Peciva, testa, pogače...

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
KAJZERICE
(16 komada)
1kg brasna
1kvasac(42gr ,bar je tako pakovan kod nas ,mislim da nebi nista skodilo da se stavi 50gr kvasca)
2dl mleka
3,5dl vode
0,5 dl ulja
1ravna kasika soli
1 ravana kasika secera
postupak
Umesimo testo podelimo na 16 lopti,svaku malo razvucemo i ostavimo da kisne 1/2 h.Stavljamo ih na pleh oblozen peko papirom,svaku kajzericu razrezemo na polovinu tj pritisnemo sa tankom drskom od varjace,opet kisne 15 min i stavimo u rernu zagrejanu na 220 stepeni pecemo 10 min,izvadimo namazemo cetkicom sa uljem i pecemo jos nekih 5 min
Izvadimo iz rerne prekrijemo kuhinjskom krpom

Što neko reče kajzerice su žal za mladosti :D Obožavam kajzerice

Nadam se da ove kajzerice imaju ukus peciva a ne hleba?

Upravo se pece druga tura kiflica po Minjinom receptu - odlicne su!!!
A evo i recepta:

SLAVKINE KIFLE Minja

Potrebno je:
• 200 ml mleka
• 1 kockica kvasca
• 1 jaje
• 1 žumance
• 150 ml ulja
• 500 gr mekog brašna
• malo šećera
• so
• kečap
• šunka
• kačkavalj
• origano
• margarin
• susam
U mlako mleko dodajte kašičicu soli, kašičicu šećera, kvasac i kašičicu brašna. Ostavite da kvasac nadođe. U vanglicu stavite jaje, posolite i sjedinite sa uljem. Dodajte mleko sa nadošlim kvascem i brašnom zamesite testo. Pokrite čistom krpom i ostavite da testo nadođe.
Nadošlo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu, malo premesiti a onda podeliti na dva dela. Svaki deo posebno razvući na što veći krug, zatim podeliti na 12-16 trouglova zavisno koliko volite velike kifle da vam budu. Na svaki trougao stavite kečap, šunku, kačkavalj i origano, zatim urolati u kiflu. Kifle slagati na pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti 30 minuta da kifle nadođu.
Nadošle kifle premazati umućenim žumancetom sa malo mleka i posuti susamom. Na svaku kiflu staviti po kockicu ili izrendati preko margarin. Peći u zagrejanoj rerni na 220 °C dok ne porumene.

juce mi je muzicu bio rodjos pa smo pravili testa da se gojimo:jede::jede::jede:
picture.php

picture.php

picture.php

Evo opet mene:) i recepata

Mini kiflice
1l mleka,
1kvasac
malo soli
malo secera
24 kasike ulja
brasna po potrebi,da testo bude mekse.Umesis malo kisne,razvuces kao na slici ,okruglom modlom(casom) vadis kiflice,stavljas nadev po zelji,malo kecapa origana sir sunka,i uvijes kao paketic sa svih strana,taj sastav stavis na dno tepsije.....

Poslednja izmena:
MOJI KROASANI....
3,75 dl mleka
3 kasikice secera
1,5 kvasac staviti da nadođe
dodati 3,75 dl vode
2,25 dl ulja
1,5 kasika soli
1,2kg brasna
Umesiti i podeliti na 14 delova
Od delova napraviti jufke,svaku malo rastanjiti oklagijom i ostaviti da 1h kisne.
umutiti 375gr margarina i kad se jufke odmore 6 mazati 7 ne.Slagati jednu na drugu.Tako jos jednom,pa razvuci veliki krug.Od jednog kruga bude 24 kroasana.vidi sliku...Kada se naprave kroasani kisnu u tepsiji 40 minuta,peku se na 170
Ja najcesce ih punim pizza nadevom,sa sirom a slatke sa nutelom

sa nutelom

slana varijanta

P.S.vidim da nisam sve napisala,zadnje vreme od te mere podelim na 21 loptu,(znaci 72 kiflice bude)a planiram i da probam na 28,da bi bili sto manji kroasani

Poslednja izmena:
NAJBOLJE MINI KIFLICE
1/2 l mleka
1,5 kvasac
2dl ulja
masti velicine oraha
1kg brasna(nekad mi treba cela 1kg nekad malo manje...videcete pod rukom ,zavisi od kvaliteta brasna)
3 kasikice soli
2 kasike secera.
Umesiti testo i dobro ga izlupati,onako bacati sa visine o sto:zcepanje:( al stvarno kao u tom je caka;))
Od testa praviti 150-190 kuglica,naravno mozete i vece,al ovako su mini i budu kao mali prsta
Kada se napravi zadnja kuglica odmah razvaljati,(vidite slike),svaku namazati sa malo margarina,staviti nadev i uviti.ređati u namazanu margarinom tapsiju ,skoro jednu do druge..namazati jajetom.kada se stavi u rernu prvih 5 min staviti skroz na donju resetku aonda dignuti klasicno peci na 180
kada se ispeku ovlas namazati vodom i pokriti krpom.
Ove kiflice kao i kroasane ko je probao je bio odusevljen
nadev po zelji
1-moj najomiljeniji je novokrem ili kisela pavlaka
2-pizza nadev
3-dimljeni sir dinstane pecurke,vegeta malo kisele pavlake
4-dinstano mleveno meso,vegeta malo kisele pavlake....
5-nutela( zna da malo iscuri,moze se staviti neki drugi slatki fil,popareni orasi ili sl....po zelji)

Od toga testa pravim svasta jel je divno.Za rođendan od cerkica sam pravila mini lepinjice i stavljala pljaskavicu,svi bili odusevljeni.
Ove kiflice su i posle 4 dana mekane....

Bravo Hello Kity, probali smo lepinje, one sa 21g kvasca :)))) super su! Prava stvar sa hladnim kajmakom!

Al mogu ovde da idu proje, projice, projare i ostale zimske carolije?

Ajd da pocnemo pa racunam da ce me Smehic vec frljnuti di mi je mesto:

GOCINA PROJARA

3 jaja
8 kasika belog brasna
15 kasika zutog (kukuruznog) brasna
3 soljice ulja (mala soljica za kafu)
1 prazak za pecivo.

Sve zamutiti i dodati tople vode da bude zitko testo. Dodati do 1/2 kg belog sira. E sad od slanoce i starosti sira zavisi da li projaru treba posoliti. Peci u toploj rerni.
Iskreno, nama je ovo malo pa uvek ide dupla mera. :rumenko:

Inace gledajuci ljude na slavi gde uz kupus (svadbarski ili sarma) uvek ide ona tanka, prava proja,primetila sam da mladji svet uglavnom obozava proju :super: a od starijih tako-tako.
Pogotovo oni koji su na toj proji odrasli, recimo moj tata je jede prvo vrucu odmah iz pleha, pa ako ostane i sutra za rucak onako hladnu pa ako se desi da ostane i treci dan onda je potopi u mleko i vecera samo da mu se ne desi da baci koricu proje.
A njegova rodjena sestra, moja omiljena tetka, ne moze ocima da je vidi. :eek:

Pužici sa vanila kremom(ili poznato kao francusko pecivo "Escargots aux raisins")To je moja verzija,super je ,e verovatna Pota i Vesna imaju i bolje.....
testo-500gr brasna
1 jaje
2 belanca
oko 170 ml mleka
25 gr maslaca,
25 gr secera
malosoli ,prstohvat
2 kasikice instant kvasca
(ja nekoristim instant nego stavim pola pakle svezeg kvasca)
krema-1/2 l mleka
2 zumanca,1 jaje
80-100gr secera
50 gr brasna
aroma od vanile,i malo ruma po ukusu

dodaci-suvo grožđe,cokoladne suze(seckana cokolada)

postupak-testo ostavimo da kisne nekih 1/2 h onda podelimo na 2 dela i razvucemo u obliku dva pravougaonika,namazemo nadevom ,pospemo po zelji ,u mom slucaju cokolada,uviti u rolat i seci snite,slagati u tepsiju sa peko papirom,ostaviti da kisnu jos oko 1/2 h i peci na 180 oko 25-30 min

p.s.ovde sam zuti fil podelila na pola,u jedan deo dodala cokoladu i posipala belom cokoladom.Ali bela cokolada tokom pecenja je potamnila,tako da sam pred kraj pecenja pobadala jos po koju belu cokoladnu suzicu:)

isti slucaj sa crnom,jer na prvoj slici moglo je biti i vise cokolade

Poslednja izmena:
Probaj pa ces videti:)naravno da su pokrivene,hahaha.A i kod nas nikad nedocekaju sledeci dan....Mnogi sto mi narucuju kazu da stave u zamrzivac pa kad hoce u mikrotalasnu,kazu kao sveze...mada eto u to bas i neverujem da jekao sveze.....al kad je njima fino meni jos finije:)

evo ovako sam jutros probudila dragog:

pizz muffins od hello kity...odlicni.znala sam da cemo se oduseviti, oboje obozavamo zapeceni sir odozgo...ja sam stavila malo ajvara(ipak sam leskovacka snajka :zcepanje:), fetu sir, zacine i odozgo narendala kackavalj:D

p.s. e da nisam stavila 172 kasicice origana kako je po receptu, nego malo manje:D
salim se kity - evo apelujemo na smeh da bude vredna i izmeni to da se neko ne zbuni..mada nece toliko...ja jutros prepisujem recept, pa mi bas bilo slatko kad sam procitala :D

Drage moje dame, sutra je sveti sava. Posto sam ja rodom iz banata, kod nas je obicaj da se za svetog savu prave perece, pa i ja to radim svake godine. Ovo je moj recept.

PERECE

1/4 mleka i 1/4 vode, pomesaj,potopi kvasac,dodaj kasikicu soli,1celo jaje i 2zumanca, varjaca masti. Dodavati brasna i varjacom lupati testo da se pojave mehurici,,jos dodati brasna da se testo zgusne i rukom ga mesiti kao hleb. ostaviti da naraste. Seci komadice i praviti perece. U posudu razmuti brasno sa dosta soli i vodu, da bude guzce nego za palacinke, pred kraj pecenja preliti svaku perecu tom smesom, vrati u rernu jos desetak minuta.
bd29f02e24a83f1d3356b511affd11fe_content_large.jpg

divne su ti ove perece, baš praveeee :super::super::super:

Evo moji kroasani,u slici i reči.Prvo recept:

KROASANI

2,5dl mlakog mleka
2,5dl vode
1 jaje
1dl ulja
1 parče kvasca

Kvasac potopiti u mlako mleko,dodati 4 kašičice šećera,pa kada se podigne dodati 4 kašičice soli,sve ostale sastojke i zamesiti testo sa oko 700g brašna.

Odmah ga podeliti na 4 dela i razviti oklagijom kao na slici:

2r727gn.jpg

Na slici se vidi i kako podeliti jedan margarin.Na svaki deo narendati po jednu kocku margarina,a peti deo ostaviti za odozgo.

Zatim testo saviti kao na slici:

14l4zsw.jpg

Testo još 2x presaviti na prazno.Ostaviti 1/2h da krene,pa oklagijom razviti u krug,i iseći ga na 16 delova.Na svaki deo staviti nadev,i uviti kroasane.

34qjwnp.jpg

Ređati u pleh za pečenje,svaki kroasan premazati žumancem,posuti susamom i staviti parče margarina od onog petog dela koji je ostao.

I evo ih gotovi:

30sc2gy.jpg

Na slici pored kroasana su i štapići sa susamom.Bez toga ne prolazi ni jedan dečiji rođendan.

Back