Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
the-rum-diary-drinks-up-on-home-video-20111220005535967-000.jpg

Ne znam zasto su mnogi prestrogi prema ovom filmu,ja se duze vremena nisam ovako smejao. Inace sam fan Huntera Thompsona,Dep ga je glumio u Paranoji u Las Vegasu,doduse sa vise entuzijazma nego ovde ali opet vise mi se svidja Dep u ovakvim ulogama nego u u ulozi nekog Bartonovog frika. Zivopisni likovi,urnebesne situacije koje malo podsecaju i na neke Kusturicine scene,zamerka mozda sto predugo traje. Dobra zabava uz pivo 8|10

ovaj film je toliko mocan ,da mi se place od srece :vatromet::orkestar::heart2:

M (1931)

mlang1.gif

http://www.imdb.com/title/tt0022100/

Suvo blago svetske kinematografije...
Film koji posle 80 godina nije izgubio ni delic svoje vrednosti i podjednako je zanimljiv i gledljiv za danasnju filmsku publiku...
Fric Lang je reditelj koji je isao ispred svog vremena, sto pokazuju i "Metropolis" i "M"...
Fenomenalna rezija, brilijantno baratanje kamerom, odlicna montaza i naravno, fenomenalni Piter Lori, ciji je lik bio inspiracija za mnoge filmske psihice kasnije...
Film bukvalno predstavlja kinematografsku lektiru i must see je za svakog filmofila...

M (1931)

mlang1.gif

http://www.imdb.com/title/tt0022100/

Suvo blago svetske kinematografije...
Film koji posle 80 godina nije izgubio ni delic svoje vrednosti i podjednako je zanimljiv i gledljiv za danasnju filmsku publiku...
Fric Lang je reditelj koji je isao ispred svog vremena, sto pokazuju i "Metropolis" i "M"...
Fenomenalna rezija, brilijantno baratanje kamerom, odlicna montaza i naravno, fenomenalni Piter Lori, ciji je lik bio inspiracija za mnoge filmske psihice kasnije...
Film bukvalno predstavlja kinematografsku lektiru i must see je za svakog filmofila...
Link,molicu lepo..

Poslednja izmena:
we-need-to-talk-about-kevin-poster.jpeg

We Need To Talk About Kevin (2011)
remek djelo.
da ih je sramota. ni u jednoj kategoriji. ni za glavnu zensku.ni za zvuk.fantasticno rezirano, detaljno, nocna mora u naznakama. odlican kasting , Tilda Swinton savrsena,a ni drugi nisu daleko. atmosfera jeziva,od pocetka do kraja. nekoliko bitnih crnohumornih momenata.

dubok naklon. ova godina ocigledno nije bila sranje za nezavisnu produkciju- drive,kevin , ostaju jos melancholia i shame.

9/10

Odlican film.
Gluma Tilde Swinton je stvarno mnogo mnogo dobra(a i onog klinca sto glumi kevina kao malo dete)
Gluma ostalih je prosecna,nista da se covek odusevi ali nemam ni neku zamerku,osim Kevin tinejdzer koji deluje nekako preglumljeno(a mozda je to i stvar scenarija)
Sam scenarijo ima mana,to sto se on prosto rodio kao djubre(a opste je poznato da se ljudi ne radjaju zli,vec se u ranim godinama formira karakter koji drustvo perceptuje kao negativan ili pozitivan),sto je mana
Razlozi zasto je on takav nisu objasnjeni,niti je sizofrenik,niti je maltretiran u detinjstvu(od vrsnjaka roditelja)..To je najveca zamerka scenariju..
Mozda je to u knjizi objasnjenije nemam pojma nisam citao..
Mana mu je sto je malo spor,ja volim spore filmove al ovaj ima jedno 10 minuta nepotrebnih scena..
Ali moram reci da sam zadovoljan,odlicno je reziran,dobro odglumljen,drzi paznju..
Sve u svemu 8/10..

Albert Nobbs (2011)

images

Ako je radnja nekog filma smešetena u Irsku, u XIX vek, malo je verovatno da mi se film neće dopasti. U ovaj sam polagala veće nade utoliko pre što je snimljen po priči i dragog mi Ištvana Saboa.
Svakome bih preporučila ovaj film isključivo zbog neizrecivo maestralne glume Glenn Close koja igra muškarca, sofisticiranog batlera i džentlmena gotovog na ženidbu, sa velikom tajnom - nije muškarac.
Lepi kostimi, sjajna šminka, zanimljivi likovi, solidna kamera, odlična priča o upropašćenim malim životima u velikom nepravednom svetu. Plašila sam se da će se rasplinuti u feminističku apologiju ugnjetavanim ženama, ali nije: i zlikovci i dobrice su ravnopravno raspoređeni među polovima.

Ipak, film je bespotrebno razvučen na 2 sata. Primetila sam da je to nekakav trend u poslednje vreme (ili filmadžijski trik koji ne razumem): sve mora da se dovede na bar 2 sata po svaku cenu. Nije problem ni Novocento od 5, ni jedan kadar od 20 minuta, ako to ima smisla, ali ovakve pobude ne razumem.

Takođe, imam utisak da je (meni nepoznati) reditelj, Kolumbijac, izgubio nešto uz put, pokušavajući da dočara anglo hladnoću i učtivost. Tako su i emocije pogubljene u filmu na neki čudan način, iako su sve vreme tu i vrlo eksplicitne (često i preko potrebne mere). A opet, bolje je i to nego da se ovog scenarija dokopao Spielberg ili neki sličan emotivni makro (pod ovim mislim na scene poput onih u kojima musavom krupnookom uplakanom siročetu veliki pas ugurava mecu u ruku uz neki adađo - naravno da je tužno!).

Dakle, od mene 6.5 i napomena da je imalo smisla dati Oskara Glenn Close za ulogu Alberta Nobbsa.

Grofica.jpg

http://www.imdb.com/title/tt0496634/

Sasvim slucajno naletim na ovaj film juce na RTS 2 i odusevim se. Vrhunska gluma, dobro koncipirana prica koja drzi paznju, mracne sume, zamkovi i intrige 17. veka... Atmosfera koja je okruzivala celu pricu je dobro preneta i jezila sam se do kraja filma, a da pri tom nema preterivanja u krvavim scenama. Film ostavlja otvoreno pitanje, da li je zaista bila veststica, serijski ubica ili je ipak cela prica fabrikovana zato sto je neko zeleo njene teritorije i bogatstvo...

I ja sam gledao. Film je dobar, vredi pogledati. Ne maestralan ali tip filma iz kog možeš nešto da saznaš a dovoljno je kvalitetan i drži pažnju.

Inače bacio sam se na mozgorelaksiranje i:

Bridesmaids

http://www.imdb.com/title/tt1478338/

klasičan fazon "romantične komedije", kliše venčanja - jedino je smešna jedna scena u kupatilu kad se useru, to jeste za upišavanje inače ostatak 2 sata razvučenih raskuvanih špageta. i tobožnje nominacije za Academy Award - scenario (kliše) i ova gabaritna glumica koja se pojavila u 5 scena i iskezika.
5/10

I love you man
http://www.imdb.com/title/tt1155056/

komedijica sa jednom značajnom razlikom - stavrno sam se smejao u više navrata. al u svakom slučaju simpatičan filmčić, bez previše patetie i klišea. skoro uopšte bez.
7/10

I love you man
http://www.imdb.com/title/tt1155056/

komedijica sa jednom značajnom razlikom - stavrno sam se smejao u više navrata. al u svakom slučaju simpatičan filmčić, bez previše patetie i klišea. skoro uopšte bez.
7/10

Da, to je sladak film. I meni se dopao, čak sam ga ponovila u nekoliko navrata. Lep film o prijateljstvu (ovo zvuči bljaks kada se kaže, ali film super pokazuje suštinu stvari), a obojica momaka u glavnim ulogama su odlični. U stvari, to je film sa retko simpatičnom muškom ekipom.
Evo, sad sam se opet setila nekih fora i :lol:

uh
ovaj veliki mi je HOT
http://www.imdb.com/name/nm0781981/
baš ne onako nepatvorena esencija šmeka i testosterona

Da, odličan je :) Sve - životna filozofija, šmekerstvo, opuštenost, nonšalancija i muški ponos (a da ne mrzi i ne tuče žene) + kako je obučen - divno. Ja sam ga već prijavila na temi omiljeni filmski lik. Neviđeno šarmantan tip.
I ne mogu da verujem da takav lik postoji u mejnstrim američkom filmu.

u forgeting sarah marshall kad mlati kitom levo desno :lol:
meni bre mnogo bezvezno građen za onoliko exponiranje, nekako mi ne ide uz one lepojke :lol:

Da, posle sam shvatila da sam ga prethodno gledala u tom filmu Forgetting Sarah Marshall... ali ga nisam zapamtila, jer mi je tu bio smešan (i strašan) Rasel Brand.
A u I Love You Man je to pitanje lika - tu je dobar frajer zato što je svoj i 'fura svoj fazon', šta ga briga što časopisi pričaju da muškarac mora da bude razbacan i mišićav, ili mršav i napirlitan. Zato i jeste tako moćan :) - biti dobar frajer i nije pitanje tela, nego šmeka, i zna bre čovek da je muško, šta ima neko da mu objašnjava kako se to radi. Zato su tako dobar tandem sa ovim drugim likom, koji je totalno 'uškopljen' - prvo ga je mama vaspitala kako da bude fin, a onda mu je devojka objasnila kako treba da poštuje nju, njene drugarice i sve koleginice... Film je zato i bio zanimljiv - meni - jer ispituje muškost, i to među onim groznim Amerikankama- tačno vidiš ko je pi**ica, a ko muškarac - brat, koji je gej, je totalni mačo, nit' gleda romantične komedije, nit ga interesuje dekoracija gajbe... a na drugu stranu Paul Rudd, koji je strejt, a samo sa ženama ume da priča, skroz je zapostavio kockanje, napijanje, navijanje, podrigivanje i masturbaciju :lol: Eto, sad ću morati još jednom da ga gledam, uželela sam ga se.

Poslednja izmena:
Evo nekoliko utisaka sa FEST-a

Melancholia

Melancholia.jpg

Film jednog od mojih omiljenih - Larsa Von Trira ipak nije zaslužio titulu jednog od boljih njegovih filmova. Osnovna odlika Melanholije bila bi - abiciozan. Ambiciozna tema, kosmološka metaforika, studija samoće - čovek (pojedinac) kao sam među ljudima i čovek (ideja) kao sam u svemiru. Trirova estetika sa suptilnim uplivima Holivuda. Genijalna gluma dve glavne glumice, ali i svih ostalih, a ekipu glumaca čine najbolji iz evrospke i holivudske kinematografije - od Šarlot Rempling do Kifera Saterlanda.
Gde je onda zapelo? Najpre u tome što glavna ideja nije dovoljno transparentna - ne kažem da bi trebalo banalizovati takav narativ, ali me ražalostilo što nikome od ljudi koji su gledali film, a mnogi se bave književnošću ili su sa FDU - nije bilo potpuno jasno. Ja nisam imao problema u recepciji, ali mi je trebalo da prenoćim i posložim sve elemente, kao i da odlučim kako bih tretirao izvesne nagoveštaje kojih je mnogo, a bez kojih je teško razumeti film.
Kada sam rekao preambiciozan mislio sam i na to što je - baveći se intimnim dramama čoveka i dižući ih na nivo arhetipova, kakav je slučaj sa Kroz talase i Plesač u tami, ovde se uhvatio nešto krupnijeg zalogaja - uzdigao je priču na kosmološki nivo, a ona nije bila dovoljno jaka za to.
Npr. da li je venčanje najbolji mogući obred prelaza? Razmišljao sam dosta o tome i u svetlu ljubavi (njenog odsustva) i u svetlu kolektivnosti same proslave, ali mi je sve to u nekim trenucima delovalo kao pogrešan izbor.
Ipak, reč je o ozbiljnom filmu sa ozbiljnom porukom, sjajnim glumcima i ponešto rutinski odrađenom režijom.

Ocena 8
(dok se ne slegnu utisci)

4:44 Last day on earth

last-day-on-earth-2.jpg

Kratko: film kultnog Abela Ferare, sa inače odličnim Viljemom Defoom je najgori film koji sam ikada pogledao.

Ocena: 1

Elles

Elles-007.jpg

Interesantna i inspirativna francusko-poljska koprodukcija, koja ne uspeva da pobegne već ponešto izlizanoj i zamornoj tendenciji francuske kinematografije da istražuje i forsira teme seksualnosti, sa priličnim brojem eksplicitnih cena i neizbežnom kritikom savremene porodice, ali i ženskom nedoumicom - šta muškarci žele. Ovaj film, ipak, ide i dalje, ulazeći u temu ženskog identiteta u savremenom društvu i onog dela koji je zavisan od ženine seksualnosti, odnosa prema muškarcima etc.
Žilijet Binoš maestralno glumi Anu, novinarku časopisa Elle, koja radi istraživački projekat o studentkinjama koje se bave prostitucijom. Iskustva dve studentkinje koje intervjuiše promeniće Anin život i dovesti u pitanje opstanak njene porodice.
Film je sniman skoro dokumentaristički, sa odličnim scenarijem i ozbiljnim pristupom građi. Ženski deo glumačke ekipe briljira, a zamerke bi išle na račun nedovoljnog uopštavanja i mogućnosti da se tema filma transponuje na širi prostor, koji nije obuhvaćen narativom filma, te pomalo nemaštovitim krajem i zaokruživanjem krize glavne junakinje, koji ulazi u kliše - ne holivudski, nego klasično francuski

Ocena 7.5

Evo nekoliko utisaka sa FEST-a

Melancholia

Melancholia.jpg

Film jednog od mojih omiljenih - Larsa Von Trira ipak nije zaslužio titulu jednog od boljih njegovih filmova. Osnovna odlika Melanholije bila bi - abiciozan. Ambiciozna tema, kosmološka metaforika, studija samoće - čovek (pojedinac) kao sam među ljudima i čovek (ideja) kao sam u svemiru. Trirova estetika sa suptilnim uplivima Holivuda. Genijalna gluma dve glavne glumice, ali i svih ostalih, a ekipu glumaca čine najbolji iz evrospke i holivudske kinematografije - od Šarlot Rempling do Kifera Saterlanda.
Gde je onda zapelo? Najpre u tome što glavna ideja nije dovoljno transparentna - ne kažem da bi trebalo banalizovati takav narativ, ali me ražalostilo što nikome od ljudi koji su gledali film, a mnogi se bave književnošću ili su sa FDU - nije bilo potpuno jasno. Ja nisam imao problema u recepciji, ali mi je trebalo da prenoćim i posložim sve elemente, kao i da odlučim kako bih tretirao izvesne nagoveštaje kojih je mnogo, a bez kojih je teško razumeti film.
Kada sam rekao preambiciozan mislio sam i na to što je - baveći se intimnim dramama čoveka i dižući ih na nivo arhetipova, kakav je slučaj sa Kroz talase i Plesač u tami, ovde se uhvatio nešto krupnijeg zalogaja - uzdigao je priču na kosmološki nivo, a ona nije bila dovoljno jaka za to.
Npr. da li je venčanje najbolji mogući obred prelaza? Razmišljao sam dosta o tome i u svetlu ljubavi (njenog odsustva) i u svetlu kolektivnosti same proslave, ali mi je sve to u nekim trenucima delovalo kao pogrešan izbor.
Ipak, reč je o ozbiljnom filmu sa ozbiljnom porukom, sjajnim glumcima i ponešto rutinski odrađenom režijom.

Ocena 8
(dok se ne slegnu utisci)

A šta smatraš glavnom idejom?

A šta smatraš glavnom idejom?

napisao sam to delimično ovde: Ambiciozna tema, kosmološka metaforika, studija samoće - čovek (pojedinac) kao sam među ljudima i čovek (ideja) kao sam u svemiru.

melanholija shvaćena kao čoveku imanentan oblik bivanja određen kako njegovim socijalnim i emocionalnim pripadanjem, tako i na kosmološkom nivou (a ovde je lako mogao da bude i transcendentno, budući da je reč o prekoračenju granica iskustva, mada je Von Trir išao u pravcu ukidanja ikakve providencijalne pozadine) minimalizacija njegove konstitutivnosti za postojanje kosmosa i besmislenosti života

u tom smislu mi venčanje kao obred prelaza deluje kao nedovoljno potentan da se jedno takvo stanje izdigne do nivoa univerzalnosti, a neki postupci glavne junakinje nedovoljno motivisani u raspoloženju bezvoljnosti i depresije. :)

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back