„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A sto bi bilo ko pisao o Hrvatima? Totalno su nebitni kao i crnogorci ili bosanci ili sumadinci. Pise se o glavnom narodu a ne o teritorijalnim podgrupicama. Tako i mi, pisemo o germanima, a oni nek se bakcu sa svojim podgrupicama.

Florin Kurta je standard prakticno po ovom pitanju, povezivanja slovena, srba, sa periodom ranijim od 6. vijeka. Od te studije se moze poceti. Florin Kurta pocinje svoju studiju sa par fantastincnih koordinata odmah na pocetku, prve dvije recenice:

1. Slovenske studije su pocele u 19. vijeku iskljucivo kao lingvisticke, filoloske studije.
2. Kao takvi Slaveni su dio IE jezicke kulture, citira Safarika, sto znaci da su postojali mnogo prije prvog pominjanja u izvorima.

Te dvije postavke su kljucne.

Poslednja izmena:
A sto bi bilo ko pisao o Hrvatima? Totalno su nebitni kao i crnogorci ili bosanci ili sumadinci. Pise se o glavnom narodu a ne o teritorijalnim podgrupicama. Tako i mi, pisemo o germanima, a oni nek se bakcu sa svojim podgrupicama.

Florin Kurta je standard prakticno po ovom pitanju, povezivanja slovena, srba, sa periodom ranijim od 6. vijeka. Od te studije se moze poceti. Florin Kurta pocinje svoju studiju sa par fantastincnih koordinata odmah na pocetku, prve dvije recenice:

1. Slovenske studije su pocele u 19. vijeku iskljucivo kao lingvisticke, filoloske studije.
2. Kao takvi Slaveni su dio IE jezicke kulture, citira Safarika, sto znaci da su postojali mnogo prije prvog pominjanja u izvorima.

Te dvije postavke su kljucne.

Ne znam šta ti znači to što bi. Ovde govorimo o tome da je Olga Luković Pjanović falsifikovala Laonika Halkokondila. To ti je kao da pišeš da u ustavu SFRJ postoje Srbija, BiH, CG, Makedonija i Slovenija, pa da se potom pozoveš na to da su Hrvati nebitni kao opravdanje da falsififikuješ 2. član federalnog ustava.

Nisi komentarisao Taktiku cara Lava VI „Mudrog“ (886-912)?

Nemam original od Laonikosa ali citati na netu kazu da on smatra Meze i Tribale, ali izgleda specificno Tribale posto se recenica nadovezuje na njih, narodom najstarijim i najvecim. Sto upravi ukazuje da su Slovenskog kova. I Specijalno jer ih kasnije u istom citatu jezicki stavlja u isti kos sa Ilirima, Sarmatima, Hrvatima, Poljanima, Mezima.
Dakle radi se o slavenima. A radi se o Slavenima na Srpskom teritorijalnom prostoru.

Dakle to je kao i danas ogroman narod. On i Meze Tribale svrstava u Slavene dakle, a za njih znamo da su u Ilirskom revoltu. Laonikos daje 3 mogucnosti od kojih je prva da su Mezi i Tribali od Ilira. Ali on pise u 15 vijeku. Bavi se istom problematikom kao i mi. Ima ih i sa one strane Dunava a ima ih i ovde, i ne zna tacno kako.

Mi danas znamo da su iliri okupirani u Ilirskom revoltu u prvom vijeku, i teritorija je podjeljena na Dalmaziju i Meziju, i Daciu. A sa druge strane su ostali Sarmati. To je bila Rimska Krajina, Medja, Mezija.
To je dosljedno i sa Laonikosom da su Slaveni od Ilira, i da su sa one strane Dunava. Dosljedno je i sa Lavovim shvatanjem da je Rim ratovao protiv Slavena sa one strane Dunava, a da su bili i sa ove strane Dunava potcinjeni Rimu. Dosljedno je i sa Menanderom i pricom o Mazemiru koji je 530 godine pod Rimom i ratuje protiv Huna, ali postoje Slaveni tamo daleko prema Dnjestru takodje.

E sad prica dolazi do imena Srba. Teorija je da su Tribali grcka iskvarenica za Srbe. Ako su Tribali Srbi, onda su po Laonikosu Srbi narod najveci i najstariji. Tim prije sto Laonikos pise u 15. vijeku, ne pominje Srbe a govori o Srpskom prostoru, i pominje Tribale, i sva su imena iskrivljena.

Poslednja izmena:
Nemam original od Laonikosa ali citati na netu kazu da on smatra Meze i Tribale, ali izgleda specificno Tribale posto se recenica nadovezuje na njih, narodom najstarijim i najvecim. Sto upravi ukazuje da su Slovenskog kova. I Specijalno jer ih kasnije u istom citatu jezicki stavlja u isti kos sa Ilirima, Sarmatima, Hrvatima, Poljanima, Mezima.
Dakle radi se o slavenima. A radi se o Slavenima na Srpskom teritorijalnom prostoru.

Dakle to je kao i danas ogroman narod. On i Meze Tribale svrstava u Slavene dakle, a za njih znamo da su u Ilirskom revoltu. Laonikos daje 3 mogucnosti od kojih je prva da su Mezi i Tribali od Ilira. Ali on pise u 15 vijeku. Bavi se istom problematikom kao i mi. Ima ih i sa one strane Dunava a ima ih i ovde, i ne zna tacno kako.

Mi danas znamo da su iliri okupirani u Ilirskom revoltu u prvom vijeku, i teritorija je podjeljena na Dalmaziju i Meziju, i Daciu. A sa druge strane su ostali Sarmati. To je bila Rimska Krajina, Medja, Mezija.
To je dosljedno i sa Laonikosom da su Slaveni od Ilira, i da su sa one strane Dunava. Dosljedno je i sa Lavovim shvatanjem da je Rim ratovao protiv Slavena sa one strane Dunava, a da su bili i sa ove strane Dunava potcinjeni Rimu. Dosljedno je i sa Menanderom i pricom o Mazemiru koji je 530 godine pod Rimom i ratuje protiv Huna, ali postoje Slaveni tamo daleko prema Dnjestru takodje.

E sad prica dolazi do imena Srba. Teorija je da su Tribali grcka iskvarenica za Srbe. Ako su Tribali Srbi, onda su po Laonikosu Srbi narod najveci i najstariji. Tim prije sto Laonikos pise u 15. vijeku, ne pominje Srbe a govori o Srpskom prostoru, i pominje Tribale.

Pa ništa od toga što si napisao ne menja činjenicu da je Lukovićka falsifikator.

Nije tačno da nigde ne pominje Srbe; pominje ih kao i Bugare, samo precizira da koristi u literaturi ustaljena (arhaizirana) imena za oba naroda. Asocijacija Srba sa Tribalima počela je posle XII veka. Jovan Skilica (što je posledica dublje istorijske zabune) koristi naziv Tribali za Dioklitiju, odnosno za dioklićansku državicu. Kako je bilo došlo do političkog spajanja Srba i Dukljana u jedinstvenu celinu (i to kako će vreme trajati, sve više i više izraženu) nastavljači Skilice, tj. dalji hroničari, nekadašnju distinkciju na Tribale i Srbe (čemu se trag posebno gubi usled silne isprepletanosti, posebno u vreme ustanka Stefana Vojislava) više uopšte ni nemaju, te koriste te pojmove sinonimno. U tome leži ključni odgovor na pitanje zašto su Srbi za poznovizantijske autore tzv „Tribali“, pored opšte i uobičajene upotrebe arhaičnih naziva za susede Romejskog carstva. Nema tu ničeg dubljeg od toga; to je, dakle, počelo tek poznije u srednjem veku.

Postoji, doduše, tu i jedna druga prizma, a to je da je za Srbe Tribal pežorativ. Radi se o pogrdnom nazivu čija je svrha u translaciji mržnje iz antičkih vremena. To je kao kada danas kažete nekome na ulici da se ponaša kao Ciganin. Srbi nisu kulturan narod sa svojom razvijenom pismenošću i baštinom, već nekakvi Tribali, Dačani i Dalmati; necivilizovana stoka (iz prizme grčke izvrsnosti, odnosno percepcije o superiornosti) bez pismene reči koja krade, pljačka, pali i žari sve pred sobom. Taj osećaj koji u pojedinim istorijskim izvorima provejava, i Milorad Stojić u onoj velikoj i prelelepoj studiji o Tribalima što ju je nedavno objavio ističe pri kraju (str 370):

Milorad Stojić:
Ниме, Византинци су давањем тог имена Србима, као што су и остале моћне народе који су управо изашли на средњовековну историјску сцену, на пример, Бугаре и Русе, називели именима античких народа са њихове територије - Трачанима и Скитима, тако су и Србе именовали Трибалима, несумњиво желећи да на тај начин оспоре чињеницу појаве једног новог, моћног народа и његове државе. Занимљиво је да у неким од тих извора провејава мржња према Србима, па и омаловажавање тог народа; исти однос повремено су имали Византинци према Србима као што је у античко доба био однос Грка према Трибалима.

TRIBALI-U-ARHEOLOGIJI-I-ISTORIJSKIM-IZVORIMA-Milorad-Stojic_slika_L_78838517.jpg

Da postoje nekakve možda veze između srpskog i tribalskog etnonima, izuzetno je prenategnuto. Još pre skoro dva veka Šafarik se ogradio od tih teoretisanja Surovjeckog (i to je uprkos tome što se autohtonisti iznova i iznova pogrešno pozivaju na Pavla Šafarika) i zaključio da poreklo Srba treba tražiti negde drugde, kod Sarmata i na drugim stranama. Ta razmišljanja bila su oslonjena na nedovoljno dobro poznavanje vizantijskih izvora, te uverenje da su oni možda imali neke i konkretnije informacije, te nazivali tribalskim imenom jer su imali i neke informacije koje treba istražiti. Ali, od toga se ispostavilo da nema doslovno ničeg, a zbog čega hipoteza koju je Lorenc Surovjecki izneo i predočio Šafariku ostaje u domenu pukih spekulacija.

No, ti mi ovde govoriš o Halkokondilu, ali ja te zapravo pitam o caru Lavu VI.

Poslednja izmena:
Ja se ne slazem da je izjednacavanje Srba i Tribala prenategnuto jer se radi o istom teritoriju i jednakost koriste i navode ti stari istoricari. Moguce je da je prenategnuto da ja iz nekih lingvistickih pravila izvedem kako je doslo do rijeci Tribal za Srbe u grckom govoru. Ali to uopste nije vazno, to je grcki problem. Mi nismo Tribali. isto kao sto Hrvati nisu Croati. Kako je jezicki doslo do rijeci croata nas uopste ne zanima jer su to iskvarenice.

Sto se tice Lava, odgovorio sam ti. Ja ga citam dosljedno. On pise u 9. vijeku, i postoje Slaveni sa one strane Dunava i sa ove. To sto on kaze u 9 vijeku da su Slaveni dosli sa one strane ne pije vode jer on to ne zna. A ne zna jer su 400 godina prije njega vec bili naseljeni pa cak u Tesaliji po Jovanu iz Efesa. Dakle ja izvore citam bez konflikta gdje je moguce, dosljedno sa drugim izvorima. Vazno je da su Slaveni i tu i tamo.

Poslednja izmena:
Ja se ne slazem da je izjednacavanje Srba i Tribala prenategnuto jer se radi o istom teritoriju i jednakost koriste i navode ti stari istoricari. Moguce je da je prenategnuto da ja iz nekih lingvistickih pravila izvedem kako je doslo do rijeci Tribal za Srbe u grckom govoru. Ali to uopste nije vazno, to je grcki problem. Mi nismo Tribali. isto kao sto Hrvati nisu Croati. Kako je jezicki doslo do rijeci croata nas uopste ne zanima jer su to iskvarenice.

Ja sam i govorio o tom filološkom aspektu. Bilo da govorimo o tome da je Srbin nastalo od Tribal, bilo da tvrdilo da su Rimljani i Grci pogrešno nazvali Srbe tako, besmisleno je. To je, kao što napomenuh, i Šafariku bilo jasno. A i ko zna kako su, govoreći o drevnom plemenu tj. narodu, ti Tribali same sebe zvali i međusobno smatrali. Pitaj boga; ovde možda govorimo samo o jednom egzonimu. Na šta i sam naziv (pleme) moguće i upućuje.

Sto se tice Lava, odgovorio sam ti. Ja ga citam dosljedno. On pise u 9. vijeku, i postoje Slaveni sa one strane Dunava i sa ove. To sto on kaze u 9 vijeku da su Slaveni dosli sa one strane ne pije vode jer on to ne zna. A ne zna jer su 400 godina prije njega vec bili naseljeni pa cak u Tesaliji po Jovanu iz Efesa. Dakle ja izvore citam bez konflikta gdje je moguce, dosljedno sa drugim izvorima. Vazno je da su Slaveni i tu i tamo.

Postavio sam ga jer nije tačno da je DAI izvor za naseljavanje Slovena. Njega, štaviše, istoričari ni ne dotiču. Ili dotiču jedva, marginalno (tipa kada dodaju za kraj o Hrvatima i Srbima). Ima dosta izvora; car Lav VI samo je jedan od primera. Ne moramo se zadržavati ni samo na grčkim. Evo, recimo, iz jednog od najstarijih dela jermenske istoriografije (Jermenska geografija), takođe nastale u ranom srednjem veku:

Jermenska geografija:
10. Trakija, na istoku Dalmacija, blizu Sarmatije, počinje na reci Tarus do Dunava. Tamo ima pet malih zemalja i druge kao Verumus i Dardanija, nazvana Tetrapolis. Na jugu postoji u pravom smislu Trakija, a na severu velika zemlja Dakija nastanjena sa Sklavinima kojih ima 25 plemena. Zemlja je potpala pod vlast Gota koji su došli iz ostrva Skanije koji Germani nazivaju Haemija. Sklavini su došli iz kraja oko reke Dona i osvojili druge zemlje Trakije i Makedonije te došli u Ahaiciju i Dalmaciju.

Poslednja izmena:
Ja sam i govorio o tom filološkom aspektu. Bilo da govorimo o tome da je Srbin nastalo od Tribal, bilo da tvrdilo da su Rimljani i Grci pogrešno nazvali Srbe tako, besmisleno je. To je, kao što napomenuh, i Šafariku bilo jasno. A i ko zna kako su, govoreći o drevnom plemenu tj. narodu, ti Tribali same sebe zvali i međusobno smatrali. Pitaj boga; ovde možda govorimo samo o jednom egzonimu. Na šta i sam naziv (pleme) moguće i upućuje.

Ali ako stavimo u inteligentan i kritički objektivan, a ne navijački kao npr. RR-ov kontekst, onda vidimo da

1. slovenski narod, bivši nepismen, ništa nije zapisao upravo zato što je bio nepismen (nisu zapisali čak ni od pretpostavljeni stanovnici Balkana, tzv. Tračani, Iliri i sl.)
2. mi imamo (obrnuto od nemamo) toponimska svedočanstva zapisana od okolnih naroda
3. ta toponimska svedočanstva nejčešće ne odgovaraju nikakvom značenju u jezicima u kojima su zapisana
4. okolni pismeni narodi, Grci i Rimljani zapisali su fonološkim sredstvima svog fonološki oskudnijeg jezika ono što su mogli i kako su znali,
5. ta toponimska svedočanstva nisu fiksiranam nego su fluentna - jedan isti toponim u zavisnosti od onog ko ga pismeno predstavlja ima slične ali različite oblike, često više od dva slična različita oblika što ukazuje na rvanje pisca sa onim što čuje!, pa tako

objektivno, kritički, imamo Tribali umesto Srblji, imamo, na primer, za naselje na mestu današnjeg Đakova ove oblike 1. Certissia, ili 2. Certissa, ili 3. Cirtisa što najpre ukazuje na slovensko Krtica koje ni danas Italijan, Grk ili ma koji neslovenski Evropljanin ne bi mnogo drugačije od tri nađena antička primera zapisao. Ovome možemo dodati još dvadeset antičkih toponima koji mogu imati slovensku etimologiju i značenje, a zabeleženi su od pisaca iz jezika u kojima najčešće ne mogu imati značenje; ja sam ih popisao ovde https://forum.krstarica.com/entry.php/42200-Autohtonističke-crtice/page6#comments

Ti toponimi i etnonim ranije su odbacivani samo zbog nekritički preuzetog stava BB škole da na Slovenskom jugu nema Slovena do 6 ili 7. veka, pa se zato pogrešnog zaključka da toponimi ne mogu imati slovensko postanje i značenje neobjektivni istoričari drže kao pijan plota i nekritički ga prenose u svest mlađih generacija.

Slazemo se u ovome, o nekim iskvarenicama je besmisleno govoriti, i jedna od takvih su Tribali za Srbe i Croacia za Hrvatsku. Ali nije besmisleno prihvatiti da su Srbi smatrani Tribalima u proslosti od nekih pisaca.

Postavio sam ga jer nije tačno da je DAI izvor za naseljavanje Slovena. Njega, štaviše, istoričari ni ne dotiču. Ili dotiču jedva, marginalno (tipa kada dodaju za kraj o Hrvatima i Srbima). Ima dosta izvora; car Lav VI samo je jedan od primera. Ne moramo se zadržavati ni samo na grčkim. Evo, recimo, iz jednog od najstarijih dela jermenske istoriografije (Jermenska geografija), takođe nastale u ranom srednjem veku:

Treba se drzati onoga sto je dosljedno i sto je cvrsto, a ne misljenja pisaca. Ono sto je cvrsto je kada savremenik govori gdje se ko nalazi. Pa tako kad imamo dokument da su Slaveni u Tesaliji 580 i neke, i zive tik uz Carigrad, to je to.Tamo su i zive.
A misljenja odakle su dosli nisu pouzdana, ne pisu ih savreminici seoba. Slicno je i sa Porfirogenitom kada kaze da rijec Srbi dolazi od Tserbouillion sto znaci otrcane cipele. To su glasine nekog ko ne zna, nije ocevidac. Treba da se drzimo onoga sto jest, a ne onoga sto neko misli, u izvorima. A ono sto jeste je Sloveni na Balkanu u 6 vijeku.

Onda se vracamo na Safarika, ako jesu onda su bili i prije. I onda trazimo dokaze za to. Jedan dokaz je poistovjecivanje Slavena sa Ilirima u izvorima. Takodje sa Tribalima i Mezima koji su tamo u vrijeme Ilirskog Revolta. Drugi dokaz je da su slaveni pod Rimljanima, a Iliri su potpali pod Rimljane u Ilirskom revoltu, i bili onda njihova vojska. Tako isto u izvorima imamo na istom prostoru poslje podjele teritorije Slavene u Meziji koji ratuju za Rimljane, Mazemir npr.
Znaci mozemo naci konkretne veze i to ocevidaca, a ne misljenje.

Sad da se vratim na lingvistiku. Na onoj temi o porjeklu Srbskog etnonima postavio sam mape ilirskih plemena kod kojih se pojavljuje prefix Ser Sir Sar, vrlo cesto. Tako recimo imamo keltsko pleme Raettes, i ilirsko Serraettes; tako isto Paionians i Siropaionians, itd. Znaci, za ilire Ser prefix nije neuobicajen. To je cinjenica a ne misljenje.
Tako imamo i Serboi.
Onda mozemo da vidimo je li moguce da se |o| pretvorilo u |i| i nestalo, jeli imamo ikakve poznate jezicke cinjenice. Imamo.
Recimo, za latinska i njemacka duga |o| ili zakukuljena |o| koja zvuce kao |ou|, imamo kod slavena skracivanje u |i|. Naprimjer, za gradove kao Munich|Minhen, Brussels|Brisel, Dusseldorf|Dizeldorf, Roma|Rim, son|sin
Znaci ako je fonetica Boji bila Booji ili Buji, moglo je nestati o, i postati dugo |i| Biji, jer je to u skladu sa nekim promjenama koje poznajemo, I Serbiji, je moglo postati Srblje u 14. vijeku, a danas Srbi.

To su cinjenice, dosljedne. A kad neko pise Tribali rijec jezicki povezana za Srbe, i da su se doselili sa Dnjepra, to nema veze, to su misljenja. Kao ni mogucnost da su RImljani pisali Serblje kao Serappuilli, i Chernohorce Ceraunensis, i kojekakve druge iskvarenice su totalno nebitne.

Poslednja izmena:
Treba se drzati onoga sto je dosljedno i sto je cvrsto, a ne misljenja pisaca. Ono sto je cvrsto je kada savremenik govori gdje se ko nalazi. Pa tako kad imamo dokument da su Slaveni u Tesaliji 580 i neke, i zive tik uz Carigrad, to je to.Tamo su i zive.

Pa čekaj, a ko to piše da Sloveni u Tesaliji žive 580-ih godina, ili čak uz Carigrad? :think:

P. S. Uzgred, ovde se treba podsetiti i Jordana. On piše, vrlo izričito, o zemljama Slovena, dakle pre njihovog doseljavanja na Balkansko poluostrvo. On ne zna za Slovene južno od područja današnje Rumunije. To je dosledno drugim onovremenim istorijskim izvorima.

Pa nije to oko Carigrada, već Soluna.

I ništa nam ne govori da se radi o nekakvom autohtonom stanovništvu. Štaviše, sam Jovan Efeski govori o njima kao o doseljenicima.

Ti opet o tome ko je okle doselio. :-)
Vidi gdje su, i to je to.

“That same year, being the third after the death of king Justin [A.D. 581], was famous also for the invasion of an accursed people, called Slavonians, who overran the whole of Greece, and the country of the Thessalonians, and all Thrace, and captured the cities, and took numerous forts, and devastated and burnt, and reduced the people to slavery, and made themselves masters of the whole country, and settled in it by main force, and dwelt in it as though it had been their own without fear.

And even to this day, being the year 895 [A. D. 584], they still encamp and dwell there, and live in peace in the Roman territories, free from anxiety and fear, and lead captive and slay and burn: and they have grown rich in gold and silver, and herds of horses, and arms, and have learnt to fight better than the Romans

Ti opet o tome ko je okle doselio. :-)
Vidi gdje su, i to je to.

made themselves masters of the whole country, and settled in it by main force, and dwelt in it as though it had been their own without fear.

Не би било лоше да прочиташ оно што цитираш :)

Дословно каже да су земљу силом населили и потом живели у њој као да је њихова.

Slavene, evo ti još jedne potvrde da albanska fonetika nalikuje turskoj i da nema veze sa balkanskom.

Da li si ti ozbiljan i stvarno misliš da to nikome na zemaljskoj kugli nije nikada palo napamet, uključiv ni Henriku Bariću...da bi sad ti, bez ikakvog znanja, pa bez i poznavanja ijednog od tih jezika, to mogao da odrediš? :lol: Niko nema pojma, ljudi koji su doslovno decenije proveli proučavajući, ma nijedan, ali zato si ti pametniji od svih tih umova da možeš izvlačiti ni iz čega takve zaključke.

Izgovaraju ka k'o Turci i Španci i Irci i Norvežani... pitam se koliko su im jezici slični turskom?

Albanski je indoevropski jezik. Koliko god ti želeo da bude drugačije, da bi se uklopilo u neka tvora razmišljanja...nije.

P. S. Interesantan tekst: https://www.quora.com/Does-Albanian-have-the-English-R-sound Postoje ne beznačajne razlike u izgovoru tog glasa između gega i toska.

Poslednja izmena:

Da, ja, lično. Ne kažu valjda foteljaši slični tebi. Vi ste doveli srpsku istoriografiju tu gde jeste - tamo gde ju tzv. MNZ (BB) tapše po ramenu, dok naš čovek plače od muke što mu deca u školi uče laži (npr. da su Albanci starosedeoci Balkana tzv. Iliri).

- - - - - - - - - -

1. Srpski jezik nije primio ni jednu šiptarsku reč
2. Šiptarski jezik je primio stotine srpskih (slovenskih) reči

To je posledica povlačenja Srba pred Šiptarima, nikako ne može biti obrnuto.

Jedini i definitivni zaključak: Srbi su na Balkanu bili pre Šiptara. Prema tome, stidi se što si istoričar dok takve laži pišu u udžbenicima zemlje i naroda koji te plaćaju da im budeš istoričar.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Slične teme

Back