@oziman, pazi kad ODUSTAJEM!!!! Nemoguća misija!
Lepo rek'o @a_patrid na vreme "Tikva u vodu, tikva iz vode". A i onaj vic mu dobar.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Eto šta ti tvrdim kad kažem da se nađemo na kraju saznajnog horizonta,ja extrovert i ti introvert,svako sa svojom zastavom...Ti citiraš Geteovog Ribara u problemima estetike,a ja Ribara u etičkim pitanjima (čovek je zver i to krajnje licemerna)...Različitim putem do iste mete:čisto postojanje kao zapitanost...Навео сам генерално на чему се права уметност заснива тј. да нас она ослобађа индивидуалног хтења преносећи нас у више области духа. Али то нам не даје сада и неко црно бело средство за селектовање конкретних дела на начин ово је кич, а ово уметност. Ствар је много компликованија.
Заправо није битан ткз." номинални" значај дела. Или није битно да ли ти описујеш еротске сцене или неке друге, битан је реалан значај а који се састоји управо у оном спознању метафизичких идеја што и чини естетску контемплацију.
Конкретно, та твоја прича очито је да извире из твог индивидуалног хтења. Из твојих фантазија о некој жени, која ето тек тако прилази риболовцу и флертује.
А опет, иако ти то изгледа није била намера, све то може говорити и о идеји жене уопште. О ономе што је рецимо Јунг звао "Анима", а што се објективисало у митовима у виду сирена , русалки, нимфа.
Значи, та жена која је пришла риболовцу и која флертује ако имамо само номинални значај сцене ,слави банално индивидулано хтење и похоту аутора и читалаца и као такво није уметност.
Али, са друге стране, био ти сам свестан тога или не, у тој сцени додирнуо си идеју жене уопште и по томе она јесте уметност.
У пустој шуми, над језером,
Потражи монах спас и наду.
Проводи време, испуњен вером,
У посту, молитви и раду.
Већ лопатицом раку спрема,
Потпуно смирен, јер смрт воли:
Осим ње друге жеље нема -
Светитељима се за њу моли.
Тихо се гаси дан топлог лета.
Са прага колибе у осами
Чује се молитва анахорета.
Шума се полако предаје тами.
Над језером је сумаглица.
А месец сјајни небом броди -
Котрља се руменог лице.
Тад монах баци поглед ка води.
Гледа, не схвата. Истог часа
Кроз тело му се језа шири.
Види: где се вода таласа
Па се наједном опет смири.
И лако, као ноћна сена,
Као рани снегови бледа,
Из воде излази нага жена
И на обалу ћутке седа.
Наставак Пушкинове песме кога занима:
Гледа у старога монаха
И чешља своје влажне власи.
Свети монах дрхти од страха,
Занет лепотом што је краси.
Она му маше. Ведра лица,
Као да зове, главом њише.
Тад бљесну звезда падалица
И таласи је опет скрише.
Био је без сна целе ноћи
И без молитве целог дана.
Само је, против његове моћи,
Лебдела пред њим сенка знана.
Опет је шуму тама скрила.
Кренуо месец својим ходом.
Опет она девојка мила
Јавља му се, бледа, над водом.
Гледа ка њему, главом клима,
Издалека му пољупци лете,
Па игра, прска таласима,
Смеје се, плаче као дете.
Тад зачу њене нежне гласе:
"Дођи ми, дођи, монаше мој!"
Затим потону у таласе
И наста тишина, мир, спокој.
Три дана је пустињак страсни
Покрај зачаране обале
Чекао деву, свој сан прекрасни.
Сенке су на шуму пале.
А затим зора нов дан роди.
О њему већ сви губе наду.
Једино што су деца, у води,
Видела само седу браду.
Puskin - Rusalka
Као што видиш многи су описивали такву сцену па и један од највећих ..Гете:
Hajde jednom za svagda da razjasnimo šta je to Eros.
"Eros (grč. Eros) mit. bog ljubavi kod straih Grka (kod Rimljana: Amor, Kupidon): fig. kjubav; fil. [ ljubav prema idejama, nagon za saznanjem (kod Platona); astr. planetoid koje se nekad približi Zemlji više nego ikada Mars, zato što njegova putanja leži između putanje Zemlje i Marsa."
(Milan Vujaklija - Leksikon stranih reči i izraza)
U jednom drugom (psihološkom) tumačenju, Eros je skup svih konstruktivnih nagona koji služe održavanju života. Libido je osnovna energija Erosa. Frojd je pod libidom podrazumevao isključivo seksualnu energiju, međutim, to je pokretač svih aktivnosti i energija svih nagona. Libido ima moć sublimacije pa se, pored pukog polnog zadovoljenja, može transformisati u aktivnosti koje su kreativne: stvaralaštvo, želju za znanjem, kao i sve ono što čoveka čini stvaralačkim bićem.
@coviax1, priča ti je odlična i nema ni naznaka kiča. Imam samo jednu zamerku; znam da si ribolovac, al' smanji malo onog smuđa.
Da li je ovo kič ili manje vredno umetničko delo?
Pogledajte prilog 197644
Da li su Džojsova Pisma Nori i Manova Smrt u Veneciji kič?
Šta je sa Bukovskim, Apdajkom, Grasom... je li i to kič?
P.S. Koliko vidim, neki bi ovde bili dobri "inkvizitori" umetnosti.
![]()
![]()
![]()
@oziman, pazi kad ODUSTAJEM!!!! Nemoguća misija!
Lepo rek'o @a_patrid na vreme "Tikva u vodu, tikva iz vode". A i onaj vic mu dobar.
И ТРЕБАШ ОДУСТАТИ када ти је извор знања о Платоновим идејама речник страних речи и израза.
А уместо лупања главом у зид боље потражи Платонова дела .
A tebi bi bilo bolje da naučiš šta je reč, termin i pojam ( i da razlučiš u glavi razliku).
http://forum.krstarica.com/showthread.php/259411-NISTA?p=18618486#post18618486
Ja mislila da ti čitaš samo Šopenhauera....kad ono i Bergson?
I šta kažeš, 20. vek. Za tvoju informaciju sad smo u 21. veku.
Eto vidiš, greška u polazu. Vidi se na nisi filozof.
Bilo je nekih filozofskih mišljenja koja su važila skoro 20 vekova, pa padoše u vodu.
Mislim... Kopernik i tako to, da ne pričamo o Kantu i Hegelu... kraj ovoga, kraj onoga....
A Zemlja se i dalje vrti...
Vrati se ti tvojim dogmama i filozofiraj.
Eto vidiš, greška u polazu. Vidi se na nisi filozof.
Bilo je nekih filozofskih mišljenja koja su važila skoro 20 vekova, pa padoše u vodu.
Mislim... Kopernik i tako to, da ne pričamo o Kantu i Hegelu... kraj ovoga, kraj onoga....
A Zemlja se i dalje vrti...
Vrati se ti tvojim dogmama i filozofiraj.
Nijedna istina nije konačna - stav modernih filozofa.
Njutn - istina
Ajnštajn - nova istina
Njutn nije potpuno u pravu.
Do kog si filozofa stigao? Ako si čitao Sartra, znaš o čemu pričam, da ti pomognem "Mučnina".
Da skratimo prepucavanje?Њутн, Анштајн...О чему ми овде говоримо.
Имаш на првој страни овог форума подфорум под називом "природне науке". Предложио бих ти да пређеш тамо, а препусти филозофију онима који ће умети ценити њене вреднсоти и све оно што нам је пружила.
Хвала!
Da skratimo prepucavanje?
Gde je u stvari problem? Problem je pre svega u jeziku,ali i u primeni tzv naturalne doktrine.
Doktrine ideja su potekle iz metafizike jezika,a ne čistih od jezika misli! Šta treba,dakle,reči Ozimanima kad se s njima raspravlja
o njihovom svetu ideja ,o tome šta je problematično u kopernikanskom obrtu -predstavi sveta kao sopstvenoj ideji sveta?
Valja saopštiti da postavlja sam sebi (jer drugi oko njega su takođe samo njegove ideje)
Reč libido koristim kako se danas i koristi-sva emotivna energija podstaknuta hormonima (krajnji ishod uvećano sagorevanje)......samo male napomene ...pogrešno ste istumačili pojmove erosa i libida kod Frojda...
Pojam libido je sam Frojd prvi uveo da bi označio energiju seksualnih nagona i to samo njihovu.(inače mnoge pojmove poput fiksacije, regresije, potiskivanja...je prvi uveo Frojd)...a Erosom je nazvao nagon za životom koji uključuje i Ja nagone(samoodržanje, glad) i libidinozne nagone(ljubav) ....
Da li nekada predahnete od sipanja vode u bure bez dna. Da li ste uopste taj predah nekada doziveli ili priznajete samo olaksanje prosipanja kofe tj. zadovljstvo kao negaciju prethodne patnje ... princip homeostaze. ?
pronašla sam ovu temu, jer mi se ovo u poslednje vreme intenzivno dešava, i traje sve duže, a okidači su najčešće lepi predeli koje posmatram dok putujem, i muzika iznad svega.
stanje u koje tada upadam je gotovo ekstatično, trenuci cistog postojanja neopterećeni vremenom i prostorom, oslobodjeni potrebe delanja i htenja
a onda to stanje popusti i srtmoglavim se nazad u ovaj svet i to se manifestuje osećajem teskobe, nelagodnosti, zarobljenosti, kao da sam "pala" odnekle, iako se nista nije promenilo, i dalje sedim na istom mestu, posmatram predele
ranije mi se to dešavalo na kratke trenutke, i bili su magicni i uvek sam ludacki htela da saznam "šta je to",
Uistinu Arhiloh je samo usplamteli covek sto voli i mrzi, samo vizija genija koji vise nije Arhiloh, vec genije sveta.
Mi kao saznavaoci nismo jedno i istovetno sa bicem koje, kao jedini tvorac i gledalac komedije umetnosti , priedjuje sebi vecito uzivanje.
Nice iz Rodjenja tragedije.
takodje mi se to dešavalo kada sam se prisećala svog detinjstva koje objektivno nije bilo ništa specijalno, ali je bilo lepo, lepo u smislu - bogatstvo i lepa priroda mesta u kojima sam odrastala, sad mi deluje kao Raj
Mislim da ne posmatras primer kako treba ili bar ja nisam to jasno naglasio. Ne radi se o posmatranju tudjih istorijskih fotografija davnih vremena koje nismo nikada doziveli niti ucestvovali u njima. Radi se o nasim licnim fotografijama iz proslosti. Od evociranja uspomena slike pri cemu u svesti imamo nasu sliku ali ne i volju koja je u proslosti bila korelat te slike. To postojanje predstave bez individualne volje i blazenstvo koje to stanje prati jeste primer estetske kontempalcije na koji ukazujem.
Mada sto se tice tvog primera , i on je slican ovome. Upravo zato umetnici u svojim knjzevinim delima po pravilu smestaju radnju u davno proslo vreme ili bar u udaljena egzoticna mesta, jer na taj nacin citalac mnogo lakse moze zaboraviti na svoju individualnu volju sto je i osnovni uslov estetskog uzivanja.
Остаје нам једино да некако то надвладамо. Да се концетришемо на музику а не на жабљи хор кашљача у публици.