Abortus da ili ne?!

10. nedelja
dužina: 4 cm
težina: 5 g
Kraj ove nedelje predstavlja i kraj perioda embriona, a počinje fetalni period trudnoće.Dakle namerni prekid trudnoće je dozvoljen do ove granice.Embrion je prema ovim podatcima,sićušno biće koje još ne liči na ljudsko biće.Uporedi ove podatke sa slikom koju si postavio na forumu gospodine tetragramaton.
Na ovom forumu ne bi trebalo osuđivati.Svako je rekao šta je mislio.I svako će individualno odlučiti šta mu je činiti ukoliko do trudnoće dođe.
Naišla sam na podatak da je u razdoblju pre liberalizacije zakonskih propisa o pobačaju umiralo na 100 000 ilegalnih pobačaja 100 žena,dok su na isti broj dozvoljenih prekida trudnoće (u 1 tromesečju) umirale nakon liberalizacije samo 1-2 žene.Ginekolozi savetuju da je bolje sprečiti nego lečiti i sa ovim se svi slažemo.Znači daju prednost kontracepciji ali ako je pobačaj neizbežan,odlučiti se treba za njega što ranije,u što je moguće nižoj trudnoći.
Pravo čoveka da slobodno odlučuje o rađanju dece upućuje na dužnost roditelja da svoje roditeljstvo ostvare ODGOVORNO:rtfm:

ako idemo njenom logikom,zamisli koliko ce 'beba' ona ubiti...jer svi znamo da vestacka oplodnja ne uspe uvek...Sto nas dovodi do zakljucka da ce ona biti najveci zlocinac i ubica:D...

Ti si potpuno neupucena u celi proces i zato te molim da ne komentarises nesto o cemu zaista nemas pojma a ako te zanima, mogu ukratko da ti objasnim. Sustina je oplodjenje jajne celije a zatim se roditelji pitaju koliko oplodjenih celija zele da se se vrati u matericu s tim sto se objasni koliki potencijal koja od njih ima da se razvije. Vecina parova ispod 35god zeli da se obe ili tri jajne celija(ako imamo srece da nam se oplode) vrate i da svaka ima svoju sansu.

Tako na ulici vidjamo po tri bebe u kolicima i retko koja osoba se ne osmehne..predivno je:)

E ovakvih baljezganja se u životu nisam načitala.Veoma te žalim što si odrasla u ratu i što su ratne strahote uticale na tvoju psihu.Pitam se samo kakav je tvoj moral,prvo bi pustila da te siluju pa posle bi ubila silovatelja.I iz tog mučnog čina rodilo bi se dete koje ćeš ti maziti, ljubiti,grliti.... i znači tog silovatelja,kretena ti bi ubila:think:
A ovaj zadnji pasus zaista ne razumem.Ti kao da si pao/la sa Marsa.Ali neka, ti živi po marsovskim pravilima a nas ostale ostavi da živimo po zemaljskim pravilima.:manikir:

Ti zaista "ne mozes iz svoje koze" :D Naravno da je uticao na mene rat ali to sto ti laicki opisujes nije bilo ovim redom:). Cudilo me sto Srbija ima 300 000 abortusa i sto smo jadni zaostali, pa kako necemo kad su majke spremne da ubijaju rodjenu djecu!!!

Zato nemoj ti meni da drzis pridike o moralu..i nemoj da me zalis, u boljoj sam poziciji od vecine:D

Samo vi mene napadajte:D..nadam se da ce se naci bar neko i razmisliti o ovome sto govorim, bar neko od ovih mladjih djevojaka..pozdrav sima

Ti si potpuno neupucena u celi proces i zato te molim da ne komentarises nesto o cemu zaista nemas pojma a ako te zanima, mogu ukratko da ti objasnim. Sustina je oplodjenje jajne celije a zatim se roditelji pitaju koliko oplodjenih celija zele da se se vrati u matericu s tim sto se objasni koliki potencijal koja od njih ima da se razvije. Vecina parova ispod 35god zeli da se obe ili tri jajne celija(ako imamo srece da nam se oplode) vrate i da svaka ima svoju sansu.

Tako na ulici vidjamo po tri bebe u kolicima i retko koja osoba se ne osmehne..predivno je:)

pa to je diiivno,'narucis' par oplodjenih jajnih celija,a onda lepo odlucis koliko zelis da ti usade,pa ako se primi,sve je super... ne brini razumela sam ja savrseno,ne moras se truditi i meni pojasnjavati nista...tvoj 'drugar' je negde napomenuo kako zivot pocinje vec prvom deobom,pa ti onda objasni njemu ko se tu igra Boga sa buducim zivotima,meni je jasno...a verovatno si ti ovde ta koja je neupucena u ono cime zeli da se bavi,procesljaj malo po iskustvima ljudi koji idu na vestacku oplodnju i koliko je to naporan proces i koliko treba vremena da bi uspeli zaceti,nije to tako bas,odes,usade ti celiju i odma se primi,neki se 'vuku' godinama po ordinacijama...ti nisi razumela o cemu sam ja pricala i sta sam ja htela reci,ali ja tebi necu objasnjavati,jer ne vredi...

pa to je diiivno,'narucis' par oplodjenih jajnih celija,a onda lepo odlucis koliko zelis da ti usade,pa ako se primi,sve je super... ne brini razumela sam ja savrseno,ne moras se truditi i meni pojasnjavati nista...tvoj 'drugar' je negde napomenuo kako zivot pocinje vec prvom deobom,pa ti onda objasni njemu ko se tu igra Boga sa buducim zivotima,meni je jasno...a verovatno si ti ovde ta koja je neupucena u ono cime zeli da se bavi,procesljaj malo po iskustvima ljudi koji idu na vestacku oplodnju i koliko je to naporan proces i koliko treba vremena da bi uspeli zaceti,nije to tako bas,odes,usade ti celiju i odma se primi,neki se 'vuku' godinama po ordinacijama...ti nisi razumela o cemu sam ja pricala i sta sam ja htela reci,ali ja tebi necu objasnjavati,jer ne vredi...

Ne mozemo se raspravljati jer nemas potrebno zanje da bi usle u dublju raspravu. Mozes da mislis sto god hoces..ono sto mi radimo je fizicki proces a Bog je taj koji ce odliciti da li ce se jajna celija oploditi jer iako se svi faktori potrefe, mi najcesce nemamo uspeha ali postoji solidan procenat i uspelih tako da ja zaista ne igram Bozju ulogu:D
Odrsla sam u pravoslavnoj porodici i dalje se drzim tradicije i veruj mi da nasi svestenici itekako podrzavaju moju struku jer su svesni koliko parova u Srbiji ne moze da ima decu prirodnim putem..
Dosla sam da kazem svoje misljenje a vi hocete da me lincujete, iz svoje obesti:))) jadno, zaista..

Е, ово је феноменално! :zcepanje::zcepanje:
,,Нема случајних беба. А кад се деси..'' .Како се деси, ако је намерно?
И онда, диван закључак - абортус је неприхватљиво решење. :rtfm:

Види, драга, кад је беба ,,намерна'' онда нема ни говора о абортусу, осим из медицинских разлога.

Staro pravilo........prave namerno i planiraju,i ocajavaju kad ne uspe......... a kad se desi,kao iznenadjeni i u cudu......ja mislim na real i zivotne situacije,ne mislim na ovde prazna nadmudrivanja i naklapanja.......:roll:

Ne mozemo se raspravljati jer nemas potrebno zanje da bi usle u dublju raspravu. Mozes da mislis sto god hoces..ono sto mi radimo je fizicki proces a Bog je taj koji ce odliciti da li ce se jajna celija oploditi jer iako se svi faktori potrefe, mi najcesce nemamo uspeha ali postoji solidan procenat i uspelih tako da ja zaista ne igram Bozju ulogu:D
Odrsla sam u pravoslavnoj porodici i dalje se drzim tradicije i veruj mi da nasi svestenici itekako podrzavaju moju struku jer su svesni koliko parova u Srbiji ne moze da ima decu prirodnim putem..
Dosla sam da kazem svoje misljenje a vi hocete da me lincujete, iz svoje obesti:))) jadno, zaista..

ne lincujem ja nikoga,samo ne razumem VAS koji osudjujete i upirete prstom u one koje izvrse abortus i nazivate ih ubicama...Ti kao buduci u neku ruku medicinski radnik morala bi raditi na smanjenju stigmatizacije,a ne na produbljenju eventualnih etickih problema,jer u poslu kojim ces se baviti nije dozvoljeno diskriminisanje pacijenata ,jel shvatas to!? kao strucno lice,kad delis vec savete moras obezbediti nepristrasno i nedirektivno savetovanje... A,ti sa takvim stavom osude tudjeg prava na izbor,nisi osoba za rad sa ljudima... Jer ces se u svojoj praksi sresti i sa ljudima koji imaju poteskoca sa zacesem zbog abortusa,i koliko god to tebi nepojmljivo bilo,ocekivace od tebe pomoc i adekvatno lecenje,a ne osudu...Kad vec moram da ti crtam...

:eek:

Pukne kondom?To je glupost.........koliko cesto se to desava,teoretski je moguce..........i da bas tad ona bude u ovulaciji,i da se sve podudari........ajde vidi malo oko sebe,kome se to desilo.........oko mene nikom..........:roll:

za pocetak...cekaj da razmislim...mmm :think:...meni :lol:

ako upraznjavas seksualni odnos sa kondomima onda je itako ucestalo to pucanje kondoma...sto vise kondoma iskoristis veca je sansa da ce ti puci...drugo je ako se kresnes jednom nedeljno jedanput to mu dodje jedna kutija mesecno...pa da tad je mala sansa da ce ti neki puci :lol:

meni se licno delisilo da je puko i to bas u vreme ovulacije pa sam popila postinor

a desavalo mi se inekoliko puta da puca nevezano za ovulaciju...i kad pukne ne treba svaki put gutati tabletice i histerisati....jednom sam popila i to zato sto je kasno primeceno da je puko...da ti objasnim slikovitije posto vidim da drugacije (na zalost) ne kapiras i ne znas...svrsio je unutra pa smo videli sta se desilo

u sexu kao i u zivotu nema pravila...videces vremenom....i ona koja guta kontraceptivne pilule ima oko 1 posto sanse da zatrudni...sto vise seksa upraznjava veca je sansa...tako i sa kondomima kao sto rekoh sto vise seksa sa njima veca sansa da ces doziveti pucanje

al to nije tema skrenuli smo

dakle nemoj biti tako iskljuciva to sto ti nisi dozivela je tvoja stvar ali ima itekako mnogo onih koji jesu...svasta ljudi dozivljavaju.....nisi ti sunce

Ti zaista "ne mozes iz svoje koze" :D Naravno da je uticao na mene rat ali to sto ti laicki opisujes nije bilo ovim redom:). Cudilo me sto Srbija ima 300 000 abortusa i sto smo jadni zaostali, pa kako necemo kad su majke spremne da ubijaju rodjenu djecu!!!

Zato nemoj ti meni da drzis pridike o moralu..i nemoj da me zalis, u boljoj sam poziciji od vecine:D

Samo vi mene napadajte:D..nadam se da ce se naci bar neko i razmisliti o ovome sto govorim, bar neko od ovih mladjih djevojaka..pozdrav sima
Aman ti ko`Švaba tralalala! Da malo bolje čitaš druge postove ne bi bila tako frustrirana.Izjave kakve su tvoje nisu primerene jednom budućem akademskom građaninu a pogotovo ne jednom budućem lekaru. Ti ćeš breee kasapiti svakog koga stigneš i za sve ćeš naći opravdanje! Svoje ponašanje opravdavaš uticajem rata na tvoju psihu! :think::think::think:

znam decka jednog koji je iz revolta preso na one kondome sa kioska od 30 din jer je poludeo kaze durex non stop puca...aj da proba ove...kaze manje pucaju :zcepanje: crnjak

toliko o tome da ne pucaju :lol:

grrrr....bem mu sve...

DUREX%20Arouser-velika.jpg

:dash:

zbog ovog sam postinor jela...:sad2:

Staro pravilo........prave namerno i planiraju,i ocajavaju kad ne uspe......... a kad se desi,kao iznenadjeni i u cudu......ja mislim na real i zivotne situacije,ne mislim na ovde prazna nadmudrivanja i naklapanja.......:roll:

Па, јесте, извини, ја сад тек видим да су твоји постови научно поткрепљени, а ми овде, безвезе, наклапамо... :rtfm:

Pukne kondom?To je glupost.........koliko cesto se to desava,teoretski je moguce..........i da bas tad ona bude u ovulaciji,i da se sve podudari........ajde vidi malo oko sebe,kome se to desilo.........oko mene nikom..........:roll:
ne teoretski,vec vrlo prakticno....kondomi previse cesto pucaju :neutral:
ma koji god da je pucace
dobra stvar za one koji ih koriste...za iste pare imate sa 4 kom u kutiji :zper: durex
dam sto maraka da su ovi za zapadno trziste kvalitetniji...kod nas vecito djubre stize
upravo sam htela ovo da kazem....iz mog iskustva jesu....i nisam verovala u to,medjutim sve mi govori u prilog toga da ipak jesu dosta kvalitetniji i izdrzljiviji :neutral:

ne teoretski,vec vrlo prakticno....kondomi previse cesto pucaju :neutral:

upravo sam htela ovo da kazem....iz mog iskustva jesu....i nisam verovala u to,medjutim sve mi govori u prilog toga da ipak jesu dosta kvalitetniji i izdrzljiviji :neutral:

pa da bi znao nesto moras prvo da isprobas...
oko mene nikom ...da verovatno ce joj prijatelji podnositi izvestaj svaki put kad pukne :lol:
to ko kad bih ja rekla ajde molim te ko danas abortira to je u teoriji samo moguce u praksi nikao...niko oko mene nije abortirao niti sam ja :lol: (ovakav sam primer navela cisto da se "drzim teme" )

Izjasnicu se protiv ali, samo za sebe.
Ne mogu da osuđujem druge jer razni faktori uticu na odluku.
Sam čin je zaista 'krvnički' i možda je to beg od surove stvarnosti u tom trenutku, ali nije od savesti.
Mada, svako pravi odluke za sebe i zna šta je najbolje.

Nažalost , Moram primetiti da je u najsiroj popuilaciji i dalje veliko nerazumevanje u pitanju ABORTUSA, I NJEGOVE POSREDNE I NEPOSREDNE POSLEDICE;; Neposredne su one koje pogadjaju same žene,, od nemogucnosti daljeg radjanja, zdravstvenih problema itd,, sporedne pogadju ceo narod koji polako al sigurno nestaje na karti evrope, Sta nam je ciniti? Prvo potrebno je poostriti zakonsku mogucnost Abortusa,, zakonski dati mogucnost samo najuzem broju slucajeva (medicinski opravdanih).Drugo neophodno je poostriti zakonsku mogucnost da abortus obavljaju veliki broj ginekologa to pravo mora biti suzeno i precizirati tacno gde i u kojoj ustanovi se moze vrsiti,. Poostriti zakonsko kaznjavanje za neovlascenjo vresenje abortusa,. Povesti najsiru kampanju prema zenama o stetnosti abortusa i drugim mogucnostima kontrole radjanja. Jednu kampanju usmeriti i prema muskracima objasnjavajuci stetnosti abortusa,. i potrebe upotrebe kondoma i ostalim sredstava kontrole radjanja.Medijska kampanja morabiti javna i duga..,Povecati davanja deci, decijeg dodatka,, pomoc samohranim majkama , , i sva ostala socijalna davanja, povecati iznos za drugo trece , četvrto i peto dete.Izraditi strategiju povecanja nataliteta. :bob:

Narod nestaje i ratovima. Dobar predlog,ali treba za to imati pare.A ovi naši kad uzmu sebi malo za narod ostane.I kad bi postojao fond ili neka zaklada koja bi se time bavila opet ne bi bilo dovoljno.

Poslednja izmena:

Back