Lakše je razumeti ludaka nego Boga

Mnogi imaju pretenzije da se predstave kao bogoznalci (teolozi), od sveštenika zvaničnih religija do raznih "gurua" raznih nezvaničnih sekti, pa i do svakog pojedinca, bez obzira na nivo obrazovanja i sl.

Tu su naravno i poricatelji božjeg postojanja, koji su takođe "bogoznalci", znaju da ga nema...

Moje iskustvo na tom planu dovelo me je do zaključka da je lakše razumeti ludaka nego Boga.

Kod ludaka je bar moguće razumeti koji su uzroci i koreni njegovih ludačkih priča i postupaka.

Ali, kad su u pitanju božji postupci i priče ....:think:

1.Bog je logos.
2.Od reči logos dolazi reč LOGIKA. Dakle Bog je logičan (što je i logično).
3. Dakle čim misliš da kod Boga ima nešto nelogično....to nije Bog.
4.Čitajući tumečenja biblije od kojekakvih pomračenih (nelogičnih) umova, čovek lako dođe do zaključka da je Bog nelogičan.
5. Bog je Logos (logičan) sve nelogično u tumačenju je produkt nelogičnih (nenormalnih) umova kojekakvih "teologa".
:hvala:

pa ako bi razumeo boga vise ne bi bio bog?! posto je on iznad tebe ne bi trebalo da je razumljiv?
mada mislim da je razumljiv... sredi neshto kako je najbolje makar se tebi to i ne svidjalo? ako si dobar dobijes ako nisi... mozda dobijes
nemam pojma
neces time ukinuti neizvesnost postojanja...
e sad ne znam kako stoji stvar sa zevsom ili starim zavetom? mada starozavetni i noovzavetni bog su isti bog... ?
ili sa baalom...
zasto mnogobosci imaju svako svoje bogove koji su slicnog koncepta

bog je logos a rec logos je ebeno nishta nerazumljivo.. tako da moze da se frljamo

ko da je bitno... razumeo nerazumeo ne znaci da ti sutradan nece pasti cigla na glavu

ili je bog neki matematicar?
sto se bogom ne bave oni sto treba da se bave za platu... a ovi ostali nek ne znam...

to je valjda filozofski pristup bogu i neki drugi pristup... ali pitanje je sta zelis.

mislis ako ga razumes da ce da ti postane ortak?

Poslednja izmena:
pa ako bi razumeo boga vise ne bi bio bog?! posto je on iznad tebe ne bi trebalo da je razumljiv?
Ali On se spušta na naš nivo, i otkriva se onoliko koliko je dovoljno da bi Ga mi razumeli.
e sad ne znam kako stoji stvar sa zevsom ili starim zavetom? mada starozavetni i noovzavetni bog su isti bog... ?
Starozavetni Bog je Isus Hrist.
ili sa baalom...
zasto mnogobosci imaju svako svoje bogove koji su slicnog koncepta
Ljudi su skloni da ne veruju u ono što ne vide, pa stvaraju kojekakve "bogove" da bi imali kome da se klanjaju. Obično su to kipovi, slike i sl.
sto se bogom ne bave oni sto treba da se bave za platu...
Kada čovek nešto radi za novac njega ne zanima istina. Npr: evolucionisti rade za novac, profesori u školama to predaju za novac, nikog ne zanimaju činjenice. Da ne govorim šta se sve u farmaceutskoj industriji radi za novac, mesne i razne druge industrije...gde im je samo novac pred očima. Lako čovek izgubi etiketu 'čoveka'.
mislis ako ga razumes da ce da ti postane ortak?
Pa više od ortaka. Kada bi Ga razumela znala bi koliko Mu je stalo do tebe...i znala bi kako da se ophodiš prema životu. Ali na žalost danas imamo da Ga mnogi pogrešno predstavljaju tj tumače, i da na to nasedaju mnogi ljudi, pa imaju pogrešnu predstavu o Njemu...a ipak misle da znaju.

Ne znam za tu Zaratustrinu anegdotu, mada o tom "prvom proroku" znam podosta.
[/SIZE]

Vishtaspa, kralj Persije, bio je nezadovoljan sa sobom iako je imao sve što se moglo imati – bogatstvo, slavu, moć. Ali, osećao je da još uvek nešto nedostaje njegovom životu.
Pošto je čuo da je Zoroaster (baštovan po vokaciji) bio veliki mudri čovek poslao mu je poklone i pozvao ga da dodje u njegovu palatu da bi mogao od njega da uči. Umesto da ode Zoroaster je, preko glasonoše, poslao poklone nazad zajedno sa jednim listom.
Glasonoša je rekao kralju; „Nije došao ali je poslao nekog ko te može poučiti najviše.“
„Odlično, dovedi ga unutra,“ uzviknuo je kralj.
Tada mu je glasonoša dao list u kojem je kralj našao samo jedno jedino zrno žita. Pogledao ga i stavio u zlatnu kutiju koju je redovno svakog dana nadgledao očekujući da će Zoroaster kakvim čudom učiniti nešto sa zrnom. Kako se ništa nije dogodilo prekipelo mu je pa je poslao po drugog mudraca, Tshengregachu, koji je došao iz Turske.
Pošto je saslušao kraljevu priču, uzeo je zrno žita u svojim rukama i u mukloj tišini dugo ga posmatrao. Najzad je progovorio; „Upravo je onako kako sam i mislio. Zoroaster je upravo onakakv kako su sve rekli za njega. Zašto ste zvali mene kada imate najvećeg od živih mudraca u svojoj zemlji?“
Zbunjen, kralj je zamolio za objašnjenje.
„Zrno žita predstavlja Dušu u svom uspavanom stanju.“ Rekao je Tshengregacha. „Smešteno u maloj zlatnoj kutiji, materijalnog izobilja, ostaće uspavano zauvek. Ali ako ga spustiš u zemlju, gde može učiti svoje lekcije, ono će izrastati koristeći svetlost sunca, ili Svetlost Svetoga Duha, i vodu, i vodu, ili Zvučni Tok Svetoga Duha, kada će se razvijati do zrele biljke, dosežući nebo uprkos svim preprekama. Ono će cvetati donoseći kreaciju i plodove Duha. Mi ne činimo ništa već samo dozvolimo da Duša postoji u Duhu. Duh (Sveti) će učini ostalo pošto je nasledna priroda Duše da se uzdigne do svoje nebeske kuće baš kao što je sudbina zrna da izraste i postane velika stabljika...“
Poenta priče je da je sudbina svake Duše (ono što mi sami jesmo) da zna Boga, baš kao što Ga je znao i sami Zoroaster ali i mnogi pre i posle njega. Treba samo iskoristiti Svetlost i Zvuk Svetoga Duha.

Moje iskustvo na tom planu dovelo me je do zaključka da je lakše razumeti ludaka nego Boga.
Naravno. Ludaka možemo da razumemo, jer smo njemu bliži (i fizički i razumom).
Svakako je lakše čučnuti i zgrabiti šaku peska, nego skočiti i dohvatiti zvezdu. Zapravo, koliko god da skočimo zvezdu nećemo moći da dohvatimo.

Isto tako, možemo se spustiti na nivo nekoga ko razume manje od nas i na taj način dokučiti njegovu misao, ali nikada nećemo moći da dokučimo ono što je mnogo iznad nas.
A ovi što misle da su dokučili Božiju Istinu i znaju Božiju Reč u mnogo su velikoj zabludi. Ja njih posmatram kao nekoga ko tvrdi da je skočio i dodirnuo neku zvezdu.

Naravno. Ludaka možemo da razumemo, jer smo njemu bliži (i fizički i razumom).
Svakako je lakše čučnuti i zgrabiti šaku peska, nego skočiti i dohvatiti zvezdu. Zapravo, koliko god da skočimo zvezdu nećemo moći da dohvatimo.

Isto tako, možemo se spustiti na nivo nekoga ko razume manje od nas i na taj način dokučiti njegovu misao, ali nikada nećemo moći da dokučimo ono što je mnogo iznad nas.
A ovi što misle da su dokučili Božiju Istinu i znaju Božiju Reč u mnogo su velikoj zabludi. Ja njih posmatram kao nekoga ko tvrdi da je skočio i dodirnuo neku zvezdu.

звезди се не прилази на додир... ал сте једно.
ни бубрег не додирује мали мозак, ни стопало.

Mnogi imaju pretenzije da se predstave kao bogoznalci (teolozi), od sveštenika zvaničnih religija do raznih "gurua" raznih nezvaničnih sekti, pa i do svakog pojedinca, bez obzira na nivo obrazovanja i sl.

Tu su naravno i poricatelji božjeg postojanja, koji su takođe "bogoznalci", znaju da ga nema...

Kod ludaka je bar moguće razumeti koji su uzroci i koreni njegovih ludačkih priča i postupaka.

Ali, kad su u pitanju božji postupci i priče ....:think:

prekognicija da je bog ludak... semioticki siromasno i nadasve teoloski isprazno i suvoparno

Back