Blogovi

U centru Nisa, preko puta Meka! :-D Skola engleskog i matematike! Sve vrste kurseva, fleksibilni termini, izobilje dodatnog materijala, opustena atmosfera. Usluge sudskog tumaca za engleski, profesionalni prevod strucnih tekstova. Upis non stop! "PICCADILLY" Generala Milojka Lesjanina 1/2 246 293 064/ 17 44 346:-D
Jbt, opet ću da pišem patetični blog :shock: Uglavnom, naručila sam jedan slide show, danas sam ga odgledala....slike celog mog porodičnog stabla- od baba i deda kad su bili mali, preko mame i tate, do brata i mene....i to onako lepo složeno sa predivnom evergreen muzikom u pozadini... I to, sve tako na jednom mestu me podstaklo na razmišljanje- kako je ovaj život čudan! Kako dođemo na ovaj svet, budemo mali, slatki bepci i onda nam telo poraste, postajemo veliki magarci, sve manje bezbrižni, sve komplikovaniji :roll:...često zaboravimo kako je život lep, zaboravimo da se igramo, opterećujemo se formom umesto suštinom, i sve shvatamo preozbiljno...A ovaj život juri li juri, nenormalnom brzinom! Gledam sliku mog tate sa 10 godina...
Ovde u Beogradu lagano provodim vec drugu godinu studija ... Doshao sam iz manje provincije Srbiji. EEEeeehhh... Kako sam samo kleo taj mali Krushevac... Svakog bozjeg dana... Kumio sam, molio i sanjao da zivim ovde. U metropoli. U Beogradu. Koliko sam samo bio naivan... Da se ne lazemo ima dosta stvari kojima se mozes zanimati... ali... Sve je ovde nekako bez dushe... Hladno i sivo. To shto stranci pricaju da smo mi srdacni to je glupost i posledica nashe patoloshke, platonske ljubavi prema deviznim licnostima koje nam dolaze preko grane. Dovoljno je da sednete dva puta dnevno u gradski prevoz i uvericete se u "cuvenu srdacnost". Nikako da se otmem utisku da u vazduhu nad Beogradom lebdi ogroman oblak negativne energije. To se spozna...
151. (153) O POROTI Naređuje Carstvo mi: Od sada unepred da bude porota i za mnogo i za malo. Za veliko delo da su 24 porotnika, a za manju stvar 12 porotnika, a za malo delo 6. I svi porotnici da nisu vlasni nikoga izmiriti, nego da oglase pravim ili krivim. I da je svaka porota u crkvi, i pop u rizama da ih zakune, i u poroti na što se većina zakune i koga većina oglasi pravim, njoj da se veruje. 152. (154) O ZAKONU Kao što je bio zakon u deda Carstva mi, u Svetog kralja, da su velikoj vlasteli velika vlastela, a srednjim ljudima prema njima družina, a sebrdiji njihova družina da su porotnici. I da u poroti ne bude srodnika ni pizmenika. 153. (155) O TRGOVCIMA Inovercima i trgovcima porotnici polovina Srbi, a polovina iz njihove...
121. (122) Da nije vlastan vlastelin ni mali ni veliki, ni bilo ko, zadržati ili sprečiti svoje ljude ili druge trgovce da ne idu na trgove careve. Neka svak ide slobodno. 122. (123) O TRGOVCIMA Ako li koji vlastelin zadrži trgovca, da plati 300 perpera. Ako li carinik zadrži, da plati 300 perpera. 123. O trgovima: Što su kuda Sasi posekli gore do ovoga sabora, tu zemlju da imaju. Ako su kome vlastelinu bez prava uzeli zemlju, da se sude s njima vlastela po zakonu Svetoga kralja. A od sada unapred Sas da ne seče; a što seče, to da ne obrađuje, niti ljude da naseljava, samo da stoji pusto, da raste gora. Niko da ne zabrani Sasu gore; koliko je potrebno trgu, toliko da seče. 124. (125) O ZAKONU GRADOVIMA Gradovima da ne bude...
Aries
Sedi Suljo u hladu ispod šljive i propoveda očaranim ovcama, "...a za vreme posta, od zore pa do zalaska sunca, ne smete okusiti ni jednu travčicu...posle, celu noć možete jesti dok ne puknete..." U međuvremenu, iz stada se odvoji jedan ovan, priđe Sulji, reče, "Ne bleji!", dohvati se malja...i ram-a-dama dum !!
71. O ZLOBI BRATA I ko učini zlo, brat, ili sin, ili rođak, koji su u jednoj kući , sve da plati gospodar kuće, ili da da onoga koji je zlo učinio. 72. (71) O NEVOLJNIKU I ko u nevolji dođe na dvor carev, da se svakome učini pravda osim otroka vlasteoskog. 73. (72) O SIROTI Sirota koja nije u stanju da se parniči ili brani, neka da zastupnika koji će je braniti. 74. (73) O PAŠI SELA Selo sa selom da pase: kuda jedno selo tuda i drugo. Samo zabele zakonite i livade zakonite niko da ne pase. 75. (74) O ŽUPI I O POPAŠI Župa župi da ne popase stokom ništa. Ako li se nađe u nekoj župi jedno selo, bilo kog vlastelina da je, ili je Carstva mi, ili je crkveno, ili vlasteličića, onome selu niko da zabrani pasti; da pase kuda i župa...
21. O PRODAVANJU HRIŠĆANA I ko proda hrišćanina u drugu nevernu veru, da se osakati i jezik da mu se odreže. 22. I ljudi vlasteoski koji se nalaze po crkvenim selima i katunima, da ide svaki svome gospodaru. 23. O PONOSU CRKVENOM Crkvama da ne bude obaveze ponosa, osim kada car kuda ide, onda da ga nose. 24. I ako se nađe upravitelj crkveni da je primio mito, da mu se raspe sve što ima. 25. O VLASTI NAD CRKVAMA Crkvama da vlada Gospodin car, i patrijarh, i logotet, a drugi niko. 26. O OSLOBOĐENJU CRKAVA Sve crkve što se nalaze u zemlji Carstva mi oslobodi Carstvo mi od svih rabota, malih i velikih. 27. I crkve carske da se ne potčinjavaju velikim crkvama. 28. O ISHRANI UBOGIH I po svim crkvama da se hrane ubogi, kako...
Zakonik Cara Stefana Dušana Pisan leta gospodnjeg 6857, indikta 2, na praznik Vaznesenja Gospodnjeg. Meseca maja, 21 dana. Zakonik ponovo u originalu rukopisan leta gospodnjeg 7509, meseca aprila, 18 dana, nakon 652 godine. Zakonik rukopisao rab božiji Slavka Pajića Svetozar, u Novom Sadu. • Prevod Prizrenskog prepisa (van zagrade realna numeracija a u zagradi pisareva PRZ) • Prevod Dušanove povelje o zakonodavnom radu (sačuvane u Rakovačkom rukopisu) ... Stoga i ja, unuk i sin njihov, i izdanak dobroga korena njihova, svetih bogoispovednih roditelja i praroditelja mojih, narečen rab Hristov Stefan, u Hrista Boga blagoverni car svim Srbima i Grcima i stranama bugarskim i celom Disu, Pomorju, Frugiji i Arvanitima, milošću i pomoću...
Zelim svima da preporucim Prag kao turisticku destinaciju koju zaista vredi videti i obici. Nije ni cudo sto u taj grad godisnje dolazi oko 7 miliona turista jer zasita ima sta da se vidi i mogucnosti da se divno provede. Osim tih nekih standardnih turistickih atrakcija koje se mogu videti , pivnice i kafane su pravi dozivljaj , a i nocni klubovi su fenomenalni. Za sve one koji imaju nameru odputovati u Prag savetujem smestaj u centralnoj zoni grada, kako bi se gubilo sto manje vremena jer je vecina onoga sto vredi videti i obici upravo u centru grada. Licno imam odlicno iskustvo sa hotel pansionom Acoord sa divno uredjenim novim sobama u trogom centru grada svega nekoliko minuta odaljenim od glavnog trga. Oni koji nameravaju posecivati...
Malj Way
Na jednom od onih seminara za kontrolu uma, brzo bogaćenje itd. šarmantni i duhoviti predavač drži uvodnu reč: "Sećam se, kada smo počinjali..naša predavanja su se održavala po školama, malim plesnim dvoranama pa i košarkaskim terenima..a evo nas sada u svetski čuvenom Palladiumu gde nastupaju sve same zvezde iz svih oblasti zivota. A kada vec govorimo o zvezdama...da li ste se ikada zapitali "Kako da JA postanem zvezda? KOJI je to put? Koji NAČIN?!" U tom trenutku iza zavese na binu kroči omatoreli, ali nista manje šarmantni Frenk Sinatra, izvuče svoju Sicilijanku (to je ona svečana macola od 227 kila) zategnu predavača po sred razdeljka i zareža u niskom altu.."I did it MAAAALJ way..."
Pa dobro gde si ti,bas sam ovih dana hteo da te zovnem... ;)
Ne znam zasto stavih ovaj stih u naslov.A mozda zapravo i znam.Never mind. ;) Kad ti je zivot,uglavnom ljubavni,prilicno nesredjen,kad ne znam gdje udaras,ko muva bez glave...trebalo bi barem to da znas. Kad si sa ljubavi ni tamo ni 'vamo...ili sto ja kazem "50% single"...a nekad ti bas treba onih ostalih 50%...ocajnicki ti treba...a negdje je tamo..Bogu iza tregera...teskooo. Bolje receno,ja sam Bogu iza tregera. Treba mi ON u obliku tih 50 jebenih posto.Bash sam skromna,ha? :roll: Uglavnom,nebuloze. I dosta preseravanja za danas.Gdje sam se napricala a zapravo nisam rekla nista.
Brzalica
Dolazi Mujov sin kući i plače.."sta je bilo?" pita ga Mujo. "Ma dobio sam danas keca,nisam znao da kažem nijednu brzalicu". Razmišlja Mujo...razmišlja..pa onda mu kaza mudre reči "Sinko, kada te sledeći put pita za brzalicu a ti reci -ČEKIĆEMĆUTEČEKIĆEMĆEŠME!"
Bowl
Setio se Mujo kako bas odavno nije išao u kuglanu pa stade da traži svoju omiljenu kuglu po kući međutim, nikako da je nađe. Gleda ovde...onde..zaviruje tamo..'vamo...ništa. Slučajno baci pogled u Fatin plakar, otvori fijoku..kad ima šta da vidi - u Fatinoj fijoci ni manje ni više nego vibrator! On stade malo, udahnu duboko tri puta da se smiri..ode do Fate držeći duguljastu plastičnu napravu u ruci i reče uz neskrivenu patetiku: "..dobro..reci mi..zar je sve ovo do sada... bila laž...?" A Fata, mesi pitu, podiže pogled, pa kad vide šta Mujo drži u ruci reče: " He he..e jesi lud, nije to ono što misliš.." otvori donji deo sudopere, iskotrlja kuglu, uze vibrator, ušrafi ga u rupu na kugli i sačini laki damski malj zvani "My...
U ne tako dugoj američkoj istoriji, Čikago zauzima vrlo značajno mesto. Najveću popularnost i uticaj imao je početkom prošlog veka. Čikago je bio radnički grad i stoga doživeo neverovatan razvoj u vreme industrijske revolucije. Događaj koji je promenio istoriju ovog grada bio je veliki požar 1871. Požar je trajao 36 sati, odneo više od 300 života i trećinu populacije (100.000 ljudi) ostavio bez doma. Dimenzije požara bile su takve jer je veći deo Čikaga bio sagrađen od drveta. Ipak, stanovnici Čikaga su ovaj događaj pretvorili u korist. Velika tragedija im je pružila priliku da postave novi urbanistički plan koji ne robuje staroj matrici i infrastrukturi, već je postavljen u odnosu na potrebe grada u budućnosti. Takođe, to je bio...
"ja htedoh samo da sachuvam veselu sliku ovog danashnjeg nisha od zaborava, kako proteche jedan djurdjevdan,kako majka i cerka zavoleshe pa se udadoshe i decu izrodishe, inache ce sve te lepe dane nishava odneti u moravu,morava u dunav a dunav negde bestraga i oni se vishe nikad nece vratiti,kao i mladost nasha"
Utakmica izmedju Crvene Zvezde i Bajerna iz Minhena dodatno ce biti obezbedjena snimanjem i fotografisanjem ucesnika - receno je u Ministarstvu unutrasnjih poslova Srbije. Jednostavno se moram zapitati sta se ovim cinom pokusava. Da li se mozda pokusava smanjiti nasilje na terenima? Ili se mozda radi na sprecavanju unosenja pirotehnickim materijala? Ili je, jednostavno, rec o tome da srpska policija daje do znanja navijacima da je tu i da je spremna? Verovatno je da su sve tri slutnje istinite. Ali, da budemo iskreni, zar se stvarno misli da ce nekoliko kamera i fotoaparata spreciti ono sto je, nazalost, vec "tradicija" srpskog fudbala? Tesko! Kako znamo? Jednostavno... Ako se setimo jednog od prvog slucaja kada je sigurnosna kamera...
[Niz njeno mlado golo telo slivala se voda...Kada bi barem mogla da spere sve grehe,da ih zauvek odnese... Kada bi barem mogla da ucutka taj skicavi glasic u svojoj glavi,to malo stvorenje koje je tera na SECANJE... Snazne muske ruke obavijene oko njenih bokova,vreo dah na potiljkui miris muskog znoja u nozdrvama. Da li je bilo lepo?Ne... Da li je bilo grozno?Ne... bilo je ponizavajuce... Uzimao je sve i ako nije dozvolila,nije dobila nista sem par modrica i... Nije se otimala.Gledala je u belinu zida pred sobom pokusavajuci da postane deo njega-hladna i prazna.Nije osecala bol,samo tugu...Nije plakala,suze nisu bile dovoljne.Nije jecala jer jecaji nisu dovoljno snazni da uguse krik. Samo se prepustila i cekala... Tako beznacajna,tako...
Irvasi !
Oni koji su ga videli opisuju ga ovako: „Živi u Aziji i Evropi, uglavnom je pitom, može biti visok do 110 cm, težak je oko 100 kg, ima velike rogove i debelo i meko krzno”. Oni koji nisu videli irvasa najčešće ga brkaju s losom, sobom, pa čak i sa jelenom, s kojima je u rodu, ali ga momentalno identifikuju čim dođe vreme novogodišnjih praznika! Legenda o Deda Mrazovim saonicama koje vuku irvasi potiče iz ruskih bajki, mada je slična legenda prisutna i u Holandiji. Irvas Rudolf sa svojim crvenim nosem „pojavio” se tek 1939. godine u priči Roberta Meja i ubrzo je postao urbana legenda. Činjenica da irvasi žive na krajnjem severu planete i da su najviše rasprostranjeni po arktičkim tundrama verovatno je doprinela tome da se ove životinje...
1. Arhitektura: ako volite arhitekturu, Barselona je pravi grad za vas. Rimski period: Rimske zidine, ostaci 4 stuba Hrama kod Centre excursionista, kao i Museu d´historia de la ciutat Gotski period: Santa Maria del Mar (najlepša gotska crkva u gradu), Plaça del Rei, Saló del Tinell, ulice u barri gotic (gotski kvart). Predmodernistički i modernistički period: Glavni Gaudijevi radovi - Sagrada Familia, Casa Batlló, Casa Milà, Parc Güell. Ostala remek dela modernističke arhitekture: Palau de la Musica Catalana, Hospital de Sant Pau, Casa Ametller, Casa de les Punxes. Neke od ovih građevina uvrštene su u listu Svetske baštine. Savremeni period: Pabelló d´Alemanya – remek delo moderne arhitekture koje je projektovao Mies Van der...
Odlazak na Krf nije isto što i odlazak na neko drugo grčko ostrvo, i to svakako nije obično turističko putovanje. Letovanje na Krfu je ujedno i prilika za malo "hodočašće" - boravak na mestu gde su napisane neke od najtužnijih, ali i najveličanstvenijih stranica srpske istorije. Ovo je, posle dvanaest godina, bio moj drugi susret sa ovim ostrvom. Ali, koliko god puta se vraćali ovome ostrvu, uvek bi trebalo naći vremena za posetu Srpskoj kući (muzeju o Prvom svetskom ratu i srpskom boravku na Krfu) i za obilazak mauzoleja - kosturnice i Plave grobnice na ostrvu Vido. Srpsku kuću ćete lako pronaći, nalazi se iznad slatkog cvetnog trga oivičenog Gradskom kućom i zgradom Grčke banke, nedaleko od poznate ulice - šetališta Kapodistrije...
Ne plaćam i ne želim da plaćam Tv pretplatu. Ne želim da finansiram ničiju svadbu na RTS-u i ne želim da finansiram prenos suđenja Šešelju. RTS stalno preti sudom. Da li mogu da ostvare pretnju? :mad:
Kaze objavite na svom sajtu...
a ja cu na blogu, tako mi lakse, ovo je inace blogerska mreza, posebno posto sam i ja tu nedje, na stranici 219 :wink: Šejn je u gradu! Točnije na štandovima Jesenski & Turk u paviljonu 5 i na štandu Mentora u paviljonu 6 (18B). Na Mentorovom štandu autori koji budu pohodili ovogodišnji Interliber mogu preuzeti svoj autorski primjerak zbirke. Knjiga "Da sam Šejn" je nastala kao rezultat bestselerovog natječaja za kratku priču na koji je pristiglo 534 priče od skoro 300 autora iz cijele regije. Kroz nekoliko paklenih eliminacijskih krugova došlo se do 65 priča od isto toliko autora. Cijena ove zbirke je 95 kn dok će se za vrijeme Interlibera ista moći nabaviti po cijeni od 80 kn. Četiri urednika (Bogunović, Macan, Rukavina & Pilić) su...
Igra memorije
Takmiče se Mujo i Haso ko može više telefonskih brojeva da zapamti pa poče prvi Haso: - 339-142 - moj - 339-143 - tvoj broj - 344-196 - komšija... - 310- hm......jeb'ga dal ide dvojka il'...ne vredi zaboravio sam kako ide daidžin broj, hajd sad ti. A onda Mujo poče da sipa ko iz rukava : - 339-142 - tvoj - 339-143 - moj broj - 337-999 - posao - 364-891 - komšija - 367-813 - drugi komšija - 33...STANI! reče Haso pa krenu rukom da pipne Muji čelo, pa kad napipa dve velike čvoruge ispod šiški reče: Ne važi, var'o si..
Претходни и садашњи премијер др Војислав Коштуница је контраверза за радикале и демократку странку. Он је средина међ' зараћеним странама које у ова бурна времена дају заклетве да неће са "оним другима". Док је јаз ДС-СРС огроман, толики да је опасно поделио Србију, нашао се и политичар у "средини" који својим понашањем и деловањем омогућује функционисање државе а по мојој оцени спречава и оно најгоре што би се могло десисти : евентуални грађански рат, на радост многобројних непријатеља. Можда је претерано а можда није ... Једно од тумачења оцила јесте и "Само Слога Србина Спашава". У протеклим веома бурним светским дешавањима Србија је постала мета или бар трн у оку геополитичком устројавању. Трпимо огромне притиске, претње, цепање...
I tako nam se podvuku pod kozu,polako,neprimetno...Tek kada odu postanemo svesne koliko su bili deo nas.Neodgovorni,svojeglavi,nezreli i detinjasti a opet neophodni...Za par trenutaka neznosti,malo ljubavi ili za dobar sex.Oni su nezamenjivi! I ako kazemo da mozemo bez njih i ako ih pljujemo i bacamo drvlje i kamenje uvek im se vracamo kao starom poroku,koa narkomani po jos jedan smrk,ali ovog puta kao zadnji...Lazemo tako sebe i onda ponovo prelazimo preko svih guposti i vracamo im se kao pokisli macici. To smo ti mi zene,vecito pateticne i dramaticne,bolesno romanticne a u sustini prakticne.A koliko smo puta obecale sebi da necemo vise nista ocekivati,da se necemo nadati i kao uspavane lepotice cekati svog princa na belom konju?!I...
uspela sam da prostudiram sta sve treba i kako treba. nije ovo blogovanje bas tako jednostavno, treba tu i da se uci, a vremena... nema. pokusavam sad tu kao nesto da pisem ali stvarno ovako kasno nemam ideja. zato evo jos jedna slicica, moja omiljena. nadam se da ce se dopasti svima koji je vide. ogrlica je napravljena od poludragog kamenja ili kristala. pa eto! kristalografija i poludrago kamenje bi mogli da budu jedna od tema o kojima bih mogla da pisem. danas se zene veoma interesuju za poludrago kamenje, ali mi zene ne bi bile zene da ne vezujemo vecinu stvari i pojava za horoskop. MORAM DA NAGLASIM - ASTROLOSKI ASPEKT POLUDRAGOG KAMENJA JE MANJE BITAN. POBOLJSANJE ZDRAVLJA MU JE OSNOVNA PRIMENA Kristali se koriste u svrhu...
Znate onaj osecaj koji imate kada znate da nesto nije dobro za vas ali ipak ne mozete da naterate sebe da odustanete i odete? Osecate da je previse,da vas gusi i da niste srecni ali to nesto u vama vam ne da da pobegnete glavom bez obzira i ako znate da je to najpametnije. Epa tako se ja sada osecam,zver uhvacena u zamku sopstvene sujete i ponosa.Zar ja nesto da ne mogu,zar ja prva da se povucem i mahnem belom zastavicom?Svesna da samo sebi nanosim stetu ,jer jos jedan tragicni raskid ne zelim da stavim na listu svojih razocarenja,i dalje poput nedokazanog deteta pokusavam da od zabe napravim princa.Nije mi jasno zasto ponovo insistiram kada mi do sada nikada nije uspelo.Zar je u nasim zenskim genima da menjamo sve muskarce oko...
Back