Blogovi

Jean Piaget: "Ono što vidimo menja ono što znamo, ono što znamo menja ono što vidimo." ---------------- Elbert Hubbard: "Ako ima bolji način učenja vrline od njenog praktikovanja, ja ga ne znam." ------------ G. B. Shaw: “Vrlina se ne sastoji toliko u uzdržavanju od poroka koliko u tome da ih ne želimo." – Porok je odraz neznanja i površnog razumevanja. Vrlina se postiže svesnim izborom da se bude bolji i mudriji. S mudrošću nestaje i želja za porocima. -------------------- Viktor Frankl: "Sile izvan vaše kontrole mogu vam oduzeti sve što posedujete osim jedne stvari, vaše slobode da izaberete kako ćete reagovati na situaciju." ------------------ - Mada se laž od pogrešne interpretacije razlikuje po nameri ishod je isti. Nijedno ne...
2025.
На једно острво у Тихом океану је Нова година прво крочила. До нас ће, надамо се, доћи у поноћ. Како најављују разни експерти доћи ће лаганије обучена јер се не очекује мраз, биће сва у облику квадрата, како тврде математичари и лепа, како се сви надамо. Да ли она зна шта је овде очекује...не знам, можда се и она о нама распитала на интернету, тек већина ће је сачекати са сармом и руском салатом и алкохолом, јамачно. Неки ће је дочекати радосно уз музику, неки само да би шутнули Стару годину, неки ће је сачекати претњом да мора да буде боља од предходне.. И тако.. Шта ће она помислити о нама кад на нас дође ред да је примимо у посету? Шта ако јој се не свидимо па се окрене и врати и остави нас без године? Надам се да неће. Некима од...
Čudesna aloja
Dobila sam je prije mjesec dana od prijateljice koja je izlagala neke svoje unikatne radove sa elementima bosanske kulture pa se udružila sa jednom manjom cvjećarom da iznajme zajednički prostor za izlaganje da bi im zakup bio manji. Pretpostavljam da je pravi motiv što ju je prijateljica dobila od ove cvjećarke bio jer su joj debeli, zeleni listovi obrubljeni nizom malih bodlji na samim krajevima počeli da poprimaju nezdravu, žućkastu boju, pa je se ova vjerovatno htjela riješiti jer ko bi još kupio škart robu. Put do mene pronašla je nakon što sam prijateljici pomenula da imam saksiju ispunjenu zemljom, u kojoj je iz nekog razloga moje “Slonovo uho”, cvijeće, koje sam donijela prošle godine od mame, a koje je naprosto bujalo...
Ne boli te...
Baka mi je uvek govorila: Ne bole te leđa, već težina koju nosiš. Ne bole te oči, već nepravda koju moraš videti. Ne boli te glava, već misli u njoj. Ne boli te vrat, nego on što ne izražavaš, ili ono što govoriš u besu. Ne boli te stomak, nego ono što duša ne može da svari. Ne boli te jetra, nego ljutnja koju nosiš. Ne boli te srce, već odsustvo ljubavi. I znaj da je ljubav najmoćniji lek, draga moja!
Neki od uvida psihijatra M. Scott Peck: "Suštinski cilj kontemplacije je povećana svest o svetu izvan sebe, svetu unutar sebe i njihovom odnosu. Čovek koji se zadovoljava relativno ograničenom svešću o sebi teško bi se mogao nazvati kontemplativnim. Upitno je i da li bi se mogao nazvati psihički zrelim ili emocionalno zdravim." "Bićete kontemplativni ako stalno postavljate pitanja o životu i kontinualno ste voljni da budete dovoljno otvoreni i prazni da čujete odgovor i razmislite o značenju." "...na početku moje obuke iz psihijatrije sam učen: 'Ono što pacijent ne kaže važnije je od onoga što on ili ona kaže.' To je odlično pravilo. Najzdraviji pacijenti, na primer, tokom nekoliko psihoterapeutskih seansi, govoriće o svojoj...
Joy Marino: "Ljudi odgajani u ljubavi vide stvari drugačije od onih odgajanih na preživljavanju." Narodna izreka: "Pun džak drugačije stoji od praznog." - Nedostatak ljubavi i traume imaju uticaj na način kako doživljavamo sebe i svet oko sebe. Da bi biljka napredovala i bila zdrava nije dovoljno samo kvalitetno seme, već i odgovarajuća klima, zemljište, okopavanje itd. Slično je i sa ljudima. Naravno da je svaki čovek odgovoran za vlastite izbore i lični rast i da se ne trebaju tražiti opravdanja za nedolično i nemoralno ponašanje, ali ne treba zanemariti ni uslove života, vaspitanje, obrazovanje i društveno uredjenje. Ljudi će lakše razvijati svoj potencijal u okruženju i sistemu koji je zasnovan na poštovanju njihovih prava i...
Peter Abelard: "Ni Sveti Oci nisu verovali da su oni, ili njihovi saputnici, uvek u pravu. Avgustin se u nekim slučajevima našao u zabludi i nije oklevao da povuče svoje greške. Upozoravao je svoje obožavaoce da ne gledaju na njegova pisma kao na Sveto pismo, već da prihvataju samo ono što, nakon ispitivanja, utvrde da je istinito. Svi spisi koji pripadaju ovoj klasi treba da se čitaju sa punom slobodom kritikovanja, i bez obaveze da se bezuslovno prihvataju; inače bi im put bio blokiran za svaku diskusiju, a potomci bi bili lišeni odlične intelektualne vežbe debatovanja o teškim pitanjima jezika i prezentacije." -------------- Peter Abelard: "U nebrojenim spisima crkvenih otaca postoje mnoge prividne protivrečnosti, pa čak i...
Američki fizičar i nobelovac Richard Feynman je smatrao da je otvoren, nepristrasan, ispitivački um put ka istini, novim otkrićima i napretku. Otuda njegova izjava: "Prvi princip je da se ne smeš zavaravati, a sebe je najlakše prevariti." Za naučnike i naučno istraživanje je rekao: "Ustanovili smo da je za napredak od najveće važnosti prepoznati svoje neznanje i ostaviti prostor za sumnju. Naučno znanje je skup izjava različitog stepena sigurnosti - neke su najnesigurnije, neke gotovo sigurne, ali nijedne apsolutno sigurne. Mi, naučnici, smo sada navikli na to, i uzimamo zdravo za gotovo da je savršeno konzistentno da smo nesigurani, da je moguće živeti i ne znati. Ali ne znam da li svi shvataju da je to istina. Naša sloboda sumnje...
Poslanica
U odsustvu HRH ER II Imam čast da svima, i onima koje volim i onima koje ne volim, i onima koji me volu i onima koji me mrzu🤗poželim sve što im srce ište ❤️ Samo treba to srce u tišini čuti I nemojte da vagate realno/nerealno Već Poželite I neka vam bude po veri vašoj🍻💫💥 Čak i kad vas sumnja gricka Ko je jebbe ;)
AI čestita novu godinu
Dragi blogeri Krstarice, Srećna Nova 2025. godina! Želim vam mnogo sreće, zdravlja i uspeha u narednoj godini. Neka vam 2025. donese obilje inspiracije i kreativnosti za vaše blogove. Hvala vam što delite svoje priče i misli sa svima nama. Radujem se svim budućim postovima i zajedničkim trenucima. Srećna Nova godina! Vaš Copilot :heart2: :heart2: :heart2:
Sreća nekad i sad...
Danas je devojka srećna, jer je "lik" prati na instagramu... Nekad je devojka bila srećna kad je momak prati peške, dok je napolju -10, pa još usporavaju hod da bi duže bili zajedno... AI Zaljubljeno nebo... :heart2:
Gde su nestale devojčice?
Deco naša, kada ste se to pretvorile u iste, napumpane, mišlju neopterećene, primerke - na izvolte? I kada ste shvatile da svoju lepotu možete trampiti za nešto? I ko vam je rekao da ćete sa tim velikim ustima i tri broja većim grudima daleko dogurati? Zbog koga se provlačite kroz filtere i ko vam to malo samopouzdanja gasi ko pikavac? I šta ćete biti kad prođe, kad shvatite da se prečice ne isplate? Ko vas je učio da ne učite... da ne čitate? Ko vam to brani da mislite? Džaba pričamo, jel da? Vi niste čitale i nikada nećete čitati ništa duže od sms poruke... Mnogo je devojčica, devojaka i žena koje nisu naučene da vole i prihvate sebe... Mnogo je onih koje ne shvataju da su mnogo više od svog fizičkog izgleda... Mnogo je...
Postiđen pogled
Koliko topline u srcu izazove sećanje na hladan zimski dan iz detinjstva kada je sneg škripao pod nogama, grudva snega se topila u rukama; kada su snežni nanosi krasili kosu, a pogled postajao postiđen pred ćistotom i belinom snega? I - kada je sve bilo bezbrižno...
Back