Abortus da ili ne?!

ali jel napisah gore ne moraju svi da zele da imaju decu..potpuno se slazem s ku.ckom da mnogi ni ne trebaju da ih imaju...e u cemu je onda problem da se jedna odrasla zrela osoba koja zna da ne zeli da ima decu sterilise..mislim mnogo je vise fer nego ubijati drugo zivo bice
kakva licna odluka ni samoubistvo nije licna odluka...sve sto ima efekte na drugo zivo bice nije samo licna odluka...a ovo ne da ima efekte..kao prvo nije napravila dete sama..a kao drugo ne odlucuje samo o sebi nego o jos jednom zivotu u sebi
po dabro ali po toj logici ne bi trebalo da se piju ni tablete za dan posle jer i one sprecavaju usadjivanje oplodjene jajne celije u matericu.

ja ko sto rekoh abortus je nesto sto moze da se spreci na 1001 nacin i uvek radije treba da se primeni veoma efikasna kontracepcija nego abortus, al mi ne pada na pamet da teram nekoga da rodi jer je bio bilde pa se yebo sa kim je stigo i bez zastite (ko u nekom primeru gore) jer taj sto ne zna o sebi da pazi nece znati ni o drugom. a i svako nezeljeno dete bolje da se ne radja nego da zlostavljaju jer postoji....nevezano sad toliko za temu, od moje cimerke majka,pa njena rodjena sestra je pobegla sa 16 godina iz kuce, udala se i nekoliklo godina kasnije sa nekim (ne zna se sa kim) rodila dete. inace je narkomanka i tako zivi gde stigne i kako stigne....ponudila joj sestra kad je mali imao 4-5 godina da dodje kod nje da zivi sa njenom porodicom,da ga obrazuje podize i tako i ona nije htela...onda je klinac ziveo po ne znam koliko porodica dok nije dosao na kraju da zivi kod majcine sestre....i sad neko ko u tim prvim godinama nije dobijao nista od majke u emotivnom smislu,sto je kljucno za odgoj u pocetku,ko je ziveo ko zna gde i sa kim i za koga se ispostavilo na kraju da je bio i seksualno zlostavljan u nekoj od tih porodica i na kraju decak je sad potpuno slomljen,ko trosena i iznosena roba, emotivno vrlo ranjiv i nekad agresivan, vrlo zatovren i destruktivan itd da ne ne nastavljam sada do kraja pricu...i ko sto kazes da abortus ima posoledicu da prekine zivot, mislis i da odluka da rodis dete kao potpuno nekompetentna licnost ko u ovom slucaju isto tako nema posledicu,i to mnogo tezu jer ce se ta osoba da raste pocev od detinjstva koje mu je totalno syebano a po kojem se kasnije po mnogo cemu prave modeli ponasanja u sopstvenom zivotu,neko ko do svoje desete godine nije bio voljen i emotivno blizak ni sa kim itd....dete ako odlucis da rodis treba da mu pruzis normalno detinjstvo i najbitnije ljubav i paznju.mnogo su manje posledice abortusa nego radjanja i upropastavanja sopstvenog deta jer ga nisi zeleo ili jer si jednostavno debil koji ne zna sta bi sa klincem.

a samoubistvo jeste licna odluka, zapravo najlicnija na svetu.samo sto nemas pravo na to dok god imas decu koja zavise od tebe.

Milionita tema o abortusu.
Da rezimiramo: svaka zena mora da rodi ako zatrudni, sem
a) ako plod nije zdrav
b) ako je zacela silovanjem
U svim drugim slucajevima, ona mora, bezuslovno, zelela ne zelela dete, mora da rodi. Incest recimo ne spada u izuzetak. Ako je u pitanju cerka kojoj je cale napravio dete, ebi ga, mora da rodi. Ako se devojka zaljubila, spavla sa tipom, ovaj je sutnuo a ona zatrudnela, nema ni kuceta ni maceta - mora da rodi. Da snosi posledice svojih glupavih postupaka. Ako zena ima vec 4 dece, pije pilule, pa opet ostane u drugom stanju (to se desava znate?), jednostavno ne zeli peto, ne sme opet na porodiljsko, preti joj se otkazom, ma nije ni bitno, zena ne zeli jos jedno dete - mora da rodi.

Prezirem prinudu.

a) ako plod nije zdrav
U svim drugim slucajevima, ona mora, bezuslovno, zelela ne zelela dete, mora da rodi. Incest recimo ne spada u izuzetak. Ako je u pitanju cerka kojoj je cale napravio dete, ebi ga, mora da rodi. Ako se devojka zaljubila, spavla sa tipom, ovaj je sutnuo a ona zatrudnela, nema ni kuceta ni maceta - mora da rodi. Da snosi posledice svojih glupavih postupaka. Ako zena ima vec 4 dece, pije pilule, pa opet ostane u drugom stanju (to se desava znate?), jednostavno ne zeli peto, ne sme opet na porodiljsko, preti joj se otkazom, ma nije ni bitno, zena ne zeli jos jedno dete - mora da rodi.

Prezirem prinudu.

ovo boldovano nema veze s ovim pre toga...pa meni sad nista nije jasno...pa reko da pitam da pojasnis...

Ako je abortus ubistvo onda je krivicno delo. Ako je krivicno delo, onda se zabranjuje i sankcionise zakonom.

Znaci zena se zakonom primorava da rodi. Stvarno me mrzi da po dvestohiljaditi put raspravljam na istu temu na forumu i van njega. Ko hoce nek abortira, ko nece nek ne abortira, svakako ne podrzavam da se abortus stavi van zakona, i treba da bude licna odluka zene ma sta ko mislio o tome. Ende.

Skoro sam ovo negde citala, vezano je za crkvu, ali se dotice i abortusa

"PAUŠALNO ODBIJANJE: Manje od jedne petine svetske populacije danas živi u blagodetima potpune zabrane abortusa. Takvo zakonodavstvo karakteristično je za versko-fundamentalistički organizovane ili usmerene zajednice. U tom pogledu nema smisla izvoditi nikakve zaključke povodom najnovije anateme kojom SPC preti lekarima, jer pretnja je – u osnovi – upućena ženama. "Ideja Svetog arhijerejskog Sinoda da se lekarima i babicama koji vrše abortuse ne dozvoli pričešće i da ih liši prava na rezanje kolača nije nova", ističe Beogradski ženski lobi. "SPC je do sada pružila dovoljno dokaza da na žene gleda kao na bića drugog reda. Nije li krajnje vreme da poglavari SPC-a zatraže oproštaj od žena zbog grehova počinjenih prema ženama u ime vere i crkve?"

Katolička crkva je u Italiji, izgubivši borbu protiv legalizacije abortusa, uspela da se izbori za pravo lekara i medicinskog osoblja da učešće u abortusu odbije iz etičkih razloga. Uprkos tome, Španija i Italija – kao "katoličke" države – imaju najniži natalitet u Evropi. Prema podacima na koje se poziva dr Slobodan Maran, godišnje oko 150.000 žena glavom plati ilegalni pobačaj – što je broj koji bi, da nema zabrana, bio sveden na oko 250 smrtnih ishoda. Legalizacija namernog prekida trudnoće u bivšoj SFRJ (1969) praktično je sa liste uzročnika smrtnosti izbrisala one zbog ilegalno i/ili nestručno izvedenog prekida trudnoće. Dr Atanasije Marković, profesor Medicinskog fakulteta i jedan od direktora GAK-a "Narodni front", smatra da će pretnja svetog Sinoda SPC-a imati kontraefekat. "Crkva bi trebalo da zna da veliki broj njenih vernika čine upravo žene, kojima se sigurno neće dopasti njen stav", izjavio je, dodajući da govori kao obrazovan i verujući pravoslavac koji je krstio decu i unuke, osim toga i ktitor Hrama Svetog Save."

za mene je abortus najgori zlocin i to nemanikakve veze sa "pravima" , sa "odlukama", sa "biranjem". ko ne zeli dete neka se stiti adekvatno.
Ниједно средство не штити сто одсто.
И шта кад болесна жена од 50 година остане у другом стању?
Кад јој је угрожен живот, рецимо?

Или кад буде силована девојчица од 15 година, од стране ујака рецимо?
Да ли она уопште има право да одлучује?
Рецимо да си ти мајка те девојчице, шта би одлучила у том случају?
Или ти одлучиш да роди, а њен отац се оштро супротстави томе.
Шта онда?

Не одобравам абортус. Нисам имала ниједан и искрено, ужасавам га се,
али признај да постоје ситуације када човек треба да се замисли.

Eh načitah se svega i svačega. Imam utisak da o ovoj temi raspravlja uglavnom mlađa generacija.Madona i ja smo generacija ali karijere nam nisu ni slične.Preživela sam dva abortusa,dva porođaja i rodila 3 dečaka.Činjenica je da je rođenje deteta nešto najlepše što sam doživela u životu. Naša deca su ŽELJENA DECA i rođena su u braku.Ali, što kažete desilo se i ono drugo.Nisam puno patila što sam uradila abortus mada mi nije bilo svejedno.Bitno je da su rođena deca VOLJENA.Drage moje i dragi moji,kada dođete u takvu dilemu,abortus ili ne, razmislite kako ćete podići to dete.Taj period traje mnogo duže nego onaj trenutak užitka koji postoji u intreresu produžetka vrste.Mi živimo u jednom društvenom uređenju. Ako vam to društvo ne obezbedi najbolje uslove za podizanje potomstva,rađajte samo jedno dete i to iz LJUBAVI, ne iz zezanja.Drage moje,ne dozvolite da budete "majke Jugovića" i majke paćenice i to samo u interesu nekih viših ciljeva recimo opstanka nacije i sličnih bla bla bla.I mislim da je žena ta koja u odluci o abortusu nosi dva glasa više,pre svega zato što na onaj prokleti sto legne ona a ne on.
:rtfm::cmok::cmok2::zag::brus::gace::amen:

Eh načitah se svega i svačega. Imam utisak da o ovoj temi raspravlja uglavnom mlađa generacija.Madona i ja smo generacija ali karijere nam nisu ni slične.Preživela sam dva abortusa,dva porođaja i rodila 3 dečaka.Činjenica je da je rođenje deteta nešto najlepše što sam doživela u životu. Naša deca su ŽELJENA DECA i rođena su u braku.Ali, što kažete desilo se i ono drugo.Nisam puno patila što sam uradila abortus mada mi nije bilo svejedno.Bitno je da su rođena deca VOLJENA.Drage moje i dragi moji,kada dođete u takvu dilemu,abortus ili ne, razmislite kako ćete podići to dete.Taj period traje mnogo duže nego onaj trenutak užitka koji postoji u intreresu produžetka vrste.Mi živimo u jednom društvenom uređenju. Ako vam to društvo ne obezbedi najbolje uslove za podizanje potomstva,rađajte samo jedno dete i to iz LJUBAVI, ne iz zezanja.Drage moje,ne dozvolite da budete "majke Jugovića" i majke paćenice i to samo u interesu nekih viših ciljeva recimo opstanka nacije i sličnih bla bla bla.I mislim da je žena ta koja u odluci o abortusu nosi dva glasa više,pre svega zato što na onaj prokleti sto legne ona a ne on.

konacno neko sa licnim iskustvom da je doshao na temu :worth:

:ok:ovo treba uramiti

drago mi je da je neko i sa decom i sa iskusvom abortusa bio spreman da podeli pricu :)

nijedna metoda nije 100 posto sigurna ali se zato kombinuje sa jos nekom. ako se koristi kondom nek se presabere i koji su joj dani, u slucaju da kondom pukne. itd.
silovnja, plod sa devijacijama i sl, naravno abortus.
medjutim, pricam o regularnim situacijama kada se zene ne stite, sto iz puke lenjosti sto iz gluposti sto iz ne znam ni ja cega. pa je taj ev. abortus rezultat jednog bezocnog i bahatog ponasanja. ubijanje nejakog zivota zacetog zbog neopravdane lezernosti.
svako zensko koje se jebbe treba da zna da moze da dodje do trudnoce. ne zeli dete? neka bira izmedju mnogih kontracepcija. dermed basta.
a tek to, nema se para za dete i sl, nije vazno iz kog se razloga dete ne zeli, ima ih milion. ne zelis dete??? ZASTITI SE, POBOGU!!!!!!

ali jel napisah gore ne moraju svi da zele da imaju decu..potpuno se slazem s ku.ckom da mnogi ni ne trebaju da ih imaju...e u cemu je onda problem da se jedna odrasla zrela osoba koja zna da ne zeli da ima decu sterilise..mislim mnogo je vise fer nego ubijati drugo zivo bice
kakva licna odluka ni samoubistvo nije licna odluka...sve sto ima efekte na drugo zivo bice nije samo licna odluka...a ovo ne da ima efekte..kao prvo nije napravila dete sama..a kao drugo ne odlucuje samo o sebi nego o jos jednom zivotu u sebi

Nema potrebe za sterilizacijom upravo zato sto je ljudsko bice ima svest i u stanju je da
donese odluku o tome da li ce roditi dete ili ne..za razliku od zivotinja koje nemaju svest o tome,a abortus jeste licni cin..slazem se da dete nije samo zena napravila ali ona je ta koja treba da ga rodi..odluka je pre svega njena

a) ako plod nije zdrav

Prezirem prinudu.

...i na kraju prezir....:confused::confused::confused:

Mene su učili da jedino što se mora- je da se umre jednog dana.......sve ostalo je stvar izbora....;)

a) ako plod nije zdrav

Prezirem prinudu.
Mora samo da se umre. O svemu ostalom da se polemizirati.
P. S. Prva recenica izuzima vampire.

.... znaci ti nisi pacenica zato sto si od 5 dece odlucila da rodis 3... ja mislim da samo pacenici mogu da zrtvuju druge da bi ocuvali verovanje u sopstvenu savrsenost

a) ako plod nije zdrav

Prezirem prinudu.
Čemu ovakva umobolna razmišljanja.Ko to može da me natera da rodim? Samo JA sama i to koliko hoću i kad hoću.Pozdravljam pravo slobode žene da odluči SAMA. Dobro je da se abortus može izvesti legalno u zdravstvenim ustanovama i od strane stručnih lica.Dakle, tako urađen abortus ima manje posledice po zdravlje žene.Mislim da su današnje devojčice dobro obaveštene o svemu pa i o zaštiti od neželjene trudnoće. Nego,da kažem: postoji jedna mađarska izreka "mikor felal, ese megal" što znači,kada mu se digne,pamet mu stane.Nadam se da ste razumele ovu izreku.Nemate kud sem da raširite noge.Muškarce uglavnom u tom momentu ne zanima da li koristite nekakvu zaštitu ili brojite plodne i neplodne dane.Prema tome ko može da mi zabrani da ispravljam ZAJEDNIČKE greške????? Rekoh deca se rađaju iz ljubavi a ne iz pukog seksa:pms::tiganj::azdaja:

nijedna metoda nije 100 posto sigurna ali se zato kombinuje sa jos nekom. ako se koristi kondom nek se presabere i koji su joj dani, u slucaju da kondom pukne. itd.
silovnja, plod sa devijacijama i sl, naravno abortus.
medjutim, pricam o regularnim situacijama kada se zene ne stite, sto iz puke lenjosti sto iz gluposti sto iz ne znam ni ja cega. pa je taj ev. abortus rezultat jednog bezocnog i bahatog ponasanja. ubijanje nejakog zivota zacetog zbog neopravdane lezernosti.
svako zensko koje se jebbe treba da zna da moze da dodje do trudnoce. ne zeli dete? neka bira izmedju mnogih kontracepcija. dermed basta.
a tek to, nema se para za dete i sl, nije vazno iz kog se razloga dete ne zeli, ima ih milion. ne zelis dete??? ZASTITI SE, POBOGU!!!!!!

ti kazes da je abortus najsurovije ubistvo
zasto mislis da je humanije ubiti bolestan plod nego ubiti zdrav?
zasto je, uopste, humano ubiti bolesno dijete?
zar i ono nema pravo da zivi?
tako i djeca zaceta silovanjem
zar je dijete krivo sto je zaceto an takav nacin? i ono bi mozda zeljelo da zivi, mozda bi to klince bilo najdivnije na svijetu... ali je, eto, neko rekao da je opravdano njega ubiti

ako postoji licemjerstvo vezano za ovu temu, onda je to ovaj nacin razmisljanja
dati opravdanje za neke, a druge osuditi

jer ako se gleda iz ugla djeteta, ni jedan abortus niej opravdan, jer i mali daunovac zeli da zivi, on je srecan u svom malom svijetu... retardirani ljudi nisu toliko svjesni svoje zaostalosti, oni mu ga dodju, sta vise, najsrecniji ljudi na planeti, zarobljeni u tijelu i umu djeteta... zasto onda njega ubiti?... zasto?... zbog roditelja! ne klinca, vec roditelja koji nije u stanju da zivi sa bolesnim djetetom!
ako nije za osudu roditelj koji ne moze da zivi sa bolesnim, ili ne moze da zivi sa mozda zdravim, ali zacetim protiv zenine volje... zasto je onda za osudu ako par shvati da nece biti dobri otac i majka

Да, због родитеља се и абортира.
Али одрасли људи треба да се штите од нежељене трудноће а не да се понашају као лако ћемо, неће се то нама десити и слично, док силована жена нема избор.

.... znaci ti nisi pacenica zato sto si od 5 dece odlucila da rodis 3... ja mislim da samo pacenici mogu da zrtvuju druge da bi ocuvali verovanje u sopstvenu savrsenost

Ne mislim da sam savršena niti da sam paćenica ali sam bila svesna da ne bih bila u stanju podići,odnegovati,vaspitati i izvajati ta mala bića u prave,poštene,voljene ljude.Napominjem,prvi porođaj-prvi sin,drugi porođaj-blizanci. Jeb..,jeb,,,,,rađaš,rađaš,posle klinčuriju prepustiš ulici i proizvedeš kriminalce:thumbdown::azdaja:,To je Ok????

ti kazes da je abortus najsurovije ubistvo
zasto mislis da je humanije ubiti bolestan plod nego ubiti zdrav?
zasto je, uopste, humano ubiti bolesno dijete?
zar i ono nema pravo da zivi?
tako i djeca zaceta silovanjem
zar je dijete krivo sto je zaceto an takav nacin? i ono bi mozda zeljelo da zivi, mozda bi to klince bilo najdivnije na svijetu... ali je, eto, neko rekao da je opravdano njega ubiti

ako postoji licemjerstvo vezano za ovu temu, onda je to ovaj nacin razmisljanja
dati opravdanje za neke, a druge osuditi

jer ako se gleda iz ugla djeteta, ni jedan abortus niej opravdan, jer i mali daunovac zeli da zivi, on je srecan u svom malom svijetu... retardirani ljudi nisu toliko svjesni svoje zaostalosti, oni mu ga dodju, sta vise, najsrecniji ljudi na planeti, zarobljeni u tijelu i umu djeteta... zasto onda njega ubiti?... zasto?... zbog roditelja! ne klinca, vec roditelja koji nije u stanju da zivi sa bolesnim djetetom!
ako nije za osudu roditelj koji ne moze da zivi sa bolesnim, ili ne moze da zivi sa mozda zdravim, ali zacetim protiv zenine volje... zasto je onda za osudu ako par shvati da nece biti dobri otac i majka
tacno....al meni niko ne odgovori na post sa nekoliko strana unazad sa slicnim pitanjem :neutral:

Back