ADHD ili hiperaktivnost kod dece

E moraću malo da budem prosta.Slatko bi ja tu učiteljicu napušila i stavila je da ona malo posedi u magarećoj klupi.Ionako deca imaju problem da ih vršnjaci ne shvataju i odbacuju zbog male različitosti,još je samo ona falila da to začini.Ma traži da ga vrati gde je bio i ne odstupaj od toga.Objasni joj da mora da razume da ponekad ima'' svoje minute''.Pa nije valjda non-stop nemiran i u pokretu.Čuvaj tu tvoju lepu,pametnu glavicu i ne daj na njega nikome,baš nikome.

Veruj mi da bih i ja isto uradila. On ima uciteljicu i ucitelja. Ona je zivi skot, uvek namrgodjena, drska, uvek me bukvalno kao policajac privodi na razgovore, ostra prema deci ....Dok je on blag, tolerantan, ponudio mi da on radi individualno sa njim...ma razliciti potpuno. Nekako mi je frka da se odmah sa njom zakacim na pocetku, tako da gledam da je maksimalno izbegavam i odlazim kod njega na razgovore.

Prekjuce me je sacekala onako na noz, krenula da se zali kako je nemoguc, kako ce se drugi roditelji zaliti...pa sve okolo do price da bi mozda eto bilo najbolje da ga prebacim negde. Tacno osecam da gleda sebi da olaksa, ostaje joj 29-oro mirne dece i milina. E pa bas necu, eto joj

Razgovarala sam danas sa njegovim defektologom, zena smatra da je neophodno da krene na neki sport, da negde izbaci tu energiju ali ja pojma nemam na sta bih ga upisala. A on zapeo za fudbal u Zvezdi i nista drugo.

Veruj mi da bih i ja isto uradila. On ima uciteljicu i ucitelja. Ona je zivi skot, uvek namrgodjena, drska, uvek me bukvalno kao policajac privodi na razgovore, ostra prema deci ....Dok je on blag, tolerantan, ponudio mi da on radi individualno sa njim...ma razliciti potpuno. Nekako mi je frka da se odmah sa njom zakacim na pocetku, tako da gledam da je maksimalno izbegavam i odlazim kod njega na razgovore.

Prekjuce me je sacekala onako na noz, krenula da se zali kako je nemoguc, kako ce se drugi roditelji zaliti...pa sve okolo do price da bi mozda eto bilo najbolje da ga prebacim negde. Tacno osecam da gleda sebi da olaksa, ostaje joj 29-oro mirne dece i milina. E pa bas necu, eto joj

Razgovarala sam danas sa njegovim defektologom, zena smatra da je neophodno da krene na neki sport, da negde izbaci tu energiju ali ja pojma nemam na sta bih ga upisala. A on zapeo za fudbal u Zvezdi i nista drugo.

Naravno fudbal,ljubim ja malog zvezdaša:kiss:.Upiši ga u zvezdu,biće sav važan kada kaže drugarima u kom klubu trenira .:okok:

Pozdrav svima, ja sam u minus fazi pa slabo pisem
Elem moram da se zalim ovde, niko me ne razume osim vas

Mi od sutra pocinjemo sa lekovima, osecam se kao g...ali jednostavno drugacije ne moze. On sve gori i gori, maltretira decu u skoli, roditelji se zale, ucitelji takodje.
Ne zna ni jedno slovo, jos uvek ne zna da cita :(
I da, dobio je posebnu magarecu klupu, koja je za 2 metra pomerena u odnosu na ostale pa u cosku i malo izvrnuta ka tabli, potpuno izdvojen :(
Da li je potrebno da kazem da placem od muke

Ide u ponedeljak u dnevnu bolnicu na posmatranje pa da vidimo sta dalje. A srce mi se cepa zbog svega, jer znam da je pametniji od polovine dece u skoli i da moze, znam da moze ali eto ne ide :( :(
Izvinite sto sam vas udavila :)

Momoa,

Ako se odnosite na lek koji se u vecini slucajeva prepisuje deci (metilfenidat ili komercijalni naziv "Rtalin" "Ritalina", "Concerta", "Metadate", "Methylin") onda ste verovatno vec pokusala interdisciplinarni "tradicionalni" pristup problemu bez lekova bez ikakvih rezultata VISE puta???????

Ne bih hteo da te dodatno davim mojim teorijama....ali:
Da li je lek prepisao INFANTILNI NEUROPSIHIJATAR nakon konsultacije sa pedijatrom? (U vecini zemalja evrope niko drugi nije autoriziran)

U svakom slucaju drzite dete pod konstantnom observacijom, pazite na simptome i iznad svega na sve moguce promene kod deteta.

Nisam protiv koriscenja lekova kod dece ali kada su u pitanju stimulansi Centralnog Nervnog Sistema treba biti JAKO; JAKO oprezni.

Ako uciteljica i drugi "strucnjaci" znaju samo da se ZALE na problem vaseg deteta onda bih ja ovako kolegijalno savetovao NJIMA malo Ritalina... i ne samo to...

Zelim vam sve najbolje...i puno pozdrava

Momoa,

Ako se odnosite na lek koji se u vecini slucajeva prepisuje deci (metilfenidat ili komercijalni naziv "Rtalin" "Ritalina", "Concerta", "Metadate", "Methylin") onda ste verovatno vec pokusala interdisciplinarni "tradicionalni" pristup problemu bez lekova bez ikakvih rezultata VISE puta???????

Pokusano sve, ali bez nekog bitnijeg pomaka. Za nijansu vise saradjuje ali samo uz konstantan rad sa defektologom. Kod nje relativno ok, samnom isto to nikako

Ne bih hteo da te dodatno davim mojim teorijama....ali:
Da li je lek prepisao INFANTILNI NEUROPSIHIJATAR nakon konsultacije sa pedijatrom? (U vecini zemalja evrope niko drugi nije autoriziran)

Psihijatar jeste, e sad da li je infatilni ne bih znala da kazem, uglavnom radi samo sa decom i adolescentima na decijem odeljenju IMZ.

U svakom slucaju drzite dete pod konstantnom observacijom, pazite na simptome i iznad svega na sve moguce promene kod deteta.

Nisam protiv koriscenja lekova kod dece ali kada su u pitanju stimulansi Centralnog Nervnog Sistema treba biti JAKO; JAKO oprezni.

Ako uciteljica i drugi "strucnjaci" znaju samo da se ZALE na problem vaseg deteta onda bih ja ovako kolegijalno savetovao NJIMA malo Ritalina... i ne samo to...

Za sad se samo zale, na dalje cemo videti. Jutros jedva progutao tableticu i prvi put nije trcao stepenicama nego sacekao lift. Da li je to dejstvo leka ili ne, ne znam, ali odoh danas na otvorena vrata da vidim da li su primetili promenu u ponasanju.

Zelim vam sve najbolje...i puno pozdrava

Hvala :)

Momoa kako je bilo u školi?

Ucitelj kaze da je bilo ok, da je mirniji i da je zapamtio neka slova. Po prvi put je isao pored mene na ulici a da nije trcao i pravo s vrata seo da cita slova.
Totalno su mi pomesana osecanja jer sam navikla na nesto sasvim drugo i prosto mi je neverovatno da se on ovako ponasa.
Ne znam da li da se radujem ili da budem tuzna.
U ponedeljak ima zakazan neki "prijemni tim" u Palmoticevoj, navodno ce ici par dana u dnevnu bolnicu da vide kako se ponasa.
Da li neko zna sta je taj prijemni tim i sta oni rade?

Ciriklo,

zamolila bih Vas da napišete nešto više o neuro fitbeku. Kakva su Vaša iskustva i šta se može očekivati od takve terapije?
Još me interesuje šta mislita o omega kiselinama. Mislim da sam nekada gledala emisiju u kojoj se govorilo da je ta terapija imala rezultata kod hiperaktivne dece.

Ciriklo,

zamolila bih Vas da napišete nešto više o neuro fitbeku. Kakva su Vaša iskustva i šta se može očekivati od takve terapije?
Još me interesuje šta mislita o omega kiselinama. Mislim da sam nekada gledala emisiju u kojoj se govorilo da je ta terapija imala rezultata kod hiperaktivne dece.

Neurofeedback ili biofeedback je u sustini OBLIK UCENJA ( po sistemu “operant conditioning” Skinner I Thorndicke) koji se sastoji u nagradjivanju deteta svaki put kada uspeva promeniti cerebralne (mozdane) talase koji se registruju putem elektroencefalograma i vizualizuju na monitoru kompjutera. Radi se o jednoj bioloskoj terapiji (bez pharmaceutskih proizvoda) koja vremenom prouzrokuje permanentno modifikaciju cerebralne funkcije i to samo preko traininga. Sve sto je potrebno jesu jedan elektroencefalograf i jedan komputer.

Trudicu se da jednostavnim recima opisem proces:

1.Tokom neuro feedback terapije pacijent (dete) sedi na jednoj fotelji ispred monitora komputera.
2. Pozicioniraju se „elektrode“ elektroencefalografa na glavi (jedna) i po jedna na oba uha (da bi se registrovala cerebralna aktivnost ili razni talasi koje ce dete da vizualizuje u obliku neke videoigre).
3. U vremenu koje varira od 30-60 minuta gleda pokretne slike (bas kao normalne videoigrice )
4. Dete dobija zadatak da postigne odredjeni cilj u igri (recimo da pokrene odredjene sliike i smesti ih na odredjeno mesto ili slicno).
5. Dok se dete KONCETNTRIRA da postigne svoj cilj (a pri tom se „nagradjuje“ recimo posebnim zvukom, muzikom, slatkisem isl.) u stvari „forsira“ svoj mozak da funkcionira na nacin drugaciji od uobicajenog (dakle sa funkcionisanja na takozvanim sporim talasima alfa i theta koje smanjuje, na povecavnju rapidnih „Beta“ talasa).
6. Na taj se nacin mozak „UCI“ da funkcionira drugacije permanentno smanjujuci „theta“ talase i progresivno ali konstantno postize se remisija simptoma hiperaktivnosti (u vecini slucajeva)

Terapija se vrsi od 20-40 puta i od 1 do 4 puta nedeljno (sve zavisi od slucaja do slucaja).

U biti ova tehnika poboljsava mentalni performans doprinosi vecoj psiho-motornoj kontroli, povecava stepen paznje i koncentracije.

Moja praksa pokazuje da se postizu dobri rezultati u vecini slucajeva nazalost NE UVEK ( mora se biti strpljivi jer prvi rezultati se primecuju tek izmedju15.ste i 20.te terapije i onda se odlucuje kako dalje

Sto se omega 3 kiseline tice, nemam puno iskustva ali znam da su dva moja pacijenta koristila tkzv. OmegaBrite komercijalni naziv (eicosapentaenoicna kisel.) ali da budem iskren jako sam skeptican jer ovaj proizvod nije dovoljno testiran i polazi od tacke da sva deca sa ADHD sindromom imaju “karencu” omega 3.

Poz.:)

Neurofeedback ili biofeedback je u sustini OBLIK UCENJA ( po sistemu “operant conditioning” Skinner I Thorndicke) koji se sastoji u nagradjivanju deteta svaki put kada uspeva promeniti cerebralne (mozdane) talase koji se registruju putem elektroencefalograma i vizualizuju na monitoru kompjutera. Radi se o jednoj bioloskoj terapiji (bez pharmaceutskih proizvoda) koja vremenom prouzrokuje permanentno modifikaciju cerebralne funkcije i to samo preko traininga. Sve sto je potrebno jesu jedan elektroencefalograf i jedan komputer.

Trudicu se da jednostavnim recima opisem proces:

1.Tokom neuro feedback terapije pacijent (dete) sedi na jednoj fotelji ispred monitora komputera.
2. Pozicioniraju se „elektrode“ elektroencefalografa na glavi (jedna) i po jedna na oba uha (da bi se registrovala cerebralna aktivnost ili razni talasi koje ce dete da vizualizuje u obliku neke videoigre).
3. U vremenu koje varira od 30-60 minuta gleda pokretne slike (bas kao normalne videoigrice )
4. Dete dobija zadatak da postigne odredjeni cilj u igri (recimo da pokrene odredjene sliike i smesti ih na odredjeno mesto ili slicno).
5. Dok se dete KONCETNTRIRA da postigne svoj cilj (a pri tom se „nagradjuje“ recimo posebnim zvukom, muzikom, slatkisem isl.) u stvari „forsira“ svoj mozak da funkcionira na nacin drugaciji od uobicajenog (dakle sa funkcionisanja na takozvanim sporim talasima alfa i theta koje smanjuje, na povecavnju rapidnih „Beta“ talasa).
6. Na taj se nacin mozak „UCI“ da funkcionira drugacije permanentno smanjujuci „theta“ talase i progresivno ali konstantno postize se remisija simptoma hiperaktivnosti (u vecini slucajeva)

Terapija se vrsi od 20-40 puta i od 1 do 4 puta nedeljno (sve zavisi od slucaja do slucaja).

U biti ova tehnika poboljsava mentalni performans doprinosi vecoj psiho-motornoj kontroli, povecava stepen paznje i koncentracije.

Moja praksa pokazuje da se postizu dobri rezultati u vecini slucajeva nazalost NE UVEK ( mora se biti strpljivi jer prvi rezultati se primecuju tek izmedju15.ste i 20.te terapije i onda se odlucuje kako dalje

Sto se omega 3 kiseline tice, nemam puno iskustva ali znam da su dva moja pacijenta koristila tkzv. OmegaBrite komercijalni naziv (eicosapentaenoicna kisel.) ali da budem iskren jako sam skeptican jer ovaj proizvod nije dovoljno testiran i polazi od tacke da sva deca sa ADHD sindromom imaju “karencu” omega 3.

Poz.:)

mrzi me da opsirno pisem zato ovako kopiranjem vaseg posta potvrdjujem gore navedeno...
Moj sin je koristio ovu terapiju i pokazala se uspesna.....
:bye:

Ucitelj kaze da je bilo ok, da je mirniji i da je zapamtio neka slova. Po prvi put je isao pored mene na ulici a da nije trcao i pravo s vrata seo da cita slova.
Totalno su mi pomesana osecanja jer sam navikla na nesto sasvim drugo i prosto mi je neverovatno da se on ovako ponasa.
Ne znam da li da se radujem ili da budem tuzna.
U ponedeljak ima zakazan neki "prijemni tim" u Palmoticevoj, navodno ce ici par dana u dnevnu bolnicu da vide kako se ponasa.
Da li neko zna sta je taj prijemni tim i sta oni rade?

Momoa kako napredujete......

Momoa kako napredujete......

Za sad, pu pu da ne ureknem, odlicno. Pije lekice i zaista je velika promena. Divno, mirno ide ulicom, ne seta kad za to nije vreme, dosta bolje pamti...Ja sam ocekivala da bude dete bubica, gde ga stavis da ga tu nadjes medjutim uopste nije tako. I dalje on zna da jurca, veseo je, skace..ali kao da odredi sam kada treba to da radi a kada ne. Imamo jedino problem sa gutanjem tih kapsula ali vec je naucio, prvih par komada je zavrsilo u wc solji. I ima nesanicu, ne moze da zaspi do ponoci, nekad i kasnije ali opet ustane bez problema u 7.
I bili smo na tom prijemnom timu pa evo kako izgleda za one koji ce mozda ici na to.
Palmoticeva, 3 sprat, odeljenje gde se ostaje po potrebi. Obicno se zakazuje u 1 i ko je zakazan ceka u proseku 30 minuta, sve je zakljucano i nema nikakvog setanja. Nas su pustili da udjemo tek oko 2 jer je pre nas bio decak koji je tu cetvrti put i zaista je jedan od tezih slucajeva.
Prijemni tim se sastoji od 20 lekara, asistenata, socijalni radnik, defektolog...koji sede u jednoj velikoj sali i kad se nadjes ispred njih bukvalno se skamenis od straha, bar sam ja bila jako nervozna i uplasena od svega sto sam tamo videla. Uglavnom prica roditelj o detetu i na osnovu toga oni procene da li dete treba da ostane ili ne. Moje dete je bukvalno bilo na ivici placa, tako da nije disao od straha i hvala Bogu odmah su rekli da nije za ostajanje,narocito zato sto ima promene i pozitivne reakcije na lek.Na odeljenju je u tom trenutku bilo 10 dece uzrasta od 2 do nekih 15 godina. I naravno baja od 2 metra koji brine o redu i miru.
Sve u svemu dosta je stresno narocito kad vidis decicu sa bas teskim psihickim poremecajima :(
Eto to je to :) Nastavljamo punom parom napred

Dragi moji moram nesto da pitam.....
Juce sam bila na Otvorenim vratima kod uciteljice. Kaze ona, zadovoljna je kako M...napreduje i usvaja znanja. Skrenula mi je paznju da je ponekad odsutan, da ima osobinu da kasnije obradjuje informaciju, da cesto na postavljeno pitanje iz neke oblasti odgovor daje kada se vec preslo na sledecu oblast i sve tako uz komentar da ce ga to malo kostati...
Da li je neko od Vas imao ovakva iskustva? Mislim to sto moje dete kasnije obradjuje informacije, je l to strasno? Ima li sanse da na neki nacin, nekim vezbama ili ne znam cim, se to regulise, ukoliko se to uopste regulise ili je to prosto njegov mentalni sklop koji je takav kakav jeste.
Ja vidim da on prilikom rada u skoli ne stize bas najbolje da zapise, a sam kaze da cesto ne razume kako treba resiti zadatak, pa ga i ne resi. Ne znam kako da to resimo i da li uopste treba resavati, odnosno da li je to problem ili je on prosto takav i takvim ga treba prihvatiti....

Ćao pčelice:D!!!
Vidi,vidi,i ovde se neko konačno oglasio! Ne znam,Majo, zaista zašto se brineš?Ako već napreduje i usvaja znanja, nije li to dovoljno?Čovek je možda malkice odsutan, zamisli se i te ga misli okupiraju taman toliko da se malo kasnije uključi, a ako je to učiteljici važnije od njegovog napretka, onda je blentava! Uostalom ti radiš sa njim i sigurno možeš najbolje da prosudiš o njegovom napretku.(Malo me buni,...koliko se sećam-kod vas ADD nije baš precizno ustanovljen, je li tako?) Bilo kako bilo, draga moja, sama si već odgovorila na pitanje.;)On je prosto takav i takvim ga prihvati, jer da postoje neka velika instant rešenja, ne bi smo svi mi imali ovolikih peripetija sa njihovim odrastanjem. Možeš mu pomoći u savladavanju gradiva,a o nekim od smernica i tehnika rada je već ponešto pisala Ana pre par meseci, pa ako hoćeš- pročitaj,podseti se, korisno je.On je,fakat,jedan pametan, pomalo zamišljen mali dečak, koji bi se još igrao.Pozz!

Ćao pčelice:D!!!
Vidi,vidi,i ovde se neko konačno oglasio! Ne znam,Majo, zaista zašto se brineš?Ako već napreduje i usvaja znanja, nije li to dovoljno?Čovek je možda malkice odsutan, zamisli se i te ga misli okupiraju taman toliko da se malo kasnije uključi, a ako je to učiteljici važnije od njegovog napretka, onda je blentava! Uostalom ti radiš sa njim i sigurno možeš najbolje da prosudiš o njegovom napretku.(Malo me buni,...koliko se sećam-kod vas ADD nije baš precizno ustanovljen, je li tako?) Bilo kako bilo, draga moja, sama si već odgovorila na pitanje.;)On je prosto takav i takvim ga prihvati, jer da postoje neka velika instant rešenja, ne bi smo svi mi imali ovolikih peripetija sa njihovim odrastanjem. Možeš mu pomoći u savladavanju gradiva,a o nekim od smernica i tehnika rada je već ponešto pisala Ana pre par meseci, pa ako hoćeš- pročitaj,podseti se, korisno je.On je,fakat,jedan pametan, pomalo zamišljen mali dečak, koji bi se još igrao.Pozz!
Cao Cveticu i hvala:D, citam Anine postove...

Gde ste narode? Pa ovde niko nista ne pise, nadam se da je to dobro, da uzivate sa decicom i radite nesto kreativno :)

Kod nas sve isto, pijemo lekic i ucimo da citamo i pisemo. Momak to smatra najdosadnijom aktivnosti, guta slova, ne prepoznaje ih tako da nam ceo raspust ode na ucenje. Bice bolje valjda.

Veče drage moje! Eto večeras javiše da ni kod nas škole neće raditi do ponedeljka. Šteta, a baš smo za sutra nabiflali istoriju:D. I klici su jako "tužni", blagosiljaju epidemiju- Bože me oprosti! Eto prilike da popodne više radim sa starijim, jer je dosta u zaostatku sa lekcijama(čitaj:mama nema dovoljno vremena da radi sa njim). Sve u svemu-dani kolaju, nije lako, ali ne damo se! Kotrljamo nekako, čekajući neke bolje dane koji nisu sutra, ili uskoro,ali radimo na tome.;) Nekako sam ove školske godine puno psihički jača, valjda po onoj narodnoj,...;)

Veče drage moje! Eto večeras javiše da ni kod nas škole neće raditi do ponedeljka. Šteta, a baš smo za sutra nabiflali istoriju:D. I klici su jako "tužni", blagosiljaju epidemiju- Bože me oprosti! Eto prilike da popodne više radim sa starijim, jer je dosta u zaostatku sa lekcijama(čitaj:mama nema dovoljno vremena da radi sa njim). Sve u svemu-dani kolaju, nije lako, ali ne damo se! Kotrljamo nekako, čekajući neke bolje dane koji nisu sutra, ili uskoro,ali radimo na tome.;) Nekako sam ove školske godine puno psihički jača, valjda po onoj narodnoj,...;)

:bye: Cveticu!

Verujem da se ovih dana svi vise bavimo svinjskim gripom nego li nekim uobicajenim stvarima. I moji se raduju epidemiji i neodlasku u skolu. Vala bas - Boze me sacuvaj !

Dobro vece svima. Prvi put sam ovde. Imamo decaka od skoro 3 godine sa nedijagnostikovanim ADHD ali sve su sumnje da jeste tako.
Moglo bi se reci potpuno isto iskustvo i licni odgovor na sve kao lilmissmuffin.
Situacija je pogorsana jer imamo i devojcicu koja je mladja ali srecom ona ne pokazuje znake hiperaktivnosti,..zasad.
Procitala sam topic vise puta i ranije i veceras. Procitala sam knjige doktora koji se bave terapijom ADHD bez medikamenata a upravo sam dobila jos jednu knjigu posvecenu istom.

U uzasu dogadjanja i potpunom rasulu koji je poceo da se odvija u kuci, pre par meseci sam pozvala Dr. Nebojsu Jovanovica i on mi je rekao da je dete jos malo za dijagnostiku i da je neophodno da bude sposoban da posveti 15 min bar neke paznje prilikom testiranja. Preusmerio me je zasad na njegovu suprugu koja bi se pozabavila bihejvioralnom terapijom i porodicnom terapijom da se i mi jadni dovedemo u red.
Imam utisak da mi se sve rusi i to traje i traje od njegovog osmog meseca, iscrpljena, jedva stignem da jedem, potpuno odsustvo ikakvog drugog bavljenja sem decom sto je postalo uzasavajuce. Tata radi ceo dan i vrlo malo vremena posveti a i nema takta sto meni jos otezava situaciju. Pomoc samo povremena i to da otrcim da hitno uradim nesto ili da kupim. Sta da kazem sem da namtreba pomoc ili bar da podelimo ovo sto pokusavamo da hendlujemo prilicno dugo. :)

Eto danas, komsija je pozvao miliciju i dosla su nam trojica u kuci raspitujuci se da li neko bije dete jer se cuje buka i urlanje i dranje i tako....sad imam jos jednu muku i opterecenje vise da ne smem ton da dignem il da ga raspalim po guzici, eto tek tolko da lakse dobijem neku hronicnu bolest, sve u cilju da komsija ne pozove miliciju ponovo jer se odavde cuju cudne stvari, lupa, rusenje, dranje i ko zna sta sve (vuce namestaj po kuci, lomi sve , vadi parket, vristi kad mu se vristi i tako...).
Jedan je bio jako razuman i bio je najstariji te je prihvatio objasnjenje o cemu se radi i sugerisao da prosetamo po zgradi i svakome ponaosob kazemo o cemu se radi. Drugi je suptilno sugerisao da ja prijavim ako imam sta a treci je razgledao dete zapitkujuci ga.
Sve u svemu sta me snadje, izvinite na ovolikom postu koji je uzgred prvi al ovakav dan cu pamtiti. Najgore od svega, znala sam da ce do ovoga doci jer ljudi nece vise da tolerisu dreku i lomljavu u svako doba ili su bar dodvoljno dusebrizni i radoznali da i oni malko zasmetaju povrh sve nevolje. Da mi neko rekao da ce dete jos malo da nas tera u zatvor, ne znam...pa ti dokazi kako ti je i ko koga maltretira ustvari. Nisam za to da se deca biju ali ovo prevazilazi mogucnost kontrole mog odgovora. Nekad ga lupim po dupetu jer sam sebe ili seku povredi usistinu i ne nauci ama bas nista iz brojnih identicnih iskustva. Ne zna za opasno i samo srlja i pravi neverovatnu stetu. Zivimo kao da smo na kampovanju, sve je sklonjeno, em nije dostupno njemu em nije ni nama....Danas sam htela sve igracke da pobacam u djubre jer vise ne mogu iste da skupljam. Steta pa ne znam da se isplacem od muke nego sve se pravi kako sve mogu da izdrzim. :dash:

I tako ja dodjoh u vas club :bye:

Back