalo ustanovljeno pravilo kada, gde i kako se vrši vodoosvećenje. Postojala je izvesna razlika u tim obredima. No svima njima je zajedničko da se osvećenje vode izvršuje pomoću određenih molitava, prizivanjem naitija Svetoga Duha, kao i krstolikim blagosiljanjem i pogruženjem u vodu Časnoga Krsta, što i danas čini elemente svakog vodoosvećenja.

I dalje se služiš lažima? Bogumile su pogubili Nemanjići,mada mali broj,veliki deo je prebegao, i to zbog toga što su bili povezani sa pobunjenom vlastelom. Crkva se tu nije mešala izuzev što je Sveti Sava apelovao da se sukob reši mirnim putem.

Emanuilo,
drago mi je da si jos tu.

Sta ti kazes za tu pravoslavnu inkviziciju?
Da li su na osnovu izjave koju su dali ruski reformatori oni zaista jeretici ili nisu?
Da li je Sinod uradio dobro sto ih je osudio na smrt spaljivanjem u drvenom kavezu?
Zar tebe ne iznanadjuje da je toliko mnogo ljudi svestenika, episkopa i kaludjera jos u 15 veku praznovalo sobotu?
Sta je ako ovi ljudi nisu bili jeretici nego pravi hriscani, da li su onda oni jeretici koji su ih zive spaljivali?

Emanuilo,
drago mi je da si jos tu.

Sta ti kazes za tu pravoslavnu inkviziciju?
Da li su na osnovu izjave koju su dali ruski reformatori oni zaista jeretici ili nisu?
Da li je Sinod uradio dobro sto ih je osudio na smrt spaljivanjem u drvenom kavezu?
Zar tebe ne iznanadjuje da je toliko mnogo ljudi svestenika, episkopa i kaludjera jos u 15 veku praznovalo sobotu?
Sta je ako ovi ljudi nisu bili jeretici nego pravi hriscani, da li su onda oni jeretici koji su ih zive spaljivali?
Koju pravoslavnu inkviziciju? :dontunderstand:

A šta ti kažeš na protestantsku inkviziciju?

Jeronim i Hus posijali su antikatoličku histeriju u Češkoj: ubijanje katolika i spaljivanje crkava postala je ubičajna praksa, a danas je to jedna od zemalja sa najvišim postotkom ateista u Europi. Hus je ustao protiv nekih krivih praksi i pokvarenosti u Crkvi (protiv kojih su se prije njega borili mnogi sveci poput sv. Franje ili sv. Ante Padovanskog), ali ne s duhom poniznosti i poslušnosti, već fanatizma i razdora.

O Martinu Lutheru najviše govore njegove knjige. Hitler je samo realizirao Lutherove antisemitske ideje. Čovjek, kojemu je pored žara vjere nedostajala i poniznost i krotkost, koji se može označiti teroristom svoga vremena, jer je poticao na pogrome, zlostavljanje seljaka i svih neistomišljenika. Evo nekoliko njegovih misli:

"Mojsije je krvnik, okrutni okovatelj, mučitelj koji ranjava naše meso kliještima, i od nas radi mučenike… Zbog toga, zaboravimo Mojsija zauvijek!" - Ex Opera Latina, sv. 18

“Spalite im sinagoge! Sve im zabranite što sam spomenuo… Ako niti ovo ne pomaže, moramo ih proganjati poput pobješnjelih pasa…” - O Židovima i njihovim lažima

"… tjerati ih , vješati ih, paliti na lomačama, odrubljivati im glave i bacati na muke…” - Erlangen, O seljacima

"…Knjiga Otkrivenja nema niti najmanjeg znaka apostolskog ili proročkog smisla.... ja osjećam odbojnost spram nje, i radi toga je odbacujem." - Sammtliche Werke

Ima još mnogo sličnih zapisa, a posebno su teška Lutherova razmišljanja o Isusovim ljubavnim vezama.

Drugi najpoznatiji reformator, Calvin, uveo je u Ženevi vjersku dikataturu, spaljivao "krivovjerce", te izricao smrtne kazne (58 ljudi). Do 1555. njegova vlast se pretvorila u tiraniju, ali je ustanak podignut protiv njega u krvi ugušio. Ovo nije bio izoliran slučaj, budući da je prostestanska inkvizicija pobila tisuće katolika, evo što o tome kažu povjesničari:

“Povijesno gledano ništa nije nekorektnije od tvrdnje da je reformacija bila pokret za intelektualnu slobodu. Istina je sasvim suprotna. Potpuno istrebljenje Katoličke crkve, i zapravo svega što im se našlo na putu, je reformatorima bilo nešto sasvim prirodno.” - Grisar, VI, 268.-269.; Johann von Dollinger, Kirche und Kirchen, 1861.-1868.

I vi,potomci Lutera,Kalvina i ostalih "reformatora", sebe smatrate Božjom crkvom?

Ellen White se priklanja Edsonovoj teoriji i kaže da Isus 22.10. 1844. na Yom Kippur nije ni trebao doći na Zemlju, već joj je Bog ,,pokazao” da je ušao u nebesku svetinju. A da Isus nije 1844. nije ušao u nebesku Svetinju nad Svetinjama jasno je iz poslanice Hebrejima:

1,3. Који будући сјајност славе и обличје бића Његовог, и носећи све у речи силе своје, учинивши собом очишћење греха наших, седе с десне стране престола величине на висини,
8,1. А ово је глава од тога што говоримо: имамо таквог Поглавара свештеничког који седи с десне стране престола Величине на небесима;
9,11. Али дошавши Христос, поглавар свештенички добара која ће доћи, кроз бољу и савршенију скинију, која није руком грађена, то јест, није овог створења,
9,24. Јер Христос не уђе у рукотворену светињу, која је прилика праве, него у само небо, да се покаже сад пред лицем Божијим за нас;
10,12. А Он принесавши једину жртву за грехе седи свагда с десне стране Богу.

Emanuilo:

I dalje se služiš lažima? Bogumile su pogubili Nemanjići,mada mali broj,veliki deo je prebegao, i to zbog toga što su bili povezani sa pobunjenom vlastelom. Crkva se tu nije mešala izuzev što je Sveti Sava apelovao da se sukob reši mirnim putem."

Emanuilo, pa to tebi ne prilici da kazes coveku da laze. Savetovao bih te da se ne spustas na taj stepen.

Evo sta istorija kaze o progonu Bogumila:

"Navukli su na sebe mrznju drzavne crkve koje je pocela nemilostivo da ih progoni...
Zestoga progonstva Bogubilabiula su i u Carigradu. Taj posao preuzeli su u svoje ruke glave obeju vlasti:
Car Aleksej i patrijarh Nikola, a pomagali su ima drzavni i crkveni dostojanstvrenici...
Sledila je kazna protiv onih koji, koji su u svojoj veri bili toliko osvedoceni, d ajoj se nisu hteli odreci.
Lomaca za staresine, dozivotnim tamnicenjem za ostale zadovoljilo se crkvenim i drzavnim zakonima vizantijske carevine onoga vremena.
U to vreme spaljen je na lomazi vodja bogumi,la Bugarske po imenu Vasilije."
Istorija crkve, str. 175.

"Stevan Nemanja je dano naredjenje da se pohvataju svi bogumili i onda je SAZVAO SABOR NA KOM JE PRISUSTVOVAO I RASKI
AHIJEREJ JEFTEMIJE. "Posto se Sabor uverio o postojanju bogohulne vere u Srbiji, osudio ih je i izrekao nad njima kaznu:
Knjige bogumilske da budu spaljene, nacelniku jezik odrezan,, a inda u zatocenje prognan, neki od bogumila na lomacu,
drugi na izgnanstvo iz drzave osudjeni, a svima imatak oduzet i medju pravoverne razdeljen."
Isto, str.176

Emanuilo, onda ko laze?
Izvestaji svedoce da su u vecini slucajeva u svim drzavama gde su ziveli Bogumile progonila ih je crkva i drzava

Koju pravoslavnu inkviziciju?

Odgovor: ONU STO JE SPALJIVALA SVETKOVATELJE SUBOTE U RUSIJI? Jesi li procitao moj post gore?
-------------------------------------

A šta ti kažeš na protestantsku inkviziciju?

Emanuileo, ja ih sve osudjujem, najpre katolicku koja je najgora, pravoslavnu, a tako isto i proitestansku. Za mene su to bezboznici koji
sude ljudima zbog njihovog verovanja pre Bozjeg suda. Niko nema pravo da vlada nad ljudskom savescu ni crkva ni drzava.

Emanuilo, ne mozemo mi pravdati svoje bezakonje i nasilje katolickim i protestanskim.
Svako nasilje je bezakonje i za osudu je bilo ko da ga namece drugome.

Ellen White se priklanja Edsonovoj teoriji i kaže da Isus 22.10. 1844. na Yom Kippur nije ni trebao doći na Zemlju, već joj je Bog ,,pokazao” da je ušao u nebesku svetinju. A da Isus nije 1844. nije ušao u nebesku Svetinju nad Svetinjama jasno je iz poslanice Hebrejima:

1,3. Који будући сјајност славе и обличје бића Његовог, и носећи све у речи силе своје, учинивши собом очишћење греха наших, седе с десне стране престола величине на висини,
8,1. А ово је глава од тога што говоримо: имамо таквог Поглавара свештеничког који седи с десне стране престола Величине на небесима;
9,11. Али дошавши Христос, поглавар свештенички добара која ће доћи, кроз бољу и савршенију скинију, која није руком грађена, то јест, није овог створења,
9,24. Јер Христос не уђе у рукотворену светињу, која је прилика праве, него у само небо, да се покаже сад пред лицем Божијим за нас;
10,12. А Он принесавши једину жртву за грехе седи свагда с десне стране Богу.

Emanuilo, pa nismo mi deca.
Vidimo da svakako zelis da ubacis po stoti put termu o Eleni Vajt a mi govorimo o pravoslavnoj inkvizicji.
Vidis da ti to ne ide od ruke, jer mi nsimo deca.

Znaci da nemas odgovora ni na jedno od mojih pitanja. Pa jesu ta pitanja nezgodna.

Poslednja izmena:
Emanuilo, pa nismo mi deca.
Vidimo da svakako zelis da ubacis po stoti put termu o Eleni Vajt a mi govorimo o pravoslavnoj inkvizicji.
Vidis da ti to ne ide od ruke, jer mi nsimo deca.

Znaci da nemas odgovora ni na jedno od mojih pitanja. Pa jesu ta pitanja nezgodna.

Nego ti nama da objasnis zasto se osnivacica tvoje parasinagoge molila sotoni 29 dana po svojoj viziji i zasto je omanula dan dolaska..i zasto slavite subotu zbog koje je i Hristos stradao?Nadam se da ti ova pitanja nisu nezgodna

Emanuilo:

I dalje se služiš lažima? Bogumile su pogubili Nemanjići,mada mali broj,veliki deo je prebegao, i to zbog toga što su bili povezani sa pobunjenom vlastelom. Crkva se tu nije mešala izuzev što je Sveti Sava apelovao da se sukob reši mirnim putem."

Emanuilo, pa to tebi ne prilici da kazes coveku da laze. Savetovao bih te da se ne spustas na taj stepen.

"Navukli su na sebe mrznju drzavne crkve koje je pocela nemilostivo da ih progoni...
Zestoga progonstva Bogubilabiula su i u Carigradu. Taj posao preuzeli su u svoje ruke glave obeju vlasti:
Car Aleksej i patrijarh Nikola, a pomagali su ima drzavni i crkveni dostojanstvrenici...
Sledila je kazna protiv onih koji, koji su u svojoj veri bili toliko osvedoceni, d ajoj se nisu hteli odreci.
Lomaca za staresine, dozivotnim tamnicenjem za ostale zadovoljilo se crkvenim i drzavnim zakonima vizantijske carevine onoga vremena.

"Stevan Nemanja je dano naredjenje da se pohvataju svi bogumili i onda je SAZVAO SABOR NA KOM JE PRISUSTVOVAO I RASKI
AHIJEREJ JEFTEMIJE. "Posto se Sabor uverio o postojanju bogohulne vere u Srbiji, osudio ih je i izrekao nad njima kaznu:
Knjige bogumilske da budu spaljene, nacelniku jezik odrezan,, a inda u zatocenje prognan, neki od bogumila na lomacu,
drugi na izgnanstvo iz drzave osudjeni, a svima imatak oduzet i medju pravoverne razdeljen."
Isto, str.176

Emanuilo, onda ko laze?
Izvestaji svedoce da su u vecini slucajeva u svim drzavama gde su ziveli Bogumile progonila ih je crkva i drzava

Vi ste otprilike u tom rangu zajedno sa svim ostalim jereticim sa kojima sa crkva borila....svejeres

Elen Vajt - razgovor sa mrtvima

Adventisti su sigurni da je njihov 'prorok' g-đa E.G.Vajt dobijala u snovima i vizijama uputstva od Boga. Međutim, E.Vajt je razgovarala sa mrtvima i bila rukovođena od strane svog mrtvog muža u jednom od njenih snova što je napisala u pismu koje je poslala svom sinu V.C.Vajtu.

Pogledajmo šta Biblija kaže na ovu temu:
"I ako vam kažu: Pitajte vrače i gatare, koji sapću i mrmljaju, recite: Ne treba li narod da pita Boga svog? Ili će pitati mrtve mesto živih? Zakon i svedočanstvo tražite. Ako li ko ne govori tako, njemu nema zore. I hodiće po zemlji potucajući se i gladujući; i kad bude gladan, ljutiće se i psovati cara svog i Boga svog gore. A kad pogleda na zemlju, a to nevolja i mrak i teška muka, i on zagnan u tamu." [Isaija 8:19-22]

"Neka se ne nađe u tebe koji bi vodio sina svog ili kćer svoju kroz oganj, ni vračar, ni koji gata po zvezdama, ni koji gata po pticama, ni uročnik, Ni bajač, ni koji se dogovara sa zlim duhovima, ni opsenar ni koji pita mrtve. Jer je gad pred Gospodom ko god tako čini, i za takve gadove tera te narode Gospod Bog tvoj ispred tebe." [5.Mojsijeva 18:10-12]

"'A čovek ili žena, u kojima bi bio duh vračarski ili gatarski, da se pogube, kamenjem da se zaspu, krv njihova na njih" [3.Mojsijeva 20:27]

E.G.Vajt u pismu sinu piše sledeće:
"Prošlo je nekoliko dana nakon što sam molila Gospoda da mi otkrije koje su moje obaveze. (Dakle, Elen je tražila od Boga da joj otkrije obaveze) Tokom noći sanjala sam da upravljam kočijama i sedim sa desne strane. Otac je bio u kočijama, sedeo je sa moje leve strane. Bio je veoma bled, ali staložen i miran. (E.Vajt je obicno koristila rec 'otac' kada je govorila o svom mužu Džejmsu Vajtu, koji je umro 6. avgusta 1881. - samo pet nedelja pre nego što je Elen Vajt napisala ovo pismo svome sinu 12. septembra 1881.) 'Zašto sam oče,' uzviknula sam, 'tako srećna da budeš pored mene još jednom! Osećala sam se kao da je deo mene preminuo. Oče, videla sam da si umro; videla sam te sahranjenog. Da li mi se Gospod smilovao i dopustio da se ponovo vratiš meni i da radimo zajedno kao što smo imali običaj?' On me pogledao veoma tužno. Rekao je, 'Gospod zna šta je najbolje za tebe i za mene.' Veoma sam voleo ono što sam radio. Pogrešili smo. Odgovarali smo na hitne pozive naše braće da prisustvujemo važnim sastancima. Nismo imali srca da odbijemo. Ti sastanci su nas oboje zamorili i više nego što smo bili svesni. Naša dobra braća su bila zadovoljna, ali nisu razumela da smo na tim sastancima preuzeli na sebe veće breme nego što u našim godinama možemo da ponesemo. Oni nikada neće znati kako je taj dugotrajni napor uticao na nas. (Uočite da u ovom "božanski inspirisanom" snu, Elen Vajt razgovara sa svojim mrtvim mužem. Još gore od toga, mrtvi Džejms Vajt uzima za pravo da govori u ime Božije i savetuje Elen o njenim obavezama...)

Da je hteo, Bog bi ih naterao da ponesu taj teret koji smo mi nosili godinama. Bili smo veoma snažni, ali neprekidno opterećeni, a naša braća su pogrešno procenila naše motive i ne shvatajući oslabila dela naših srca. Pocinila sam greške od kojih je najveca bila što sam dozvolila svojoj naklonosti Božijim ljudima da me vodi da preuzmem na sebe obaveze koje su drugi trebali da nose. 'Sada ćeš, Helen, dobijati pozive kao i ranije, sa molbama da prisustvuješ važnim sastancima, kao što je bilo u prošlosti.' (Zapazite da ovde mrtvi Džejms Vajt proriče budućnost svojoj ženi Elen, i savetuje je šta bi trebalo da uradi - ovaj savet daje mrtav čovek u njenom snu!) Ali prepusti te brige Bogu i ne odgovaraj na najvažnije pozive. Tvoj život visi kao o koncu. Moraš se odmarati u miru, oslobođena svih uzbuđenja i svih neprijatnih briga. Godinama smo bili u stanju da radimo veliki posao uz pomoć naših pera, o temama koje su ljudima potrebne i koje smo rasvetlili i umeli da im predstavimo, što drugi nisu mogli. Pogledao me je molećivo i rekao, 'Ti nećeš biti nemarna prema ovim opomenama, zar ne, Helen?' Naš narod nikada neće znati u kojim smo se slabostima mi trudili da mu služimo jer su naši životi bili utkani u neprestani rad, ali Bog zna sve to. Ja žalim što sam se toliko udubljivao i bespotrebno trudio u mnogim okolnostima, ne obraćajući pažnju na zakonitosti života i zdravlja. Gospod nije zahtevao od nas da podnosimo tako velike brige, a mnoga naša braća tako malo. (Upokojeni Džejms sada daje Elen odličnu priliku da izgrdi 'braću' zbog izbegavanja obaveza i zbog čega je navodno on iscrpljen do smrti) Mogli smo da odemo na obalu Pacifika još ranije, i da svoje vreme i snagu posvetimo pisanju. Da li ćeš to sada uraditi? Da li ćeš, kako ti se snaga bude vraćala, uzeti pero i napisati ove stvari koje smo dugo planirali, i prestati da žuriš? Postoji ozbiljno pitanje koje je ljudima potrebno rasvetliti. Neka to bude tvoj prvi posao. Moraćeš donekle da se obraćaš ljudima, ali izbegavaj obaveze koje su nas nekada mučile. (Savet upokojenog Džejmsa je veoma jasan. On govori svojoj ženi šta da cini, a šta ne)

'Dakle Džejms,' rekla sam, 'ti ćeš ostati sam mnom sada i radićemo zajedno zauvek.' (Na ovom mestu Elen sklapa pakt sa svojim mrtvim mužem - on ce zauvek ostati uz nju, i oni ce raditi zajedno! To je pakt sa mrtvim covekom! Ali najgore tek sledi...) On je rekao, 'Ostao sam u Batl Kriku previše. Trebalo je da odem u Kaliforniju pre više od godinu dana. Ali sam želeo da pomognem rad i organizacije u Batl Kriku. Pogrešio sam. Tvoje srce je nežno. Ti ćeš biti sklona da ponoviš iste greške koje sam i ja cinio. Tvoj život može biti koristan Božijem cilju. O, te dragocene stvari koje koje mi je Gospod dao da iznesem pred ljude, dragoceni dragulji svetlosti!' Tada sam se probudila. Ali je taj san izgledao tako stvaran. Sada možeš videti i razumeti zašto ja ne osećam obavezu da idem u Batl Krik sa ciljem da preuzmem obavaze na Generalnoj Konferenciji. Nemam obavezu da budem na Generalnoj Konferenciji. Gospod mi ne dozvoljava. To je dovoljno."

[Arthur White 'Ellen G. White, The Retirement Years', p. 161-162]

Kratka analiza pisma:
Elen Vajt se molila Bogu posebno tražeći od njega da usmeri njene obaveze.
Elen Vajt je dobila 'san' za koji veruje da joj je u njemu Bog saopštio obaveze. To je potpuno u skladu sa mnogim njenim tvrdnjama da je dobila 200 'božanski inspirisanih' snova i vizija tokom svog života.
U ovom snu Elen Vajt razgovara sa svojim upokojenim mužem Džejms Vajtom i dobija savet od njega. Dakle, ovaj san je potpuno suprotan adventističkom učenju o stanju duše nakon smrti.
Osim toga, u ovom snu ona sklapa pakt sa svojim mrtvim mužem da će ostati uz nju i raditi sa njom. Uočite da je želela da se uticaj mrtve osobe nastavi u njenom životu.
Kada se Elen probudila odlučila je da sledi savet koji je dobila od svog mrtvog muža. Još gore od toga, ona je tvrdila da joj je Gospod govorio kroz upokojenog muža.
Konačno, E.Vajt prihvata savet od mrtve osobe, smatrajuci da je došao od Boga i izražava želju da nastavi rad sa mrtvom osobom do kraja svog života
Prilično je očigledno da je ovaj san izmislila kao izgovor da ne ode na sastanak "Generelne konferencije", a da je istinit bio bi odličan primer spiritizma i vračanja
.

U svakom slučaju, zaključak je jasan: Elen Vajt je lažni prorok.

Emanuilo:

Isto, str.176

Emanuilo, onda ko laze?

Sto kaze nisu???

Okrvavilu ruke nevinim ljudima i onda kazu da ih Bog vodi?

I jos prikrivaju mesto da priznaju i pokaju se.

Sto pokazuje da imaju jos uvek isti duh i da tu nazalost od hriscanstva nema nista..

Poslednja izmena:
da hriscanstvio je izgleda nastalo nakon eleneine molitve sotoni 1844:hahaha:

Neo pobratime, da li ti je to sva pakost ili je jos ima?

Zar bas nista ne znas o spaljivanju tvoje brace pravoslavaca u Rusiji?
Sta mislim, zar nije sramota da su i pravoslavni imali inkviziciju i to kao prototip spanske inkvizicije?
Strasan je otpad koji predhodi tiraniji i nasilju.
Da li se slazes sa tim?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back