Roditelj sam hiperaktivnog deteta koje koristi stimulanse za normalni zivot i rad. Cilj mi je da pokrenem sve roditelje koji imaju isti ili slican problem da se na ovaj nacin ukljuce u razmenu iskustava bez (posto mnogi roditelji kriju svoje probleme) prepoznavanja. Lekari u Srbiji pametuju po ovoj tematici, dele savete sa interneta, ali stvarnost je mnogo drugacija i bolnija. Lekovi se ne mogu nabaviti kod nas, specijalizovanih ustanova nema, Ministarstvo zdravlja ne ume da reaguje i sve se svodi na ono *snadji se sam ako mozes*.
Otvaranjem ove teme na forumu pokusavam da pomognem sebi i drugim roditeljima. Pozivam i lekare da se oglase i ukljuce u ovu tematiku. Pozdrav za sve roditelje. Pisite.
Pozdrav svima,
Mi smo dobili uput za dalje nakon obavljenog razgovora sa nezainteresvanim psihologom u domu zdravlja. Uplasila se kad je videla, hehe...pere ruke od svega.
Situacija afektira citavu porodicu kao i mladju seku a mi smo pred raspadom. Kuca je izvor nesnosnog stresa a ja sam iscrpljena do potpune iznemoglosti.
Vidim da nas i ljudi koje poznajemo a i porodica zaobilaze no o tome zasad manje brinem.
Decom se iskljucivo ja bavim 24h a tata kad stigne i ako stigne nakon posla koji oduzme ceo dan. Nemam nikakvu podrsku niti vremena za sebe ili posao.
Apropo medikacije...@minerva
Citam vec nekih godinu i po dana o ovoj tematici i brine me upotreba medikamenata.
Brine me i eticki stav koliko imamo prava zarad svog komoditeta i socijalnih uslova-zahteva da menjamo decu da bi "pasovala" sistemu.
Ritalin recimo kao najcesci lek izbora je klasifikovan u amfetamine i zajedno sa kokainom, morifjem, opijumom i barbituratima spada u high-addictive kategoriju. Tako ga FDA klasifikuje. (Food and Drug Administration) US department of health and human services.
Npr. propratni efekti upotrebe istog:
Nervousness and insomnia are the most common adverse reactions but are usually controlled by reducing dosage and omitting the drug in the afternoon and the evening. Other reactions include hypersensitivity (including skin rash), urticaria [swollen, itching patches of skin], fever, arthralgia, exfoliative dermatitis [scaly patches of skin], erythema multiforme [an acute inflammatory skin disease], with histopathological findings of necrotizing vasculitis [destruction of the blood vessels], and thrombocytopenic purpura [a
serious blood clotting disorder]; anorexia; nausea; dizziness; palpitations; headache; dyskinesia [impairment of voluntary muscle movement]; drowsiness; blood pressure and pulse changes, both up and down; tachyucardia [rapid heartbeat]; angia [spasmodic attacks of intense heart pain]; cardiac arrhythmia [irregular heartbeat]; abdominal pain, weight loss during prolonged therapy.
mislim da ovo svi razumeju,..
Ritalin ne pegla bioloski defekt, deca ustvari upotrebom Ritalina odgovaraju na terapiju jer uzimaju amfetamin. Svako bi na tome bio voljniji za peglanje narocito kad je u pitanju skolski sistem.
Kako rece Withdrawn niko nije voljan da se obavestava a da nije placen za posao.tako da sto bi nasu decu neko trpeo jer rad sa decom ne znam kolko da su smirena i prijemciva moze biti tezak.
Otuda je najlakse ici na medikamente...i to u U.S uveliko vec zahtevaju a vi mozete da odbijete i da onda ostavite posao i povucete malisana te da ga tata i vi cuvate i radite po pola radnog vremena.
Ako cemo ovako na laksi nacin to je drogiranje i interesuje me da li vam je neko nakon propisane terapije rekao sta je unutra? Ili, to vas ne treba da se tice posto niste dovoljno strucni a i ocajni ste?
To mu dodje ko da je neko vasem detetu legalno "smoto malo kreka".
Da li je neko od vas probao sam da popije lek koji je propisan detetu cisto da vidi nuspojave a i kako je?? To je isto kao i hranu kad servirate svakako cete probati sta dajete detetu. A ko zna mozda se na tome bolje hendluje ovako zahtevna situacija. To bi po meni bio humaniji pristup.
Opet da se nadovezem na post od Withdrawn, genijalno je da su ranije to ljudi resavali sa vise ljubavi i razumevanja i ocito je imala srece. Verovatno sam i ja imala srece...obzirom je ADHD 77% genetsko nasledje a ostalo jos nije dokazano sa sigurnoscu.
ADHD je iznenada u porastu i nije li vam to cudno? No treba isto znati da ga je oduvek bilo. Prvi put je cak dijagnostikovan `30 proslog veka al ne bi vam se svideo naziv bolesti tako da je Withdrawn opet imala srece te se rodila kasniej kad se to humanije zvalo ako se ovde uopste i zvalo.

To se zvalo "Minimal Brain Disfunction".
Da bi pasovali sistemu prilagodjavamo se a takva deca koju inace veoma volimo i brinemo za njih, eto oni se ne prilagodjavaju najbolje. Tu nastaje problem, inace problema ne bi bilo jer mi pod pritiskom, optereceni sistemom i potrazivanjima drustva i tempom padamo u krivu stranu. Da nije tako niko ne bi davao pet para na sve to a kamoli na medikaciju klinaca cak od dve godine pa navise.
Molim vas cak je i Bipolar poremecaj dobio svoje mesto kod dece od dve godine?!
Napomena i jako dobro dokumentovano koliko samo zatajenja srca malisana je bilo u U.S usled upotrebe ovih droga.
Informacije su dostupne svima a naravno svako od nas ima izbor i odgovornost kako ce postupati.
Iz ovoga se vidi da sam protiv medikacije i ostacu cvrsto iza toga ali za sve ostale vrste terapije, pomoci i saveta jesam kao i za razmenu iskustava sa ostalim roditeljima.