Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

Kormak Makarti - Dete božije
Kao i u drugim delima i u ovom Makarti svoje likove stavlja u duhovnu i materijalnu bedu,
većina njih je duboko moralno posrnula.
Glavni lik Lester Balard je društveni izopštenik, autsajder, čije devijantno ponašanje poprima
zastrašujuće razmere, u knjizi postoje neke izuzetno odvratne scene, tako da upozorenje za
one osetljivije.

Коначно, али коначно започех књигу "Зли дуси" од Достојевског. Стоји ми на полици већ месецима. Набавила је половну, стару, са причом и историјом ко зна колико читалаца пре мене. Најдраже штиво у сваком смислу.

Kao i u drugim delima i u ovom Makarti svoje likove stavlja u duhovnu i materijalnu bedu,
Glavni lik Lester Balard je društveni izopštenik, autsajder, čije devijantno ponašanje poprima
zastrašujuće razmere, u knjizi postoje neke izuzetno odvratne scene, tako da upozorenje za
one osetljivije.

Odvratnije nego u U miso supi?

Коначно, али коначно започех књигу "Зли дуси" од Достојевског. Стоји ми на полици већ месецима. Набавила је половну, стару, са причом и историјом ко зна колико читалаца пре мене. Најдраже штиво у сваком смислу.

Odlicna knjiga
Citao bih je jos jednom ali nemam puno vremena
Uzivaces sigurno, cak i ako si je vec citala

Odlicna knjiga
Citao bih je jos jednom ali nemam puno vremena
Uzivaces sigurno, cak i ako si je vec citala
Нисам је до сада читала. А купих цело дело за 200 динара.
Сви су ми рекли да је фантастична. Кад је прочитам, надам се да ћу се сетити да пишем о утисцима.

Sergej Dovlatov - Zona (beleške nadzornika)
Nedavno sam otkrio Dovlatova, ustvari bolje reći počeo da čitam njegova dela, pošto odavno znam
za njega, ali ga nisam čitao. Odličan pisac.
U ovom romanu piše o svom iskustvu u obezbeđivanju robijaškog logora na severu SSSR-a.
Sve to je napisano nepretencioznim i vrlo čitljivim, a opet izuzetnim stilom.

Човек који гледа, Алберто Моравиа

Моравиа је је један од мојих омиљених писаца, а овде се по први пут ( од онога што сам читао ) бави темом сексуалности и воајерства. Од приказа сопственог оца па надаље цео овај роман се врти око једне ствари. Притом је сам стил доста поједностављен, као да се мало разликује од других његових дела. Једна сцена ме је чак подсетила и на филм Тинта Браса, мораћу да проверим да ли је рађен по овом делу.

one osetljivije.

Ima li kojim slučajem ta knjiga u elektronskom obliku? I "Put" isto od Makartija?

Procitah 100 slucajeva od Danila Harmsa. Ne znam no sta sam očekivao, ali mk se nije narocito dopalo, iako sam bio obavešten o autoru pre citanja. Svaki slucaj je apsurdan, uglavnom bez neke poente, smisla. Knjiga ne dobra iz razloga sto uvek mozete da je ostavite, jer svaki slucaj ima najvise po 2,3 strane, pa tako ne morate da citate od pocetka do kraja.

Procitah 100 slucajeva od Danila Harmsa. Ne znam no sta sam očekivao, ali mk se nije narocito dopalo, iako sam bio obavešten o autoru pre citanja. Svaki slucaj je apsurdan, uglavnom bez neke poente, smisla. Knjiga ne dobra iz razloga sto uvek mozete da je ostavite, jer svaki slucaj ima najvise po 2,3 strane, pa tako ne morate da citate od pocetka do kraja.

Čitao sam - neki slučajevi solidni, neki bolidni. Verovatno sve to zvuči drugačije na ruskom, doći će na red i u originalu

Back