ADHD ili hiperaktivnost kod dece

More, ja pustio muziku do daske i vodu u kadi da siba pa bi ga odveo u kupatilo i doooobro natamburao po goloj guzici, pa nek se dere kolko god moze glasnije i da vidis! Meni to lici na bezobrazluk a ne na adhd. Osim toga dzaba vam feedback, njime se testira samo poremecaj paznje, hiperaktivnost i impulsivnost NE MOGU se pokazati na neurofidbeku. Dete vam nema granice, raspusteno je, sto je sve normalno za trogodisnjake, to sto ste sve sklonili i napravili mu prostor za divljosanje samo mu daje krila - prosirili ste mu granice umesto da ih postavite na neko normalno mesto. Dajte ga u vrtic, videcete kako ce da se sredi ko bela lala - tamo nema da se zove milicija kad dete urla i valja se po podnu jer mu nije pravo sto vaspitacica neda da gura daljinski u vratanca od DVDja!!! (Kakve bi batine dobio da je moj, zapamtio bi kad je poslednji put lomio i vristao bez razloga!)

Ok, ne znam da li je ovo pravo mesto da postavim ovo pitanje, izvinite ako nije.

Ja sam tinejdzerka i mislim da imam ADHD, tj. citala sam dosta o tome i mislim da imam vecinu simptoma tog poremecaja. Stalno gubim stvari i zaboravljam na nesto sto bi trebalo da uradim, toliko sam rasejana i zaboravna da vecina ljudi (ukljucujuci i moje roditelje i profesore) misle da je to cista nemarnost sa moje strane, iako se ja stvarno trudim da budem odgovorna. Aljkava sam, stalno zapocinjem vise stvari u isto vreme a retko sta sam u stanju da zavrsim jer ne mogu da se koncentrisem na jednu stvar duze vreme, paznja mi luta, cesto ne mogu da sacekam da neko zavrsi recenicu i prekidam ga jer nemam zivaca/paznje da ga saslusam, ne mogu da se organizujem uopste, na stvari koje me zanimaju (a obicno je to umetnost/knjizevnost) mogu ponekad satima da se koncentrisem ali na nesto drugo ne mogu uopste, moram da radim nesto (npr crtam/zvrljam po papiru) dok slusam nekog kako prica, ponekad imam takve napade anksioznosti da jedva mogu da se obuzdam, prosto osecam potrebu da nesto slomim/unistim i treba mi dobrih petnaestak minuta da se smirim, aljkavo radim sve sto radim, npr. iako savrseno razumem sve zadatke iz matematike i postupak mi je tacan, ne mogu da dobijem vise od trojke zato sto stalno gresim u,npr, sabiranju od jedan do deset, a uopste ne primetim da sam pogresila. Ne mogu da ucim ako se ne krecem, npr setam u krug po sobi, potrebni su mi sati da se organizujem i da ubedim sebe da radim ono sto bi trebalo da radim, sve mi lako odvlaci paznju, stalno prelazim sa jedne aktivnosti na drugu pre nego sto ista zavrsim zato sto me to sto trenutno radim smori, a i sta god uradim mi nekako ne valja. Smotana sam strasno i koordinacija mi je nula. U osnovnoj sam bila 5.00 i svi su mislili da sam extra djak zato sto sam se stalno nesto javljala (zato sto bukvalno ne mogu da cutim, pa onda ili pricam sa nastavnikom ako me tema zanima, ili pricam sa ortakinjama ako ne mogu da se skoncentrisem na to) i lako sam je zavrsila sa stvarno malo truda, ali u srednjoj mi to vec postaje problem zato sto ni na sta ne mogu da se fokusiram i organizujem, a i sve zivo gubim/zaboravljam.

Ali, u vecini tekstova koje sam citala o ADHD pise da se on dijagnozira kod male dece, a ja vec imam 15 godina i niko me ni sa cim nije dijagnozirao. Zivela sam u malom gradu vecinu zivota, pre godinu dana sam se preselila u BG, porodica mi je strasno disfunkcionalna (svadjaju se ponekad po 6+ sati i pricaju svakakve gluposti, imala sam mnogo trauma kad sam bila mala, sad se valjda razvode...), a i ne znaju nista o tome pa verovatno ne bi ni primetili, oni misle da ja to sve radim iz lenjosti i aljkavosti iako se ja stvarno trudim da prestanem da budem takva, pa sam se pitala da li svi ovi simptomi mogu da budu samo tipicni simptomi puberteta (na fazon "Sve su to hormoni sine, blabla"), ili je mozda u pitanju nesto drugo, posto meni stvarno zvuci kao da je u pitanju ovaj poremecaj i kad sam slucajno procitala nesto o njemu odmah sam se prepoznala.

@manx
On je jos uvek jako mali da bi moglo da se kaze da li ima ili nema ADHD, sva deca u njegovom uzrastu su takva, moji su bili isti takvi, jedan ostao takav, drugi se smirio. Potpuno te razumem da si u rasulu, svi mi dodjemo do tacke kad mislimo da cemo poludeti, moj zivot je 300 na sat bez pauze ali vremenom se naviknes na takvo stanje i teras dalje zbog njih. Igracke sam odavno prestala da skupljam, a da se deru, deru se, tuku, cupaju. U takvim situacijama ih razdvojim, pustim crtani, zamesim testo pa im dam da se igraju...Jednostavno nadjem nesto za sta znam da ce ih smiriti i zabaviti na makar 30 minuta. Pokusaj, kod hiperaktivaca ne pali dranje, batine, tu mora samo mirno, osmeh, zagrljaj. Uzmi jedan break u toku nedelje, neka tata pricuva decu na 2 sata, a ti to vreme iskoristi za setnju, shoping ili kafu sa drugaricom i osecaces se mnogo bolje.

@manic_dreamgirl

Na osnovu tvoje price imas neke od simptoma ADHD-a ali mi svakako ne mozemo da procenimo, za to je najbolje da uzmes uput za psihijatra koji se bavi adolescentima i odes na jedan razgovor. Svakako da postoji terapija i za taj uzrast, koja verujem da moze da ti pomogne pod uslovom da stvarno imas ADHD
Pozdrav

Eto poceh ja da delim savete :D

Kod nas nista novo, dete naucilo da cita ali guta slova, brlja, vise bi da gleda crtace ili da skace do besvesti, no idemo dalje. Lekice pije, lepo ih podnosi, pati i dalje od nesanice ali je super, mnogo bolji rezultati u skoli, defektolog odusevljena radom :)

Zvoncice, Majo..kako je kod vas?
Srecna Nova Godina svima i da vam se sve zelje ispune z:hi:

Roditelj sam hiperaktivnog deteta koje koristi stimulanse za normalni zivot i rad. Cilj mi je da pokrenem sve roditelje koji imaju isti ili slican problem da se na ovaj nacin ukljuce u razmenu iskustava bez (posto mnogi roditelji kriju svoje probleme) prepoznavanja. Lekari u Srbiji pametuju po ovoj tematici, dele savete sa interneta, ali stvarnost je mnogo drugacija i bolnija. Lekovi se ne mogu nabaviti kod nas, specijalizovanih ustanova nema, Ministarstvo zdravlja ne ume da reaguje i sve se svodi na ono *snadji se sam ako mozes*.
Otvaranjem ove teme na forumu pokusavam da pomognem sebi i drugim roditeljima. Pozivam i lekare da se oglase i ukljuce u ovu tematiku. Pozdrav za sve roditelje. Pisite.

Pozdrav svima,

Mi smo dobili uput za dalje nakon obavljenog razgovora sa nezainteresvanim psihologom u domu zdravlja. Uplasila se kad je videla, hehe...pere ruke od svega.
Situacija afektira citavu porodicu kao i mladju seku a mi smo pred raspadom. Kuca je izvor nesnosnog stresa a ja sam iscrpljena do potpune iznemoglosti.
Vidim da nas i ljudi koje poznajemo a i porodica zaobilaze no o tome zasad manje brinem.
Decom se iskljucivo ja bavim 24h a tata kad stigne i ako stigne nakon posla koji oduzme ceo dan. Nemam nikakvu podrsku niti vremena za sebe ili posao.

Apropo medikacije...@minerva
Citam vec nekih godinu i po dana o ovoj tematici i brine me upotreba medikamenata.
Brine me i eticki stav koliko imamo prava zarad svog komoditeta i socijalnih uslova-zahteva da menjamo decu da bi "pasovala" sistemu.
Ritalin recimo kao najcesci lek izbora je klasifikovan u amfetamine i zajedno sa kokainom, morifjem, opijumom i barbituratima spada u high-addictive kategoriju. Tako ga FDA klasifikuje. (Food and Drug Administration) US department of health and human services.

Npr. propratni efekti upotrebe istog:
Nervousness and insomnia are the most common adverse reactions but are usually controlled by reducing dosage and omitting the drug in the afternoon and the evening. Other reactions include hypersensitivity (including skin rash), urticaria [swollen, itching patches of skin], fever, arthralgia, exfoliative dermatitis [scaly patches of skin], erythema multiforme [an acute inflammatory skin disease], with histopathological findings of necrotizing vasculitis [destruction of the blood vessels], and thrombocytopenic purpura [a
serious blood clotting disorder]; anorexia; nausea; dizziness; palpitations; headache; dyskinesia [impairment of voluntary muscle movement]; drowsiness; blood pressure and pulse changes, both up and down; tachyucardia [rapid heartbeat]; angia [spasmodic attacks of intense heart pain]; cardiac arrhythmia [irregular heartbeat]; abdominal pain, weight loss during prolonged therapy.

mislim da ovo svi razumeju,..

Ritalin ne pegla bioloski defekt, deca ustvari upotrebom Ritalina odgovaraju na terapiju jer uzimaju amfetamin. Svako bi na tome bio voljniji za peglanje narocito kad je u pitanju skolski sistem.
Kako rece Withdrawn niko nije voljan da se obavestava a da nije placen za posao.tako da sto bi nasu decu neko trpeo jer rad sa decom ne znam kolko da su smirena i prijemciva moze biti tezak.
Otuda je najlakse ici na medikamente...i to u U.S uveliko vec zahtevaju a vi mozete da odbijete i da onda ostavite posao i povucete malisana te da ga tata i vi cuvate i radite po pola radnog vremena.

Ako cemo ovako na laksi nacin to je drogiranje i interesuje me da li vam je neko nakon propisane terapije rekao sta je unutra? Ili, to vas ne treba da se tice posto niste dovoljno strucni a i ocajni ste?
To mu dodje ko da je neko vasem detetu legalno "smoto malo kreka".
Da li je neko od vas probao sam da popije lek koji je propisan detetu cisto da vidi nuspojave a i kako je?? To je isto kao i hranu kad servirate svakako cete probati sta dajete detetu. A ko zna mozda se na tome bolje hendluje ovako zahtevna situacija. To bi po meni bio humaniji pristup.
Opet da se nadovezem na post od Withdrawn, genijalno je da su ranije to ljudi resavali sa vise ljubavi i razumevanja i ocito je imala srece. Verovatno sam i ja imala srece...obzirom je ADHD 77% genetsko nasledje a ostalo jos nije dokazano sa sigurnoscu.
ADHD je iznenada u porastu i nije li vam to cudno? No treba isto znati da ga je oduvek bilo. Prvi put je cak dijagnostikovan `30 proslog veka al ne bi vam se svideo naziv bolesti tako da je Withdrawn opet imala srece te se rodila kasniej kad se to humanije zvalo ako se ovde uopste i zvalo. :)
To se zvalo "Minimal Brain Disfunction".

Da bi pasovali sistemu prilagodjavamo se a takva deca koju inace veoma volimo i brinemo za njih, eto oni se ne prilagodjavaju najbolje. Tu nastaje problem, inace problema ne bi bilo jer mi pod pritiskom, optereceni sistemom i potrazivanjima drustva i tempom padamo u krivu stranu. Da nije tako niko ne bi davao pet para na sve to a kamoli na medikaciju klinaca cak od dve godine pa navise.
Molim vas cak je i Bipolar poremecaj dobio svoje mesto kod dece od dve godine?!
Napomena i jako dobro dokumentovano koliko samo zatajenja srca malisana je bilo u U.S usled upotrebe ovih droga.
Informacije su dostupne svima a naravno svako od nas ima izbor i odgovornost kako ce postupati.
Iz ovoga se vidi da sam protiv medikacije i ostacu cvrsto iza toga ali za sve ostale vrste terapije, pomoci i saveta jesam kao i za razmenu iskustava sa ostalim roditeljima.

Poslednja izmena:
Dugogodisnja istrazivanja i klinicka upotreba medikamenata inace jos nisu pokazala nijedan dugorocno pozitivan efekt na akademski performans ili ponasanje.
Cim se prestane, sve pada u vodu, to vec znamo i deca se brze bolje vracaju na medikamente.

Ni laboratorijske analize zasad nisu uispele da uspostave pattern makar slican, jedina slicnost je sama fiziologija mozga i njegove fizicke karakteristike kod dece sa ovim sindromom.

Labeling dece (etiketiranje) vodi dijagnostici vodi na tretman vodi dalje najcesce na medikamente, bar tamo, gde je ovo postala popularna bolest i velika glavobolja drustva, heh...

Kapiram da zbog manje deficita neurotransmitera Dopamina i neurotransmitera i hormona Norepinephrine (noradrenalin), ne bih da mi dete neko etiketira i leci tako olako samo da bi bilo pasent..cemu ako cemo pravo...ta deca su kao Sunce, cista energija, samo jos da mi znamo to da prihvatimo i hendlujemo u ovakvim nametnutim uslovima zivota gde se samo gleda kako novac da se zaradi i gde je bas brz tempo.
Inace znam da je tesko, jako zna da bude tesko, pogotovu ako dete ima brata ili sestru i nema zdrave zabave ko sto smo mi nekad imali. I njima i nama roditeljima se u tom slucaju namecu medikamenti.

Kod nas vam inace lete stolice po kuci, parket takodje i svaki dan ga slazemo i lepimo, imam povrede po sebi (oba rucna zgloba, oko, modrice po telu, 10kila manje nego sto treba, gubitak volje i vremena za ista drugo, veci deo dana je ispunjen i kontrolisan upravo njegovim impulsima, ako ne moze odmah sada odmah i sve onda nam se skuplja komsiluk ispred vrata i sve zavisi od toga kako mu je svanulo, pa cak ni od toga, to se ionako menja u delicu sekunde).

Btw da lekari dele "dobre" savete sa interneta a ne sa prve strane koju nadju bilo bi jos i ok. I svaka cast onima koji su napredni u tome.
Respect.
Zasad videh bled pogled i sujetu sa druge strane kako se usudjujem da budem obavestena o problemu svog deteta i kako ja to uopste mogu znati. Totalna glupost. Evo poceli smo da idemo pa cemo videti sta klinicki psiholozi imaju za nas. Ima knjiga na tone dobrih i losijih, ima internet kao genijalno sredstvo za saznavanje svega i ima se i osecaj na kraju krajeva kad se sedne i promisli. Sta znam nama je jako tesko i ne secam se da je ikad bilo teze al trudimo se nekako. Taman pomislim gotovo je ne mogu vise, ponovo ustanem i teram dalje. Super je sto postoji ovaj topic ovde.

Sad Ima i ja da uradim testove na ADHD ako treba i bas me briga. Ionako se sve vreme pitam sta mi je.
Taman nek dete ima podrsku. ;p
*smejem se svemu u uzasu i pokusavam da odolim da ga ne zgromim misleci kako je eto pametan, ekstremno zabavan samo lud ko struja"
Generalno situacija je za poludeti ako cemo pravo i vec vidim sazaljive poglede a i zapitkuju...sta mu je.
A ja se sve nadam da cemo nakon sedme osme kantice parket lepka uspeti ceo nanovo da izlepimo. Koristimo slabo razblazen do nerazblazen da drzi jace.

More, ja pustio muziku do daske i vodu u kadi da siba pa bi ga odveo u kupatilo i doooobro natamburao po goloj guzici, pa nek se dere kolko god moze glasnije i da vidis! Meni to lici na bezobrazluk a ne na adhd. Osim toga dzaba vam feedback, njime se testira samo poremecaj paznje, hiperaktivnost i impulsivnost NE MOGU se pokazati na neurofidbeku. Dete vam nema granice, raspusteno je, sto je sve normalno za trogodisnjake, to sto ste sve sklonili i napravili mu prostor za divljosanje samo mu daje krila - prosirili ste mu granice umesto da ih postavite na neko normalno mesto. Dajte ga u vrtic, videcete kako ce da se sredi ko bela lala - tamo nema da se zove milicija kad dete urla i valja se po podnu jer mu nije pravo sto vaspitacica neda da gura daljinski u vratanca od DVDja!!! (Kakve bi batine dobio da je moj, zapamtio bi kad je poslednji put lomio i vristao bez razloga!)
Zvali su opet miliciju skoro bese (2x vec).
Tuzila sam NN lice, sta ima da nam se prcka u muku vise, ionako nam do zivota nije vise a i bio je neki sastanak kucnog saveta..Sta mi treba da mi neko namesti iz puke dosade dodatnu muku.
Tako sad im vise ne pada na pamet da dolaze.

Imali nemali ADHD tako mu je to, tolika prica o maltretiranju dece a slabo se pominje uticaj svega ovoga na ostale ukucane i neverovatnu sposobnost deteta da maltretira..
Pitam se ko bi mi poverovao da mi dete nabilo ruku u oko il izvrnulo zglobove??

Na nesrecu eto neko je zvao rekavsi da mi bijemo dete a realno smejte se al ziva istina da je on maltretirao celi dan sve oko sebe do te mere da je bilo necuveno. Drugi put pak nista nije bilo, neko je od besa samo tako zvao (mi smo novi stanari u zgradi inace). Sad cim krene u urlanje niej mi dobro, dobijem pritisak sta li. Ko Pavlovljevi majmuni dobila reflex.
Sto se tice prostora za divljanje tu si u pravu, samo prosiruje prostor delovanja.
Sad i to malo namestaja leti na sve strane.
Ko sto vec rekoh necemo ga leciti nikakvim drogama i preselicemo se na neko opustenije mesto gde se deca vaspitavaju u miru. Ovako samo imamo dodatnu presiju na vec postojecu. Put do pakla je popolocan dobrim namerama, tako i nas nn komsija....bas mu hvala za brigu o nasem detetu o kome ja brinem 24h a on ga ni ne poznaje nit je ikad dete video. Vezbe za fokus i koncentracuju cemo prihvatiti kao i savete.

@manx
On je jos uvek jako mali da bi moglo da se kaze da li ima ili nema ADHD, sva deca u njegovom uzrastu su takva, moji su bili isti takvi, jedan ostao takav, drugi se smirio. Potpuno te razumem da si u rasulu, svi mi dodjemo do tacke kad mislimo da cemo poludeti, moj zivot je 300 na sat bez pauze ali vremenom se naviknes na takvo stanje i teras dalje zbog njih. Igracke sam odavno prestala da skupljam, a da se deru, deru se, tuku, cupaju. U takvim situacijama ih razdvojim, pustim crtani, zamesim testo pa im dam da se igraju...Jednostavno nadjem nesto za sta znam da ce ih smiriti i zabaviti na makar 30 minuta. Pokusaj, kod hiperaktivaca ne pali dranje, batine, tu mora samo mirno, osmeh, zagrljaj. Uzmi jedan break u toku nedelje, neka tata pricuva decu na 2 sata, a ti to vreme iskoristi za setnju, shoping ili kafu sa drugaricom i osecaces se mnogo bolje.

Ti se salis. kod nas se vreme zabave meri izmedju 1-5min :D
Testo vise ne mesim dok su prisutni, jer onda mogu ostati bez istog a na stranu sto za to vreme obicno desi neka druga steta. Njemu nekad bude jako kratko zabavno i onda sam pusta filmove na po minut i tako pomera slider od playera trazeci scene posebne.
Potom odleti i uzme nesto drugo no to zavali pa se iznenada vrati pa ometa sestru u gledanju ujedajuci je ili otimajuci stvari iz ruku bez posebnog interesa da se igra sa tim. Ustane pre svih ma kad da legne i namaze sestru penom za brijanje ili istrese celu kutije pavloviceve masti na njenu kosu. Na mene je bacio stolic od telefona dok sam spavala tek da vidi efekt verovatno. Umalo se ne onesvestih. Nekad moram ceo dan da slusam muziku da bi on igrao po vasceli dan i vrteo se uzasno brzo ko oni indijski igraci kojima se nikad ne zavrti u glavvi, e tako i njemu...ama nista.
Dosad se muzika i neke cudne zvucne frekvence pokazale uspesnim u smirivanju ukljucujuci Schumman-ovu rezonancu, umivanje ledenom vodom i nista drugo. Svaki minut izmisli nesto novo i obicno neverovatno. Drugacije rezonuje i ima blago receno neverovatne ideje,. Sam koristi racunar i zna sve delove. Nekad krivim nas sto radimo sa tim pa je bio previse izlozen svikao se na to.
Kod nas smislene aktivnosti uglavnom traju kratko da ne mozes ni jesti u miru niti raditi bilo sta drugo. Voli sve ljude svima se somehuje i pozdravlja, ima kompulsivnu potrebu da se krece, ne stize ni da jede. Mi se pitamo cime se hrani onda pa smo dosli do zakljucka da se hrani "manom". Ko igra igrice zna sta je a mislim da se i u religiji spominje kao bozanska energija i slicno pa ti hrana ni ne treba. Niceg se ne plasi ama niceg.
Obicno je ili euforicno veseo ili uzasavajuce impulsivan da coveku pozli. To zna da traje i da bude i opasno i po njega i po ostale ali kad prestane obicno je jako umoran kao nakon adrenalinskog soka. Unese nekad neverovatnu nervozu da svako svakog grize i obicno nema pojma da to sve sto radi stvarno nije lepo i ponavlja iste stvari ma kolko da je cuo da nije ok il da se evntualno povredio, uradice opet isto. U kuci niko vise ne funkcionise kako treba i veliki je stres.
Na testu kod psihologa nije hteo da bekne a znao je sve i ona je ispisala neke bezvezarije naravno.
Iscupao je ventil neki ispod lavaboa u ordinaciji, bio vrlo srecan zbog toga, potom je otvarao i zatvarao vodu svakomalo i uopste nije hajo za pitanja, zadatke, slagalice. vukao je olovku milimetar po milimetar i tako posmatrao sta se desava, inace zna da drzi olovku i da vuce linije. Uostalom nije hteo uopste da govori iz nekog razloga, tako da me pitala jel zna on uopste da govori. Rekoh da zna i da peva cak no izgleda da mu nije do toga.
Poslali su nas na dva mesta pa cemo videti...kako ce dalje sve to ici.
Imam troje dece al ovako nesto nisam ni mogla da zamislim. Najstariji sin je skoro 19god i nikad nije bilo ni slicno ovome, totalno zabavno i easy-going svakom pogledu, devojcica je relativno ok do ne postane zrtva malo starijeg brata.

Zdravo svima!
Da ne bih duzila sa svojim problemom, samo jedno pitanje: gde odvesti dete (10 god) da bi se utvrdilo da li ima neki od poremecaja paznje? Zivim u Beogradu i bilo bi dobro da to bude neka drzavna ustanova. Zanima me da li mi je neophodan neki uput ili bih mogla samo da dodjem sa detetom?

Hvala unapred

Pa,dobro nam došla! :D Konačno si došla iz pečalbe, jel tako? Srećan Uskrs i tebi i svima, te da se na ovoj temi nalazimo što više radi druženja, a što manje zbog problema... osim ako baš mora;)

5 meseci sam bila u drugoj radnji,i odlepila sam bez interneta ali pošteno sam se odmorila.Sada sam na starom radnom mestu,već nam kreće sezona sa mnogo,mnogo posla :rtfm:ali se nadam da ću svakodnevno uspeti da ukradem neki trenutak da dotrčim do vas.:whistling:Mi smo skoro bili kod Dr. Rudića na kontroli,pohvalio ga je i rekao da se dete dosta uozbiljilo i sazrelo.Pripremamo se za UPIS U I RAZRED:D Šta ima novo kod vas?

Zvoncice draga moja :D :cmok2: :zag:

Mi polako peglamo prvi razred....malac se lepo uklopio i fino napreduje...tacnije nema vecih problema ni sa knjigom ni sa drugarima...trenutno najveci problem nam je uciteljica.....zena prosto nema mere u zahtevima...ali iskustvo cini cuda...naucila sam da klimam glavom, fino se osmehujem, a radim po svom.....:D

Konačno sam se vratila.Puno pozdrava svima,posebno Maji,Step by step i Momoa.Nadam se da ste svi dobro a evo sa zakašnjenjem da vam čestitam Uskrs.:heart::heart::heart:

Hvala draga i vama od srca sve najbolje. Ajd sad polako i taj upis, pa da budete prvaci :heart:

Kod nas ista meta isto odstojanje :) I dalje smo na 18mg, doktorka kaze da lepo napreduje, u skoli je sve super, ide na rekreativnu u maju...

Majo, ista je nasa takva :( Ucitelj mu je divan, prepun razumevanja za problem, voljan za dopunski rad (koji je njemu potreban) ali uciteljica...sreca pa sam ja u zen fazi, inace bi je isprasila :)

Ti se salis. kod nas se vreme zabave meri izmedju 1-5min :D
Testo vise ne mesim dok su prisutni, jer onda mogu ostati bez istog a na stranu sto za to vreme obicno desi neka druga steta. Njemu nekad bude jako kratko zabavno i onda sam pusta filmove na po minut i tako pomera slider od playera trazeci scene posebne.
Potom odleti i uzme nesto drugo no to zavali pa se iznenada vrati pa ometa sestru u gledanju ujedajuci je ili otimajuci stvari iz ruku bez posebnog interesa da se igra sa tim. Ustane pre svih ma kad da legne i namaze sestru penom za brijanje ili istrese celu kutije pavloviceve masti na njenu kosu. Na mene je bacio stolic od telefona dok sam spavala tek da vidi efekt verovatno. Umalo se ne onesvestih. Nekad moram ceo dan da slusam muziku da bi on igrao po vasceli dan i vrteo se uzasno brzo ko oni indijski igraci kojima se nikad ne zavrti u glavvi, e tako i njemu...ama nista.
Dosad se muzika i neke cudne zvucne frekvence pokazale uspesnim u smirivanju ukljucujuci Schumman-ovu rezonancu, umivanje ledenom vodom i nista drugo. Svaki minut izmisli nesto novo i obicno neverovatno. Drugacije rezonuje i ima blago receno neverovatne ideje,. Sam koristi racunar i zna sve delove. Nekad krivim nas sto radimo sa tim pa je bio previse izlozen svikao se na to.
Kod nas smislene aktivnosti uglavnom traju kratko da ne mozes ni jesti u miru niti raditi bilo sta drugo. Voli sve ljude svima se somehuje i pozdravlja, ima kompulsivnu potrebu da se krece, ne stize ni da jede. Mi se pitamo cime se hrani onda pa smo dosli do zakljucka da se hrani "manom". Ko igra igrice zna sta je a mislim da se i u religiji spominje kao bozanska energija i slicno pa ti hrana ni ne treba. Niceg se ne plasi ama niceg.
Obicno je ili euforicno veseo ili uzasavajuce impulsivan da coveku pozli. To zna da traje i da bude i opasno i po njega i po ostale ali kad prestane obicno je jako umoran kao nakon adrenalinskog soka. Unese nekad neverovatnu nervozu da svako svakog grize i obicno nema pojma da to sve sto radi stvarno nije lepo i ponavlja iste stvari ma kolko da je cuo da nije ok il da se evntualno povredio, uradice opet isto. U kuci niko vise ne funkcionise kako treba i veliki je stres.
Na testu kod psihologa nije hteo da bekne a znao je sve i ona je ispisala neke bezvezarije naravno.
Iscupao je ventil neki ispod lavaboa u ordinaciji, bio vrlo srecan zbog toga, potom je otvarao i zatvarao vodu svakomalo i uopste nije hajo za pitanja, zadatke, slagalice. vukao je olovku milimetar po milimetar i tako posmatrao sta se desava, inace zna da drzi olovku i da vuce linije. Uostalom nije hteo uopste da govori iz nekog razloga, tako da me pitala jel zna on uopste da govori. Rekoh da zna i da peva cak no izgleda da mu nije do toga.
Poslali su nas na dva mesta pa cemo videti...kako ce dalje sve to ici.
Imam troje dece al ovako nesto nisam ni mogla da zamislim. Najstariji sin je skoro 19god i nikad nije bilo ni slicno ovome, totalno zabavno i easy-going svakom pogledu, devojcica je relativno ok do ne postane zrtva malo starijeg brata.

Kao da vidim mog sina od pre 6-7 god....svako dobro vam zelim

O da!Dobro znam kako ti je.Nema tu neke velike filozofije.Redovni odlasci kod lekara,a za sve drugo- boriš se kako najbolje znaš i umeš. Ako dečak ima tikove,onda lekovi i nisu za njega. Samo hrabro i trudi se da budeš jaka. Odavno nisam na ovoj temi,jer sam iz teme iscrpila ono najkorisnije.
Moj je sada u 8,razredu,polako sazreva,ali i dalje učim sa njim.Istina,manje nego pre,jer mi je dojadilo.Radnih navika hronično nema,jer je navikao da mu pomažem. Super je momak.I dalje malo u svom filmu,ali sad mi je cilj da se polako osamostaljuje. Noćno mokrenje smo vukli do prošle godine i hvala dragom Bogu, to je konačno prestalo. Sada mukotrpno radimo na izgrađivanju radnih navika. Još uvek ima puno toga što treba postići.Teško jeste,ali sav trud se isplati ,oni to zaslužuju.;)

Кока кола, чоколаде, бонбоне, превише кафе, превише шећера у исхрани, конзерванси, смокији, чипсови.... Премало воћа, поврћа, игре напољу, а не пред компјутером и плејстејшном....И све то од тренутка зачећа па преко бебећег узраста( дојиле сте дете? колико?) па до пубертета. И после се жалите на хиперактивност деце... Занимљиво. Ми се као врста развијамо милионе година и да је и било оваквих поремећаја током еволуције они би нестали јер такве јединке не би ни домашиле до плодног доба. Али, јел, треба и лекари да од нечег живе...

Interesuje me kad sa koliko godina je moguce dijagnostifikovati taj poremecaj. U stvari kako se razlikuje dete sa ADHD-om od deteta koje je prilicno nemirno i zivahno? Imam sina od 20 meseci, on je velika maza, ali jako je nemiran. Cini mi se da su sva deca u tom uzrastu prilicno nemirna, radoznala i sl. Stvarno, kako provaliti na vreme?

...ono, ovo je tema na kojoj se najvise roditelja javlja...

pa sam zato ovde. moj sin ima 2 godine i 4 meseca, i nema ni jednu usvojenu rec. verbalna komunikacija je 0. Pre nego odemo na neki "presek" stanja, ja zelim da otklonim bilo kakve fizicke prepreke. izmedju ostalog i sistemsku kandidijazu. Interesuje me da li je neko cuo ili video ili ima neki info o cici koja je osnovala udruzenje roditelja dece sa sisteskom kandidijazom? bilo kakav info bi mi dobrodosao.
hvala.

Back