Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
trainspotting_ver1.jpg

Hmm, pod utiskom sam još zbog muzike, akcenta, glumačke postave, zemlje u kojoj je sniman, ali imam osećaj da nešto nedostaje ovom filmu. ne znam još šta, ali kad saznam, javiću

Nijeee, Hondi, nemoj tako.
smilie_girl_125.gif

Hah, pa ja nisam videla film, tako da pričam napamet.
Ali inače stvarno volim filmove koji pružaju nadu, u bilo kom obliku - ne moraju da budu plišanim zekama, ali shvataš šta hoću da kažem. Ne treba mi umetnost da bi rekla da je živor s*anje, i da ga ne vredi živeti. To će svako da ti objasni za 2 minuta. Ali da nađeš lepotu i utehu, i nadu - to je već nešto :)

Albert Nobbs (2011)

images

Ako je radnja nekog filma smešetena u Irsku, u XIX vek, malo je verovatno da mi se film neće dopasti. U ovaj sam polagala veće nade utoliko pre što je snimljen po priči i dragog mi Ištvana Saboa.
Svakome bih preporučila ovaj film isključivo zbog neizrecivo maestralne glume Glenn Close koja igra muškarca, sofisticiranog batlera i džentlmena gotovog na ženidbu, sa velikom tajnom - nije muškarac.
Lepi kostimi, sjajna šminka, zanimljivi likovi, solidna kamera, odlična priča o upropašćenim malim životima u velikom nepravednom svetu. Plašila sam se da će se rasplinuti u feminističku apologiju ugnjetavanim ženama, ali nije: i zlikovci i dobrice su ravnopravno raspoređeni među polovima.

Ipak, film je bespotrebno razvučen na 2 sata. Primetila sam da je to nekakav trend u poslednje vreme (ili filmadžijski trik koji ne razumem): sve mora da se dovede na bar 2 sata po svaku cenu. Nije problem ni Novocento od 5, ni jedan kadar od 20 minuta, ako to ima smisla, ali ovakve pobude ne razumem.

Takođe, imam utisak da je (meni nepoznati) reditelj, Kolumbijac, izgubio nešto uz put, pokušavajući da dočara anglo hladnoću i učtivost. Tako su i emocije pogubljene u filmu na neki čudan način, iako su sve vreme tu i vrlo eksplicitne (često i preko potrebne mere). A opet, bolje je i to nego da se ovog scenarija dokopao Spielberg ili neki sličan emotivni makro (pod ovim mislim na scene poput onih u kojima musavom krupnookom uplakanom siročetu veliki pas ugurava mecu u ruku uz neki adađo - naravno da je tužno!).

Dakle, od mene 6.5 i napomena da je imalo smisla dati Oskara Glenn Close za ulogu Alberta Nobbsa.

Slazem se s gore recenim, s razlikom da je mene vise dojmio lik Dzenet MekTir. :)

Nije ovo impozantno niti dugo pamtljivo ostvarenje, ali mene je usud glavnog junaka Alberta Nobsa (Glen Klouz) ostavio setnom.

Kako jedan mali veliki covek (khm!), aseksualan, introvertan, od detinjstva porazen bitkom, emotivno unakazen, s snovima visokim poput nebeskog dvorca, skonca u trenu, neprimetno, necujno?

U nemogucnosti da razume homoseksualnu ljubav (Hjubert i Ketlin), nesposoban da oseti heteroseksualnu.
Oponasajuci, zarko zeli da izgradi sopstveni svet.

Dzenet u ulozi Hjuberta je vrlo sarmantna. :)

Ovde cu pomenuti da u rimejku The woman in black ima malu rolu ali vrlo efektnu.

Mia Vasikovska opet kostimirana i fatalna. :)

Daleko vise mi se dopada kao hipster devojka. (Restless)

Ali inače stvarno volim filmove koji pružaju nadu, u bilo kom obliku - ne moraju da budu plišanim zekama, ali shvataš šta hoću da kažem. Ne treba mi umetnost da bi rekla da je živor s*anje, i da ga ne vredi živeti. To će svako da ti objasni za 2 minuta. Ali da nađeš lepotu i utehu, i nadu - to je već nešto :)

Naravno. Von Trier nije skoro nigde eksplicitan sa idejom da je život besmislen, ali je svugde da je težak. Njegovi likovi su, od reda, pametni i borci, svesni posledica svojih postupaka i spremni da se sa njima nose (ako nisu svesni odmah, postaju pre ili kasnije). Zato su, ne retko, i žrtve, da. Ne mogu da kažem da je nada baš omiljena Von Trierova tema, ali mislim da je on daleko od beznađa, tj. uvek bar nešto preživi.
Dancer in the dark je mjuzikl u kome je majčinska požrtvovanost prikazana bolje nego na mnogim drugim mestima koje znam. Sad, ako ne voliš Bjork (znam da ona mnoge nervira), možda ti se i ne svidi.
Breaking the waves je najljubavnija ljubav koju sam u životu videla. Da, malo izvitoperena, ali joj to ne umanjuje snagu.
Dogville, opet, ima svoje heroje.

Melanholija jeste malo bolesna i nada jeste apsolutno isključena iz tog filma a priori. Ipak, kod mene je ostavila baš kontra utisak, u smislu: ako je već tako i, ako već nismo na samom kraju, što da ne spasemo što se spasti da.

Sad, verovatno je da sam previše subjektivna: on mi je omiljeni reditelj, pa ga podsvesno branim. :)

Poslednja izmena:

E, onda gledaš Avr što je bio na Festu.:) http://www.imdb.com/title/tt1508675/

Svaka cast za post i apsolutno delim tvoj stav :worth:

Film: Just Go with It...bih ocjenio kao POKUSAJ pravljenja komedije sa dva cjenjena IMENA u svijetu komedije.

Losa gluma Jennifer Aniston i Adam Sandler-a prouzrokovana prije svega losim scenarijom.
Rezija i nije mogla uraditi nista vise...poslije brda losig scena koje su trebale da popune jednu i ne tako losu pricu...

Ocjena: 5/10

IMDb:

http://www.imdb.com/title/tt1586752/
6a00d8341c630a53ef015391d332b4970b-600wi

Istinita prica o Semu Cildersu, okorelom bajkeru i robijasu koji u jednom trenutku dozivljava prosvetljenje i postaje susta suprotnost tome. Najbitniji ali i najslabiji trenutak u filmu, taj preobrazaj iz lozeg u dobrog momka je dosta povrsno prikazan. Dalje se prica razvija po vec ustaljenom holivudskom sablonu. U bespostednoj borbi protiv vetrenjaca, Sem zrtvuje sebe, svoju porodicu, prijatelje i na kraju postaje zarobljenik sopstvenog fanatizma, sve vreme pokusavajuci da se izbori sa posledicama problema, ali ni jednom se ne pitajuci sta je njegov uzrok. Nadam se da je Sem nasao vremena da pogleda Kejdzov Lord of War, koji bi mu otvorio oci i usmerio njegovu energiju u pravom smeru.

6.5/10

Upravo sam pogledao film "Jacob's Ladder". Stvarno ne znam sta da kazem, osim da sam idalje u soku.
Dakle prica je od samog pocetka cudna, stalno skakanje iz jednog vremena u drugo me je cesto zbunjivalo. Dakle reditelj ovog filma(Adrian Lyne) je obavio genijalan posao. Takodje bih pohvalio glavnog glumca(Tim Robbins) koji je maestralno odglumio. Sve u svemu genijalan film i jedna velika preporuka od mene.
Ocena 10/10

P.S. Jedno pitanje za sve koji su gledali film(oni koji nisu neka ne otvaraju spojler).
Da li sam jedini kome kraj nije bio jasan? Sta je na kraju ispalo da je on sve ono sanjao?

Upravo sam pogledao film "Jacob's Ladder". Stvarno ne znam sta da kazem, osim da sam idalje u soku.
Dakle prica je od samog pocetka cudna, stalno skakanje iz jednog vremena u drugo me je cesto zbunjivalo. Dakle reditelj ovog filma(Adrian Lyne) je obavio genijalan posao. Takodje bih pohvalio glavnog glumca(Tim Robbins) koji je maestralno odglumio. Sve u svemu genijalan film i jedna velika preporuka od mene.
Ocena 10/10

P.S. Jedno pitanje za sve koji su gledali film(oni koji nisu neka ne otvaraju spojler).
Da li sam jedini kome kraj nije bio jasan? Sta je na kraju ispalo da je on sve ono sanjao?

I ja stavljam u spojler
Nije san, nego je on umro u Vijetnamu, pa to sve vidi/halucinira na samrti.

Čudan, mučan film. Tim Robins je odličan.

D.O.A. 1950.

DOAnoir21.jpg

D.O.A. je skraćenica od Dead On Arrival - prispeo mrtav - oznaka kakva se stavlja na dosijee žrtava.
U filmu Prispeo mrtav legendarni Edmund O'Brajan glumi Frenka Bigeloa koji saznaje da je otrovan i da mu ostaje svega nekoliko dana života. Osećajući se kao mrtvac kome je poklonjen još koji dan života, on kreće u potragu za svojim ubicom, susrećući različite likove od kojih mu svako deluje sumnjivo.
Odlična priča i zaplet, ponešto naivna rešenja i peripetije - sve u svemu daje vrlo solidan i uzbudljiv film-noir koji treba pogledati.

8/10

Poslednja izmena:
Ocena 10/10

Rodonacelnik zanra filmova u kojima je glavni junak mrtav samo sto to otkrije tek na kraju. Klasik "Sesto culo", zanimljivo, smatraju ga kao jedan od najboljih filmova Brusa Vilisa.

http://www.imdb.com/title/tt0167404/

i_love_you_man01.jpg

Neko ga je na forumu preporucio i ja resila da ga skinem....Dopao mi se,e sad zasto ga nisam stavila na temu Preporuci film,zato sto nisam sigurna da li bi se bas svima do te mere dopao.....Ima super pricu,simpaticne fore,ali mi se pomalo u jednom momentu radnja stravicno usporava i na trenutak gubi ritam,ali posle sve bude ok...Dva glavna glumca su presimpaticna
7.5-8/10

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back