Determinizam i indeterminizam

sve je povezano i u postojanju i pokretu međusobno uvjetovano.
stoga se slažem u pogledu nereda s ozimanom. nered po mom mišljenju ne postoji – ne može postojati.

Ako se svemir "razilazi","naduvava",od veze galaksija udaljenih desetak milijardi godina jedne od druge ni "v"...
Osim toga,zamislite da nema ko da misli o redu ili neredu...DA LI JE IPAK SVE POVEZANO I U REDU ILI JE TO
SAMO U MISLIMA POVEZANO U RED...
Sve su ove opservacije tačne u mislima onog ko ih misli,a da li su bez mislioca takve?
Neću da kažem da nisu,ali da to u tom slučaju nije značajno-to svakako...:mrgreen:
Mnogi kauzalni odnosi postoje samo u rečima ljudi...

.. ti fišerman .. mogao bi biti genije .. jer bi rečenica .. Mnogi kauzalni odnosi postoje samo u rečima ljudi... mogla ispasti istina ..
.. ali .. ******* ..
.. s obzirom da je rečenica isploskana .. u moru relativističko relativnih .. kaotičnih riječi .. strunsko sinergijskog tipa .. predlažem ipak .. da s izricanjem suda o tvojoj veličini .. i istini riječi koje uspiješ iz kaosa posložiti u red .. pričekamo ..

.. ti fišerman .. mogao bi biti genije .. jer bi rečenica .. Mnogi kauzalni odnosi postoje samo u rečima ljudi... mogla ispasti istina ..
.. ali .. ******* ..
.. s obzirom da je rečenica isploskana .. u moru relativističko relativnih .. kaotičnih riječi .. strunsko sinergijskog tipa .. predlažem ipak .. da s izricanjem suda o tvojoj veličini .. i istini riječi koje uspiješ iz kaosa posložiti u red .. pričekamo ..
Ne bih mogao biti genije jer:Sama činjenica da mi uređeno mislimo i vidimo kauzalnost,a i mi smo nešto u tom svemiru (da ne kažem baš šta,ali ipak nešto kao diferencijalni subjekat svemira)-još
kako stoji dobro i zaključak da ima uređenosti,determinizma u svemiru.Mi smo deterministički delić svemira-najmanje...
Radi se o tome da je dualitet sveukupnog postojanja izvestan i da teče od determinisanog ka indeterminisanom...
A što se tiče rastrzanog izlaganja-đe me nađe...:hahaha:

.. ako bi htio možda reći .. iako ne vjerujem .. da u vezi rastrzanog govora .. ja nemam što govoriti ..
.. e .. ondak si se zajebo ..
.. mene uzmi kao primjer jasnoće ..
.. a svoj govor .. uzmi kao da nije nejasan zbog riječi koje koristiš i koje ništa ne znače .. nego upravo zato što tim relativističkim mudrijašenjem .. misliš najviše ušićariti .. daklem .. zato što ti je duša pogana ..

(.. priznaj .. značaj ovog što sam ti sad reko .. to si shvatio u .. naletu .. gotovo intuitivno .. u hipu .. .. eto .. o tome ti govorim ..)

.. ako bi htio možda reći .. iako ne vjerujem .. da u vezi rastrzanog govora .. ja nemam što govoriti ..
.. e .. ondak si se zajebo ..
.. mene uzmi kao primjer jasnoće ..
.. a svoj govor .. uzmi kao da nije nejasan zbog riječi koje koristiš i koje ništa ne znače .. nego upravo zato što tim relativističkim mudrijašenjem .. misliš najviše ušićariti .. daklem .. zato što ti je duša pogana ..

(.. priznaj .. značaj ovog što sam ti sad reko .. to si shvatio u .. naletu .. gotovo intuitivno .. u hipu .. .. eto .. o tome ti govorim ..)

Intuicija je precenjena-urazumljena emocija...
Razmišljam imaginativno s pokušajima uklapanja u algoritme-ako ti to nešto znači-nikako pogano-držim se kategoričkog moralnog imperativa itekako-
ne samo deklarativno već i u rl delom.Tvoj atribut poganosti moje duše nije lep i ne priliči ti-ja to tebi ne bih nikako rekao jer je to i pokušaj sugestije
šamana koji zna da vodi u korelaciju...Dakle ignorišem tvoj ispad kao nepromišljen i nemudar-jasna mi je namera...:)
I ne mislim ušićariti osim novih saznanja o ovoj temi po kojoj i ja s neznanjem lutam...Ti ako možeš doprinesi uvećanju saznanja-ovo i nije taj pokušaj...

Ako se svemir "razilazi","naduvava",od veze galaksija udaljenih desetak milijardi godina jedne od druge ni "v"...Osim toga,zamislite da nema ko da misli o redu ili neredu...DA LI JE IPAK SVE POVEZANO I U REDU ILI JE TO SAMO U MISLIMA POVEZANO U RED...Sve su ove opservacije tačne u mislima onog ko ih misli,a da li su bez mislioca takve?Neću da kažem da nisu,ali da to u tom slučaju nije značajno-to svakako...:mrgreen:Mnogi kauzalni odnosi postoje samo u rečima ljudi...
pa ionako je svejedno što si mi umišljamo ili što vjerujemo da smo prepoznali. ako sam ispravno shvatio astrofizičare proteklih 10 godina, sa silama našeg atomskog univerzuma možemo tumačiti samo 4% sila koje planete, sisteme i galaksije drže u putanjama i pokretu. u računalnim modelima su se sistemi (planetarni i galaksije) u najkraćem vremenu raspale. vidio sam nekoliko simulacija (čini mi se) od bbc te od nijemaca ili austrijanaca. jedan takav film još negdje imam.mi smo premaleni i pre-kratkovječni i našim čulima tako ograničeni, da ni najveći dio atomskog/stvarnog univerzuma ne možemo ni prepoznati ni shvatiti. što nama znače brojke na ne znam koju potenciju, algoritmi ili nizovi brojaka preko više stranica – ništa.čarobne formule svećenika, koji nas ne hrane ni ne oslobađaju poteškoća našeg oblika postojanja, našeg trenutka.
brinimo se za naše tijelo i našu životnu okolinu. u tome leži naša radost i životna kvaliteta.
bullar10.gif

što se tiče razilaženja/širenja svemira, ja po prirodnom uzoru vjerujem u nekakav pulsirajući pokret. u nekom trenutku ide pokret u jednom, u nekom drugom trenutku, u drugom smjeru. kao disanje. sve su to pokreti i veličine daleko od mikrosekunde našeg postojanja. može nam biti svejedno, što je za milijardu milijardi bilo čega. osim toga, znamo da se sistem nastavlja u malo, mikrokozmos, i veliko, makrokozmos, i da ih u svakom smjeru može biti beskrajno mnogo u svakoj dimenziji. što nama iskricama može značiti takav mnogostruki beskraj? pa mi niti ne prepoznajemo našu najbližu životnu okolinu, nego si umišljamo da se ona sastoji (samo) od onoga što mi našim čulima i razumom možemo obuhvatiti, što možemo nacrtati na komadić papira.

Poslednja izmena:
Ako se svemir "razilazi","naduvava",od veze galaksija udaljenih desetak milijardi godina jedne od druge ni "v"...
Osim toga,zamislite da nema ko da misli o redu ili neredu...DA LI JE IPAK SVE POVEZANO I U REDU ILI JE TO
Sve su ove opservacije tačne u mislima onog ko ih misli,a da li su bez mislioca takve?
Neću da kažem da nisu,ali da to u tom slučaju nije značajno-to svakako...:mrgreen:
Nije tačno!

Ako skočiš s Ajfelove kule (ne veće) šanse da preživiš su nula! :lol:

Нешто ме вуче да све ово математички дефинишем
∑pi ≤ 1
pi < 1
i = 1..∞
P = 1

То би приказало утицај појединог фактора на извесност одигравања неког догађаја, укључујући ту и људске радње.
Где је pi било који фактор који можемо (с)познати
Р - Бог или Природа

п.с. Имам и доказ, али ова маргина је мала да га запишем:D

Poslednja izmena:

I mi smo plod misli. A jesmo li u redu ili neredu ili su primordijalne misli bile laičke - Đavo će ga znati. To nam je šta nam je. Pa, kom opanci a kome obojci. :lol:

Нешто ме вуче да све ово математички дефинишем
∑pi ≤ 1
pi < 1
i = 1..∞
P = 1

То би приказало утицај појединог фактора на извесност одигравања неког догађаја, укључујући ту и људске радње.
Где је pi било који фактор који можемо (с)познати
Р - Бог или Природа

п.с. Имам и доказ, али ова маргина је мала да га запишем:D
Nemaš potrebe da dokazuješ-metodom logičke indukcije takođe dolaziš do istog rezultata...Spinoza nije znao za taj logički
sistem formalno i nije ga izneo kao logički metod,ali je do panteističkog stava u kom je izjednačio prirodu i boga,očigledno
došao indukujući veći ,dovoljan broj činilaca...Tim pre ga to svrstava među desetak genijalaca ljudske vrste...Dosta kasnije
je ,takođe genijalac,Bejkon ustanovio logičku indukciju kao naučni metod...Koji je označio procvat prirodnih nauka i početak
velike industrijske revolucije na Ostrvu...

Људи знају незнајући...
Да мало имитирам Горана :)
Индукција је наравно веома моћан метод, што би рекле колеге Синдикалци у једној својој песми "Ко те годинама *****, караће те опет" - где ћеш бољи пример индукције!

Једино још треба видети... где се слободна воља у горње једначине може укалупити. Имам неке идеје, заправо једну веома јендоставну, но остављам је за мало касније :)

eto, sad imamo našu šansu, što možemo/smijemo više željeti?
zapravo ne smijemo ništa željeti, nego predano plivati u struji
i uživati u našoj okolini i zadovoljavanju naših tjelesnih potreba.
sve drugo je suvišno i štetno i ne služi zadovoljstvu.
confetti.gif
uživajmo dakle u onom što nam pripadne.

Дакле, у складу са мојом филозофијом може постојати само релативна слободна воља и она би била
1 - pi > 0
Што ће рећи да је слобода од било ког појединачног фактора (наравно фактор може бити скуп других фактора) увек, макар занемарљиво, већа од нуле.
Рецимо, неко ко пада с Ајфелове куле (кад је већ био тај пример) може да изводи пируете и нада се да ће преживети. Пада без падобрана, јел'те?! Уосталом, није битан лет него слетање. Мада, већ саме те пируете или њихов останак су проблематичне. Но можемо замислити да је неко баталио инстинкт опстанка и само се труди да падне к'о проштац или стилски лепо...
Но, доста с тим морбидаријама.

Слободна воља од неког ограничавајућег фактора, рекао бих, иде правцем мотив - перцепција - могућност.
Прво треба нешто да те мотивише, а питање је да ли ће се то уопште догодити. Онда, перцепција може бити стварно ограничавајућа. Неко жели, али "не може"... Најзад, ако стварно нешто желиш (уочимо да мотив увек има неки "спољни" узрок) и верујеш у успех, ограничавајући фактори су минимални, ако их уопште има. Онда стварно човек може снагом воље брда померати, или анулирати гравитацију...

Nije tačno!

Ako skočiš s Ajfelove kule (ne veće) šanse da preživiš su nula! :lol:
ona nasa vesna vulovic prezivela pad aviona iako su joj sanse bile nula
postoji suvise dokumentovanih slucajeva prezivljavanja situacija sa nula sanse za prezivljavanje
sto se tice covijeve konstatacije..tacno je da mnogi kauzalni odnosi postoje samo u glavama ljudi ..tj proizvod su zabluda i pogresnih interpretacija. tumacenja i povezivanja. zelja i htenja

Čovek teži determinističkom razumevanju,a njegov život nije deterministički jer bi živeo večno na ustaljen način...
Ipak težnja determinizmu je težnja oboženju(sveznanje,svemoć i večnost) koju bez potpunog uređenja sebe i sredine u kojoj je nema šanse da dostigne...
Romantici bi rekli da njegova težnja govori o njegovom božanskom poreklu...:)

Čovek teži determinističkom razumevanju,a njegov život nije deterministički jer bi živeo večno na ustaljen način...
Ipak težnja determinizmu je težnja oboženju(sveznanje,svemoć i večnost) koju bez potpunog uređenja sebe i sredine u kojoj je nema šanse da dostigne...
Romantici bi rekli da njegova težnja govori o njegovom božanskom poreklu...:)
egoizam je u pitanju..odnosno samodefinicija ( self definition ) motivacija sigurnosti..definicije i odredjenja coveka cine da se oseca sigurno..kao sto sam nekoliko puta napisao..covek ce pre odabrati los ali predvidljiv ishod neke situacije nego nepredvidljiv ishod
hocu da kazem da smo mi i prema zemaljskim merilima mala deca a tek prema kosmickim?

.. da .. ali to je zakon .. tako postoji sve .. stroj .. biljka .. sve .. .. ono što postoji želi nastaviti postojati .. vrtnja motora kad ima sve uvjete .. može se nazvati .. želja za životom .. ili .. volja ..
.. ali ima kurcšlus .. kod čovjeka .. čovjek može odjebati svoj život .. sanjajući slobodu .. tek kod čovjeka .. ono što dos kaže .. zakon samoodržanja najveći je i najprirodniji .. ali se može javiti još jedan slično velik .. zakon samouništenja .. .. na svojoj smrti putovati u slobodu ..
.. nikad niste čuli .. ?

.. da .. ali to je zakon .. tako postoji sve .. stroj .. biljka .. sve .. .. ono što postoji želi nastaviti postojati .. vrtnja motora kad ima sve uvjete .. može se nazvati .. želja za životom .. ili .. volja ..
.. ali ima kurcšlus .. kod čovjeka .. čovjek može odjebati svoj život .. sanjajući slobodu .. tek kod čovjeka .. ono što dos kaže .. zakon samoodržanja najveći je i najprirodniji .. ali se može javiti još jedan slično velik .. zakon samouništenja .. .. na svojoj smrti putovati u slobodu ..
.. nikad niste čuli .. ?
Naravno-svesni da smo slobodni ...:mrgreen:

Back