Nesumnjivo Hrvati

da bi imalo smisla raspravljati o tako nečemu treba se dokazati da onomad postoje hrvati kao slovensko pleme. tj. da nisu ni hazari, ni jevreji, ni goti...plus dokazati, da se ti sloveni rodovski razlikuju od ondašnjih soraba. te da su ti sloveni govorili čakavski već kod samog dolaska.

ovako ispada da su hrvatski doktori mudroslovlja nasankali ne samo katolike već i pravoslavce. govorim o prihvatanja nazivanja čakavice nekakvim hrvatskim jezikom. pa onda odricanju od tog dela našeg naroda.

Goti nisu sigurno. Veruj mi 30-i kusur oborenih teroija nešto znače :lol:

Elem, kako god okreneš deo štokavaca se naselio na ta osrtva, ti štokavci su bili srpskog porekla. Nije uopšte nemoguće da su zbog znažnog uticaja crkve i naroda koji su tamo zatekli izmenili govor, medjutim jasno se vidi da su i uticali na taj čakavski govor,..

Goti nisu sigurno. Veruj mi 30-i kusur oborenih teroija nešto znače :lol:
vjekoslav klaić veli da su izvorni hrvati bugari i naziva kubera njihovim kraljem. u grobu kuberovog oca nadjen je prsten koji se prosto dekodira kao horvat. naziv treba da znači veliki ban. veliki knjaz (hor=her, gor, bat=ban). DAI veli da se reč hrvat u slovena koristi za onog ko ima puno zemlje. hans frankapan u svom kliškom zakoniku deli stanovništvo dalmacije na hrvate, vlahe i srble. iz njegovog zakonika hrvati su tamošnje plemstvo. klasni sloj.

drevni hrvati mu tako dodju kao potomci klana dulo. vlastela u nekih slovena.

zato ih ajnhard i ne beleži medju ostalim narodima i plemenima rimske dalmacije. tek kad dodje do razbijanje države balkanskih soraba nastaće država koja će dobiti ime hrvatska.
Elem, kako god okreneš deo štokavaca se naselio na ta osrtva, ti štokavci su bili srpskog porekla. Nije uopšte nemoguće da su zbog znažnog uticaja crkve i naroda koji su tamo zatekli izmenili govor, medjutim jasno se vidi da su i uticali na taj čakavski govor,..
nije deo no su svi bili čtokavci i eventualno kajkavci.. čakavski je nastao pod uticajem latinskog.

da je čakavaca bilo onomad u drugim slovenskim zemljama odakle su ti sloveni došli ovamo imali bismo tragove i danas. ili barem u srednjem veku.

Poslednja izmena:
Не постоји.
Дубровчанин и Србин из источне Херцеговине причају истим језиком/дијалектом и генетски су исти. Опште је познато да је већина данашњег становништва Дубровника досељена од у задња 4 века из околине Требиња.
Дубровчанина и Загорца веже само католичка вере, а све остало им је различито.
1891 године у Дубровнику од 11 177 становника, 9713 се изјаснило да говори српским језиком или око 87%, а говорника хрватског језика није било poreklo.rs/2014/01/11/u-dubrovniku-je-1890-godine-od-11-177-stanovnika-njih-9-713-govorilo-srpski/

Dubrovnik-srpski-jezik.png

Krišna, za ovaj popis je vec na ovom forumu odavno utvrđeno da je ajmoreć krivotvorina, naime brojke su kopirane od austro ugarskog sluzbenog popisa i brojke su točne, samo što se u originalu navodi sluzbena standardna oznaka "serbisch oder kroatisch" da bi ovdje u režiji srpske štamparije iz Dubrovnika bilo "srpski". Ne da mi se sad kopati,narocito ne s tabletom. ali ako oces mogu ti staviti oriđiđi kroz dan dva.

Poslednja izmena:
vjekoslav klaić veli da su izvorni hrvati bugari i naziva kubera njihovim kraljem. u grobu kuberovog oca nadjen je prsten koji se prosto dekodira kao horvat. naziv treba da znači veliki ban. veliki knjaz (hor=her, gor, bat=ban). DAI veli da se reč hrvat u slovena koristi za onog ko ima puno zemlje. hans frankapan u svom kliškom zakoniku deli stanovništvo dalmacije na hrvate, vlahe i srble. iz njegovog zakonika hrvati su tamošnje plemstvo. klasni sloj.

drevni hrvati mu tako dodju kao potomci klana dulo. vlastela u nekih slovena.

zato ih ajnhard i ne beleži medju ostalim narodima i plemenima rimske dalmacije. tek kad dodje do razbijanje države balkanskih soraba nastaće država koja će dobiti ime hrvatska.

nije deo no su svi bili čtokavci i eventualno kajkavci.. čakavski je nastao pod uticajem latinskog.

da je čakavaca bilo onomad u drugim slovenskim zemljama odakle su ti sloveni došli ovamo imali bismo tragove i danas. ili barem u srednjem veku.

http://www.cps.org.rs/Knjige/istorija_hrvata.pdf

Evo da malo detaljnije možeš obradit DAI ,prijepisi navodnog Porfirogenitovog dijela imaju velike kontradiktornosti unutar sebe.A poslje kad još nekako pokušaš to uklopit u druge istorijske izvore shvatiš da zapravo neznaš ništa.
DAI spominje fraze "hrvati koje zovu i srbi" pa spominje Bijelu Hrvatsku.Pa ako je hrvat bogat čovjek,vlastelin,onda je to i srbin zbog te fraze.A šta onda sa Bijelom Hrvatskom,ako je to ime teritorija,nisu li onda njeni stanovnici hrvati ili je to samo vlastela?A ostali su nešto drugo?

Ja sam pokušavao uklopit te pradavne izvore,ali tu ima previše kontradiktornosti i mitologije.Bolje se drži Antuna Radića koji je pisao za časopis Dom i koji najbolje zna što su bili Hrvati u 19veku,tj vremenu dok je čovjek živio,a časopis je izdan na hiljade brojeva nemože bit prijepis ili falsifikat.

Evo da malo detaljnije možeš obradit DAI ,prijepisi navodnog Porfirogenitovog dijela imaju velike kontradiktornosti unutar sebe.A poslje kad još nekako pokušaš to uklopit u druge istorijske izvore shvatiš da zapravo neznaš ništa.
DAI spominje fraze "hrvati koje zovu i srbi" pa spominje Bijelu Hrvatsku.Pa ako je hrvat bogat čovjek,vlastelin,onda je to i srbin zbog te fraze.A šta onda sa Bijelom Hrvatskom,ako je to ime teritorija,nisu li onda njeni stanovnici hrvati ili je to samo vlastela?A ostali su nešto drugo?

Ja sam pokušavao uklopit te pradavne izvore,ali tu ima previše kontradiktornosti i mitologije.Bolje se drži Antuna Radića koji je pisao za časopis Dom i koji najbolje zna što su bili Hrvati u 19veku,tj vremenu dok je čovjek živio,a časopis je izdan na hiljade brojeva nemože bit prijepis ili falsifikat.

Preporuca se od istog autora "Jevrejsko poreklo Srba"

Đe nađe ovoga muko is'ova.

Preporuca se od istog autora "Jevrejsko poreklo Srba"

Đe nađe ovoga muko is'ova.
Čovjek je dobro obradio temu prijepisa navodnog Porfirogenitovog dijela.
Neću se udaljavat previše od teme.Pokušavaš šokantnim nazivom diskreditirat autora.Postoji Lepenski Vir i Vinča u Srbiji odakle je taj narod migrirao širom Evrope i Azije,
,zato sigurno da ima nekih paralela današnjih srba i jevreja.Na kraju krajeva službeno tumačenje istorije da su se jezici/narodi razvili od jednog "indoevropskog" jezika.
Mišljenje jednog čitaoca te knjige:
Pogresan naslov teme. Pogledao sam ovu knjigu, i ni na jednom mestu ne piše da su Srbi potekli od Jevreja, da su Srbi isto sto i Jevreji, ili obrnuto. Naslov je `Jevrejsko poreklo Srba`, ali koliko sam video, autor tvrdi da Srbi i Jevreji imaju zajednicke korene, a ne da su `nastali` jedni od drugih, šta god to znacilo. Ocito je da komentarisu samo oni koji nisu ni pogledali knjigu, osim ako naslov ne predstavlja knjigu.

Ali eto bitno da si ti popljuvao autora zbog naslova nekog ranijeg dijela.I tako ga pokušao diskreditirat i na drugim temama.

Neću se udaljavat previše od teme.Pokušavaš šokantnim nazivom diskreditirat autora.Postoji Lepenski Vir i Vinča u Srbiji odakle je taj narod migrirao širom Evrope i Azije,
,zato sigurno da ima nekih paralela današnjih srba i jevreja.Na kraju krajeva službeno tumačenje istorije da su se jezici/narodi razvili od jednog "indoevropskog" jezika.
Pogresan naslov teme. Pogledao sam ovu knjigu, i ni na jednom mestu ne piše da su Srbi potekli od Jevreja, da su Srbi isto sto i Jevreji, ili obrnuto. Naslov je `Jevrejsko poreklo Srba`, ali koliko sam video, autor tvrdi da Srbi i Jevreji imaju zajednicke korene, a ne da su `nastali` jedni od drugih, šta god to znacilo. Ocito je da komentarisu samo oni koji nisu ni pogledali knjigu, osim ako naslov ne predstavlja knjigu.

Ali eto bitno da si ti popljuvao autora zbog naslova nekog ranijeg dijela.I tako ga pokušao diskreditirat i na drugim temama.

Daj realno, ko bi uopce htio citati knjigu koja se tako zove, nisam naišao ni na jedno drugo njegovo djelo osim ovoga i toga sto si ti stavio a koja se zove "Istorija Hrvata,veliki vatikanski falsifikat." A ni jedan ni drugi naslov se ne čine baš ozbiljni.

Nedaj boze staviti Simu Cirkovica(i onaj Tibor Zivkovic je zanimljiv ima za skinuti u pdf) i slicne npr, pretpostavljam da je to sve odavno apsolvirano i odbačeno.

Daj realno, ko bi uopce htio citati knjigu koja se tako zove, nisam naišao ni na jedno drugo njegovo djelo osim ovoga i toga sto si ti stavio a koja se zove "Istorija Hrvata,veliki vatikanski falsifikat." A ni jedan ni drugi naslov se ne čine baš ozbiljni.

Nedaj boze staviti Simu Cirkovica(i onaj Tibor Zivkovic je zanimljiv ima za skinuti u pdf) i slicne npr, pretpostavljam da je to sve odavno apsolvirano i odbačeno.
I nemoraš čitat niko te nesili!

Krišna, za ovaj popis je vec na ovom forumu odavno utvrđeno da je ajmoreć krivotvorina, naime brojke su kopirane od austro ugarskog sluzbenog popisa i brojke su točne, samo što se u originalu navodi sluzbena standardna oznaka "serbisch oder kroatisch" da bi ovdje u režiji srpske štamparije iz Dubrovnika bilo "srpski". Ne da mi se sad kopati,narocito ne s tabletom. ali ako oces mogu ti staviti oriđiđi kroz dan dva.

Mislim da je bilo srpsko-hrvatski, a ne srpski ili hrvatski.

Ali u svakom slučaju nije falsifikat, jerbo se nigde nije ni tvrdilo u originalnom dokumentu da je to rezultat izjašnjavanja ljudi.

Stevan Tomović je prevarant; saradnik Miroljuba Petrovića. Ne sećam se sada da li leči i rak kičmene moždi i kastraciju, ili to radi onaj drugi iz te ekipe...kako li se zvaše...

Što se tiče knjige, neke zanimljive stvari je lažni doktor tu pokrenuo, ali svojim najvećim delom se radi o parafraziranju prežvakanih stvari već dost koje su objavljivali Jovan I. Deretić, Slobodan Jarčević i drugi. To se vidi doslovno i po argumentima koji se posežu, npr. famozna karta rasprostiranja srpske države 814. godine s početka prošlog veka:

Lol.jpg

Primećuje se određena sklonost ka nešto većem profesionalizmu od tipičnih domaćih novoromantičara, ali na kraju krajeva radi se u najvećoj meri o ispraznoj priči bez argumenata, odnosno replikom sve istih priča koja se odavno obrću, te čuđenjima koje su rezultat nedovoljne upućenosti u literaturu.

Poslednja izmena:
@sumljiv_tip

Predpostavka za Ruse da im je ime dato od Normana?
Kod Srba je ime najverovatnije došlo od jedne od dve najjače haplogrupe, R1a verovatno ima malu prednost u kontekstu prenošenja imena.

Pa tako oni kazu u Nesterovim Hronikama. E sad da li je istina ili ne, ko zna, ali koliko sam video vecina Rjurikovica ima neku verziju N1a, koja je karakteristicna za Vikinge, a manji deo R1a.

Pa tako oni kazu u Nesterovim Hronikama. E sad da li je istina ili ne, ko zna, ali koliko sam video vecina Rjurikovica ima neku verziju N1a, koja je karakteristicna za Vikinge, a manji deo R1a.

N1a? Ne znam koliko je karakteristična za Vikinge, možda ima neka podgrana ali opet...
Oko R1a, pa čak i tog N1a se pojavila priča da su oni bili Sloveni iz istočne nemačke itd...Tj da nisu bili Germani. Što i nije nemoguće.

Mislim da je bilo srpsko-hrvatski, a ne srpski ili hrvatski.

Ali u svakom slučaju nije falsifikat, jerbo se nigde nije ni tvrdilo u originalnom dokumentu da je to rezultat izjašnjavanja ljudi.

Stevan Tomović je prevarant; saradnik Miroljuba Petrovića. Ne sećam se sada da li leči i rak kičmene moždi i kastraciju, ili to radi onaj drugi iz te ekipe...kako li se zvaše...

Što se tiče knjige, neke zanimljive stvari je lažni doktor tu pokrenuo, ali svojim najvećim delom se radi o parafraziranju prežvakanih stvari već dost koje su objavljivali Jovan I. Deretić, Slobodan Jarčević i drugi. To se vidi doslovno i po argumentima koji se posežu, npr. famozna karta rasprostiranja srpske države 814. godine s početka prošlog veka:

Pogledajte prilog 508653

Primećuje se određena sklonost ka nešto većem profesionalizmu od tipičnih domaćih novoromantičara, ali na kraju krajeva radi se u najvećoj meri o ispraznoj priči bez argumenata, odnosno replikom sve istih priča koja se odavno obrću, te čuđenjima koje su rezultat nedovoljne upućenosti u literaturu.

Znaš ti dobro ko šta vrši,jer si dao i link na drugoj temi

Može da postoji, ukoliko se nalazi samo na papiru. Možda i nije greška, već je to onaj stan Miroljuba Petrovića na koji su sve te fatamorganske institucije navodno prijavljene u Sjedinjenih Državama. Na sajtovima drugih tzv. "instituta" koji navode tu adresu među kontaktima nalazi se dobra adresa, bez lapsusa.

Inače, da se nadovežem na Hamilkara, pored jahanja, istorije, lečenja raka i sličnog, dotični institut se bavi i prirodnom medicinom - http://inm.freeiz.com/contact.htm
http://www.institutpm.com/

..kao i režijom, glumom i dramaturgijom (Fakultet umetnosti) - http://inm.freeiz.com/contact.htm

..i, na kraju, ne zaboravimo ni organsku poljoprivredu: http://institutop.com/kontakt.htm

No, na kraju krajeva, i sami Centar za prirodnjačke studije Miroljuba Petrovića jeste jedna prilično jadno orkestrirana prevara. Kolegijum koji je predočen, lažan je, te se tu ljudi nalaze i navode bez apsolutno ikakvih znanja. Zbog toga će biti da g. Tomović nije nikada uopšte ni diplomirao na njemu (a kamoli doktorirao), već je samo sastavni dio prevare skupa sa njegovim saradnikom, gospodinom Petrovićem.

Dotična knjiga...

Istorija-Hrvata-veliki-vatikanski-falsifikat_slika_L_43165105.jpg

..nastala je kao pokušaj mamiparisanja sličan svim ovim ostalim poduhvatima. Slično se može reći i za prethodnu, ništa manje pompeznu, Tomovićevu knjigu:

p028540c0.jpg

Ono što se vidi jeste da je u međuvremenu (između 2012. i 2015. godine) gospodin Tomović samom sebi dodijeio doktorsku titulu...
Neznam samo kako si lječenje raka,kastracije,kičme pomalo prebacio Tomoviću ,a stavljaš link gdje Petrović govori o svojim problemima sa kukom i kičmom.To da Tomović nema pravu doktorsku titulu,već nekakvi kurs gdje mu je Petrović dao diplomu svog instituta neznači mi puno.
Jer jedino bitno je da pozna materiju i da je pročitao puno knjiga,pošto u svojoj knjizi spominje jako puno izvora i izjava drugih autora.Diploma je malo bitna,svejedno se uči mitološka istorija koja u tumačenju varira od države do države,od istoričara do istoričara.I na kraju dosta ih diplomira bez zamaranja samo da se zaposle,štrebajući pa i prepisivajući na ispitima.
Nerazumijem čemu tolika mržnja prema ljudima koji nemaju pravu državnu diplomu,

Neznam samo kako si lječenje raka,kastracije,kičme pomalo prebacio Tomoviću ,a stavljaš link gdje Petrović govori o svojim problemima sa kukom i kičmom.To da Tomović nema pravu doktorsku titulu,već nekakvi kurs gdje mu je Petrović dao diplomu svog instituta neznači mi puno.
Jer jedino bitno je da pozna materiju i da je pročitao puno knjiga,pošto u svojoj knjizi spominje jako puno izvora i izjava drugih autora.Diploma je malo bitna,svejedno se uči mitološka istorija koja u tumačenju varira od države do države,od istoričara do istoričara.I na kraju dosta ih diplomira bez zamaranja samo da se zaposle,štrebajući pa i prepisivajući na ispitima.
Nerazumijem čemu tolika mržnja prema ljudima koji nemaju pravu državnu diplomu,

Onaj ko je pošten, nema potrebe ni da dodaje sebi lažne titule. Nemam ja nikakav problem što čovek nije obrazovan niti mu to zabranjuje da se bavi, laički, istorijom. Stvaro je ovde do toga što se radi o prevarantu iz Petrovićeve khinje.

Još je naslovio deo glave:

Porfirogenitovo delo – vatikanski falsifikat o poreklu Hrvata i Srba

..ali u glavi, nigde dokaza da se radi o tome.

Dakle, ne moramo ni govoriti uopšte o njegovim kvalifikacijama, već o činjenici da je pokupio gro svojih ideja od deretićevaca i samo ih prepisao, da ne kažem, plagirao. Pokupio je čak i onu britansku kartu iz 1905. godine, za koju se pogrešno tvrdi da su to granice nekakve srpske države (a o kojoj je mnogo puta do sada bilo govora, uključiv i prvi put kada ju je Jarčević bio objavio).

Radi se samo o uobličenju cionizacije Petrovićeve adventističke ideologije (nakon što se posvađao sa hrvatskim protestantskim klubom koji ga je iznedrio), za koju je Tomović napisao jednu knjigu kao podlogu: http://www.cps.org.rs/Knjige/jevrejsko_poreklo_srba_final_final.pdf

Poslednja izmena:
To mi je velika misterija. Da li postoje neki radovi nasih istoricara o tome? Sta ti mislis, sta je tu po sredi?

Koliko ja meni poznato, od kada je Ostrogorski skrenuo nešto konkretnije pažnju na taj podatak i da bi to trebalo dovesti u vezu sa Srbima, ima samo usputnog pominjanja. Ne postoji neki samostalan rad koji bi kritički obradio popis sa tekstova Trulskog sabora i onda to povezao sa drugim onovremenim istorijskim izvorima. Nažalost, taj podatak čak kod drugih slovenskih naroda privukao je više pažnje...naša severna braća imaju ja mislim i po koju raspravu posvećenu upravo Gordoserbonu.

Moje mišljenje jeste da bi najranije srpsko istorijsko iskustvo trebalo rekonstruisati poređenjem sa drugim, ranijim narodima, koji su prolazili kroz slične situacije (npr. Goti). Posle smrti cara Iraklija, koji je bio zadovoljan mahanjem papira da su sve te zemlje gde žive Srbi njihove (dok su se oni pitali čime uopšte maše i radili potpuno samostalno svoj pos'o), bilo je potrebno obnoviti kontakte, odnosno u očima romejskog cara taj nekakav društveni ugovor. Verujem da je ili za vreme cara Konstansa II (641-668) u vreme njegovog rata protiv balkanskih Slovena 657. godine, ili negde na samom početku vlade Konstantina IV (668-685) bilo došlo do nekog rata između Srba i Romeja. Npr. možda bi trebalo to u izvesnoj meri dovesti u vezu sa misterioznim pridruženim Slovenima iz zaleđa koje pisac Čuda Sv. Dimitrija spominje u kontekstu nasrtaja na Solun 677. godine. Na primeru cara Justinijana II (prva vlada, 685-695), ali i brojnim drugim, znamo da je praksa Vizantije bila da raseli Slovene po ostrvima i u Aziji, kako bi, s jedne strane, razbila njihovo jedinstvo, a sa druge, stavila u službu protiv neprijatelja na drugoj strani (tj. u Aziji Arabljana). Moguće je da su se Srbi (ili jedan deo njih) priključili Slovenima u poharama, posle čega je usledila jedna kaznena ekspedicija, nakon koje je jedan deo Srba prihvatio raseljavanje u Aziju. Podsetimo se, radi se o izuzetno teškim vremenima na Balkanskom poluostrvu i o, posebno u kontekstu Rimskog carstva, jednom totalnom raspadu sistema. Prihvatanje jedne prazne, nenastanjene zemlje, uz garantije, platu, otvaranje carigradskih zaliha koje bi nahranile narod, nešto je vrlo primamljivo što bi i sami Srbi prihvatili.

Jedna druga mogućnost, koja je u izvesnoj meri samo modifikovano gornje gledište, nešto je pragmatičnija. Naime, narativ koji imamo očuvan kod Porfirogenita i koji priča o dvojici braće i polovini naroda koji jedan vuče za sobom, tipična je tradicija i istorijska praksa plemena koja su rešavala problem prenaseljenosti. Pleme (ili deo plemenskog saveza) bi se podelilo i preselilo. Ako uzmemo za mogućnost onu teoriju po kojoj su Srbi došli na Heladu kao federati, u sadejstvu cara Iraklija (610-641) i franačkog kralja Dagoberta I (629-634), a čiji je cilj sa franačke strane bio da se olakša pritisak na limesu tj. po istočnim krajinama, zašto se ne bi tako nešto desilo opet, na Balkanu? Razmislimo, nada i uloga Srba je, za Grke, verovatno bila da će malo počistiti taj rusvaj koji su Avari iza sebe ostavili i pomoći da počne rekonkvista, jer su cela prostranstva tada prošarana svakojakim slavinijama. Moguće je da su Srbi bili u nekom trenutku postali potencijalna opasnost, kako što tokom većine istorije ranog srednjeg veka svojevremeno znali to biti severni Srbi za Franke. U trenutku opšteg rasula, Vizantincima nikako nije bilo u interesu stvaranje jedne jake sile (da je to očigledno pretnja ispostaviće se kada vrlo brzo to budu napravili Bugari) već im je više pomagala rascepkanost, koju bi oni mogli kontrolisati i postepeno nanovo integrisati. Vrlo verovatno je i da su Srbi znali povremeno i u sadejstvu sa svojom južnoslovenskom sabraćom napadati gradove i trgovce u poharama, dakle suprotno od onog što im je bila uloga.

Mnogo lakše je bilo prepoloviti Srbe i imati jedne u Evropi, a druge u Aziji. U Aziji imaš mnogo jasniju kontrolu nad situacijom i možeš ih lakše i integrisati; na drugoj strani imaš prepolovljenu vojsku, koja možda više toliko nije korisna, ali je i manja pretnja jer, podsetiću te, tokom praktično celog tog VII stoleća oni se nisu vratili u unutrašnjost, dublje iza zaleđa u kontinentalna područja. Jedno vreme sam sumnjao da se ne radi možda o nekoj manjoj zajednici, ali brojnosti tamošnjih stanovnika koje nam pružaju neki izvori kasnije smatram da nešto više ukazuju o ovakom nečem. Po zapisanoj tradiciji, Romeji su mogli sakupiti tamo jednu jaku slovensku vojsku u iznosu od oko 30.000 boraca. I sama činjenica da Srbi praktično imaju svog episkopa je po mom mišljenju dobar indikator da se radi o jednoj vrlo brojnoj zajednici. Ako su Srbi relativno skoro došli i njihov plemenski kralj recimo još živ taj isti, teško je da se radi o jasnoj teritorijalizaciji, jerbo su Srbi verovatno bili, da se tako izrazim, više malo skitački narod. U takvoj situaciji verovatno po potrebi nije bilo previše problema prebaciti Srbe i na Krit ili na Kipar i do Antiohije ako zatreba. Beli Srbi u jednom takvom statusu u službi, verovatno su egzistencijalno zavisili u prvih par godina od carigradskih isporuka žita. Obećanje krova nad glavom i punog stomaka nije lako odbiti, a posebno ako je jedno takvo raspolućivanje naroda u duhu njegove tradicije i kulture.

U svakom slučaju, rekao bih da je Gordoserbon, pa u određenom smislu izuzetno jaka potvrda hronologije DCCS (tj. izgubljenog Porfirogenitovog izvora o narativu doseljavanja Srba). Eto i odgovora na neko od pitanja koje autohtonisti stalno pokreću, kada ponavljaju otkud taj sav silan narod tek tako i šta je jeo itd. :D Pa jasno da je bio problem a mi za ovu zajednicu u Bitiniji ne bismo ni znali da nije bilo tu eparhije. Pa ko zna gde su sve Srbi bili slati; možda i na Siciliju ili i u Kartaginu tj. Afriku.

Poslednja izmena:
Citat sa hrvatske metapedije:
https://hr.metapedia.org/wiki/Slovenski_i_starohrvatski

Slično kajkavcima, takodjer i primorski čakavci u jugozapadnoj Hrvatskoj imaju podosta sličnosti sa slovenskim rječnikom, osobito u leksiku što su najviše razradili M. Tentor (1958.) i M. Lovrić & sur. (2005.). Ova su leksička preklapanja spram slovenskoga osobito izrazita u Istri i Vinodolu, nter na otocima Cresu i Krku, gdje čakavski rječnici sadrže više slovenskih izoglosa negoli vukovskih srbohrvatskih. Npr. arhaična bodulska čakavica iz Baške na Krku koja je poredbeno detaljno razradjena s gramatikom i 27.500 riječi (M.Lovrić 2005), sadrži 23% specifičnih slovenskih riječi koje inače nema vukovski srbohrvatski, dok su tu jedva 4% rieči iste kao u istočnomu srbianskom. Specifične nevukovske riječi iz slovensko-kajkavskog (npr. hiža i slične) nalaze se dijelom i kod južnijih čakavaca do Gacke, Trogira i Dugog otoka.

https://hr.metapedia.org/wiki/Slovenski_i_starohrvatski
Zato spram inih slavenskih jezika, pravu otočnu čakavicu od stranaca razmjerno najbolje razumiju Slovenci i u praksi znatno bolje negoli štokavci iz Slavonije i Bosne, koji otočne Bodule s Jadrana jedva razumiju. Izim rječnika povezanost i preklapanje slovenskoga s čakavicom postoji i u čakavskoj gramatici, uz ino najviše po očuvanosti slovenskoga i čakavskog duala (dvojine) koji se izvan Slovenije još rabi u čakavskoj Istri i Vinodolu, a nadasve je očuvan u arhaičnim oblicima bliskim praslavenskom na otoku Krku: vidi još pobliže Čakavski dual-paukal.
Slovenski / starohrvatski
Pravi izvornohrvatski jezik sve do 18. stoljeća ustvari nije ni pripadao naknadno postavljenoj srbohrvatskoj skupini tj. novosmišljenom "srednjejužnoslavenskom dijasistemu", - nego zapravo izvornoj skupini jugozapadnih slavenskih jezika gdje spadaju slovenski, kajkavica, čakavica i raniji srednji šćakavski u izumiranju. Pritom je donedavni izvornohrvatski javni jezik (npr. zrinsko-frankopanski i reformacija) bio približno na sredini izmedju čakavice i slovenskoga, a tek od kraja 19. st. je javnogovorni poluhrvatski vukopis zbog buduće Jugoslavije (tj. velike Srbije) silom prebačen u novosmišljenu srbohrvatsku podskupinu i preko nje u Balkanski Sprachbund.
Iako se dosad većina Hrvata politički smatraju i formalno izjašnjavaju Hrvatima, ipak pritom samo zamišljaju kako još navodno govore "hrvatski" - jer unatoč tek prividnom povratku hrvatskog imena, ovo je po rječniku, stilu i naglasku ipak postao posve drugi srbojekavski govor pravoslavnih Vlaha iz Bileća u BiH. Da je doista tako, dovoljno nam je pokazati doslovni latinični prijepis (ne lažni vukovski prijevod) bilo kojega ranijeg glagoljičnog teksta iz Kraljevine Hrvatske pa ga jezično posrbljeni gradski "Hrvati" većinom ne će razumjeti, a kamoli znati nazočne riječi, dok naprotiv kajkavci, čakavci i Slovenci to ipak dobro razumiju. Izim tzv. javnoga standarda, dogmatski su jugoslavisti po svomu "srpskohrvatskom" modelu čak i unatrag lažno izmijenili razvitak, značajke i medjuodnose hrvatskih dialekata (Vančik 1997).
Protivno drugačijim glagoličnim tekstovima i još danas očuvanim reliktnim oazama starohrvatskih pradialekata, vukovci sve to ne priznaju da postoji, jer se nikako ne uklapa u nuhov unitarni "srpskohrvatski" jezik pa zato ne može i ne smije postojati. Stoga ni ranije u srednjem vijeku hrvatski dialekti nisu smjeli postojati, nego je to trebao biti prvo staroslavenski pa "južnoslavenski" i potom "srpskohrvatski" jezik (ili po novom eufemizmu tzv. "srednjejužnoslavenski"), pa tek onda iz njega naši noviji dialekti. Prvotni je staročakavski po jugodogmatima morao biti najbliži "srpskohrvatskoj štokavštini", iako su glagolični tekstovi i danas reliktni ranočakavski govori puno bliži kajkavskom i čak slovenskomu, a drastično daleki od inojezične Vukove štokavštine (Tentor 1958).

Zbilja bolestan tekst.Slično ko ono u Širokom Brijegu,malo ruše ćirilicu,malo ju ističu.
Kažu "jezično posrbljeni gradski "Hrvati"".Neznam da li autor ovoga teksta zbilja misli da je Vuk donio takav govor u Slavoniju,Dalmaciju,zapadnu Hercegovinu,Liku i katoličku Bosnu,a da su dotada pričali slovenačko-starohrvatski?Mislim staro neuko seosko stanovništvo iz tih krajeva 70ih godina imalo je vrlo sličan govor Vukovom,a takvom stanovništvu u to doba Vukov standard nije mogao biti nametan,što se vidi i po starim videosnimcima.
Pošto se hrvatski nacionalni identitet gradi na antisrpstvu,pokušava se distancirat od jezika,jer tu je najveća i ključna sličnost,pa kao i sa ćirilicom,malo se "vukova" štokavština ističe kao hrvatski govor,malo se od toga distancira.

Da je razuma i da nema zlotvora koji vestacki dele i zavadjaju narode, Hrvati bi se sami zvali Srbima.
Geneticari tvrde da se Hrvati mogu podeliti na dva genetski klastera sa jako malom genetskom razlikom na juzne Hrvate Dalmatince i sve ostale Hrvate, dok Srbi, populacija Bosne i juzni Hrvati Dalmacije nemaju nikakvih genetskih razlika. Plus govore stokavski.

Hrvati govore Srpski jezik. Mnogo je manja jezicka razlika izmedju Hrvata i Srba nego sto se laicki misli. Evo nekoliko primera.
Srpska rec hladnjaca, srpska rec hladnjak koju koriste Hrvate, a ne koriste Srbi koji su preuzeli anglicizam frizider (refrigerator).
Srpska rec stroj za masinu koju koriste Hrvate, ne korsiste Srbi; npr. postrojiti se u vrstu stati jedan do drugog u liniju u pravilnim razmacima.
Srbi su preuzeli anglicizam za mesece, Januar, Ferbruar, Mart...
Rec kruh koju koriste Hrvati za hleb, srpski skrusiti, npr. kruni se hleb, skrusila se proja...
Hrvati su preuzeli anglicizam frind za rec prijatelj... Hrvati nekad kazu glazba nekad muzika...

Da je razuma i da nema zlotvora koji vestacki dele i zavadjaju narode, Hrvati bi se sami zvali Srbima.
Geneticari tvrde da se Hrvati mogu podeliti na dva genetski klastera sa jako malom genetskom razlikom na juzne Hrvate Dalmatince i sve ostale Hrvate, dok Srbi, populacija Bosne i juzni Hrvati Dalmacije nemaju nikakvih genetskih razlika. Plus govore stokavski.

Hrvati govore Srpski jezik. Mnogo je manja jezicka razlika izmedju Hrvata i Srba nego sto se laicki misli. Evo nekoliko primera.
Srpska rec hladnjaca, srpska rec hladnjak koju koriste Hrvate, a ne koriste Srbi koji su preuzeli anglicizam frizider (refrigerator).
Srpska rec stroj za masinu koju koriste Hrvate, ne korsiste Srbi; npr. postrojiti se u vrstu stati jedan do drugog u liniju u pravilnim razmacima.
Srbi su preuzeli anglicizam za mesece, Januar, Ferbruar, Mart...
Rec kruh koju koriste Hrvati za hleb, srpski skrusiti, npr. kruni se hleb, skrusila se proja...
Hrvati su preuzeli anglicizam frind za rec prijatelj... Hrvati nekad kazu glazba nekad muzika...
Dobro rečeno,samo je taj prostor dosta širi.Cijela današnja Slavonija,a i nešto šire na zapad,do nešto zapadnije od Bjelovara je štokavsko govorno područje
Stari govor katoličkog stanovništva okolice Slavonske Požege
Prvo je katolička crkva izbacila korištenje ćirilice nedugo nakon oslobađanja Slavonije od Turaka,a zatim i zabranila korištenje srpskog imena tamo.Tako da nakon Matije Reljkovića,niko više od katolika taj jezik u Slavoniji ne zove srpskim.A hrvatizacija je došla za vrijeme Starčevića krajem 19veka.Također tu je i veći dio Like,jer i katolici Ličani govore ili čistim štokavski ili štokavsko-čakavsko mješavinom.Pa i katolici na Baniji i Kordunu su uglavnom štokavci.Pa kad se sve zbroji ispada da oko 60posto hrvata su u stvari bivši srbi.

Back