Stara, sumorna kuća, polako je trunula obavijena zaboravom. Uvek sam je zaobilazila, jer je njen memljivi, hladni dah odisao smrću. U njoj nije bilo ni miševa, samo gljive koje su u grozdovima visile sa tavanice. Porodica koja ju je sazidala nije ostavila potomke, i ona je stajala sama, kao jedini zub u staračkim ustima, kao turobni ostatak nekadašnjeg blistavog osmeha. Podsećala me je na Lavkraftovu ''Ukletu kuću''.
Jedne večeri, moj pas zalaja na velikog Žuću, najvećeg šmekera među lutalicama. I Žuća ga pojuri a ovaj, podvijenog repa pobeže pravo u ruinu. I šta sam mogla, stisnuh zube i krenuh za njim. Kroz tanke trake sunčeve svetlosti koje su se probijale kroz pukotine razabrala sam unutrašnjost - sve je stajalo onako kako je ostavio njen poslednji vlasnik, stari Trifun, samo trulo i pohabano. Sećam ga se kao mrzovoljnog čiče, kome sam se javljala više iz straha nego iz pristojnosti a on mi je, jedva me pogledavši, odbrundavao uvek isto : ''Ah, dete, dete...'' I sada sam, probijajući se kroz paučinu i slomljene stolice, očekivala da čujem te reči. No čula sam neku neobičnu škripu - ''A, tu li si!'', ponadah se da sam našla psa. I dodjoh do zida odakle su se dopirali zvuci. Osetih čudno trenje - kao da ima nekog iza. Sigurno je moje nevaljalo kuče propalo kroz truo pod na spratu i sada pokušava da se oslobodi iz neke zatrpane niše. Na sreću zid je bio trošan, i uz pomoć starog čiviluka napravih otvor. Prizor u njemu me je skamenio - skelet okovan gvožđem . Toliko sam se uplašila da me je strah potpuno paralisao. Na kostima su visili ostaci ženske odeće a dugački nokti na rukama su bili polomljeni. Moj užas je postao još veći kad iznad skeleta razabrah obrise mlade devojke, prozirne i lelujave. Tužni stvor progovori:
''Zovem se Katica, i potičem iz zemlje koju je opuštošio rat i ostavio me bez roditelja. U jedno od mnogobrojnih prihvatilišta po kojima su me vukli, došao je gospodin Trifun, u nameri da usvoji devojčicu, jer ga je žena još u mladosti napustila zbog njegove ljubomore i gadne naravi, i povela sa sobom i njihovu ćerku. Kažu da je otišla u Argentinu, i niko o njoj više ništa nije čuo. Bila sam srećna, prvi put posle toliko vremena, jer je Trifun u početku bio dobar i blag, a njegovu zabranu da izlazim iz kuće, doživljavala sam kao brigu i zaštitu jer je stalno govorio da je spoljni svet surov, da sam mnogo propatila i da on neće dozvoliti da me iko više povredi. Ali dok sam gledala kroz prozor i posmatrala drugu decu kako slobodno trče, raduju se i igraju, pritiskala me je teskoba i gušio mrak stare sobe prepune bolnih ustajalih uspomena. I kad je čiča jednom otišao nekim svojim poslom, iskoristila sam priliku i pobegla kroz prozor. Sunce mi nikada nije bilo toplije a vazduh mirisniji. Jurcala sam i pevala, penjala se na drveće, skakala i padala, dok nisam začula iza sebe: - Šta ćeš tu nesrećnice! I to mi je hvala što sam te hranio i čuvao. Sve ste iste, uvek pobegnete, bezdušnice mala! Zgrabio me je za ruku i zaključao u kupatilo. Kroz suze sam čula lupu i udarce. Kad je sve utihnulo, došao je po mene, okovao me i zatvorio u ovu prostoriju. Donosio mi je hranu a onda se jednog dana nije pojavio. Ni sledećeg. Plakala sam i molila, vrištala i grebala, no sve uzalud. Posle nekog vremena, došli su policajci i odneli Trifunovo telo. Moje nisu ni tražili, jer im je on, pre nego što me je zarobio, rekao da se pojavila moja majka i odvela me. Hvala ti, sada sam konačno stvarno SLOBODNA...''
pauk
pećina
jezero
stećak
kristal
meteor