Blogovi

15.

- U svakom slučaju. Čak i ako poremećaj nema psihički karakter, već je organske prirode mogu se preduzeti potrebne mere da se učini nešto u vezi toga. Što pre se potraži pomoć pruža se veća šansa za uspešnije lečenje. Pored toga, rad mozga je usko povezan s mislima i osećanjima. Nepravilna reakcija na stresne situacije aktivira destruktivna osećanja i disfunkcionalne misli. Dugotrajna izloženost takvom načinu mišljenja može dovesti do hemijske neravnoteže i promena na mozgu ili stvoriti ogranski poremećaj. - Da li postoji neka vrsta pregleda da se ustanovi šta je u pitanju? - Postoje različiti instrumenti koji posmatraju mozak u procesu mišljenja. Njima se vidi koji deo mozga nije dovoljno aktivan, a koji je previše aktivan. - Šta...
Ruke
Majstor mi radio nešto oko struje pa naplatio materijal i ruke, sve skupa nekih 50 KM, što je ruku na srce, bilo jako povoljno. Druga stvar što nisam imala sitna, pa sam mu te pare obećala sutradan odnijeti na ruke, pa sam se smzla dok sam išla njegovoj radnji na drugom dijelu grada, iako su mi ruke bile u dzepovima. Negdje na pola puta do njega sustiže me neki dečko vozeći bicikl bez ruku. Išlo mi je na ruku što je odjednom stao da nešto podesi na biciklu, pa sam imala priliku da mu kažem da bude li tako vozio može polomiti ruke. Poslušao me i nestao negdje ispred mene. Produžila sam i ja dalje, a onda na trenutak zastala kraj izloga knjižare koja je bila na putu do radnje, u čijem izlogu ugledah Marinkovićeve "Ruke". Sjetih se kako...

12.

- Zašto? - Zato što je preko tela upleten u mrežu pojave. Neprestano se nalazi pod uticajem telesnih nagona kao i negativnih osećanja koja se stvaraju u interakciji sa okolinom, pa se uvek mora uspostavljati ravnoteža. Svakom se desi da pogreši, izgubi kontrolu, padne u očaj i depresiju, da se uznemiri i da nepromišljeno reaguje. Nije uvek lako stići do unutrašnjeg, živog centra koji izdiže um. - Slažem se. Ipak, rekao bih da postoje velike razlike u reakcijama ljudi. Neki su skloni agresiji i nepromišljenom, nerazumnom reagovanju, dok su neki miroljubivi i razboriti. Šta je uzrok takvih razlika? - Uglavnom duhovni razvoj mada nije isključen ni neurološki poremećaj. Osobe s višim stepenom samospoznaje su svesnije. Imaju uvid u...

14.

- Naravno. Um je neophodan. Koliko sam shvatio važno je postići integralnost uma. Kada je dezintegralan ne koristi puni svesni kapacitet. Zato se reaguje i misli disfunkcionalno, automatski i nepromišljeno. - Da bi proizašle nove, originalne misli, koje unose razumevanje u situaciju i vlastitu reakciju, um se mora izdignuti i spojiti s nadsvesnim. Nadsvesno se često naziva i supersvesno. Pominjao ga je William Walker Atkinson krajem 19 i početkom 20 veka, Edith Lyttelton, M. Jules Bois. Medjutim, taj nivo još uvek nije dovoljno poznat i priznat kao podsvesno. Danas niko ne sumnja u postojanje podsvesnog. Isto se ne može reći za nadsvesno, odnosno za dušu i duh ili Sopstvo kao suštinu bića. Ima dosta ljudi koji ne veruju u njihovo...
Back