ГУСАР
Primećen član
- Poruka
- 841

желим много здравља, среће и успеха!

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Inače, sada me je zainteresovali da pregledam još neke portolane...koji bi nam mogli polako ukazivati kako je i kada dolazilo do zabune. Sve sam bliži mišljenju koje je kolega Rojalist bio izneo, a to je da srpski grb mora imati neko dublje porijeklo, kao i svi ostali zemaljski grbovi, odnosno da je on već bio povezan sa Srbijom i prije Ilirskih grbovnika; da Ohmućević nije tu ništa falsifikovao već zapravo autentično prenio iz nekog izvora u kojem je video da je tako označen grb Srbije!
Evo recimo iz portolana Katalonca Gabrijela de Valseke iz 1439. godine:
![]()
Koja li je to zastavica prisutna tik uz ovu srpsku?
Portolani XVI vijeka nijesu baš pouzdani za kontinentalnu unutrašnjost. Ne mogu se najbolje sjetiti piše li nešto pored zastave ili graba, jer srazmjera kontinantalne unutrašnjosti može biti drastično pogrešno prikazana.Ipak sve je to vrlo zanimljivo.
Ove zastave su zastave Romejskog Carstava i vrlo je važno u kom se gradu završava koplje na kojem je zastava a ne mjesto gdje se nalazi platno zastave. Zastava Neretve koja je pored zastave Romejskog Carsta ispada da je u Mađarskoj.
портолани свакако нису претерано поуздани што се тиче обележја и знамења земаља дубоко у залеђу. ипак, подаци које нам дају не могу се ни тако лако одбацити.
тако је. међутим, на портолану који је 1380. године израдио мајоркански картограф Ђиљермо Солери (Guglielmo Soleri) и који се данас чува у Националној библиотеци Француске, приказана је застава српског владара (црвени двоглави орао на златном) пободену у Скадар. а изнад ње, у средишту српских земаља, владарска застава ромејског цара (златни крст са огњилима на црвеном), која би по логици ствари требало да је пободена у Солун. међутим, копље није насликано и нема карактеристичну куглу на врху; па застава остаје да ''лебди'' над Србијом. сасвим је могуће да је неки такав непрецизан портолан навео састављача илирских грбовника да Србији припише ромејско знамење. мада ја не искључујем могућност да је краљ Вукашин или можда пре деспот Јован Угљеша користио неку варијанту ромејског стега па је тај податак доспео и до хералдичара кога је упослио Петар Охмучевић. уосталом, ево погледај:
![]()
![]()
Da portolani su karte luka i sigurno su podatci o lukama vjerodostojni, jer pomorac mora znati u koju i čilu luku uplovljava. Što se tiče kontinentalog zaleđa dovoljno je viđeti rijeku Drim ili Moraču kako izvire na isdtom mjestu na kojem izvire Drina koja se uliva u Dunav neđe u današnjoj Rumuniji.
Da u Skadru je zastava Nemanjića a zastava Romejskog carstva jeste pobijena u Solunu. Kontinentalno zaleđe je potopuno nezanimljivo kapetanima brodova.
ниси ме разумео. рекао сам да је можда неко у 16. веку погрешно протумачио заставице које је видео на неком средњовековном портолану. а тај неко није био поморац, већ истраживач хералдичког наслеђа наших простора. заставица са крстом и огњилима на портолану који сам поставио, а која би требало да је пободена у Солун, нема копље (или се избрисало), и за разлику од осталих нема ни куглу која означава врх копља. зато сам и рекао да ''лебди'' над Србијом. довољно је да неко ко први пут види портолан и ко не зна да јој је место у Солуну, погрешно је припише Србији.
Prva srpska zastava pojavila se na rekama 1834. godine. Tada je turskim fermanom dozvoljeno da se na brodovima vije srpska zastava crveno-žuto-plave boje, sa tri polumeseca i krstom sa ocilima.
Da ponovim pitanje, je li ovo nekakva greska?
То је највероватнија могућност. На овом другом портолану у дну видимо и стег Александрије, који такође срећемо верно прецртан и по грбовницима, као и у Књизи свих краљевстава. Недавно сам баш претресао читаву gallica.fr по питању портолана, али нисам нашао ништа нарочито ново. Оно чега има највише и на тему чега би се могао написати један мањи рад јесте фамозни стег Нарента. Присутан је на скоро сваком богатије украшеном портолану, у разнима комбинацијама боја, и заиста је интересантно како је од свих других стегова на читавом Балкану, он једини остао незаобилазна иконографија свих будућих портолана.
Ово су Sandanski грбови националних хусарских пукова (1776-1785), редом: Македонског, Далматинског, Угарског, Молдавског, Српског, Бугарског, Илирског, Волешког и Славонског.
Да ми ниси рекао не бих знао никада...
Има страница и како су изгледале униформе сваког народа, и где су се населили, које ново село је понело име родниг места...итд..
SERBIA. Stefan Lazarevic Hrebljanovic. As Despot of Serbia, 1402-1427. AR Dinar (13mm, 0.31 g, 1h). +ΔЄCΠOT CTЄΦA, cross pattée; pellet in each quarter / Double-headed eagle; three pellets around. Novaković type 1; Jovanovic 41.24; Ivanisevic 42.17; Dimitrijevic –; D&D 39.1.13. VF, toned, areas of flat strike. Extremely rare, only 4 examples noted by Novakovic.