Blogovi

Historija je puna neobjašnjivih događaja, a nju su, nažalost, najčešće objašnjavali ideološki i pristrasno. Zavirite samo u udžbenike iz tog predmeta pa ćete se uvjeriti kako o jednom te istom događaju, o međunarodnom sukobu, svaka zemlja-učesnica sasvim različito svjedoči. U ljudskoj historiji je vrlo često dolazilo do velikih krvoprolića, a da se to ne može objasniti racionalnim razlozima. Takvih tumaranja historijom bilo je i biće dokle god bude čovjeka... Ideolozi greše kada tvrde da su ljudi za ovu ili onu ideologiju zbog toga što proklamira racionalne ciljeve. Naprotiv, samo one ideologije koje otvaraju breše za iracionalno ponašanje - privućiće veliki broj ljudi. Kad bi čovjek bio racionalan, onda bi se morali upitati: otkud...
Њ. Св. патријарх Павле: "Znamo dobro za sve naše padove, raskole i podele. Molimo se Gospodu da to prestane jednom zauvek, a sve vas molimo da budete jedno u Gospodu, kako bismo svima pokazali cistu veru i svetu slogu, svu lepotu vere u Boga i vere u coveka Božjeg. To ce biti onda kada prestanemo da se medu sobom delimo na razne nacine, najcešce po bezumlju. Pokušajmo, u radosti božicnoga slavlja, da se izmirimo i saberemo oko kolevke Bogomladenca i da prevazidjemo sve naše besmislene podele! Naravno, treba o svemu promišljati, suocavati razlicite stavove i raspravljati, ali to ne sme da bude razlog za medusobnu mržnju ili za mržnju prema bilo kome. Mora da važi pravilo da "onaj ko želi da bude prvi, taj treba svima da služi". Hristos...
Епилог случаја Мартиновић
О „случају Мартиновић” редитељ Милорад Бајић снимио је документарне филмове „Страх од истине” и „Оптужујемо”. Међутим, и они су једини пут приказани у Дому синдиката у Београду 1986. године. После тога стигла је забрана приказивања, која и дан-данас важи. Поводом двадесете годишњице од овог страшног злочина, крајем маја, Милорад Бајић је, у сарадњи са студентском организацијом „Центар” на Правном факултету организовао трибину под називом „Косово пре Милошевића – толеранција или терор?”, на којој је требало да буду приказани филмови „Страх од истине” и „Оптужујемо”. Ипак, према Бајићевим речима, три сата пре почетка стигла је забрана (?!) и трибина није одржана. Тако је истина у Србији још једанпут поражена. Ђорђе Мартиновић, мученик...
Десило се то у Гњилану првог маја 1985. године. Ђорђу Мартиновићу, албански злочинци и сепаратисти набили су са коцем полулитарску флашу кроз чмар у утробу! Флаша се зауставила тик под десним поребарним луком, а овај злочин албански злочинци су смишљено починили како би поспешили исељавања Срба са Косова, који су се после тога почели масовно исељавати. Флашу су из утробе жртве извадила у приштинској болници два хирурга Албанца и један српски хирург др Морачић. Њега су Албанци накнадно позвали, пошто су се уплашили када су отворили утробу и видели флашу и срчу коју је требало извадити. Др Морачић је после операције изјавио: - Призор који сам затекао био је језив. Ђорђе Мартиновић је после тога оперисан још три пута, једном на...
Систематски национални рад најпросвећенијих људи само је први ступањ рада који треба што пре почети. Иза тога долази главни и најтежи посао на формирању националног осећања и мишљења. Треба и осталим слојевима интелигенције и целом народу дати национално и патриотско чуло, направити их да су у националном погледу од једног кова или слива... Вама је јасно да мислим на истински патриотизам а не на патриотске фразе, које се по навици, у свакој прилици изговарају.Не на патриотско брбљање, не на патриотизам као ствар моде,на послетку не на патриотизам који је нешто засебно одвојено од читавог живота.Сасвим другачији патриотизам треба да обузме цео народ. Тај патриотизам треба да је део живота сваког појединца! Јован Цвијић, (1865. Лозница...
КУПОЛА Как засмотрится мне нынче, как задышится? Воздух крут перед грозой, крут да вязок. Что споется мне сегодня, что услышится? Птицы вещие поют - да все из сказок. Птица Сирин мне радостно скалится - Веселит, зазывает из гнезд, А напротив - тоскует-печалится, Травит душу чудной Алконост. Словно семь заветных струн Зазвенели в свой черед - Это птица Гамаюн Надежду подает! В синем небе, колокольнями проколотом,- Медный колокол, медный колокол - То ль возрадовался, то ли осерчал... Купола в России кроют чистым золотом - Чтобы чаще Господь замечал. Я стою, как перед вечною загадкою, Пред великою да сказочной страною - Перед солоно - да горько-кисло-сладкою, Голубою, родниковою, ржаною. Грязью чавкая жирной да ржавою, Вязнут...
Ahtisariju 40 miliona 22. jun 2007 Sumnje da je albansko rukovodstvo na Kosovu “kupilo” konačni plan Martija Ahtisarija, koji definitivno ide u korist nezavisnosti i otcepljenja pokrajine od Srbije, potvrđene su u izveštaju nemačke obavnjštajne službe BND, upućene generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu. Ovo senzacionalno otkriće, objavljuje banjalučki dnevni lista “Fokus”, koji tvrdi da je BND “otkrio da je na Ahtisarijev privatni račun prebačen iznos od dva miliona evra, te da su u nekoliko navrata isplaćene višemilionske cifre u gotovini, za koje se pretpostavlja da se kreću i do 40 miliona evra”. Izvor ovog lista je brigadir nemačke tajne službe BND Luk Niman, direktno zadužen od nemačke Vlade da deo obaveštajnog aparata stavi u...
Momo Kapor MALINA Odjedanput, strašno poželeh da popijem malinu sa sodom. Stariji kelneri su se samo osmehivali i odmahivali rezignirano rukom, a mlađi nisu ni znali šta je to. Kako da im objasnim da su nekada kafanske bašte bile posute sitnim belim šljunkom? Subotom su nam prali kolena i trljali uši krajičkom peškira, vodili naveče na roštilj u "Kikevac", "Sokolac", "Kalenić", "Tabor", "Maraton", "Složnu braću"... Odrasli su pili pivo, a nama deci naručivali bi malinu sa sodom. Pili smo je polako da što duže traje, razvlačili taj dragoceni "kupovni" napitak divne grimizne boje, gledali lica i krošnje drveća kroz zamagljenu čašu kao kroz Ticijanovu lazuru nekog kraljevskog plašta. Nismo mogli da zamislimo ništa skuplje - nikakvu...
Докле више... докле бре? Хоћете ли још да се замерате ЕУ са тим декадентним, комунистичко-револуционарним називима српских најпопуларнијих клубова? Размишља ли неко шта ће Брисел да каже на то, и докле ће да трпи? Наш скори улазак у ЕУ ће сигурно, између осталог, бити условљен и променом назива ових клубова. Пођимо од Партизана: Осим што сам назив звучи претеће, он и позива на мржњу према завојевачима (јел` тако оно беше?) Следеће, у клупским бојама доминира црна боја што је апсолутно неприхватљиво. Навијачи истог су познати по обрачунима са проевропским снагама реда (жандармерија) на београдским улицама, а и шире! Црвена звезда: Такође само име је увредљиво и подсећа на велике успехе Црвене Армије у Другом св. рату, што се...
Овца и Вук Пренето са блога Биљане Србљановић: Uz saglasnost autora, objavljujem u celosti otvoreno pismo koje je Jona Tibor, gradjanin Republike Srbije, uputio Ministru spoljnih poslova Jeremic Vuku. Pitanje za gospodina Ministra inostranih poslova Vuka Jeremica. Ili dva. Postovani gospodine Ministre, u nadi da ce te mi oprostit sto Vam u svoj svojoj dokonosti i konsekvetnoj dokolici oduzimam dragoceno vreme oseticu se slobodan da Vas pitam sledece. Naime, izuzetno me je obradovalo Vase nesebicno angazovanje na resavanju slucaja gradjanina Jelenka Micevica, jer je i moj slucaj slican Micevicevom. Ja se, naime, nalazim u procesu odobravanja norveske ulazne vize, te me interesuje kakve su mi sanse da me, u slucaju odbijanja dozvole...
Nenad Čanak - Eine Karriere
Ненад Чанак, Србин у црном. У Србији данас носи јеврејску жуту траку, до јуче носио палестинску мараму. Храбро је у Новом Саду са хиљаду (маскираних) истомишљеника каменовао десет панкера говорећи да су нацисти, а присуствовао Загребачком усташком скупу који тражи да се Срем отме од "његове" Војводине и припоји Хрватској. Кад у Војводини продаш сву пољопривредну земљу неколицини приватника, то мора да се види. Чанак је годинама сРАо "не дамо војвођанска жита", а кад су Мишковић, Кнежевић, Ницовић и још неколицина купили та "житна поља" будзашто, он се окумио с једним од три главна тајкуна Војводине. Ма окумио би се он и са Мишком и Ницовићем, али они нису хтели. И нико не пита Чанка, како то да је такав борац за војводину...
Основни услов исправног функционисања легалне институције је поштовање процедура, предвиђених важећим законима и правилницима. И обрнуто - непоштовање процедура сигуран је знак да легална институција постоји само формално, и служи као параван некој илегалној, паралелној структури, некој сивој еминенцији која има реалну власт у својим рукама, мимо свих закона и прописа. КО У ИМЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ ПОТПИСУЈЕ КАПИТУЛАЦИЈУ? Кад би српски народ одлучивао референдумом, никада не би било могуће да Влада Србије изнесе предлог "Закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Сједињених Америчких Држава о заштити статуса и приступу и коришћењу војне инфраструктуре у Републици Србији". Цео предлог тог Закона доступан је на сајту...
Тужно је код Војводине, исто као и код Црне Горе што се ради о чисто српско-српском трвењу и антагонизму. Постоји једна област на подручју бивше Југославије која није захваћена национализмом, верском и расном нетрпељивошћу. Реч је о, барем тренутно Аутономној покрајини, Војводини. Таман помислите да се ради о једној великодушној алтруистичкој средини, кад оно једна друга врста нетрпељивости која није забележена ни у повељи УН-а ни код невладиних организација. Ради се о својеврсном географском сегрегационализму и нетрпељивости. Регион са све израженијим центрифугалним тенденцијама, који ствара свој посебан идентитет. Увек су се звали аутономашима, последњих неколико година су тај назив изменили у аутономисти, ваљда због тога што то...
Dokumenti su oni papirići koje obično nosimo u novčaniku, zadnjem džepu ili na nekim drugim sigurnim mestima. Osnovna osbina ličnih dokumenata informišu radoznale ili pak podsećaju vlasnika ko je (imenom i prezimenom), odakle je (mesto rođena), dokle je stigao (mesto stanovanja), koliko je omatorio (datum rođenja) i.... kakav je (fotografija). Naravno, postoje i nekakvi dokumenti sa znatno manje podataka na kojim je vlasnik dotičnih pretvoren isto također u broj. Zbog nekih ličnih zanimacija ovih sam dana razmišljala o fotografijama. Da ne bude zabune, nikad se nisam volela fotografisati. Moji roditelji su popravilu od toga pravili akciju i oblačili me u nešto što mi nije baš bilo udobno, što i nije neki problem s obzirom na moj višak...
Samo jednom sam se prepustila letnjem,morskom crtaču porteta.Stali smo oko njega nas petoro.Grafitna avantura. Crtež je započinjao nežnim potezima,a onda je sve sigurnije i snažnije prenosio svoje utiske na hartiju.Završnica je bila potresna - uslikavao je stanje naših duša i karakter kao da je unosio nameštaj u nov,prazan stan.Otišli smo različito raspoloženi,svako sa svojim zamotuljkom,neko potvrdjen,neko otkriven,a poneko razotkriven...
Ne znam kako bih ti vise rekla koliko te zelim i koliko mi ponekad nedostajes. I posle citavog dana koji smo zajdno proveli,cim izadjes na vrata naseg stana ja iste sekunde zudim za tobom.... Ne mogu da zivot zamislim bez tebe... Ni jedno jutro ne zelim da se probudim bez toplih usana i bademastih ociju koje me posmatraju. Ti si sve sto mi treba u zivotu. Divno je imati sigurnost uz tebe,najdraze moje. Sigurnost koja znaci da cu pored sebe zauvek imati nekog kome je stalo da moje suze pretvara u osmehe,strahove u spokojstva... Za to sam ti beskrajno zahvalna,zivote moj... Volim te ne znam ni sama koliko. Volim te svakim atomom svog bica,celom dusom.... Beskrajno i znam da ti to znas.... Svake noci pre nego zaspim zahvalim Bogu na...
EURIDIKIN ZOV Orfeju, gde si? Ja te čekam na zemlji krug niže od pakla. Ovde samo suze ne pripadaju nikom. Orfeju, oprostićeš, jer sam si tako pevao: Samo drveće ume da bude samo. Orfeju, lagali su rečima od tebe ukradenim. Orfeju, prekasno je. Čemu se pitaš zašto je tako pusto? Orfeju, ubilo me je ogledalo. PANDORA Pravo ime njene kutije jeste: naša duša. FENIKS Zlatopera ptica od sunčeve pređe satkana tajnu svoju čuva pred vratima sveta. Ona zna sve nebeske priče i ne zaboravlja strpljenje palmi. Vreme, što nikom ne prašta traži od nje najveću žrtvu. Ali, njeno uzdrhtalo srce vaskrsnuće davno umrlo sećanje.
-Budi mi blog.- reče jedan poznanik i samučenik istim životnim mukama (možda i različitim) sa nadom da ću razumeti šta se dešava sa njim. -Biti blog nekom... A šta to zapravo znači?- pitanje ostalo bez odgovora. I da dve najprecenjenije i najčešće pominjane rečenice 1.KO ZNA ZAŠTO JE TO DOBRO 2.ČUDNI SU PUTEVI GOSPODNJI ne bi ostale bez smisla otvorila sam svoj blog.
Zoran Radmilović (Kralj Ibi): O narode, gde ste, gde ste seljaci, radenici, poštena inteligencijo... A, tu ste... Vi to nekom prečicom, nekom stranputicom. Moj narod me opet izaziva da im održim jedan govor, da to ovako sunem u masu pa kako padne... Nekako krene od nama ka njima... Neka taj govor klizi k'o po vodi... Ej, narode... Divan narod, divan, obožavaju me prosto... Ej, narode moj... Šta je to sa tim mojim narodom? Zameniću ga za neki nov, šta će mi polovan narod, zamenim to pa koliko dobijem, nije važno... O, narode... Moj narod je pretežno poljoprivredno-stočarskog, kafilerijskog tipa... Dobro je, dobro je... On meni sve šapuće, tu mi samo šoroboće u uvo, samo mi ubacuje muhu u uhu... Oho, bože, šta neće glava da nam pati...
Nova godina:cvet: Otkucavaju poslednji minuti godine koja za nama. Upamtimo sve radosti koje nam je dala. Zaboravimo sve sa cim nas je nervirala. Pozdravimo je, mahnimo i odahnimo. Godina Nova svima je dobrodosla. Mnogo radosti i svetla u celom svetu. Svetiljke na sve strane. Na trpezi mnogo hrane. Svi imamo istu metu. Radujemo se pocetku. Svi imamo istu zelju. Docekajmo je u zdravlju veselju. Nova godina, nove ideale ima. Budimo jedinstveni u njima. Skidajmo zvezde sa neba, nosimo Sunce na dlanu. Neka nam je uspeh u prvom planu. Pozelimo svima da imaju svog deda Mraza. Da im ljubav ne bude fraza, vec stalna zivotna faza. Nova godina, nova nada, zelja uvek ista, da ljubav i mir svuda blista.:orkestar:
ГОСПОДАР НАД СОБОМ Господар над собом, а уједно слуга наравима својим, добротом и грехом Имат ће у себи, пратиоца друга да прошлости нове, испрате осмехом. ЗК ДОБРО ДОШЛА Поклањам ти цвет у одсјају сунца И јутарњу росу са осмехом срца Поклањам ти наду која није прoшла Јер кораке чујем и добро ми дошла. ЗК ТРЕНУТАК Наишла је ал на кратко туга, сета, радост, срећа Помешане скупа тако тренутак је што подсећа............. На ветрове свих немира и на кишне дане душе Сретне сате, тиха мира и забране кад се руше. ЗК Ко како прочита или му лежи.....срцем ил умом....ако не може никако....не читати....:):bye:
Да не буду усамљене......заједно ми више пријају..........нормално песме..........:bye: ПОДАРИ Подари себи од себе дар, признање само да себе сазна, И на тренутак, ако не више бар да ниje све *прича разно разна* ............... Подари себе себи на кратко и на дуго не А остало, немој да би другоме дала све. ЗК ЊЕНЕ ОЧИ Њене очи небо плаве плаветнилом што ме воде Како да се забораве кад и даље ме заводе............. Моје око сад призива да га плаво чешће виђа Чујем песму *одазива* или ми се то привиђа. ЗК ТАМБУРАШИ Тамбураши дајте гласа песму милу знану мени Нек се душа заталаса снагом која тихо плени............. Донеси нам, сејо вина док нам песма ова траје Нек се чује до висина како срце бол сазнаје. ЗК
Ti postojis negde,daleko od mene. Zivis zivotom sretnim i lepim! Ti tamo negde i ne znas, koliko zbog tebe strepim! Ti ne znas... da svaka moja pesma, ispisana je slovima tvog imena! ti i ne slutis koliko zbog tebe, usamljena je jedna zena! Neces nikada saznati, koliko me tuga gusi! Kada te nema,koliko patim, kako me boli u dusi! Ti ne znas... da moje si sve! Tvoje oci izvor su moje svetlosti, a tvoje ponekad sture reci, dovoljne su za osmeh radosti! Ti ne znas... koliko jaka zelja u meni plamti...zbog tebe! Ne znas da sam na samom pragu, potpuno da unistim sebe. Nisi ni svestan,koliko si moj i kad se sretan budis kraj druge! Ni ne sanjas koliko te volim, ti izoru moje srece i tuge!
Ja ih lizem, a one krvare... Ja ih lizem i svidja mi se to- ukus krvi na usnama shto je ostao. Ja ih lizem i pitam se- chemu? Zashto? Lako je biti u dobru prijatelj. Teshko u problemu. Lako je prichati prazne priche uz kafu, teshko priznati ono shto na srcu lezi. Najteze- prihvatiti surovu istinu. ***, mislio je da lazem da sam udata...
o nama Vesticama...
Posto je ovaj blog zamisljen kao prirucnik za moderne Vestice, evo jednog....prigodnog texta VEŠTICA Mladi kralj Artur je bio uhvaćen dok je krisom lovio po šumama susednog kraljevstva. Monarh ga je mogao ubiti na licu mesta, jer je to bila kazna za lovokradice po zakonu onog doba, ali se monarh pokolebao pred Arturovom mladošću i šarmom i ponudio mu slobodu u zamenu za odgovor na teško pitanje: "Šta u stvari, žele žene?" Ovakvo pitanje ostavilo bi bez reči i stare mudrace te se mladom Arturu učinilo da je jednostavno nemoguće odgovoriti. Kako god, bolje je i tražiti odgovor nego umreti obešen. Tako se Artur vratio u svoje kraljevstvo i počeo da ispituje podanike. Razgovarao je s princezama, kraljicom, prostitutkama, casnim...
Kakav bi nam zivot bio, da nam ide sve po planu? Da smo sretni,savrseni, da nemamo niku manu? Da nam bude sve po meri, ko odelo sto ga kroje! Da nam radost samo vlada i da brige ne postoje! Da nam vazda sunce sija i da kise nikad nema! Kakav bi nam bio zivot, bez patnje i bez problema? Kad bi ljubav zavladala, uvek bila na dohvat ruke. Kakva bi ta bila ljubav, bez ceznje i slatke muke? Da l' bi znali da smo sretni, kada tuge ne bi bilo? Kad bi bilo "med i mleko", o cemu bi srce snilo?
Back