Blogovi

Sluchajnost ili namerno od Boga tu smo nas dvoje ti samo tu a ja od bola, jer ja zhivot ne igram, ja zhivot ne zhivim, ja zhivot osecam, i neka sam samo sluchaj sluchajno tu. Neka nema ljubavi za mene, neka je zhivot moranje, ja osecam vishe od zhelejnih jer ostavljeni robuju samoci, robuju pesmi ljubavi, i neka su sami, u mashti mogu sve jer samo oni bez granica nude vazhno, u bescenje daju srecu dok srecnici tuda gaze,blate, oni ostaju ljubavna sirotinja jer nemaju osecaj patnje, osecaj davanja, iz njihovih rana ne tochi se tuga, ne mogu dati nishta jer imaju samo sebe, kostur zhivota koji ne igra vec kazuje da i takvi postoje, da i takvi zhelja mogu biti. Neka sam sluchaj, neka samoca razori um, neka srce u grudima dobuje u ritmu...
Na vratima se pojavio on. On bez kog bi njen život bio totalno besmislen. Stavio je ruke na svoje bokove i blago razmaknuo noge. Gledao ju je pravo u oči, gotovo je bila paralisana. Ovakav njegov pogled nije vidjala skoro. Dubokim i zapovedničkim glasom koji se ne može odbiti joj reče: "Kučko, dolazi ovamo!". Ustala je sa kreveta sva sludjena i od njegovog glasa i od reklama koje su se vrtele u najnovijoj epizodi španske serije nad kojom su podjednako plakali i žene i pravi muškarci. "Brže, šta se vučeš k'o kobila", doviknu joj on a obrve mu se nakostrešiše. Osećala je kako trne po celom telu, u grudima je osćala blag pritisak a noge kao da nisu njene ali od ležanja pred TV-om. Nije ga dugo videla ovakvog. Išla je ka njemu lagano sa...
Ko je Dzordz Soros? Filantrop ili lopov par excellence! Dzordz Soros -- ne jevrjeski Jevrejin, kako ga nazavhu jedne jevrejske novine iz Njujorka, je rodjen u Budimpesti 1930. godine. Bilo mu je 14 godina kada su nacisti zavladali Madjarskom. Pozirajuci kao unuk madjarskog politicara koji nadgleda konfiskaciju jevrejske imovine Soros vesto izbegava tadasnju sudbinu mnogih Jevreja. Obrazovanje Posle rata se seli u London gde 1952. godine zavrsava studije filozofije na London School of Economics a dobija i pocasne doktorate na univerzitetima Oksford, Jel, u Belonji i Budimpesti. U Londonu, pod uticajem filozofa i svog ucitelja Karla Popera prihvata ideju o "otvorenom druztvu", koju kasnije razradjuje na svoj nacin. Zeljan novca i...

No2

Nova godina sa velikim slovom koliko se sjećam odnosi se samo na 1.1., a ostalo je nova godina, to valjda je ono što će trajati. Postoji jedna pjesma od Balaševića koja se trebala zvati 1. januar popodne, ali nekako je drugačije zovu. U toj pjesmi (čije riječi napamet ni u ludilu ne znam) opisuje to stanje kako se poslije bančenja tog dana sjećamo kome sve treba čestitati. I da ne prepričavam pjesmu do tančina (mada mi je to omiljena zanimacija), ukratko neka njegova ljubav iz prošlih vremena i spoznaja sadašnjeg stanja. Nije baš radnja mojih sjećanja smještena u taj 1.1. nego malo ranije kada, po ideji moje tetke (koja je uvijek imala neviđeno ideja), sam u prvom razredu osnovne škole dobila dar od Djeda Mraza i to onako sve sa...
Većini je poteraban Spas.Neko je toga svestan, neko ne. Verujem da je spasenje (čak je i to, podnošljivije od spasavanja) moguće doseći, samo, ako ga ne tražiš...sem, u snovima, naravno. Lično ja, bacila bih ga,odmah. Za spasenje je poteban stid i gnušnje i kukavičluk,,, Dragi Anđeli, klonite se ove drage Devojke! Sve što ona želi je, već oko nje i u njima, ljudima,koje je izabrala da voli...(recino,tebe). Zato, Dušebrižnici, ostavite se, mojih l blistavih Poroka, mojih lepih Baraba i krvavih pesama, ostavite se mog tela na prodaju i moje duše, kojoj nemate šta da pnudite. Bogata sam kao Krez, moćna kao Džingis-Kan, skromna sam kao Kasijus Klej, neiskvarena kao Isus, nepredvidiva kao Tropska oluja, savršena sam kao...
Хронологија тероризма у СФРЈ Period posle Drugog svetskog rata pa do prve polovine osamdesetih godina bio je obeležen čestim terorističkim napadima u organizaciji emigrantskih organizacija na institucije SFRJ. Prema objavljenim podacima iz knjiga “Smrt je njihov zanat" (Politika, 1993. godina) i “Teroristi iz šeste kolone" (Borba, 1979), u tom peridu ubijeno je oko 20 gradjana SFRJ na radu u inostranstvu, ambasadora i službenika jugoslovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništava. U istom intervalu zabeleženo je 22 upada terorističkih grupa na teritoriju SFRJ, 87 eksplozija mina i bombi i 13 podmetnutih požara (u zemlji i inostranstvu, uglavnom u ambasadama i jugoslovenskim klubovima van zemlje). Pored toga, evidentirana su 62...
1987. Matija Bećković Kradu mi pamćenje, Skraćuju mi prošlost, Otimaju vekove, Džamijaju crkve, Araju azbuku, Čekićaju grobove, Izdiru temelj, Razmeću kolevku. Kud da čergam s Visokim Dečanima? Gde da predignem Pećaršiju? Uzimaju mi ono Što nikome nisam uzeo, Moje lavre i prestonice, Ne znam šta je moje, Ni gde mi je granica, Narod mi je u najmu i rasejanju, Pale mi tapije I zatiru postojanstvo. Zar da opet zatrapim Svete Arhangele? Da mi pomunare ponovo Ljevišu? Očni živac su mi odavno rasturili, Sad mi i beli štap otimaju, Žrtveno polje sa krvavom travom Ne smem da kažem da je moje. Ne daju mi da uđem u kuću Kažu da sam je prodao, Zemlju koju sam od neba kupio Neko im je obećao. Ko im je obećao Taj ih je slagao, Što im ne obeća...
Добрица Ерић Плачи, Вољена Земљо* и Сузама осветли Мисао која тиња у свакој нашој жељи Од свих Суза које сад капљу по Планети најтужније су Дечје Сузе у Мојој Земљи. Ко ће, и чиме, да плати толике Дечје Сузе Страх, Несаницу и Радост одлетелу у неповрат Ко ће Деци да врати све оно што им узе ово зло, стало сво у кратку реч - рат? Плачи, Вољена Земљо, ољагана и сама Сузе су Твоје давно ушле у Песмарице Још ниси све Дечје Кости ни повадила из јама а већ ти опет бацају Децу у јаме безданице. Ви што нам рушите Цркве, кућерке и палате ратници фанатици, људомрсци и сунцождери за кога Нови живот и Нови Свет стварате кад Деца беже од вас у шуме, међу звери? Плачи, Вољена Земљо, Сузама Малишана што уче школу у вучјим и...
Poklanjala si al' si krala I nevjerna si bila ti Ne, suviše mi nisi dala O mladosti, o mladosti, O mladosti moja To škrto sunce što je sjalo Ta ljubav jadna, kratki sni Za uspomene to je malo O mladosti, mladosti Daj stani na čas i daj mi snage Da oprostim se bar od nje I da mi društvo pjesmu svrši I da se čaša ispije Još prepun nade, što da radim Na pola puta tek smo mi A jutros vec su drugi mladi O mladosti, o mladosti O mladosti moja Pa zbogom, budi bolja s drugim I daj mu više nježnosti Jer to je ništa što ja gubim O mladosti, mladosti... ... i najbolje izvođenje pesme... Lepi Jovica:
TUŽNA BAJKA O LJUBAVI
TUŽNA BAJKA O LJUBAVI Prostorija nije bila velika a i svetla je nedostajalo. Opet ni za to nije marila. Ostala je sasvim sama i nije znala šta da radi. Ceo njen svet se srušio jednog kobnog zimskog jutra. A sve je imala i činilo joj se da njenoj sreći nema kraja. Uputila je plačan pogled u pravcu mesta na kom je izgubila voljenog i sećanje je počelo da navire... ...Tog jutra su u selo došli neki neobrijani seljaci u nekakvim radnim i prljavim odelima. Pola njih je već bilo pijano a ovi trezni su iznosili rakiju sa domaćinom. Njihova cika je probudila nju i njega. Oboje su gledali usplahireno u dvojicu koji su im se približavali cerekajući se. Taman je jedan hteo da otvori vrata kad naidje seoski pop. Brzo su se odgegali nazad da ga...
Besna si mala?Hm,uvek si tako volela da te zovem,pitam se zašto a znam odgovor,bleso!!Prošlog petka smo pričale,sećaš se,o onoj ciganki iz blatnjavog predgradja...srele smo je u onoj šarenoj ulici kroz koju smo se provukle ko mačke to jutro,ja i ti same.Shvataš li da ta ciganka nije"ciganka"ko što si mi onda došapnula sa onim akcentom koji liči na bljak...ona je dama koja je zagazila u onu baru s kraja stazice do gležnjeva i sebično uživala u toj svojoj slobodi.Bila je lepa i u toj dugačkoj,pocepanoj suknji koju je zadigla do iznad kolena da bi dobro osmotrila svoj odraz u toj lokvi pokraj puta,kraj koje je procvetala usamljena kajsija. Osetila si miris sa te krošnje,znam ja,i umesto da zatvoriš oči i ćutiš rekla si mi kako te nervira...
:dash::dash: E pa ljudi POMAGAJTE AKO BOGA ZNATE Savet tipa "TO MORAS SAM "nemojte ko boga vas molim,vec nesto konkretno ili jos bolje ako je neko od doziveo nesto slicno pa da moze da mi kaze kako cu otprilike ja da prodjem ZALJUBIO SAM SE u jednu predivnu osobu koju prosto obozavam do te mere da razmilsjam o razvodu Ali jednostavno ne znam kako i odakle da krenem sa tim razvodom Imam troje predivne dece i jako bi mi bilo zao da ih ostavim.Ali ovako su svi sem mene srecni i deca i supruga. SAMO ONA I JA nismo. Ja znam da nikada vise necu biti srecan bez nje ali isto tako znam i da ce mi jako biti zao dece.Ona naravno zna da sam ja ozenjen i da imam troje dece i spremna je da samnom krene u neki novi zivot (molim vas ne...
Srećno sam 1999 godine, u podrumu, istrpela bombardovanje i od tad nemam baš mnogo razumevanja za ljude koji drugima razbijaju glave, a to nazivaju junaštvom. Isto to se desilo, i na istom mestu pre više od šest vekova. Zato medju herojima i izdajnicima prvo zapažam onu koja nije ni jedno ni drugo. Razumem samo nju – Kosovku devojku. Polje zamišljam kao veliku livadu pretvorenu u bojište. Ranjeni junaci leže kraj svojih konja i polomljenog oružja. Zbog krvave odeće jedva se razlikuju Srbin od Turčina. Posle su jedni na jednom kraju livade izgradili crkvu, a drugi na drugom džamiju. Tako su zauvek razdvojili one koji su u smrt otišli zajedno. Jedni su glave razbijali topuzima drugi buzdovanima, jedni sekli mačevima, drugi sabljama...
Не чинити нечовештва - Патријарх српски Павле - "... Да ли се те жртве исплате, да ли је слобода, и спољашња и унутрашња, слобода од греха, вредна тих страховитих страдања, макар само овог последњег рата? И друго: не би ли било боље за нас да ону корист коју су тим злочинима злочинци задобили, задобијемо и ми на исти начин? Кад бисмо то питање упутили овој нашој браћи, чије кости леже ево пред нама, убеђен сам да би њихов одговор био: Браћо, ако настане несрећа у којој другог изласка нема него само ово: или ћете ви убијати невине људе и бацати их и мртве и живе у јаме, или ћете ви бити онамо бачени, или ћете вадити очи живима и низати их на ниску, или ће ваше очи бити извађене и нанизане на ниску, не варајте се, не премишљајте...
Živojin Mišić (1855 – 1921) O Hrvatima Izveštaj kralju Aleksandru po povratku iz Splita (Iz beleške sekretara Živojina Mišića, g. Milorada Pavlovića) „Iz svega sto sam čuo i video ja sam duboko zažalio sto smo se mi na silu Boga obmanjivali nekakvom idejom bratstva i zajednice… Svi oni jednako misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojaviš….. stvar je propala….. Ništa se ne može zajaziti, ničim što bi joj se ponudilo. Ja sam sa tim načisto. Dvoje nam kao neminovno predstoji: potpuno se otcepiti od njih, dati im državu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju, a drugo je, upravo prvo, da u zemlji zavedemo vojnu upravu za dvadeset godina i da se zemlja sva baci na privredno i ekonomsko podizanje, daleko...
Чујте Срби! (одломак) Нећу скрити од вас ништа битно од онога што сам видео, јер прави пријатељ није онај који вам ласка, већ онај који вам каже истину, целу истину. Међутим, нећете имати то огледало у рукама док сам ја у животу. Наћи ћете га у мојим списима и чинићете с њим што год будете хтели. Или ћете га прочитати, замислити се над његовим садржајем и из тога извући корист, или ћете га, пак, презрети, па ће онда она истинска србска душа, душа ваших хајдука и јунака ратова за ослобођење, нестати са ваших простора. То ће бити последња услуга коју могу да вам учиним. У набрајању ваших врлина нећу морати да вам говорим о ономе што ви називате „интелигенцијом”. Њоме ћу се позабавити тек у деловима посвећеним вашим манама. Срећом, ваш...
Na televizijama se odskora vrti reklamna poruka: Dva momka kusaju nekakve grickalice, jedan se stropošta uz jauk, dok drugi otpljune u kameru da je to što kusaju dobro, samo treba vremena da se navikne. Pun pogodak. Tako mi se nekako čini i čitava ujdurma oko tranzicije - dok je čitavo stanovništvo bezmalo u komi, nekolicina trutova ubeđuje nas da ***** miriše. Tako se desilo da se Mile sa Čubure, junak talentovanih ali strogo kontrolisanih autora, pretvorio u svoju suprotnost otrgnuvši se tako sa zamišljene medijske udice. Po svoj prilici, Mile se izmigoljio nameri i svom prvobitnom zadatku. Narodu je zlo od lopovluka, afera, optuživanja, čerečenja i sve to na oči gladnih, obespravljenih i poniženih. Pre neki dan saznali smo da je...
ТО СУ СРБИ! (Пастор Фридрих Грисендорф) (Из проповеди протестантског пастора Фридриха Грисендорфа, одржане маја 1945.г. у селу Евербургу, крај Оснабрика) ''Наша отаџбина је изгубила рат. Победили су Руси, Американци, Енглези. Можда су имали боље оружје, више војника, боље вођство. Али то је, уствари, изразито материјална победа. Ту победу су они однели. Али овде међу нама, има један народ који је извојевао једну другачију и много лепшу победу - победу душе, победу срца и поштовања, победу мира и хришћанске љубави. То су Срби! Ми смо их раније само донекле познавали. Али смо исто тако знали шта смо чинили у њиховој отаџбини. Убијали смо стотине Срба, који су бранили земљу, за једног убијеног нашег војника, који је, иначе, представљао...
O čemu mediji ćute Već dvanaest godina se svetski mediji utrkuju u prikazivanju masakra koji su u jula 1995. navodno počinili Srbi nad muslimanima u Srebrenici, a potpuno se prećutkuje pogibija Srba u oblasti Srebrenice od muslimanskih jedinica pod komandom Nasera Orića. Konačni spisak srpskih žrtava sadrži 3.262 imena, od kojih je 880 stradalih bilo iz redova vojske i policije, dok su 2.382 žrtve bili civili. Pri tom je najviše stradalih zabeleženo u 1992. godini - 71 procenat od ukupnog broja srpskih žrtava u Srebrenici i 64 procenta u Bratuncu. A kada je posle uspešnog dejstva srpske vojske došao kraj muslimanskim osvajanjima i zločinima u srebreničkom kraju, upravo je stvaranje srebreničke zaštitne zone spaslo muslimane od...
Toliko sam toga mogao da naucim od vas Kada bi Bog za trenutak zaboravio da sam ja samo krpena marioneta i podario mi komadic života, moguce je da ja ne bih kazao sve što mislim, ali nesumljivo bih mislio sve što kažem. Stvari bih cenio, ne po onom što vrede, vec po onom što znace. Spavao bih manje, sanjao više, shvatio sam da za svaki minut koji provedemo zatvorenih ociju gubimo 60 sekundi svetlosti. Hodao bih kada drugi zastanu, budio se dok ostali spavaju. Slušao bih druge kada govore i kako bih uživao u sladoledu od cokolade. Kada bi mi Bog poklonio komadic života, oblacio bih se jednostavno, izlagao se potrbuške suncu, ostavljajuci otkrivenim ne samo telo, vec i dušu. Bože moj, kada bih imao srce, ispisivao bih svoju mržnju na ledu...
Пркосна Песма Ја Раб Божији Србин са проседом брадом изјављујем драговољно кроз ланце и жицу пред сведоцима Силом, Муком и Неправдом да сам крив и да признајем кривицу! Крив сам што сам неко а не нико и нетко Крив сам што у доба општег србобрста идем у православну цркву додуше, поретко и што се крстим овако с'три прста! Крив сам што јесам а треба да нисам Крив сам одавно што стојим усправно и гледам у небо, уместо у траву Крив сам што се дрзнух против кривде крив сам што опет славим своју крсну славу! Крив сам што пишем и читам ћирилицом Крив сам што певам смејем се и псујем (а понекад и лајем) крив сам, и признајем да не знам што знам, и да знам што не знам Крив сам, и да завршим са највећом кривицом (пре него што се заценим од смеха)...
Србија Ја знам сва твоја лица, свако шта хоће, шта носи, гледао сам твоје очи, разумем шта кажу, шта крију. Ја мислим твоју мисао за челом ти у коси, ја знам твоја уста шта љубе, шта пију. Еј, пију од туге, од зноја, од муке, од ноћи, од сијерка који се тешко меље, Ја сам у млину, сред буке жрвња, чуо све твоје жеље. И бриге твоје, ој, Србијо међу песмама међу шљивама ој Србијо међу људима на њивама, ој, Србијо међу песмама, међу стадима, ој Србијо, песмо међу народима. Песмо тужна, мека си милошта што плаче као крв грожђа, као суза моста, као онај пољубац, онај мирис перја што утка у гугутање своје гугутка. Ој, милошто мека, клик си дивље пловке над јармом из које стаса Црвени угаљ сунца у зрну сваког класа. Али боса песмо глуве...
Šta smo naučili iz američkih filmova: Kašalj je znak smrtonosne bolesti. Detektiv moze da reši slucaj samo ako je suspendovan sa dužnosti. Muškarac neće pokazati znakove bola dok prima najokrutnije udarce, ali će se tresti dok zena pokusava da očisti njegove rane. Jedna šibica dovoljna je da osvetli sobu bilo koje veličine. Svaka brava može se u sekundi otvoriti kreditnom karticom ili spajalicom - osim ako to nisu vrata koja vode u zgradu u plamenu s detetom zarobljenim unutra. Nije neophodno reći "dobar dan" ili "do vidjenja" kada započinjete ili završavate telefonski razgovor. Eiffelov toranj može se videti s bilo kojeg prozora u Parizu. Jedan čovek koji puca u dvadeset ljudi ima više šanse da ih ubije, nego dvadeset ljudi...
Постоји заједничка нит која веже јасеновачки покољ,злочине из другог свјетског рата са ватиканском банком,смрћу финансијера Калвија убијеног у Лондону и аргентинским везама. Далмација,Истра,Пула и Задар били су продани, а хиљаде Италијана који су били приморани да се иселе из тих крајева, продани су од стране оних који данас сједе у парламенту и говоре како их желе заштитити. Можда је коначно дошао тренутак да се проговори о овоме и каже како дијалог који Италија и Хрватска воде посљедњих дана искривљује слику стварности.Комеморација поводом сјећања на жртве фојби изазвала је велику кризу у односима Италије и Хрватске.Представљена тако,није ништа друго него сценографија измишљена како би се избјегло дубље истраживање о томе коме је...
* Српски Војвода Живојин Мишић - Заповест српској војсци за пробој солунског фронта од 13. септембра 1918. године Сви комаданти, командири и војници треба да буду прожети идејом, од брзине продирања зависи цео успех офанзиве. Та брзина је у исто време и најбоља гаранција против изненађења, јер се њоме постиже растројство непријатеља и потпуна слобода у нашим дејствима. Треба дрско продирати, без починка, до крајњих граница људске и коњске снаге. У смрт, само не стајте! С непоколебљивом вером и надом јунаци напред у отаџбину! * Француски Маршал Франше д'Епере - Извештај француској влади при пробоју солунског фронта крајем септембра 1918. године Операције се морају успоравати јер нема комуникације ради добацивања хране француским трупама...
Ovo je navodno istinit dogadjaj i odgovor na testu iz hemije na Univerzitetu u Beogradu. Odgovor jednog od studenata je bio toliko "dubok", da je profesor odlučio da ga podeli sa svojim kolegama preko interneta. Pitanje: "Da li je pakao ezoterman (predaje toplotu) ili endoterman (absorbuje toplotu)?" Većina studenata je napisala svoje pretpostavke na osnovu Bojlovog zakona (gasovi se hlade kad se sire i zagrevaju kad se skupljaju) ili neku drugu varijantu ... Jedan od studenata je napisao sledeće: "Prvo moramo znati zapreminu u koju duše ulaze u pakao i izlaze iz njega. Smatram da odmah možemo pretpostaviti, da duša koja jednom ude u pakao više ne izlazi. Znači, broj duša se povećava. Da bi dobili ideju o tome koliko je u paklu...
Republika Srbija danas ima 6.437.460 stanovnika: Od toga je oko 2.200.000 penzionera. Ostaje, dakle, 4.237.460 stanovnika, koji moraju da obavljaju sve poslove. Ako odbijemo 1.450.000 dece i učenika, te oko 450.000 studenata, ostaje 2.337.460. Tu je još 650.000 nezaposlenih i oko 1.600.000 službenika, koji jedva nešto rade. Ostaje, dakle, 87.460 ljudi: 70.000 ih je na službi u vojsci, a 17.458 ih se nalazi u zatvorima. Prema tome, ostaju samo 2 (dva) siromaha, koji moraju da rade sav posao: TI i JA. A šta ti radis? - Sediš pred kompjuterom i čitaš zezalice?! Nije onda ni čudo sto sam JA jedini, koji nešto u ovoj državi radi !
"To što se tamo činilo je jedno od najvećih divljaštava u istoriji." Španski Pilot Kaže Da Su SAD Naredile Napade Na Civile U Jugoslaviji Chris Marsden 18. juna 1999. 14. juna španski sedmični list je objavio članak koji detaljno opisuje kako su američki komandanti NATO-a naređivali napade na civilne mete. Ovaj članak u Articulo 20 (Artikal 20 je provizija u španskom ustavu koja garantuje slobodu govora) je baziran na intervjuu sa kapetanom Adolfo Luis Martin de la Hoz-om, NATO pilotom iz Španije. Jelena Karović je prevela taj članak, koji je cirkulirao Network for Peace in the Balkans (BalkanPeaceNetwork@listbot.com). Krajem maja kapetan de la Hoz se vratio u Španiju, pošto je učestvovao u bombardovanju od početka rata, kao pilot...
ШОТА Да ли знамо право порекло '' ШОТЕ '' ? Чим споменемо реч '' шота '' одмах помислимо на игру која се, нажалост, игра на свакој српској свадби. Њено порекло води по злу чувеној Шоти Галици, жени србомрсца качака ( одметника ) Азема Бејта из села Галице ( 1189 – 1924. ) који је својевремено харао по Косову и Метохији. Шота је након мужевљеве смрти зулумћарила и предводила одметнике. У српском народу сачувано је сјећање на догађај када је Шота ухватила шестеро српске дјеце, чобанчади код стада, на планини Мокри, повезала их, наложила ватру и све их бацила у огањ. Док су деца горела, приповеда се, Шота је са качаницима играла своју игру око ватре, оргијала и певала: '' Шоте, мори Шоте ! / Шоте, машала ! / Давно желим, мори, Шоте, да...
Земља нам је мајка, а небо отац. Како можете купити или продати небо, топлину земље? Та идеја нам је страна. Ако ми не поседујемо свежину ваздуха и бистрину воде, како ви то можете купити? Сваки део те земље свет је за мој народ. Свака сјајна борова иглица, свака пешчана обала, свака магла у тамној шуми, сваки инсект, свети су у памћењу и искуству мога народа. Сокови који колају кроз дрвеће носе сећање на црвеног човека. Мртви бели људи заборављају земљу свога рођења када оду у шетњу међу звездама. Наши мртви никада не заборављају ову лепу земљу јер је она мајка црвеног човека. Ми смо део земље и она је део нас. Мирисно цвеће наше су сестре, јелен, коњ, велики орао, сви они су наша браћа. Стеновити врхунци, сочни пашњаци, топлина тела...
Back