Determinizam i indeterminizam

Lepo razmišljaš algoritamski :mrgreen:
Ali pošto i naš Univerzum po vladajućim teorijama ima granice zar nije onda sve što se u njemu dešava na neki način ograničeno tj konačno u svojoj suštini (hipotetičko pitanje)?
Poodavno mislim da širenje svemira onemogućava pravu predstavu konačnosti univerzuma...Lako bi bilo da je statičan...Još se zapravo ta funkcija širenja(naduvavanja) ne shvata u celoj
svojoj funkciji...Tek će razumevanje o tom uslediti... Tako da je i iz tih razloga (? koji izraz)determinizam prilično fragmentaran,asimetričan i nepovezan te liči da je kao tamna energija
prošaran indeterminizmom...

све што постоји је смислено, допуњавајуће. проблем настаје кад човек убаци страно тело па му није јасно зашто га постојање одбацује (страно, не човека).
Ne postoje "strana tela"-samo tela drugih intencija-drugih prostora i vremena u ukrštanju...Mada su to za nas obični događaji...svakodnevica najobičnija...
Morgen obična! Ništa tu nije "obično"...Več svaki događaj je jedinstven i neponovljiv!

Aha ali šta ako se Univerzum fraktalno širi dalje u više dimenzija (kako se pretpostavlja) i da nema određeni kraj (sad bi agent Smit reko Andersonu "everything that has the beginning has the end mr. Anderson) tj granicu koja je prostorvremenski određena.
To kad kažem širi, možda bolje pretače se. Ili se možda pretače tamo amo kroz crne rupe, ili tamna materija već predstavlja neki transdimenzioni medijum, ili je sve ovo što sam rekao besmisleno :lol:
Ali, možda će nauka da u jednom trenutku da neke odgovore, možda većinu, samo što taj dan izgleda iz ove pozicije kao "nedočekljiv" :)

Aha ali šta ako se Univerzum fraktalno širi dalje u više dimenzija (kako se pretpostavlja) i da nema određeni kraj (sad bi agent Smit reko Andersonu "everything that has the beginning has the end mr. Anderson) tj granicu koja je prostorvremenski određena.
To kad kažem širi, možda bolje pretače se. Ili se možda pretače tamo amo kroz crne rupe, ili tamna materija već predstavlja neki transdimenzioni medijum, ili je sve ovo što sam rekao besmisleno :lol:
Ali, možda će nauka da u jednom trenutku da neke odgovore, možda većinu, samo što taj dan izgleda iz ove pozicije kao "nedočekljiv" :)
Pa več tamna energija se izražava kao peta dimenzija,a matematički zasad ima jedanajst dimenzija u teoriji struna...I naravno da se ne radi o kraju dejstva jer su u pitanju petlje čija mi zakrivljenja jedva primećujemo-merimo...
Širenje svemira je evidentno-spektrometrijski utvrđeno-najudaljeniji objekti se i najbrže udaljavaju -u crvenom i infracrvenom su spektru...

Ne postoje "strana tela"-samo tela drugih intencija-drugih prostora i vremena u ukrštanju...Mada su to za nas obični događaji...svakodnevica najobičnija...
Morgen obična! Ništa tu nije "obično"...Več svaki događaj je jedinstven i neponovljiv!

недовољно уклољена мисао је страно тело.
у било којој димензији и било које форме.
не свесност.

недовољно уклољена мисао је страно тело.
у било којој димензији и било које форме.
не свесност.
Tu i, Gorane,nastaju problemi ljudski jer je um deterministički,a postojanje teži haosu svojom
entropijom i razilaženjem.Um jednostavno takav proces ne prepoznaje! To sam na početku i rekao,
ne baš tako,ali upozorio na deterministički solipsizam...

.. pa da .. pretakanje .. bi mogao biti izraz .. mnogo bolji .. od inzistiranja na .. širenjima .. .. pogotovo je mnogo dimenzija .. malo potrebno ..

.. a pretače se .. za sad .. tek nekoliko stvari ..
.. prva .. materija u energiju .. recimo u atomskoj bombi .. ili suprotno .. u hidrogenskoj .. .. jer su materija i energija isto .. .. pa se mogu .. pretočiti ..
.. slična granica je kvantna .. granica .. male energije ..
.. eto .. neko bi mogao imati izraz .. materjalna dimenzija .. ili energetska .. ili kvantna .. i te bi bile prilično stvarne .. nauka ih prilično poznaje .. i problema nema ..

.. između onog što nauka zna .. gdje poznaje uzroke i zakone i zna proračunati rezultate .. i onoga što ne zna .. nauka stavlja statistiku ..
.. statistika nije čudo .. ona daje .. rasipane rezultate iz područja .. tu negdje ..

.. čudo je nešto drugo .. to što bi novčić stvarno mogao slijediti zakon 50 50 .. .. koji bi značio .. nematerjalni uzrok .. i postojanje boga ..

Ajde objasni, molim te,ako je 50:50-kakve onda veze ima bog s tim...Kakve veze ima ljudsko neznanje (bog) sa deterministizmom.
A šta ako bog teži haosu?Ako je umetnik pa je ljubitelj asimetrije i slobodnog izraza? Ako je neznanje toliko veče od znanja,kao
što se misli i priča (bog je velik) koji je tu naš deo znanja i otkud da imamo samo nešto znanja,a ne odmah sve znanje...
Koji to svemoćni bog stvara nešto parcijalno i sitno-sirotinjsko poput čoveka koji je tek nešto "veći" od pilića...?
Ali ako več odgovaraš,molim te da ne mucaš namerno-smatraću da nisi ni odgovorio,da nisi ozbiljan...

.. i ti si neozbiljan .. koristiš riječ kao .. deterministizam ..

.. a odgovor samo na prvo pitanje .. jer ih ima mnogo .. 50 50 je vezano za boga iz ovog razloga ..
.. jer u materjalni svijet .. bacanje i pad novčića .. uvodi rezultat .. koji sa tim svijetom nema veze ..
.. veza koja između takvog rezultata i materjalnog svijeta može biti uspostavljena .. znači .. veza preko čovjekove volja .. očekivanja čovjeka ..
.. a .. to .. takvo .. djelovanje na svijet je .. tipično božje .. on je tako stvarao .. .. htio je da bude .. i tako je bilo ..

.. kompri .. ? .. razmeš sada .. ?

Tu i, Gorane,nastaju problemi ljudski jer je um deterministički,a postojanje teži haosu svojom
entropijom i razilaženjem.Um jednostavno takav proces ne prepoznaje! To sam na početku i rekao,
ne baš tako,ali upozorio na deterministički solipsizam...

приступ схватању је проблем-узрок не свесности.
и исус и сидарта на томе инсистирају.
чула и нагони управљају знањем, свесност је мало даље.

приступ схватању је проблем-узрок не свесности.
и исус и сидарта на томе инсистирају.
чула и нагони управљају знањем, свесност је мало даље.

.. razum .. ne prepoznaje .. mnogo toga ..
.. iz toga valjda treba zaključiti da je razum .. nedovoljan ..

Mislim da je to šta se naziva svest precenjeno! Čak.moje iskustvo govori da je takođe deterministička i naša svest,a ne samo psiha (razum,emocije,osetila,intuicija i imaginacija-koju uz Jungovu
podelu posebno izdvajam jer je vezana za volju!)...A več sam ovde pisao o smrtnosti i bogova i duša (te time i onog šta zovemo svest ili Ja,čak i prepoznavanje kao samobitak...) i ne bih posebno
o tom problemu...
Naime,vrlo sam ubeđen da bi čovek samo posrednim sredstvima trebao da traga za kosmološkim istinama SADA jer ih svojim determinističkim mogućnostima uma tako i proučava-selektivno,
imenujući atribute uzrocima ,posledicama,uslovima odvijanja itd... Ni Jošua,a ni princ Sidarta nisu mogli zaobići svoju ljudsku kauzalnost mišljenja.Dovođenje u vezu pojava o tome jasno
svedoči,pri čemu se Jošua nešto više oslanjao na imaginarne algoritme (za potrebe "uvaljivanja" religije robova i siromašnih Rimu šta je trebalo da oslabi i sruši to carstvo...) što ga je i učinilo
jednim od mudraca ljudske civilizacije...(Rođa je bio polupan,ali talentovan veoma...:))
Tako je teorija struna dobar početak "dešifrovanja"proteklih petnaestak milijardi godina i stvarnosti SADA. Čak i ako nije tačna(po svemu sudeći i ona je deterministička)dobar je početak
mirenja teorije relativnosti i kvantne mehanike...
Još uvek je aktuelna šema atoma s elektronskim "ljuskama" ili nivoima-iako neodgovarajuća stvarnosti-vrši svoj deterministički posao...:)

.. fišermane .. deluješ mi .. što se tiče toga što tražiš ..
.. kao oni što traže pos'o .. a mole boga da ga ne nađu ..
-Hočeš reči da mi se ne da da "zagrizem"?
Ovu temu ja poprilično bistrim u sopstvenoj režiji i problem mi je uvek baš deterministički pristup kog se teško osloboditi...
Valjalo bi koristiti imaginaciju i algoritamske sledove,a ne zaći u postmodernu-u negiranje celokupnog filozofiranja...
Pa hajde pomozi-mani kritiku-to ti je najlakše...:mrgreen:

Mislim da je to šta se naziva svest precenjeno! Čak.moje iskustvo govori da je takođe deterministička i naša svest,a ne samo psiha (razum,emocije,osetila,intuicija i imaginacija-koju uz Jungovu
podelu posebno izdvajam jer je vezana za volju!)...A več sam ovde pisao o smrtnosti i bogova i duša (te time i onog šta zovemo svest ili Ja,čak i prepoznavanje kao samobitak...) i ne bih posebno
o tom problemu...
Naime,vrlo sam ubeđen da bi čovek samo posrednim sredstvima trebao da traga za kosmološkim istinama SADA jer ih svojim determinističkim mogućnostima uma tako i proučava-selektivno,
imenujući atribute uzrocima ,posledicama,uslovima odvijanja itd... Ni Jošua,a ni princ Sidarta nisu mogli zaobići svoju ljudsku kauzalnost mišljenja.Dovođenje u vezu pojava o tome jasno
svedoči,pri čemu se Jošua nešto više oslanjao na imaginarne algoritme (za potrebe "uvaljivanja" religije robova i siromašnih Rimu šta je trebalo da oslabi i sruši to carstvo...) što ga je i učinilo
jednim od mudraca ljudske civilizacije...(Rođa je bio polupan,ali talentovan veoma...:))
Tako je teorija struna dobar početak "dešifrovanja"proteklih petnaestak milijardi godina i stvarnosti SADA. Čak i ako nije tačna(po svemu sudeći i ona je deterministička)dobar je početak
mirenja teorije relativnosti i kvantne mehanike...
Još uvek je aktuelna šema atoma s elektronskim "ljuskama" ili nivoima-iako neodgovarajuća stvarnosti-vrši svoj deterministički posao...:)

одлично си потврдио мој пост, хвала.

Da li se postojanje "dešava" po određenim pravilima,zakonima,putevima...ili se dešava bez nekog reda,a red
samo čovek uspostavlja svojim mislima...?
Kartu grada razdeli na kvadrate koje označi slovima i brojevima da bi lakše mogao da se orjentiše...U stvarnosti tih kvadrata nigde...
Da li bez čoveka priroda egzistira deterministički?(Solipsizam bi na trenutak mogao biti izostavljenz:mrgreen:)

Ево, солипсизам изостављам.
Лично, зато што верујем у Бога као почетни узрок свега (и исходиште јел'те, "Ја сам Алфа и Омега") верујем у детерминизам.
Кључна подела је овде на материјализам и идеализам. Филозофски материјалиста (атеиста) још може да тврди у непостојање детерминизма - "случај", "слободна воља". Наравно, он мора одговарати на многа питања иначе везана за атеизам, његова сазнања морају бити сведена на емпиријска, а све преко тога је језичка конструкција, како је Лешек Колаковски утврдио (Бог мислилаца). Такође, остаје му питање узрока и последице у научном свету, јер детерминизам је на западу "увео" Њутн (ако не рачунамо мисао која происходи из религије). Баш сам малопре нешто читао о томе. А што се тиче квантне механике, Ајнштајн је лепо рекао да ако нешто не знамо, можда постоје скривене промењиве, не значи да нешто (предодређеност) не постоји.
Идеалиста не може да препушта ствари случају, а што се тиче слободне воље - кључно питање је: од кога слободна? Тако да ако верујеш, сматраш, да постоје идеалне форме, у крајњем Бог, нужно верујеш да је све предодређеност.
Лапо рекоше у Загору - будућност се не може мењати, јер је то нечија прошлост, а прошлост није променљива...

Meni je zanimljiv superdeterministicki model.
On kaze da je nemoguce, da je pocetno stanje svemira moglo biti nesto drugo, od onog sto je bilo.
Sta god cinili u bilo kom trenutku, to je jedina stvar koja je ikada bila moguca da je cinimo u tom trenutku.
Ne postoji nesto kao: Sta bi se dogodilo da...? (je Pera presao ulicu..).
Slobodna volja je,dakle, iluzija.
Ovaj (hipoteticki) model stvarnosti, slican je budistickom vidjenju.
Naime, koncept slobodne volje zasniva se na pretpostavci da "ja" postojim odvojeno od svemira, na kojem vrsim svoju slobodnu volju.
Medjutim, po budizmu, odvojenost ega od ostatka svemira je iluzorno. Dakle, ako ja jesam svemir, na cemu mogu vrsiti slobodnu volju?
Slobodna volja je deo iluzije ega.

Са интересовањем пратим овакве теме и веома ми је драго кад са нечијим мишљењем могу у потпуности да се сложим. А са овим могу...
Зато увек кажем - реци од чега је твоја воља слободна, па да разговарамо да ли је тако.
И драго ми је што нема много (за сада) таквих који ће делити наведену илузију. Наравно, кукање на судбину је аут.
Зашто не би сматрали да смо судбински предодређени за нешто :)

Са интересовањем пратим овакве теме и веома ми је драго кад са нечијим мишљењем могу у потпуности да се сложим. А са овим могу...
Зато увек кажем - реци од чега је твоја воља слободна, па да разговарамо да ли је тако.
И драго ми је што нема много (за сада) таквих који ће делити наведену илузију. Наравно, кукање на судбину је аут.
Зашто не би сматрали да смо судбински предодређени за нешто :)
Jednostavno je to...Da postoji prošlost i da postoji budućnost,koja više(:mrgreen:)nije,koja još nije to bi i bilo sasvim normalno...
Pošto prošlost i budućnost ne postoje (to je stvarnost-nisu samo reči!) već samo i isključivo SADA-ne postoji ni vreme,A NI KAUZALNOST...
SADA je superpozicija postojanja i sad vršiš izbor...
SADA i čitaš ovo napisano...

(Kad smo kod Kolakovskog :mrgreen::"Bog je stvorio svet radi hvale svoje..." i dalje:"Vredni rezultati mogu se nekad postići i kad se deluje iz niskih pobuda.":hahaha:
Pogađaš-pred sobom držim njegovu knjižicu Ključ nebeski *Razgovori s đavolom. Knjižica vrcavog i inteligentnog humora na račun budalaština "svetih" knjiga...)

Dakle, slobodna volja je ipak naša i možemo je svakog momenta promijeniti. Samo nekad lakše a nekad teže. Nekad nikako. Jer je ipak ograničena zakonima (datostima života). Al u okviru njih je lično naša. (Naš je i Bog. :lol:)
O falim te Bože (moj kog sam izmislio samo za sebe:mrgreen:)da si Risto shvatio našu pecarošku logiku...Moš na pecanje-navataćeš tako opremljen silu riba...:hahaha:

Back