Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 103.558
Dačani jesu bili Srbi, Moravci se nisu doselili.
U kojoj stručnoj literaturi se to tvrdi? Pročitao si u nekom objavljenom radu?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Dačani jesu bili Srbi, Moravci se nisu doselili.
То је природно стање, стање ниже енергије.U kojoj stručnoj literaturi se to tvrdi? Pročitao si u nekom objavljenom radu?
То је природно стање, стање ниже енергије.
Ако сматраш да постоји поремећај онда то ти треба да докажеш
Ne razumijem. Kakvo stanje, kakav poremećaj?
Говорим о легитимној научној методологији.Мислим да он то алудира на физички закон инерције! Дакле, поново бабе и жабе!
Салвене, ти овде заступаш ствари које нико у научном свету нико не заступа. Међутим наступаш са позиције да све знаш и да је то што тврдиш неприкосновена научна чињеница.
Много си ми времена потрошио,, да пронађем научне радове и демантујем оно што ти постављаш.
Стављајући научном свету у уста небулозне ствади њих брукаш и девалвираш.
Мене си испроовцирао да нападнем неке научнике, а сада видим да је њихова позиција блиска, не нужно истоветна, али блиска мојом, у сваком случају много ближе него твоја и њихова.
Твој проблем је што си набифло неке ствари из старих уџбеника, схвати их буквално, а ниси испратио нове радове.
Ја цитирам јанковићев рад, а ти прочаш о веровању у Јанковића. Ако хоћеш да негираш Јанковића негирај нешто у раду, шта није тачно од онога што је изнео. Немој ми причати да је насилник.
И најважније, не сваташ отежавајуће околностиза свет науке, да и оно што мисле не могу да кажу, морају све да докажу, практично толико је идеолошка наука у ранијем времену оставила терета да је тешко искобељати се.
* T. Živković, De Conversione Croatorum et Serborum: a lost source, Belgrade: Institute of History, 2012.
* Т. Живковић, Gesta regum Sclavorum I & II, Историјски институт-Манастир Острог, Београд-Никшић, 2009.
* Т. Живковић, Портрети српских владара (IX-XII век), Завод за уџбенике и наставна средства, Београд 2006.
* Т. Живковић, Црквена организација у српским земљама (рани средњи век), Историјски институт-Службени гласник, Београд 2004.
* Т. Живковић, Јужни Словени под византијском влашћу (600-1025), Чигоја штампа, Београд 2002.
Најбоље би било да се све сруши и изгради из почетка, на здравим темељима.
@ahileju, nemoj da se sekiraš, ja sam na BB marifetluke navikao i u svakom postu ih tučem hidrov odoničnim bombama ostavljajući ih, bez kisika, da se koprcaju ko ribe na suhom (Slavenčica bi rekao suvom).![]()
Nastavljam sa ubistvenim hlorovodoničnim bombama punjenim SAŠom i dakle, evo sad tučem BBjce njihovim oružjem.
Онда нам се лоше пише.
Шта писасмо на претходних ХХ страна.
Не могу испочетка.
Могао би за промену да будеш конструктиван и даш неки допринос у спознаји наше прошлости:
1. Објасни на основу чега тврдиш да Дачани нису учествовали, културно, генетски и лингвистички у етногенези Срба. Зашто сматраш да је Јован Зоанра мање поуздан извор од Константина Порфирогенита.
2. Докажи да су се Моравци доселили на простор Паноније и Балкана, и да нису Срби.
(не могу ово у претходну поруку, јер је пуна)
Који извори за рану историју Срба и уопште Јужних Словена, колико су они поуздани? Такође, колико данашњим сазнањима доприносе археолошка и антрополошка истраживања налазишта из овог раздобља?
Поуздани извори не постоје. Тако се размишљало у 19. и првих пола века прошлог столећа. Постоје само историчари који својим тумачењима оживљавају факте напабирчене из извора – а то раде, у зависности од спреме, добро или лоше.
Ахиле, до сада сам вас милион пута питао, али се нико од вас није удостојио да ми одговори. Дакле, питање које постављам милион и први пут је: Ако сматрате да су из неких својих разлога типови из Беча и Берлина сковали заверу против Срба и измислили причу о досељавању Срба (јужних Словена) на Балкан у 6-7. веку, зашто у тој завери учествују и Руси, који се здушно слажу са причом о сеоби. Објасните ми који су њихови мотиви?
Свако има своје мотиве. И Русија има империјалистички приступ.Нема објективне исторографије, свако вуче на своју воденицу, само ми гурамо на туђу. Резултат, више знамо о историји древног Египта и Сумера, него преантичкој историји Европе.
У прилог тези да је Дакија била и јужно од Дунава
Pogledajte prilog 267262
http://www.instoria.it/home/province_romane_dacia_moesia_thracia.htm
Има трагова, има, само нико не истражује. И није да неће,него немају пара (код нас). Археолози су светла тачка, мада су под невиђеним притиском. Постоје и пројекти за опсежна генетска истраживања, одобрени пројекти, али нико да легну паре да купе хемикалије.
Ахиле, до сада сам вас милион пута питао, али се нико од вас није удостојио да ми одговори. Дакле, питање које постављам милион и први пут је: Ако сматрате да су из неких својих разлога типови из Беча и Берлина сковали заверу против Срба и измислили причу о досељавању Срба (јужних Словена) на Балкан у 6-7. веку, зашто у тој завери учествују и Руси, који се здушно слажу са причом о сеоби. Објасните ми који су њихови мотиви?
Zato što je ovo zavjera u kojoj učestvuju svi - Amerikanci, Vatikan, Kinezi, Jevreji, Pigmeji...ovo je zavjera cijele ljudske civilizacije, al' nije ni zavjera protiv Srba, zato što su i Srbi zavjerenici.
![]()
И прича о теоријама завера је идеолошка прича, измишљена парола која служи да се научна или политчка расправа са рационалне размене аргоменаа праведе на сектор идеолошких квалфикација.
Завере не постоје, већ свако заступа свој интерес, а некада се појединични интереси поклапају.
Уместо што се бавиш квалификацијама одговори ми, са научном аргументацијом на постављено питање. Да преформулишем.
Који историјски извори доказују досељавање Срба на простор посавља, подравља, подриња, потисја, поморавља и српског подунавља? (шта каже правопис да ли овде треба велико или мало п)
Нисте ваљда измислили српску историју?
Да поновим питање, обрати пажњу коју сам област дефинисао.
"Који историјски извори доказују досељавање Срба на простор Посавља, Подравља, Подриња, Потисја, Поморавља и српског Подунавља?"
Значи не Даалмација, Дукља, Солун...
Ne razumijem šta želiš da kažeš. Ranosrednjovjekovna srpska država, prve dinastije, porijeklom od Nepoznatoga arhonta koji je Srbe i doveo u ove prostore, vladala je mnogim od tih prostranstava koje si naveo - Podrinje upravo prolazi kroz Porfirogenitovu Srbiju, koja izlazi i prema Pomoravlju, a vrlo vjerovatno i Posavini. Singidion je u centru srpskog Podunavlja, tako da možeš pogledati DAI priču o Srbima koji preko zapovjednika šalju zahtjev...
Ne znam u kom kontekstu Potisje ide sa ovim, jer koliko znam tamo Srbi u ranom srednjem vijeku nisu bili posvjedočeni. Srpsko doseljavanje u Potisje počinje tek u poznom srednjem vijeku, i to sa juga, tako da je vanraspravno; sličan slučaj je i sa Srbima koji se doseljavaju u Podravinu.
Hoću li ja dobiti sada odgovor na moja pitanja?
Ево нечег што говори у прилог веродостојности овог списа.
"Selo Oroslamoš (Banatsko Aranđelovo od 1922. godine) javlja se u istoriji oko 1030. godine za vreme vladavine mađarskog (ugarskog) kralja Stefana I svetog.
Za vreme vladavine kralja Bele IV selo se u „Kruševačkom pomeniku“ pominje kao srpsko naselje 1247. godine. Posle pada srpske države u turske ruke 1459. godine, dolazi do velike migracije srpskog stanovništva koje, u strahu od moguće odmazde Turaka, prelazi Dunav i Savu i naseljava se u Panonskoj niziji. Ugarski kralj Matija Korvin dodeljuje 1471. godine titulu sremskih despota potomcima Đurađa Brankovića, u nastojanju da pridobije naklonost Srba i upotrebi ih kao ratnike koji bi sprečavali prodor Turaka u Mađarsku."
http://www.banatskoarandjelovo.com/o-nama/istorija/
Ово ти је одговор.
Ниједан извор не говори о насељавању овог простора, зато што се нису населили, већ су ту и били.
Све остало је измишљање.
За ово, још увек немамо потврду, одакле је, али тешко ми је да поверујем да се на официјалном сајту навина српске патријајшије може наћи фалсификат.
http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1013/tekst/putovanje-svetog-save-po-ugarskoj-1220-godine/
Новокомпонована патриотска историја штампа се у вртоглавим тиражима. Постојећи приручници за српску историју са обимним научним доказима нису занимљиви делу српске популације. Да ли је решење у издавању популарних повесница српског народа утемељеним у историјским изворима, које би радили стручни историчари?
- Мислим да је писање популарних, али научно заснованих повесница српског народа један од начина да шира публика боље упозна нашу историју. Ипак, међу Србима ће увек ће бити и оних који воле да верују у прикривање „праве“ историје, у некакве завере, у идеју да цео свет ништа друго не ради него само смишља како да напакости српском народу. Један колега је направио јасну дистинкцију и с правом закључио да историчари пишу за оне који хоће да знају, а псеудоисторичари за оне који хоће да верују.
Ево нечег што говори у прилог веродостојности овог списа.
"Selo Oroslamoš (Banatsko Aranđelovo od 1922. godine) javlja se u istoriji oko 1030. godine za vreme vladavine mađarskog (ugarskog) kralja Stefana I svetog.
Za vreme vladavine kralja Bele IV selo se u „Kruševačkom pomeniku“ pominje kao srpsko naselje 1247. godine. Posle pada srpske države u turske ruke 1459. godine, dolazi do velike migracije srpskog stanovništva koje, u strahu od moguće odmazde Turaka, prelazi Dunav i Savu i naseljava se u Panonskoj niziji. Ugarski kralj Matija Korvin dodeljuje 1471. godine titulu sremskih despota potomcima Đurađa Brankovića, u nastojanju da pridobije naklonost Srba i upotrebi ih kao ratnike koji bi sprečavali prodor Turaka u Mađarsku."
http://www.banatskoarandjelovo.com/o-nama/istorija/