ADHD ili hiperaktivnost kod dece

Kao da vidim mog sina od pre 6-7 god....svako dobro vam zelim

Hvala mico...bogme ce nam trebati srece. Kako je tvoj sin sad? Mozda iz toga mogu da vidim neki sled ako su slicni?

U medjuvremenu smo se cak dva puta preselili od vremena prethodnog stana iz kog smo pobegli da nas komsija ne bi prijavljivao, a iz stana posle u koji smo pobegli, izbacio nas gazda dvadeseti dan pa smo se opet preselili. Sad smo u nekoj kuci pored sume al` ovde ljudi vec imaju svojih problema pa ne haju previse da se mesaju sto je ok. Sve dobro svima.

Poslednja izmena:
Interesuje me kad sa koliko godina je moguce dijagnostifikovati taj poremecaj. U stvari kako se razlikuje dete sa ADHD-om od deteta koje je prilicno nemirno i zivahno? Imam sina od 20 meseci, on je velika maza, ali jako je nemiran. Cini mi se da su sva deca u tom uzrastu prilicno nemirna, radoznala i sl. Stvarno, kako provaliti na vreme?

Sa 20 meseci je jako mali da bi se postavljala bilo kakva dijagnoza, deca u tom uzrastu i jesu nemirna i tek pocinju da istrazuju svet. Pre 5 godina nista od toga :)
Dete sa ADHD je dete koje ne moze da odrzi paznju duze od 1 minut, ma koji minut po nekad i duze od 10 sekundi, na odredjenoj stvari, ne moze mirno da sedi, cupka, mrda, ustaje. Nema skakanje puno veze sa tim. Moj sin ako sedne da radi domaci npr, napise 2 slova pa ustane, onda se vrati pa opet napise 2 slova pa ustane da zareze olovku pa se vrati pa ustane da ode u wc i tako neprestano. Isto je za bilo koju drugu aktivnost, ako se igra uzme jednu igracku pa je ostavi pa ode po drugu, pa se vrati na prvu i tako. Ako sedi mrda nogama, ljulja se, gleda okolo naokolo, ustaje, seta, seda, ustaje...Ima puno tekstova na pocetku teme pa prelistaj malo, nacices dosta saveta ali se ne razlikuju deca bas nesto mnogo.

Pozdrav svima od nas :)
Vidim da nam tema jos uvek zivi, sto mi je drago, nadam se da ste svi dobro i da uzivate sa nasim malim hiperaktivcima.
Kod nas povecana doza leka, lepo podnosi, super je u skoli, ide na aikido i sve je kako treba, naravno uz neprestani rad, rad i rad :)Odoh sad malo da procitam sta ste pisali :)

Kolping društvo Srbije pokrenuo je projekat "roditelji ponovo u školi", sledeća radionica sa temom ADHD hiperaktivnost/ deficit pažnje i vaspitni stilovi će se održati u prostorija udruženja u Novom Sadu, Slovačka ul.26, u subotu 22.januara 2011.god sa početkom u 16:00. Besplatne radionice vodi Otilia Velišek-Braško dipl.pedagog. Prijavite se na telefon 021/6-337-664 i učestvujte u zanimljivim radionicama koje će vam pomoći da bolje razumete svoje dete!

Pozrav svim mamama slicne sudbine, eto ne videh na vreme upute za ove "dragocene" radionice! Ali, nadam se bice ih jos!
Naime, ja sam majka devojcice od 7 godina, koja je "nevaspitana, agresivna, nepazljiva, previse aktivna, asocijalna..." i koja se ne uklapa u skolske norme, i ne snalazi se sa uciteljicom i drugarima - koje ocajno zeli a "ne ume" da ima! Ko to rece da nije tipicno za devojcice?! Neko je i pitao da li ima majki zenske dece sa ovakvim problemom. Nismo jos dijagnostikovali problem ali imam utisak (zelim da gresim) da su "sugestije roditelja" nekako ostale bez odjeka. Krenuli smo kod lokalnog psihologa pa ocekujemo s nestrpljenjem rezultate ili dijagnozu! Prosli smo pedagoga, soc. radnika i neuro - psihijatra - za sada, ali nije razmatrana mogucnost ADD/ADHD (mozda nisam trebala da sugerisem)! Doduse moja cerka nije tamo skakala, bila nemirna ili tome slicno...odgovarala je na pitanja, nekad joj je bilo dosadno, uspesno odradila postavljene "zadatke" doduse sa usmeravanjem koncentracije i vracanjem kad pogresi da vise puta procita pre nego odgovori ili napise! Sve u svemu, zakljuceno je da intelektualno ne zaostaje za svojom generacijom, malo treba raditi na njenoj koncentraciji! Od neuro-psihijatra smo dobili prepisana 2 leka, jedan za koncentraciju, ali bismo zeleli dijagnozu pre nego ih razmotrimo i upotrebimo. Cula sam od Vas, drage moje za psihologa iz Bg pa eto dolazim u iskusenje da zakazem pregled!
Javite se molim vas, dajte malo podrske, sad sam se stabilizovala ali je prethodnih dana bilo....JAAAAKO STRESNO! Volela bih i da se WW (ili neko dr.) javi pa da cujem strucno misljenje!

Pozdrav! Ja sam nova mama na forumu. Vec tri godine idemo od lekara do lekara. Imamo sina sad 5.5god. Izuzetno je hiperaktivan. Kasnio mu i razvoj govora. Tek sa tri godine progovorio uz pomoc logopeda. Isli smo i na redovne terapije kod psihologa. Nije mu konstatovan adhd nego disharmonican razvoj. Ipak na svakom nalazu u napomeni pise da hiperaktivan. Jos nesto smo nasli kod njega ,i to promenjen eeg. Posle tri godine budnog pracenja i puno puno rada sa njim uveden mu je lek za promenjen eeg.Ali kako ce to da utice na njega ,to jos ne znam. Ja samo ne znam sta vise da radim sa njim. neposlusan je, nemogu ga cesto obuzdati. Samo ceo dan vicem,nemoj ovo nemoj ono....itd. Naravno tesko mu ide i crtanje, i mnogo teze uci nago ostala deca, mislim na pesmice i sl stvari. Losa mu je koncentracija, jedva zapamti koji broj je koji. Najvise me izludjuje da ja kao odrasla osoba nemogu sa njim. Ponekad se uspali i nikako da ga zaustavim, udara sa igrackama, dere se ,histerise. Dokle vise! Rekli su mi da sa sazrevanjem da ce se smanjiti to ubrzano ponasanje ali nista. Sta ce biti sa njim u skoli, samo o tome razmisljam. Sta ce od njega biti. Dajem mu vec tri godine omega3, ali ni to ne pomaze. Pa povremeno pije beviplex. Od decembra dobio zvanicnu terapiju zbog eega, ali ne vidim jos efekte.
Mislim da sam vec pri kraju snage.
Pitala bih Ecolily74 da koji lek su dobili za koncentraciju. Hvala na odgovoru! I Veeeeeliki pozzz svim mama!

Cao Milaz321, drago mi je da se neko javio, vec sam pomislila da je tema zamrla iako statistike pokazuju da je sve vise dece sa ovakvim problemima, ili bolje reci roditelja i dece sa zajednickim problemom. O lekovima ne mogu da govorim jer kontam da ih ovde ne smemo prezentovati, ali posalji licni mail pa cu ti reci sta je u pitanju. U svakom slucaju, smatram da ih nikako ne treba samoinicijativno primenjivati! Razumem te u potpunosti u kakvom si stanju vezano za problem koji imate i koliko je tesko kada primetis da ti se dete "razlikuje". 5,5 godina je pravo vreme kad treba reagovati jer je najgore kad pri polasku u skolu ne primetis potencijalni problem i onda te to zatekne nespremnom. S druge strane, ma koliko se trudila ili mucila problem ADD/ADHD ne nestaje, vec se treba sa njim boriti. Kad kazem pravo vreme kad treba reagovati, mislim na vasu psiholosku pripremu na sve sto sledi, na prihvatanje razlicitosti deteta, na neizmernu ljubav i strpljenje, iskreno mislim da bi dete kome je dijagnostikovan ADHD trebalo da krene godinu dana kasnije u skolu, ipak mu se pruzi jos malo vremena da se istutnji i eventualno „sazri“ a i lakse mu je druziti se sa mladjom decom. Cinjenica je da je malo strucnih lica (prosli smo pedagoga, soc. Radnika, neuro-psihijatra) koja mogu da primete problem ako ne insistiras na njemu, i najbolje je direktno kod psihologa ili psihijatra koji problem mogu dijagnostikovati na pravi nacin. Inace, sto je vaznije, prekjuce smo bili kod vec pominjanog N. Jovanovica i mogu reci da sad bar znamo na cemu smo! Uzela sam njegovu knjigu u kojoj ima dosta saveta za roditelje i vaspitace, ucitelje. Pa eto, po meni je to prvi korak! A i malo sam mirnija! Pa eto, nadam se da sam ti pruzila neku podrsku, hrabro napred ZA NASU DECU!!!

Pozdrav! Ja sam nova mama na forumu. Vec tri godine idemo od lekara do lekara. Imamo sina sad 5.5god. Izuzetno je hiperaktivan. Kasnio mu i razvoj govora. Tek sa tri godine progovorio uz pomoc logopeda. Isli smo i na redovne terapije kod psihologa. Nije mu konstatovan adhd nego disharmonican razvoj. Ipak na svakom nalazu u napomeni pise da hiperaktivan. Jos nesto smo nasli kod njega ,i to promenjen eeg. Posle tri godine budnog pracenja i puno puno rada sa njim uveden mu je lek za promenjen eeg.Ali kako ce to da utice na njega ,to jos ne znam. Ja samo ne znam sta vise da radim sa njim. neposlusan je, nemogu ga cesto obuzdati. Samo ceo dan vicem,nemoj ovo nemoj ono....itd. Naravno tesko mu ide i crtanje, i mnogo teze uci nago ostala deca, mislim na pesmice i sl stvari. Losa mu je koncentracija, jedva zapamti koji broj je koji. Najvise me izludjuje da ja kao odrasla osoba nemogu sa njim. Ponekad se uspali i nikako da ga zaustavim, udara sa igrackama, dere se ,histerise. Dokle vise! Rekli su mi da sa sazrevanjem da ce se smanjiti to ubrzano ponasanje ali nista. Sta ce biti sa njim u skoli, samo o tome razmisljam. Sta ce od njega biti. Dajem mu vec tri godine omega3, ali ni to ne pomaze. Pa povremeno pije beviplex. Od decembra dobio zvanicnu terapiju zbog eega, ali ne vidim jos efekte.
Mislim da sam vec pri kraju snage.
Pitala bih Ecolily74 da koji lek su dobili za koncentraciju. Hvala na odgovoru! I Veeeeeliki pozzz svim mama!

E pivosok - ovo me podseti na onaj vic kad je pandur ulovio slona i pendrekom ga naterao da vice da je zirafa! Cinjenica je da te silom i snagom jaceg mogu primorati da se ponasas kako ja hocu - dok mogu da te kontrolisem i da ubijem sve u tebi! To je kao sa lekovima koji te obaraju dok ih pijes a cim prestanes ti si opet onaj stari. To ne menja cinjenicu da ova deca imaju problem i da im treba pomoc a ne nasilje! Ovo je "ponekome" mozda zabavno a mozda i veruju da je resenje a ti kazi da li su to na tebi primenili pa je uspelo ili ti nad nekim primenjujes? Ili samo mudrujes?

Slazem se sa Ecolily74, ni ja moje nestasno i neposlusno dete ne mogu ukrotiti ni sa kaznama, a kamoli sa batinama po guzi. Jednostavno nista ne pali kod njega. Kao da su mi ruke vezane, a on da je jaci od mene tako sa pet godina.

Sta bi vi hteli od dece . Naravno da su nemirna , zele da istrazuju svet . I treba ih podrzavati u tome . Manje vise razbijenih stvari ne igra nikakvu ulogu , dernjava , sve je to car detinjstva , i sami ste bili deca . Naravno svoju decu mozete da drogirate raznim lekovima , koji su danas na svakom koraku dostupni . Jedna moja komsinica je davala svom nemirnom detetu pivo , pa je posle bio miran ko bubica . Ako vec zelite da smirujute decu probajte sa nekim prirodnim metodama . Alkohol je prirodniji od sigurno nekih lekova koji imaju dirketan uticaj na nervni sistem . Upisite svoje dete na sportove . Ja kao dete sam celi dan provodio napolju , naravno sa drugom decom , koja u to vreme nisu znale cari modernih tehnologija , nego su napolju igrali , tukli , prljali .

A ti mislis da alkohol ne utice negativno na nervni sistem coveka ...a tek deteta! Pa izgleda da na forumu imamo i "neupucene". Ali ako ima strucnih neka kazu oni kako alkohol moze da utice na psihu deteta, ja prelazim na ADD/ADHD. Jedno je energicno i nemirno dete, a drugo je dete koje ima problem sa samokontrolom, koje daje socijalno pozeljne odgovore, koje intelektualno ne zaostaje za ostalom decom, koje zeli da se drugacije ponasa.... ali "NE MOZE!" Pa ova deca su u dubini duse predivna, bogata, posebna.... ali se u drustvu, vrticu, skoli.. koje su normirane i adaptirane na klisee u ponasanju, ne snalaze! Samo oni znaju da u dubini svoje dusice zele ocajnicki da se uklope i da imaju drugare, da ne budu odbaceni, da se ponasaju isto, da ne budu etiketirani kao "nevaspitani, neukrotivi, zlonamerni, nepazljivi, samozivi i sta ti ja znam kako sve!" Iz te NEMOCI nastaje njihov impuls koji ih nagoni da uvek ucine pogresnu stvar u pogresno vreme i na pogresnom mestu. Pa ja sam majka devojcice koja ima ovaj problem, pa zamislite kad mi kazu: Zamisli, devojcica pa jos takva! U predubedjenju ljudi je da je to ponasanje nekako rezervisano za decake, ali eto ...nije! Pa onda sebe po 100 puta preispitujes gde si pogresio, sto se jednostavno ne ponasa kao druga deca a odrasla je u normalnom okruzenju, gde se znalo i za kazne i za nagrade i za neznost i ljubav, i za pristojno ponasanje i za probrani TV sadrzaj, muziku i za zdravu hranu i neznam sta sve! Cinjenica je da ovo nije "fantazija" roditelja kojima je dete nemirnije od ostalih. Nije sasvim definisano iliti dokazano sta sve utice na pojavu ove razlicitosti ali ono sto je sigurno u velikom udelu to je - GENETIKA. Pisacu vam o mom bratu! Ali drustvo, nemojte da ignorisemo problem, ova deca u sebi VRISTE da im pomognemo! Ja to osecam kao majka a znam da i mnoge majke ovde osecaju isto!

Naravno, ovde sam odgovarala ovom nasem muskom na forumu! Nije da se ne slazem sa njim u potpunosti, a to se odnosi na ovaj deo da je normalno dati detetu slobode da istrazuju svet i da ih treba podrzati u tome, i nije strasno da se nesto razbije, da dete ponekad ucini i nedozvoljene i pogresne stvari...pa tako se uci! Ali ono sto se ne moze ignorisati i gde ne sme da se ne reaguje je destruktivnost, povredjivanje drugih i samoga sebe. Nesme se ignorisati ni potreba deteta da se uklopi, da nadje sebi mesto u drustvu... jer veruj mi, njih deca vrlo lako i brzo odbacuju i onda tonu sve dublje i dublje! Izlozeni su ruganju, podsmevanju, samoci i gube samopostovanje - upadaju u zacarani krug iz koga se tesko izlazi. Moja mala prvakinja mi kaze: "Mama, 3 dana sam bila stvarno dobra i nijedna drugarica mi nije prisla", pa za 2 dana: Mama, 5 dana sam dobra a uciteljica to nije primetila!.... Ali uvek primeti kad je nemirna, kad nekog cacne ili napravi neku glupost. Vec sledece nedelje je sutnula druga u nogu dok je pio limunadu! Naravno, uspela je da privuce paznju, uspelo joj je i da je deca tuzakaju, neko je primetio! Pitam ja pedagoga: Sta mislite, da je imala drugaricu da li bi to ucinila? Da je uciteljica reagovala na njenu pozitivnu promenu ponasanja i dala joj malo motivacije, da li bi doslo do ovoga? Zasto je tesko zamoliti socijalno adaptiranije dete da pomogne, da joj pruzi ruku, da izadje sa njom na veliki odmor, da joj se pruzi sansa? Pa ja to ne mogu u skoli da radim a ona tamo pati od odbacenosti jer "mozda" uciteljica nije placena za to da zdruzuje decu i sto je ona duzna ako je roditelji nisu vaspitali, pripremili za skolu i tome slicno! Uciteljica kaze da ako se dete ne uklapa i snalazi to je iskljucivo greska roditelja i neznanje u vaspitavanju deteta i nema sanse da bilo sta drugo moze da bude posledica! I ja sam se samokritikovala i preispitivala dok mi jedan psiholog nije rekao: Vasa uciteljica je imala samo srece sto nije ona rodila takvo dete jer bi sva njena umesnost roditeljstva i vaspitavanja pala u vodu! To je nesto u stilu: Daj mi dobro dete da ti pokazem koliko sam dobar roditelj! Ona nema tu sirinu shvatanja da iste vaspitne metode ne pale kod razlicite dece - spanska sela!

Naravno, draga moja, ja te i te kako dobro razumem. Samo mi znamo koliko su to divna deca, puna ljubavi i želje da budu prihvaćeni. Ne mora nam niko verovati ko ne razume,samo neka ne sedaju na muku.

Dečko verovatno (bar se nadam) nema loše namere,no otkad je sveta i veka,postoje ljudi koji pričaju tek da bi nešto rekli. Na svim temama,ali ova je jedna od onih posebno osetljivih iz prostog razoga što su klinci u pitanju.

Ništa zato, kamo sreće da ti je to najveći problem,ali nije.

Glavu gore i evo i mog saveta:čini sve što ti instikti kažu da treba da činiš. Odvedi je kod N.Jovanovića, davaj joj Omega-3,odvedi je kod nekog stručnjaka ili tima stručnjaka koji neće bežati od svog posla,ako su neophodni lekovi za pažnju,pa ni to nije nikakav bauk.Mi smo ih jedno vreme koristili. Čuvaj živce i i uvek,ali uvek budi spremna da joj daš do znanja koliko je voliš,koliko je ona važna, jer je roditeljska ljubav hrana za ceo život.

Pozdrav i želim vam svako dobro, ;)

Poslednja izmena:
Kad sam pominjao alkohol bio sam delimicno ironican . Naravno da to nije resenje . Ali naravno nisu ni lekovi . Upisite dete na neki timski sport sekciju , da ono samo pokusa da izgradi prijateljstva . Tamo ce ona izgraditi metode , kako da se uklopi u drustvo.

Hvala Step up na ovim recima utehe. Ali s druge strane, nekako sam ja to prihvatila kao sastavni deo zivota i posebnosti svakoga od nas pa se osecam jakom i samouverenom. Mene komentari ovog decka nisu dotakli u tom smislu i podrzavam i njegovo ucesce na ovom forumu. Kamo srece da se i ocevi vise ukljucuju! Mislim da nije zlonameran nego jednostavno ne veruje u ovo! Sve nas je muka navela da trazimo resenje na ovom mestu pa smo se eto tako ovde i nasli...hvala Bogu! I znam i sada da dok mi ovo pisemo, neki ocajan roditelj cita ove nase redove, prepoznaje problem koji i sam ima uz po neku suzu kao sto sam i ja dok sam strpljivo iscitavala da bi se najzad ukljucila! Ko zna koliko nas ima! Samo neki imaju vise a neki manje hrabrosti najpre da prihvate a zatim da se i sami oglase! Podrska svima njima...kad iscitate ove redove hrabrih roditelja spremnih na sve da pomognu svojim malisanima, znajte da ste vec prosli jednu znacajnu terapiju i spremni ste da nam se pridruzite!

Bili smo kod N. Jovanovica, ali mislim da je nasa psihologica uvidela problem "skole" i odmah nam napisala uput za Institut za mentalno zdravlje, rekla je - hajdemo kod nekih koji sigurno vise znaju - RESPECT! Naime, kao sto je jedna majka ili uciteljica vec navela, izgovor skole je - dajte dijagnozu od zvanicne institucije a ne tamo neke Asocijacije ili NVO, koja ce nas da uci kako se radi sa decom i kako se vaspitavaju deca. Pa su nas pitali i za inkluziju ako treba neki poseban pristup detetu! A psihologica je na to prokomentarisala "Pa dajte ljudi, od zdravog deteta pravimo bolesno!" Jer je ona vec ispitala dete: prosecna inteligencija, soc. pozeljni odgovori, sporija koncentracija, problemi sa adaptacijom i sl.
Lekove koje je prepisao neuro-psihijatar nismo ni hteli da dajemo detetu jer nije data nikakva dijagnoza!
To je ujedno i odgovor za Milaz321 koja je pitala za lekove za koncentraciju i smirivanje deteta. Lekovi su po nama (meni i suprugu) zadnja opcija, a i drugi strucnjaci su na njih reagovali s negodovanjem. Iako je lekar reagovao u smislu - slobodno joj ovo dajte, citajuci uputstvo, videla sam da se ne daju deci ispod 30kg tezine, da treba prvo ispitati srce pre njihove upotrebe, da se primenjuju kod sizofrenije i da se primenjuju dugo i postepeno se "skidas" sa njih! Jeste da nisam strucnjak ali me sve ovo zabrinulo. Ma jednostavno - HOCU DIJAGNOZU!

E da, N. Jovanovic nam je pomenuo omega 3, pa te molim Step up da mi kazes u kom obliku - kapsule, riblje ulje...?

Ecolily, odluka o davanju tako teških lekova detetu nije nimalo naivna, još manje jednostavna. Mi smo jedva presekli.Pre toga sam se raspitala na mali milion strana, a zatim je pio oko godinu i po. Zapravo koristili smo ih dve školske godine(bez raspusta). Sada mi je žao što nismo i ranije,jeste da samo kratkotrajno pomažu,ali manje bi propatio. Jednostavno, vreme koje je pred vama će vam biti najbolji pokazatelj da li vam to treba ili ne.:)

Riblje ulje,...lekari su uvek pre za ,,kašikom,, pod uslovom da dete to hoće da popije.Pošto je malo onih koji hoće da piju onu ,,gadost,, onda u lekićima. :D Bitno je da iz očaja ne posegneš za onim Omega-3 preparatima za odrasle.Nemoj,već isključivo Omega-3 for kids. ;)

Poslednja izmena:
Kad sam pominjao alkohol bio sam delimicno ironican . Naravno da to nije resenje . Ali naravno nisu ni lekovi . Upisite dete na neki timski sport sekciju , da ono samo pokusa da izgradi prijateljstva . Tamo ce ona izgraditi metode , kako da se uklopi u drustvo.

A da, upisali smo je na kosarku. Ne dopada joj se a i tamo je cackala drugarice... gurne ih, cusne ih! Ide na plivanje 2 puta nedeljno...uziva ko mali car! Puna je energije i jedva je oteram i na spavanje oko 22h. Inace redovno izlazimo u setnje (5km), ide u igraonicu gde se istutnji, kod drugarica, njoj dolaze(do 2 puta nedeljno). Inace svi volimo sport. Nece bas napolje medju nepoznatu decu, iako je teram ..jer joj se deca rugaju, a i zatekla sam je da je jedan decko udara loptom i ruga joj se a ona mirno stoji...nezna da se snadje! Bilo mi krivo ali ne zbog decka nego zbog nje sto ne zna da se brani!A ovamo zna da cacka. Jedva cekam lepo vreme.. pa u parkic, roleri i sl. - pokusacemo i sa odbojkom, tenisom...! Tesko joj je da sledi pravila...takva su ovo deca, pa kad pokusa neko da ih ukroti tesko se ustrojavaju!
Hvala Step up...do ponedeljka! Kisssić svima!!!

Ecolily74 ja sam mom detetu dala omega 3, od njegove trece godine. Odkad sam uvidela da nema nizasta koncentraciju. Prvo sam narucila iz inostranstva, pa sam jedno vreme davala sto se nalazi i na nasem trzistu. Neznam da li smem da kazem naziv, posto je vitamin u pitanju. Ipak imas ih u svakoj apoteci cena je oko 500din. Inace povremeno dajem i B complex, to je doktorka prepisala. Sto se tice sporta i mi smo probali ali jednostavno ne ide. Valjda zato sto svugde postoje pravila. Povremeno idemo na plivanje ,porodicno. To je valjda za sad najbolje, zato sto ima privatnog trenera, mene. Na prolece cu ga nauciti da vozi bicikli. Pa valjda ce ici, ima vec 5.5 god. I kod nas je najveci problem socijalizacija. Hoce da se igra ,da se druzi pa posle pola sata skoci na drugara, ili ga povuce i sl. Uvek neki haos. Ceo dan govorim nemoj nikog da udaras, da nikome nemoj porusiti igracku, pazi sta radis, cuvaj drugara, i bla bla. Ali sve on to zaboravi kad je ushicen,kad je u elementu, suvise je impulsivan. Da i onda mi kazu da neznam da ga vaspitam.....Niko ,ali niko nema pojma kako je tesko sa takvom decom. Samo mi.

Cao Milaz, potpuno te razumem. Kod moje jako pale nagrade za dobro ponasanje i pohvale i strpljivost! Ali ona je starija (7) pa razume vise i vec zna da bude ponosna na sebe kad nesto uspe! A on je jos mali...normalno je da bude nerazuman i da mu "nemoj ovo" "nemoj ono" nista ne znaci i inace nikakvi pokusaji da mu nesto razlozno objasnis nece uroditi plodom! Vazno je da ga spajas sa mirnijom decom jer ga slicni njemu dodatno draze i vuku i motivisu na impulsivnost! A kad primetis da ga hvataju bubice i da krece u akciju, uskoci sa necim sto ce ga zaustaviti i usmeriti na neku drugu aktivnost...ti ga poznajes pa znas sta mu privlaci paznju! :hej: - (ovo je pokusaj ubacivanja smajla)! A tek sto pali kad ja mojoj namignem i pozovem je kao da joj nesto sapnem u poverenju i onda izfantaziram neku nebulozu da se i sama iznenadim kako sam uspela da smislim i da joj skrenem paznju!
Vazno je da sebe ne okrivljujes sto se tice nekih gresaka u vaspitanju, pa svi ih pravimo...ali deca se razlikuju, neka usvajaju određene norme a neka ne - pa kako god da im ih serviras! Ma cinjenica je da nisam videla majku i oca koji dete ne pokusaju da usmere i nauce lepim stvarima i ponasanju, pa svima nam je to osnovni cilj! Cuvaj zivce...skola tek dolazi i ako se bude ponasao slicno, potrudi se iz petnih zila da upoznas uciteljicu (bolje bi bilo ucitelja - za ovakvu decu) i da joj predstavis na vreme situaciju i sta je ceka jer inace ti ne gine RAT sa neprihvatanjem, neznanjem, odbacivanjem, etiketiranjem!
Ja to vec sve znam!!! :(

Back