Mislim da je to šta se naziva svest precenjeno! Čak.moje iskustvo govori da je takođe deterministička i naša svest,a ne samo psiha (razum,emocije,osetila,intuicija i imaginacija-koju uz Jungovu
podelu posebno izdvajam jer je vezana za volju!)...A več sam ovde pisao o smrtnosti i bogova i duša (te time i onog šta zovemo svest ili Ja,čak i prepoznavanje kao samobitak...) i ne bih posebno
o tom problemu...
Naime,vrlo sam ubeđen da bi čovek samo posrednim sredstvima trebao da traga za kosmološkim istinama SADA jer ih svojim determinističkim mogućnostima uma tako i proučava-selektivno,
imenujući atribute uzrocima ,posledicama,uslovima odvijanja itd... Ni Jošua,a ni princ Sidarta nisu mogli zaobići svoju ljudsku kauzalnost mišljenja.Dovođenje u vezu pojava o tome jasno
svedoči,pri čemu se Jošua nešto više oslanjao na imaginarne algoritme (za potrebe "uvaljivanja" religije robova i siromašnih Rimu šta je trebalo da oslabi i sruši to carstvo...) što ga je i učinilo
jednim od mudraca ljudske civilizacije...(Rođa je bio polupan,ali talentovan veoma...

)
Tako je teorija struna dobar početak "dešifrovanja"proteklih petnaestak milijardi godina i stvarnosti SADA. Čak i ako nije tačna(po svemu sudeći i ona je deterministička)dobar je početak
mirenja teorije relativnosti i kvantne mehanike...
Još uvek je aktuelna šema atoma s elektronskim "ljuskama" ili nivoima-iako neodgovarajuća stvarnosti-vrši svoj deterministički posao...