„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Зевс (Ζευς), старогрчки (Ζεύς). У старогрчком се Ζ - зета (данас: зита), читала, тј. изговарала као дз (или зд), те би Зевс био Дзеус (или: Здеус).

Baš interesantna promena iz D u Z. suviše mnogo miriše na ono kad piše девушка, a ti čitaš dzjevuška.

Латинско crescere заправо је грађено као cre-sc-ere. О латинској морфологији говори када научиш нешто о њој.

А већ сам писао о овом, али не читате зато што вас не занима, ако и прочитате онда не разумете, не разумете јер немате предзнања, а предзнања немате зато што не читате.

Jesi li to pronašao etimologiju reči kresnuti? Biće da se po splavovima i diskotekama govori latinski :)

creo.jpg

Poslednja izmena:
Типично аутохтонистички, наклапају без трунке знања, а након што се њихове измишљотине оповргну занемарују доказе и настављају своје мокре снове. Срамота их је што су наши преци трчали по шумама док су други народи развијали писменост, трговину, филозофију, технологију, архитектуру, скулптуру, сликарство итд. Због тих комплекса ниже вредности сада желе красти туђу историју и баштину.

Kretati, krenuti, (*)kresti, kresnuti, iskra, iskrenost, krsnuti, iskrsnuti (kao i latinsko crescere) dolaze od slovenskog korena *kret. :)
Ово је већ порушено. Своје непоткрепљене измишљотине могао би престати представљати као доказане истине.
Латинско crēscō, crēscere изведено је од creō додавањем суфикса -sco.

eV2LKm7.png

hQDgxTa.png

GXBfkue.png

Michiel de Vaan - Etymological Dictionary of Latin and the other Italic Languages, Leiden, Boston: Brill Academic Publishers, 2008.

JzBMB6K.png

0x17Tb3.png

Oxford Latin Dictionary, 1968

Deluje da su stanovnici juga Balkana prvi put čuli *dyeus od starih Slovena :)
Палатализација не постоји само у словенским језицима. Грчко Ζεύς показује чист грчки гласовни развој. Наследи облици пие. *dyeus као и синтагме "небески отац" очувани су у многим ие. језицима, али у Словена томе нема ни трага. Словенске палатализације о којима говориш су део много познијега времена. Можда би могао проучити историју словенских језика и грчкога пре него што о њима почнеш нагађати. Замолио бих те да моје прилоге више не дираш и не унакажаваш. Сам тражи и постављај шта ти је потребно.

vCKLAEL.png

Mate Kapović - Uvod u indoeuropsku lingvistiku, Matica hrvatska, Zagreb, 2008, 194

8I7HDQx.png

DkSeTi8.png

o403I9b.png

E9W7OPr.png

esoAU56.png

uwLw7YF.png
M. L. West - Indo-European Poetry and Myth, Oxford University Press, 2007, 166-171

Poslednja izmena:
То је у реду што се тиче Зевса, али мислим да не можемо тврдити како прасловенско divǔ није одраз пие. *dyew, јер се на више места напомиње како се ради о метатези, како за литвански dievas, тако и за балтословенски, где је дата етимологија од deiwas.

*diw- превој (нулти степен) од *dyḗw-s "небо" → *deyw-os "бог, небески бог"

По томе, од корена *dyew:
-deywós (дан, див)
-diwyós (нпр. епитет или придев δῖος)
-dyḗws (одатле Ζεύς, од акузатива)

Ζεύς је познат и као Δεύς, па као Δίας.

Зевс (Ζευς), старогрчки (Ζεύς). У старогрчком се Ζ - зета (данас: зита), читала, тј. изговарала као дз (или зд), те би Зевс био Дзеус (или: Здеус).

Evo ako pogledamo ovo:
Imamo star. slovan. *div- . Jedno je značenje 'sjaj, lepota', odnosno divota, divno, a drugo je značenje 'divlje, divljina', odnosno priroda i može da označava 'boga stare vere'. Od toga korena onda ima bezbroj reči koje uključuju taj koren.

"But the most important term, one that has left representatives in nearly all branches of the Indo-European family was based on the root *diw/dyu wich denotet the bright sky or the light of day".

Znači koren *diw - svetlo nebo i star. slovan. *div- sjaj, lepota.

Sa druge strane, kako kažeš, imamo starogrčki Dzeus (ili Zdeus) koji od ovoga korena korena *diw- odstupa, razlikuje se. A star. sloven. jeste identičan. Kako to da nisu stari Grci mogli da izgovore/zapišu naprimer Diwus/Divus?

Kako objašnjavaš da se pie. koren *diw ne menja u praslovenskome *divu i u ako tako mogu da kažem u novoslovenskom korenu *div?

Има објашњења. Сем тога, постоје и други термини, као што и у српском имамо: Бог и божији, али и диван, дивити се, дева (девица) итд. Значењски су повезани, али етимологија је различита.

Тако и у грчком имамо θεός, тј. Θεός и старогрчки θεῖος. Отуд теологија, тј. богословље.

Koji je koren reči u grčkom jeziku i koje sve reči u grčkom jeziku postoje sa tim korenom?

Једним делом сам то горе објаснио.
Што се тиче Зевса - у питању је неправилна именица. Како се ради о Богу, нема ни множине.

Kako nema množine, ne razumem? A kako može biti množine u slovenskim jezicima - divovi, bogovi?

Poslednja izmena:
Типично аутохтонистички, наклапају без трунке знања, а након што се њихове измишљотине оповргну занемарују доказе и настављају своје мокре снове. Срамота их је што су наши преци трчали по шумама док су други народи развијали писменост, трговину, филозофију, технологију, архитектуру, скулптуру, сликарство итд. Због тих комплекса ниже вредности сада желе красти туђу историју и баштину.

Satanisti oduvek pokušavaju na sve moguće načine da se dodvore BB-ovcima, pa u tim pokušajima često prelaze preko granice logičnog.
Ti tvoji dokazi su nepostojeće reči, koje su poizmišljali neki raniji BB-ovci, zato ih uzimaj sa rezervom i razmišljaj.

Палатализација не постоји само у словенским језицима. Грчко Ζεύς показује чист грчки гласовни развој. Наследи облици пие. *dyeus као и синтагме "небески отац" очувани су у многим ие. језицима, али у Словена томе нема ни трага. Словенске палатализације о којима говориш су део много познијега времена. Можда би могао проучити историју словенских језика и грчкога пре него што о њима почнеш нагађати.

Jasno, uvek je čist razvoj prema nekim pravilima. Nikad nisu ljudi koji danas govore slovenske jezike:

Kurgan: Our autosomal, Y-chromosomal and mitochondrial DNA analyses reveal that whereas few specimens seem to be related matrilineally or patrilineally, nearly all subjects belong to haplogroup R1a1-M17 which is thought to mark the eastward migration of the early Indo-Europeans.
http://link.springer.com/article/10.1007/s00439-009-0683-0

Scytians: "Sorry to disappoint you but all* the ancient DNA tests done in Central Asia during the Scythian period (600 BCE - 300 AD) turned out to be exclusively R1a1."
http://www.eupedia.com/forum/threads/26058-Who-were-Scythians?p=361496&viewfull=1#post361496

Замолио бих те да моје прилоге више не дираш и не унакажаваш. Сам тражи и постављај шта ти је потребно.
Ti ko da si iskopao ne znam šta pa da štitiš svoja intelektaualna prava. Evo postavljam.. Opet ćeš ti reći da prema tvojim knjigama bog i bik nemaju etimološke veze :)

zeus.jpg

Svo što je geografski blizu Slovena su BB-ovci svojevremeno pokušali da prebace u Afriku ili daleku Aziju, samo da nekome slučajno ne padne na pamet da možda postoji mogućnost za evetualnu vezu. Nebitno, da li jeste ili nije tačno.

Minojci:"The Greek geneticist and his colleagues at the American University analyzed 37 samples of mitochondrial DNA, which date back 3,700 years and were extracted from the teeth of the skeletons excavated from a tomb near the city of Lassithi. The scientists compared the samples with those of 135 other populations from ancient Europe and Anatolia as well as modern time populations. The analysis showed more similarities in the genetic material of the Minoans with European tribes rather than with Libyans, Egyptians, Sudanese and Arabs from the Middle East."
http://greece.greekreporter.com/2013/05/20/new-dna-tests-show-minoans-european-origins/

Ili potraži zelenu zvezdicu na mapi:
http://www.nature.com/ncomms/journal/v4/n5/fig_tab/ncomms2871_F5.html

Evo da ti pomognem, da ne gubiš vreme. Prema BB-ovcima opet slučajnost, koju ne treba istraživati?
minoa.jpg

Nema više razloga da se stidi, ko zna da je sestra od njegove pra-pra-bake možda pravila ovo pre 4.000 godina:
https://upload.wikimedia.org/wikipe...leuse_de_safran,_fresque,_Akrotiri,_Grèce.jpg

Poslednja izmena:
Evo ako pogledamo ovo:
Imamo star. slovan. *div- . Jedno je značenje 'sjaj, lepota', odnosno divota, divno, a drugo je značenje 'divlje, divljina', odnosno priroda i može da označava 'boga stare vere'. Od toga korena onda ima bezbroj reči koje uključuju taj koren.

"But the most important term, one that has left representatives in nearly all branches of the Indo-European family was based on the root *diw/dyu wich denotet the bright sky or the light of day".

Znači koren *diw - svetlo nebo i star. slovan. *div- sjaj, lepota.

Sa druge strane, kako kažeš, imamo starogrčki Dzeus (ili Zdeus) koji od ovoga korena korena *diw- odstupa, razlikuje se. A star. sloven. jeste identičan. Kako to da nisu stari Grci mogli da izgovore/zapišu naprimer Diwus/Divus?

Kako objašnjavaš da se pie. koren *diw ne menja u praslovenskome *divu i u ako tako mogu da kažem u novoslovenskom korenu *div?

О томе смо и причали. Дакле, шта је, тј. који је основни корен? Која су значења у српском и осталим словенском језицима?

Koji je koren reči u grčkom jeziku i koje sve reči u grčkom jeziku postoje sa tim korenom?

Kako nema množine, ne razumem? A kako može biti množine u slovenskim jezicima - divovi, bogovi?

θεοσεβής -ής -ές
θεοσκόταδο το
θεοσκότεινος -η -ο
θεοσκοτωμένος -η -ο
θεοσοφία η
θεοσοφισμός ο
θεόσταλτος -η -ο
θεόστραβος -η -ο

Па нема "зевсова", већ је један Зевс. Као што је и, рецимо, Перун један.

О томе смо и причали. Дакле, шта је, тј. који је основни корен? Која су значења у српском и осталим словенском језицима?

Pa rekao sam ti. Koren jeste div. Znači od pie. *diw, preko star. sloven. *divu, do slovenskoga *div. Znači nema menjanja.

Pa napisao sam ti značenja od tog korena. Jedno je značenje 'sjaj, lepota', odnosno divota, divno, divan, diviti se,..., a drugo je značenje 'divlje, divljina', odnosno priroda i može da označava 'boga stare vere'.
div (turski dev, od perz. dīv: demon), jedan od mitskih demona prirode. Značenje gigant (gorostas, orijaš) razvilo se u turskom jeziku. Divovi su najstariji oblici poganskih bogova (otuda divlje voćke i divlje životinje koje su im posvećene). Ljudskomu heroizmu podrijetlo je u mitu o gigantima. Prema predajama divovi su nadnaravne veličine i snage te rado podižu građevine (M. Bošković-Stulli, Istarske narodne priče, 1959).
http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=15482

Značenje diva u češkom jeziku:
div - изванредан, чудесан феномен, појава
div - митска птица којa предвиђа катастрофу
Takođe postoje reči diviti se, divnost, divočina (srp. divljina), divoký (srp. divlji),...
http://ssjc.ujc.cas.cz/search.php?hledej=Hledat&heslo=div&sti=EMPTY&where=hesla

Značenje u slovačkom jeziku:
div - čudo
https://sh.wiktionary.org/wiki/div

θεοσεβής -ής -ές
θεοσκόταδο το
θεοσκότεινος -η -ο
θεοσκοτωμένος -η -ο
θεοσοφία η
θεοσοφισμός ο
θεόσταλτος -η -ο
θεόστραβος -η -ο

Šta ovo znači u prevodu?

Па нема "зевсова", већ је један Зевс. Као што је и, рецимо, Перун један.

Uredu. Izgleda da nisam razumeo. Ja sam mislio da Zevs na grčkom jeziku znači u prevodu bog, ali ako sam te dobro shvatio to je samo ime boga. Onda to još više ide u prilog tome da su Grci ovo ime preuzeli od nekoga. Sada mi je jasno zašto ne može Zevs imati koren, zato što je to ime. Jel tako?

Типично аутохтонистички

Срамота их је што су наши преци трчали по шумама док су други народи развијали писменост, трговину, филозофију, технологију, архитектуру, скулптуру, сликарство итд. Због тих комплекса ниже вредности сада желе красти туђу историју и баштину.
A, tako si ti to sebi objasnio?

E pa, nije tačno. Ne postoji objašnjenje kako to da smo većinskim poreklom Sloveni i većinski autohtoni. A ti si taj koji ignoriše problem. Spram njega, kojeg ti zaobilaziš, ovo što drugi zaobilaze je prašina. Licemerno je da se nisi odazvao na anketu:

http://forum.krstarica.com/showthre...-bio-udeo-Slovena-na-Slovenskom-Jugu-u-7-veku

Pa rekao sam ti. Koren jeste div. Znači od pie. *diw, preko star. sloven. *divu, do slovenskoga *div. Znači nema menjanja.

Pa napisao sam ti značenja od tog korena. Jedno je značenje 'sjaj, lepota', odnosno divota, divno, divan, diviti se,..., a drugo je značenje 'divlje, divljina', odnosno priroda i može da označava 'boga stare vere'.
div (turski dev, od perz. dīv: demon), jedan od mitskih demona prirode. Značenje gigant (gorostas, orijaš) razvilo se u turskom jeziku. Divovi su najstariji oblici poganskih bogova (otuda divlje voćke i divlje životinje koje su im posvećene). Ljudskomu heroizmu podrijetlo je u mitu o gigantima. Prema predajama divovi su nadnaravne veličine i snage te rado podižu građevine (M. Bošković-Stulli, Istarske narodne priče, 1959).

Немам сад времена да преводим, али то су неке изведенице од те речи.

Ствар је у томе што имамо чак и супротстављена значења од дива, бога, узвишеног и сјајног наспрам врага (ђавола, сатане, шејтана), демона, дива и џина.

Зевс или Δίας, као што смо већ рекли, је по старогрчкој теогонији (ето још једног термина изведеног из речи θεός) "отац богова и људи" ("πατέρας των θεών και των ανθρώπων").

Да ли су Грци преузели име од некога, то не могу рећи. Има различитих термина који се поклапају значењски и слично звуче у различитим језицима, али је дата различита етимологоија. Сад се сетих и Диониса.

Нпр. ако бисмо упоредили старогрчко Ζήν (поет.) што је акузатив од Ζεύς, а може се наћи у текстовима, са џин (из исламске терминологије), а то арапско џин се преводи на персијски као див, онда је то једна папазјанија, јер се више не ради ни само о индоевропским језицима. Онда ту имамо то турско dev, од персијског dīv, као што си рекао, али имамо и турско cin (џин) које је арапског, односно семитског порекла.

А то је и један дух (у боци, из боце).

Ja ne znam da li si ti uopšte razumeo šta ja tebe pitam?

Pitao sam te, da li u reči Zevs, postoji "grčki" koren? A očigledno ne postoji. Dok sa suprotne strane u slovenskim jezicima postoji, a taj koren u slovenskim jezicima ima presvega dva značenja, od kojih se dalje izvode sve ostale reči sa tim korenom. Jedno je značenje 'sjaj, lepota', odnosno divota, divno, divan, diviti se,..., a drugo je značenje 'divlje, divljina', odnosno priroda i može da označava 'boga stare vere'. Ovaj bog stare vere jeste divlji, ako tako mogu da kažem i zato je on demon, đavo, identifikuje se kao zli duh,...

Kao što sam rekao, u grčkom jeziku očigledno ne postoji koren. Ali zato postoji u pie. *diw, preko star. sloven. *divu, do slovenskoga *div. Znači nema menjanja. Kontinuitet istog korena koji ima isto/slično značenje. I to je činjenica.

Svi slovenski bogovi mogu se etimološko objasniti slovenskim jezicima.

Ima recimo još jedna grčka boginja koja nosi slovenski naziv, a to je Leda/Leto. Kakvo su Grci dali etimološko objašnjenje za ovu boginju, pitam se ja? :D

Poslednja izmena:

Pitao sam te, da li u reči Zevs, postoji "grčki" koren? A očigledno ne postoji. Dok sa suprotne strane u slovenskim jezicima postoji, a taj koren u slovenskim jezicima ima presvega dva značenja, od kojih se dalje izvode sve ostale reči sa tim korenom. Jedno je značenje 'sjaj, lepota', odnosno divota, divno, divan, diviti se,..., a drugo je značenje 'divlje, divljina', odnosno priroda i može da označava 'boga stare vere'. Ovaj bog stare vere jeste divlji, ako tako mogu da kažem i zato je on demon, đavo, identifikuje se kao zli duh,...

Kao što sam rekao, u grčkom jeziku očigledno ne postoji koren. Ali zato postoji u pie. *diw, preko star. sloven. *divu, do slovenskoga *div. Znači nema menjanja. Kontinuitet istog korena koji ima isto/slično značenje. I to je činjenica.

Разумео сам те и о томе смо већ писали. Је ли *diw корен у словенском, тј. протословенском или индоевропском?
Оно што те не разумем, јесте шта значи "грчки" корен у Ζεύς? Корен је индоевропски. Ако хоћеш да кажеш да не постоји одраз тога *diw у грчком, то је друга ствар.

Ima recimo još jedna grčka boginja koja nosi slovenski naziv, a to je Leda. Kakvo su Grci dali etimološko objašnjenje za ovu boginju, pitam se ja? :D

Госпоја Лида (Λήδα). Не знам, јеси ли потражио нешто о томе?
Има и она друга госпоја, Лето, тј. Лито (Λητώ).

Словенска госпоја Лада или Љеља је, значи, рођака: жена, мајка, краљица. :D

http://www.izvornepesme.org/rec/34/249_34_1.mp3

Устај домаћице дођоше краљице
Ми дођосмо овде пред краљеве дворе
Краљеви су двори скоро сазидани
Скоро сазидани златом окићени
Камен по камену ивер по иверу
И по њима оди прелијепа дјева
Чиста пречиста добра предобра
Око тебе дјево смиље и босиље
Удјели нам дјево једнога крајцера
Чиста пречиста добра предобра

(Устај домаћице дођоше краљице
Љељо љељо)

Разумео сам те и о томе смо већ писали. Је ли *diw корен у словенском, тј. протословенском или индоевропском?
Оно што те не разумем, јесте шта значи "грчки" корен у Ζεύς? Корен је индоевропски. Ако хоћеш да кажеш да не постоји одраз тога *diw у грчком, то је друга ствар.

To nije druga stvar, nego je to ta stvar.

Dobro je. Približavamo se zajedničkom stavu. :D

Ima recimo još jedna grčka boginja koja nosi slovenski naziv, a to je Leda/Leto. Kakvo su Grci dali etimološko objašnjenje za ovu boginju, pitam se ja? :D

Sto prvo ne napises znacenje srpskog etnonima na slovenskim jezicima? Valjda covjek treba da krene od sebe (upozna svoje dvoriste) pa tek onda moze da proucava druge?

Sto prvo ne napises znacenje srpskog etnonima na slovenskim jezicima? Valjda covjek treba da krene od sebe (upozna svoje dvoriste) pa tek onda moze da proucava druge?

A što? Da li ti je počeo smetati div? :hahaha:

Ti se uvek javljaš tada kada više nemaš šta da napišeš; a javiš se tako da ili počneš da vređaš ili pokušavaš da preusmeriš temu.

A što se tiče etnonima srpskog imena, pisao sam o tome barem dva puta. Da bi ti "učena glava" pratio teme u kojima učestvuješ video bi:

Ime Srbi

"Ime slovan. plemena *Sъrby (ed. *Sъrbinъ) jeste prema objašnjenju najverovatnije nastalo od apelativa *sъrbъ 'onaj koji pije mleko od iste majke', tvorene od *sъrbati gutati (sloven. srkati), srebati (uporedi dijalekt. sloven. srbati, rus. sërbatъ). Originalno značenje 'onaj koji pije mleko iste majke' potrebno je u plemeskom imenu shvatiti kao 'pripadnik istog roda'. Slovan. apelativ *sъrbъ očuvalo se u slagalici *pa-sъrbъ 'onaj koji nije pio mleko iste majke' (slovan. *pa- jeste prefiks sa značenjem 'netačan' uporedi sloven. pastorek 'netačan sin' i mlađe pakobul 'netačan kobul'), što je očuvano u polj. pasierb, dialekt. rus., ukr., belorus. paserb 'pastorek, i u ukr. glagolu pryserbytysja 'udružiti se'. Na to nas upučuje i to, da jeste vlastito ime moguče motivisano nakon pijenja mleka, na šta nas upučuje češ. naselje Mlekosrby" (Snoj, 2009, str. 535).

Snoj M. Etimološki slovar slovenskih zemljepisnih imen. Ljubljana: Založba Modrijan in Založba ZRC, 2009.

Za više informacija obratiti se g. Snoju.

Mašala, pošto nema odgovora da nastavim...

Ime Srbi

"Ime slovan. plemena *Sъrby (ed. *Sъrbinъ) jeste prema objašnjenju najverovatnije nastalo od apelativa *sъrbъ 'onaj koji pije mleko od iste majke', tvorene od *sъrbati gutati (sloven. srkati), srebati (uporedi dijalekt. sloven. srbati, rus. sërbatъ). Originalno značenje 'onaj koji pije mleko iste majke' potrebno je u plemeskom imenu shvatiti kao 'pripadnik istog roda'. Slovan. apelativ *sъrbъ očuvalo se u slagalici *pa-sъrbъ 'onaj koji nije pio mleko iste majke' (slovan. *pa- jeste prefiks sa značenjem 'netačan' uporedi sloven. pastorek 'netačan sin' i mlađe pakobul 'netačan kobul'), što je očuvano u polj. pasierb, dialekt. rus., ukr., belorus. paserb 'pastorek, i u ukr. glagolu pryserbytysja 'udružiti se'. Na to nas upučuje i to, da jeste vlastito ime moguče motivisano nakon pijenja mleka, na šta nas upučuje češ. naselje Mlekosrby" (Snoj, 2009, str. 535).

Snoj M. Etimološki slovar slovenskih zemljepisnih imen. Ljubljana: Založba Modrijan in Založba ZRC, 2009.

Indoeuropean etymological dictionary:

srebh-, sr̥bh- und serbh - to sip, swallow (srp. gutati, srkati tj. srebati)

Arm. arbi (*sr̥bh-) `ich trank', arb `Zechgelage'; gr. ῥοφέω (ion. ῥυφέω) `schlürfe' (auch ῥόφειν EM.), ῥοπτός `geschlürft', ῥόφημα (ion. ῥύφημα) n., ῥόφος m. `Brühe, dicker Trank'; alb. gjerp (*serbhō) `ich schlürfe', gjerbë `Tropfen'; lat. sorbeō, -ēre `schlürfen'; mir. srub `Schnauze' (*srobu-); lit. srebiù, srė̃bti `schlürfen' (auch sriobiù, sriaubiù, vielleicht auf Grundeines *srubiu), ablaut. surbiù, sur̃bti`saugen, schlürfen', lett. surbju, surbt`schlürfen' (-ur-Reduktionsstufe zu srobh- oder sorbh-?; vgl. auch poln. sarbać), lett. strebju, strèbt`schlürfen, auslöffeln', stręba `etwas zu Schlürfendes; ein Betrunkener'; urslav. *serbjǫ, *sьrbati `schlürfen', mit verschiedenen Ausgleichungen in sloven. srẹ́bati, čech. střebati usw.; vielleicht auch mhd. sürpfeln, sürfeln `schlürfen', isl. sarpr `Kropf der Vögel', aisl. als Spitzname (`*Schlund'), mit germ. p aus gemin. pp; auch ndl. slorpen, slurpen, nhd. schlurfen mit l nach schlucken.
References WP. II 704, 716, WH. II 561 f., Trautmann 294, Vasmer 2, 612; W. Schulze setzte *s()erbh-, *srubh- an.

Poslednja izmena:
A što? Da li ti je počeo smetati div? :hahaha:

Ti se uvek javljaš tada kada više nemaš šta da napišeš; a javiš se tako da ili počneš da vređaš ili pokušavaš da preusmeriš temu.

A što se tiče etnonima srpskog imena, pisao sam o tome barem dva puta. Da bi ti "učena glava" pratio teme u kojima učestvuješ video bi:

Za više informacija obratiti se g. Snoju.

Zasto bi meni smetao "div"? Imam sta da napisem ali vidim da nema smisla. Za diva i boga bi se npr. mogao (?) zahvaliti drevnim Irancima, pogledaj sta Rozwadowski pise.

aitog1d.jpg

JPSt02O.jpg

J. Rozwadowski, Stosunki leksykalne miedzy jezykami slowianskiemi a iranskiemi, Rocznik orientalistyczny I, Krakow, 1914-1915, str. 103-104.

Cak i pikira na "vlas" (hajde, drmni jednu etimologiju: vlas, Volos, Vlah).

Eq5ev5T.jpg

Isto, str. 102.

Nije jedini, od ostalih slavista i jezikoslovaca staroiransku etimologiju "diva" zastupaju V. Georgiev, J. B. Rudnyc'kyj, F. Slawski, Z. Golab, U. Dukova, V. Polak, D. S. Worth, E. Hamp, itd.

SgmWR7z.jpg

Henrik Birnbaum, Peter T. Merrill, Recent Advances in the Reconstruction of Common Slavic, Slavica Publishers, Columbus, 1985, p. 58.

Poslednja izmena:
A što se tiče etnonima srpskog imena, pisao sam o tome barem dva puta.
Хипотеза пада у погледу семантике и наглашавања, о том је писао Лома. Tandoori Masala је љубазно поставио тај чланак на мрежу:

gJgFoX9.png

U73ZRZz.png

Александар Лома - Неки славистички аспекти српске етногенезе, Зборник матице српске за славистику 43, Нови Сад 1993, 122-123

Poslednja izmena:
Хипотеза пада у погледу семантике и наглашавања, о том је писао Лома. Tandoori Masala је љубазно поставио тај чланак на мрежу:

gJgFoX9.png

U73ZRZz.png

Александар Лома - Неки славистички аспекти српске етногенезе, Зборник матице српске за славистику 43, Нови Сад 1993, 122-123

"...srkati nije isto što i sisati majčino mleko..."?

Samo me interesuje kako je on to zaključio?

Definicija reči srkati:

srkati
- stavljati u usta nešto tekuće i gutati a ujedno i vući vazduh u sebe, zbog toga dolazi do šištajučih glasova

izsrébati
-am tudi -ljem dov. (ẹ̄) s srebanjem izpiti, pojesti: izsrebati mleko

vsesati (srp. isisati) - 1. sa sisanjem stavljati nešto u sebe; 2. upijati, usrkati (vsrkati sloven.)

http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=srkati&hs=1

lat. absorbere ≃ ab- + sorbēre: sisati, srkati
http://hjp.znanje.hr/index.php?show=search_by_id&id=el9jWw==

Srkati je isto što i sisati.

Idemo dalje...

"...a sa jezičkog stanovišta Trubačovljeva etimologija je kadra da iz indoiranskih jezičkih sredstava objasni samo prvi član -ser 'glava' (stind. -siras, stiran. -sarah) no ne i glagolski elemenat -bi, budući da indoevropski koren *bhei- , udarati, seći' , koji je u našem ubiti, nem. Beil 'sekira' itd. nije potvrđen u indoiranskim jezicima."

Poslednja izmena:
"Павле Јосиф Шафарик: Имена Сјурб, Сјарб, Сјарбин, Себр, Себрин, Севр, Сибрин, Серб, Сервин, Срб, Србин само су разни облици имена Ср­бин са значењем: род, рођак, народ, уз друге синониме, управо као и ла­тинско: gens, natio, итд."
http://dereta.rs/cached/dereta.rs/Images/36b17ec8-fb5c-4f68-ac3d-9f46d5994055-0000047151205.pdf

"Ime slovan. plemena *Sъrby (ed. *Sъrbinъ) jeste prema objašnjenju najverovatnije nastalo od apelativa *sъrbъ 'onaj koji pije mleko od iste majke', tvorene od *sъrbati gutati (sloven. srkati), srebati (uporedi dijalekt. sloven. srbati, rus. sërbatъ). Originalno značenje 'onaj koji pije mleko iste majke' potrebno je u plemeskom imenu shvatiti kao 'pripadnik istog roda'. (Snoj, 2009, str. 535).

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back