Blogovi

Obožavam da vozim Beogradom u predvečerje. Saobraćajna gužva na tren utihne. Oni koji se vraćaju sa posla već su u svojim stanovima a oni koji idu u provod tek su počeli da se spremaju. Društvo mi prave zakasneli taksisti koji jedva čekaju da parkiraju i umorni vozači GSB-a koji dremljivo broje stanice do zavrsetka smene. Svetla na prozorima se pale i iza njih počinje život. Radosti,tuge,razočarenja,strasti,mržnje...svaka sudbina za sebe. Tako blizu a opet tako daleko. Uvek sam se pitao sta žele svi ti ljudi. O čemu sanjaju? Čemu se nadaju i koga vole? Možda bas u soliteru preko puta ljubav njihovog života provodi jos jedno dosadno veče gledajući turske serije a oni to ni ne slute odlazeći da uplate tiket u obliznju kladionicu. Nadam se...
Konfučije: "Superioran čovek razume pravednost, a inferioran korist." - I jedan i drugi zna šta je pravedno, a šta nepošten dobitak, ali ih različito tumače. Osvešćen čovek pored materijalne koristi ima uvid i u najviše ljudske vrednosti. Shvata njihov značaj i daje im prvenstvo. Rezonovanje neosvešćenog čoveka je ograničeno i jednostrano. Pohlepa i sebični interes ga spreči da postigne sveobuhvatno, celovito razumevanje. Zato i daje prednost materijalnom nad humanim. ------- Žan-Žak Ruso: "Sloboda čoveka nije u tome da može činiti sve što želi, nego u tome da ne mora činiti ono što ne želi." - Ako čovek može činiti sve što želi, onda ne mora činiti ono što ne želi i obrnuto. Ako ne mora činiti ono što ne želi može činiti ono što...
Pre neki dan vozio sam drugara na berzu ploča. Za one mlađe,to je disk od crnog vinila sa rupom na sredini tu i tamo izgreban,šušti pri reprodukciji. Smorio se najstrašnije sto bi rekla moja ćera kad joj prenosim mudrosti sa kolena na koleno čuvane u nasoj familiji ali drug je drug. I onda slučajno sasvim slucajno ugledao sam, singl Angie. Po navici izvukao sam da vidim u kakvom je stanju i desilo se čudo. Na onom delu gde piše ime izvođaca, broj obrtaja i firma koja je izdala stojalo je Ž+G. Rukopis je bio moj,doduše onako mladalački nesiguran i samo sličan ovom sigurnom i prepoznatljivom koji mi je postao zaštitni znak. I sve se odjednom vratilo. I letovanje u Jelsi na Hvaru, i večernje igranke, i šetnje pored mora, i prvi poljubac...
Noć se već počela spuštati kada se automobil marke mercedes zaustavio kod Ljubavne stijene. Bilo je to proširenje na magistralnom putu prema Mostaru, zaklonjeno ogromnom stijenom od radoznalih pogleda gdje su dolazili parovi gdje su neometano mogli da uživaju u svojoj ljubavi. Sa upaljenog radija se začula Crvena jabuka i pjesma "Ima nešto od srca do srca". U polutami automobila, njegove crne oči su je gledale sa neobičnim sjajem. Ona je bila pomalo nervozna, ali i uzbuđena. Osjećala je kako joj obrazi crvene, dok je u zraku vladala slatka napetost. Kroz stakla automobila promaljala je poneka mjesečeva zraka slikajući svoje sjene po njenoj ionako svijetloj kosi što joj je davalo nečeg anđeoskog u izgledu. Njegova ruka krenula je prema...
Аутор :Наташа Новаковић Србијо Мајко Србијо мајко,срце твог неба плаво, Прошласи ратове,носила тешко Бреме право Кроз векове туге ,храбро си стала, Ал сад гледам децу како , губиш сјај и гала Док мржња и похлепа кроче Твојим стазама, Молим те Србијо,врати се Правим вредностима. Очи твоје звезде нек са Љубављу гледају, Нашу децу водећи ка срећи И љубави правој. У ветровима прошлости, туга у корацима,наших дана власти, Крвава бајка се поновља,где су некад били душмани,сад је то дете , у мржњи учинило. Дете похлепно ,са срцем Хладним к'o лед, Мржња у очима ,саосећања Ни мало,без светлости след. Србијо, гледамо како Детинство губиш, У рукама детета, Крвава бајка се Опет пише ,туга нас Свишта...
Прекјуче сам препјешачила пола града (ок, није пола али је за моје критеријуме то одговарајући еквивалент) само да бих попила кафу са Аном. И исто тако пјешке сам се вратила. И наредног јутра осјетила да су ми мишићи дигли устанак. Да су упаљени, јелте. Према мом бившем тренеру пливања, упалу није лоше понекад ,,избити", тј радити исто оно од чега си је и добио. И ја шта ћу, правац шетња исте дужине само на другу страну. Елем, у шетњи срећем друга са програмерске академије. Нисам се у том програмерски свијету нешто снашла, али то сад није тема. Углавном, академију сам завршила тамо негдје 2017. године и од тад га нисам видјела. Договорили смо кафу данас у подне што сам ја одмах јуче саопштила мом М. И М. само пита хоће ли друг доћи по...
Poznajes osobu jako, jako dugo. Mislis da ga znas u dusu, kad ono gledas u jednog cinika, bez energije bez osmeha i bez zelje da se bori za tebe. Njegovo volim te boli vise nego mrzim te…”docekacemo zajedno posl. dane,sedi i debeli”.. i onda potome u svoj mrak i saopstava da odlazi… ostavlja me?Ne ostavlja mene, ostavlja nas sve koji ga volimo… jer je sebican ne dotice ga sto ti je na ledja stavio 5 tona… i kaze…. volim te i cekacu te tamo, i stalno odlazi ili kaze jos malo, cekam, a ja mu kazem kako sam ga ja odavno sahranila kada mi je prvi put rekao da nece cekati, da se sedi i matori drzimo za ruke, i da necemo jedno drugom da pomognemo pri odlasku kad za to dodje tren, kaze da smo porodica i da cemo biti dok on ne odluci da...
Prvo su bili samo dvoje ljudi koji žive u istom malom gradu. Prolazili su jedno pored drugog, sretali se slučajno na ulicama, trgovima, u lokalnoj pekari, marketu. Vremenom su počeli da razmjenjuju osmijehe i kratko klimanje glavom umjesto pozdrava. Kako su dani prolazili, dešavalo se da su njihovi susreti kao po dogovoru bivali sve češći. Upoznali su se slučajno jednog kišovitog prijepodneva u biblioteci. -Opet ti, - nasmiješila se kad ga je vidjela kako sa police uzima debelu knjigu koja je po svemu sudeći pamtila i bolje dane. -Ćao! Opet ti,- sad je bio red da se on nasmiješi. -Pratila sam te, - šalila se, - Šta čitaš? -Stephena Kinga,- konačno je imao knjigu u rukama. -Samo još reci da se knjiga zove "Vreća kostiju", - nije ju...
Најлепша ми јутра свићу Кад је твоја коса просута по мом јастуку Док напољу иње грли брезу А мраз на окнима стихове нам пише Стидљиво раме вири испод покривача Ја љубим ти око снено И добијам осмех на дар Добро јутро!
Ulice mog detinjstva više nema. Tamo, gde su nekada bile varoške kućice u kojima je živeo neki dragi svet, danas je moderna zgrada koja mi zaklanja sunce kada prolazim ulicom mojom. Ulicom u kojoj se nazivalo dobro jutro i neznancu. Ulicom u kojoj su nas decu slali sa tanjirima punim vrućih čvaraka, švarglom i ponekim komadom mesa jer takav je red. Podeliti sa komšijom i kad imaš i kad nemaš. Iza kuća su bile bašte i kokošinjci,poneko je gajio svinje. Tamo gde je bio bunar sada je ulica. Tamo gde su nekada bili bambusi gde su se gnezdile čaplje onih godina kada je Gročica plavila, tamo je sada toplana, navikao sam na nju i miris sumpora iz pepela koji leži razbacan tu negde gde je cvetalo predivno poljsko cveće. E baš tu, tu je živela...
"Jer ko samo jednom proba otrov s tvojih usana taj se cijeloga života od tebe ne rastavlja"- sa radija je dopirao refren davne pjesme koju joj je često pjevušio. Obožavao ju je. Ona je bila sve ono što je od žene oduvijek želio.Visoka, vitka, sa malim ali čvrstim grudima, očima boje kestena i nasmijanog lica uokvirenog tamnom talasastom kosom bila je ostvarenje njegovih snova. Očaravao ga je njen intelekt i njen smisao za humor. Praštao joj je njeno ponekad djetinjasto ponašanje za koje je donekle bio kriv sam i on jer ju je bio razmazio. Živjeli su u prizemlju stare zgrade nedaleko od centra grada. Oboje su jedva čekali vikende kada bi on ustajao prilično rano i polako napuštao krevet pazeći da nju ne probudi. Uredno bi se obrijao...
Bicikl je naslonila na sivu, oronulu fasadu zgrade kraj ulaznih vrata, skinula sa guvernale plastičnu vrećicu sa hljebom i mlijekom i ušla u unutrašnjost zgrade. Dočekao je hladni haustor i stepenice sa klimavom ogradom. Brzim korakom se popela na četvrti sprat i ušla u stan. Zaputila se u kuhinju, spustila vrećicu sa namirnicama na radni sto, a zatim pošla u dnevnu sobu. Pogled joj se zaustavio na balkonskim vratima koja su bila otvorena. Sjedio je na drvenoj izrezbarenoj stolici na balkonu. Na očima su mu kao i obično bile njegove tamne naočale. Pored njega je bio njegov bijeli štap. Kratko ošišana tamna kosa bila je uredno počešljana. -Zašto si opet izišao vani? Vjetar je hladan, a slabo si obučen. -Mislio sam da nećeš doći,- pravio...
Kada vidje cipele bez vlasnika Patike koje se ne kreću Koje nema ko da nosi Izludjeli Američki general Pred barake Aušvica dovede Hiljaduhiljada stanovnika Da vide hiljade hiljada Rašniranih s mrtvih Cipela i patika Oni okreću glave i govore: Mi nijesmo znali Mi nijesmo znali A cipele vrište: znali ste znali! Šaban Šarenkapić (2003.)
Kasno je popodne i priroda počinje da tone u ljetni san. Cesta vijuga kroz zlatne pejzaže okolnih livada i šuma. Vozimo se u plavom kadetu. Idemo u moj rodni grad. Put se otegao baš. -Mama, kad ćemo stići?- čuje se nestrpljivi glas mog desetogodišnjeg sina sa zadnjeg sjedišta. -Ima jedna prečica,- govorim mužu,- odvaja se od glavnog puta. Ako krenemo njome stići ćemo znatno brže. Nedavno je puštena u promet. -Kakav je put?- muž skida pogled sa volana. -Normalan. Kakav bi bio?! -Sigurna si? -Čitala sam da je postavljen asfalt. I otac mi je pričao o tome. Pažljvo pratimo cestu pred sobom ne bi li opazili skretanje. -Evo ga, - pokazujem na tablu na kojoj pored strelice uredno piše Gornji Vakuf. Od glavne ceste se odvaja nešto uža cesta...
Е дакле. Идем код психомајстора већ дуже вријеме, чепркам по себи и прочешљавам и кроз ситно сито просијавам све што ишчепркам. Највише се вртимо око основне школе јер ми је то баш био грозан период. Елем, данас смо причали о физичком, лажним менструалним боловима и осталим изговорима који се сервирају кад се покушава избјећи физичко. Е сад, мени је та једна седмица црвених дана била кратки предах. Седмица мира. Углавном мало, али колико-толико. Боље ишта него ништа. Сјећам се да сам желела да сломим лијеву руку да бих неколико мјесеци била поштеђена физичког, а и даље могла да пишем и радим све за школу. Сад, из ове перспективе, уочавам у тадашњој Милици подједнако храброст и страх. Храброст да два пута седмично, упркос томе што је...
-Šta si sad pokvarila?- pita me kobajagi strogo. A ja hoću da bude što duže pored mene, pa i koliko ne znam još više se pravim da sam neznalica. -Ne znam, nešto sam kliknula, uvijek se zbunim kad mi ti pokazuješ,- smješkam se pokušavajući slijediti njegova uputstva za instaliranje programa na mom laptopu. -A da ti meni sad to instaliraš, pa ću drugi put ja,- pokušavam da se izvučem. -Ne dolazi u obzir. Ima da naučiš. Iskoristi me dok me imaš, - smješi se. -Imam li te?- gledam ga. Pravi se da ne čuje. -Naravno. Ja sam tvoja tehnička podrška,- napokon će. Smijem se. Gledam njegove ruke. Njegovane, vješte muške ruke. Jedna je na tastaturi, a drugom "žonglira" mišem. Eh, što nisam miš, mislim se ja. -A što ti meni pomažeš? - pitam ga. -Da...
Nešto razmiljam kad je mogao Markonj Arelije, poslednji mirnodobski rimski car da objavi niz instrukcija samom sebi... Zašto to ne bi mogao i ja? Pa i ja sam car. Neviđeni. Dakle idemo. Hermes Trismegistos u svojim čuvenim tabulama smaragdinima kaže. Kako gore - tako dole. Kakva mudrost! Evo baš bacam pogled na dole i vidim svoj stomak. Pa nisam ga imao pre. Ali ostara se i svako jutro na posao pa problemi šta da jedeš.. i onda u obližnju pekaru i šta da jedem.. pa ajde uvijaču sa suvim mesom i pavlakom a ono masno pa još pavlaka pa sve pršti od holesterola.. i tako dan po dan.. to dole polako počelo da raste i eto ti ga sad. Konj sa stomačinom. I koja će sad da te voli takvog? E moj Konju. Nisi više mlad i lep a i stomak si pustio...
Izašao je iz frizerskog salona svježe ošišan. Nova fruzura davala mu je mladalački izgled iako je njegova smeđa kosa bila prošarana ponekom sijedom. Na njemu je bilo tamno odijelo sa svijetlom košuljom na kojoj se isticala tamnocrvena kravata. Oko vrata mu je bio prebačen lagani šal, koji je više imao ulogu ukrasnog detalja, nego li zaštitu od hladnoće. Iako je bio januar, snijeg je već bio okopnio, a sa okolnih zgrada se slijevala tek poneka preostala kapljica otopljenog snijega. Na licu je imao blagi osmijeh, dok su ga njegove crne uglančane cipele nosile pločnicima grada. Sunce je počelo da izviruje i svojim sjenama da boji jutro. Na trenutak su mu sunčeve zrake zaslijepljivale pogled pa je povremeno žmirkao. Napokon se zaustavio...
Evo zanimljivog štiva: Džoni Keš je jednom zahtevao da se Krisu Kristofersonu, koji je u to vreme bio domar za Columbia Records, dozvoli da sedi na jednoj od njegovih sesija snimanja. A sve je počelo tako što je Kristofersonu zabranjeno snimanje Džonijevih sesija... Evo kako je to prepričao Kristofferson: „Jednom sam zamalo dobio otkaz jer je nekoliko tekstopisaca prekinulo sesiju i pokušavali su da mu ponude gospel album. I iz nekog razloga me je žena koja je bila sekretarica producenta okrivila što sam ih pustio unutra i pokušala da me otpusti. I tako je sledeće noći moj šef sišao i rekao: „Mislim da ne bi trebalo da ideš na Džonovu sesiju večeras“, što je za mene bilo srceparajuće jer sam živeo za te sesije snimanja.... Ali...
Miralem, moj drug iz osnovne škole, je bio običan autoprevoznik, ali njegova ljubav prema hrani i humoru pretvorila ga je u influencera. Svoju karijeru influencera započeo je sasvim slučajno. Kako je bio prisiljen hraniti se po raznim destinacijama u koje je vozio robu, jednog dana objavio je fotografiju porcije ćevapa koju je jeo u Travniku, inače poznatom univerzitetskom gradu u BiH. U objavi je napisao da je to najbolja desetka u tom studentskom gradu. Fotografija je brzo postala viralna, a Miralem je dobio mnogo pozitivnih komentara u kojima su tražili fotografiju više. Sljedeća destinacija sa koje se javio Miralem bila je Jablanica. Pogađate, postavio je fotografiju porcije sočne jagnjetine ispečene na žaru. Najbolja i naskuplja...
Voz je prolazio kroz nepregledne tamne predjele, samo su se u daljini nazirala slabašna svjetla. U vagonu je bila samo ona. Vraćala se iz druge smjene. Izula je cipele i stavila noge na sjedište preko puta. Glava joj je bila na naslonjaču sjedišta. Lagano ju je hvatao slatki drijemež. Škripa vrata na vagonu je trgnu. -Bićeš moja, il' ničija, - iznenada začu glas. Nije bila sigurna da li je to bio stvaran glas ili tek odjek škripe vrata u njenom umornom umu. Podigla je pogled i ugledala muškarca kako stoji na vratima vagona s neobičnim sjajem u očima. -Večeras ćeš biti moja, il' ničija,- ponovio je, ovaj put s neskrivenom požudom. Osjećala je nelagodu u stomaku, ali nije željela pokazati strah. -Oprostite, ali mislim da ste me zamijeili...
Могао бих ову причу да почнем са "Било једном..." или на неки други начин, верујте не би то променило ништа. А знао сам их баш читавог живота. Не, нисмо се ми дружили нешто претерано, само смо живели у истом месту, истих година. Некако су увек били заједно. Када кажеш ОН подразумевало се да ту негде буде и ОНА. ОНА је била "мамина принцеза" а он није умео да буде "битанга". Волело их је цело место, чинили су да се сви осећамо бољим него што у ствари јесмо. Били су наши Ромео и Јулија, само смо сви заборавили да та прича има трагичан крај. Посвађали су се баш онако како то иде у лошим љубавним романима, око неке ситнице које се више нису сећали ни они сами. Ја сам, не желећи, био сведок тога и једини сам који памти. Не, нећу Вам рећи...
Svaki put kada bi ulazila u kuću iznova je osjećala radost jer je znala da će je kao i uvijek sa neizmjernom ljubavlju dočekati još u hodniku. Bio je to jedan od razloga što je i ona njega toliko voljela. Susret u hodniku bio je uvijek topao i ispunjen nježnošću. Pogledao bi je svojim krupnim zelenim očima, a ona bi se topila od emocija za njega. No, ovaj put ga nije bilo. Iznenađena, brzim koracima krenula je prema dnevnom boravku. Zatekla ga je na kauču. Njegov pogled lutao je prema prozoru kroz koji su prodirale raskošne sunčeve zrake. Čuvši njene korake, okrenuo je glavu i pogledao je svojim zelenim očima. Bilo je nečeg tajanstvenog u tom pogledu, nečeg što nije mogla da razumije. Bio je tu, ali nekako drugačiji. -Uplašila sam se za...
"Јеbi gа matori, nije moralo ovako da bude. Mislio sam imamo vremena al eto. Rasipamo ono što bi trebali da štedimo. Sve više mi nedostaješ, valjda sam tek sad shvatio šta si me pitao i šta je trebalo da ti odgovorim. Sećaš li se onog dana kada si kupio prva kola. Da, onog dana kada si ih prao u dvorištu a sva deca iz zgrade se okupila oko tebe. Nemaš pojma koliko sam te taj dan mrzeo. Ti si bio samo moj tata i to su bila samo naša kola, šta su oni uopšte tražili tu. Nisam želeo i nisam mogao da siđem, rasplakao bih se a učio si me da muškarci me plaču. Možda bi sve bilo drugačije da jesam. Muškarci imaju prava na tri suze, tog dana prva je ostala neisplakana, duboko u meni. Nisam naučio da se izborim za ono što mi pripada i to me je...
Od troje djece, on je bio najmlađi. Sticajem okolnosti njegove dvije starije sestre poslije nesretnog rata otišle su daleko iz Bosne, zasnovale porodice i ostale tu živjeti, a on je ostao sam sa starom majkom. Otac je bio davno umro, još mnogo prije rata. Od njega mu je ostala mala radnja za popravku kućanskih aparata, a on nastavio porodičnu tradiciju. Jednog dana majci reče: - Majko, ja bih se ženio. Djevojka je sa sela. Lijepa je i vrijedna. Iz poštene je kuće, a meni je to najvažnije. Majka ga je gledala na trentak. Potom je dohvatila cigarete sa stola i jednu zapalila, zagledavši se u neku nevidljivu tačku. Trajalo je to neko kraće vrijeme, a onda je napokon progovorila : - Dovedi je sine, napravit ćemo pravu svadbu. On je osjetio...
Lana je otvorila oči. Sunčeva svjetlost već je uveliko bacala svoje svijetle sjene po zidovima spavaće sobe. Druga strana kreveta bila je prazna, ali je odisala toplinom. Čaršaf je bio zgužvan, a na jastuku je bilo blago udubljenje. Bosih nogu, uputila se prema dnevnoj sobi. Njen muž Emir već je bio budan, a pred njim na stolu bila je velika džezva i dvije šoljice za kafu sa cvjetnim motivima. -Dobro jutro Lana,- nasmiješio se kad ju je ugledao. -I tebi Emire,-promrmljala je Lana. Sjela je preko puta njega, privukla džezvu i u šoljicu nasula kafu. Za razliku od Emira koji je odmah nakon buđenja bio dobrog raspoloženja i spreman za nov idan, Lana nikako nije bila jutarnji tip. Trebalo joj je najmanje sat vremena da profunkcionira. No...
"Planinska ruža" - scenario za priču. Lyra je naizgled bila sasvim obična devojka. Živela je na veoma nepristupačnim mestu planinskog masiva u današnjem vremenu.. Nikad nije imala kontakt sa civilizacijom, kao što su mobilni telefon, kompjuter i slično. Slušala je dedine priče o gradovima ali u njima nikad nije bila.Roditelji su joj stradali u snežnoj lavini, pa ju je odgojio deda. Zbog godina sve se teže kretao pa je Lyra brinula o njemu i o kući. Kad bi imala vremena i kad bi bilo lepo vreme koje se veoma često menjalo u planini, šetala bi prirodom i družila se s divljim životinjama koje se nje uopšte nisu plašile već znatiželjno prilazile. Kod kuće, Lyra je po ko zna koji put čitala jednu malu biblioteku od pet-šest prastarih...
Da li se ikad setimo trogodišnjeg, okrvavljenog dečaka iz ratne Sirije i njegovih, par trenutaka pre smrti reči "Sve ću da vas tužim Bogu"? E... izgleda da nas je tužio... I ne samo on... "Sve ću da vas tužim Bogu"... Koliko je potrebno puta ponoviti ovu rečenicu da bismo svaki put dospevali u njeno sve dublje značenje i da bismo, prestrašeni sasvim, dospeli do njenog najdubljeg smisla? Bože, zar je ovaj dečak morao da ode na nebo da bi ti ispričao koje zlo vlada svetom i ljudima? I, koliko je posle njega još miliona dece otišlo na nebo i reklo ti kakvi su ljudi? Prema apokalipsi koja nadire, izgleda da su nas sva deca tužila Bogu... 💔💔💔
Doći će dan, sudi će tvojem životu i biće brzo. Osetićeš hladnu oštricu noža naježiće se uvela koža, u plamenu vatre telo će ti goreti, a ubrzo i prah vetar će odneti. Nestat će tvoja lepota, tvoj će otisak da ćuti, u poslednjem činu zemlja će da udahne svu tvoju veličinu, dobro ili loše kad budeš pao ostaće samo ono što si drugima dao. Sujeta potajno uguši će plamenom tvoju izgubljenu dušu.
Back