Blogovi

KREK
Прича говори о две жабе које су у групи жаба пролазиле кроз мрачну шуму. У једном тренутку су упале у дубоку јаму. Друге жабе су се окупиле око јаме чим су виделе колико је јама дубока и како је тешко из ње изаћи, почеле су да довикују панично очајавајући јер су видели опасност и да су несретне жабе у безизлазној ситуацији и да им нема спаса. Жабе су се свом снагом бориле и покушавале да искоче из јаме. Време је тако пролазило. Жабе око јаме су довикивале онима у јами да је узалудно и да неће моћи ту дубину да савладају а ове у јами су се и даље трудиле.. Након извесног времена једна од жаба у јами је одустала… престала је да се бори и – угинула. Друга је наставила да скаче да би се спасла. И у једном мало јачем одскоку, упсела је...
crveni žuti plavi
Nekada davno u jednom dalekom selu, na krajnjem istoku jedne male države živela su dva plemena, crveno i žuto. Njihova borba za seosku prevlast u prošlosti bila je nemilosrdna. Dok su pripadnici crvenog plemena čvrsto držali mač u svojim rukama, dotle su žuti pokušavali da ih oteraju nesnosnom bukom,udarajući u svoje ćupove,krčage i bisage, a umeli su i snažno da duvaju u rogove,priozvodeći pri tom zaglušujuću buku. Žuti su imali običaj da u večerenjim časovima šetaju sokacima svog sela i da opominju svoje meštane o zloupotrebama i pljačkama lokalne,seoske vlasti.Svi napori žutog plemena da dodju na vlast ostali su bez uspeha sve dotle dok se u državi nisu desile krupne,istorijske promene i dok njihovi žuti sunarodnici nisu prezeli...
Kakvi tekstovi su za krstaricu forum? A kakvi za krstaricu blog? Sto se foruma tice tu je jedna cinjenica , a to je da ne postoji mail ili neki drugi nacin zalbe za reviziju i proveru validnosti kazne koju moderator dodeli korisniku,sama po sebi dosta govori.... Govori o ozbiljnosti koja se podrazumeva od korisnika foruma, tj ako ti ukinemo , samo se registruj na drugi nick i jovo nanovo... A da ne pricam za kakve sujetne gluposti moderatori daju ban (tacnije neki od njih, ali niko i ne kaze da su svi problematicni). A sto se tice bloga, tu se cudim sto mi jos nisu izbrisali ovo za organ printanje...jer po svom karakteru ide tu, ruku pod ruku sa izbrisanim ozbiljnim igricama. Cak i ovaj blog clanak je ispod mojih kriterijuma za...
Jedan pogodio na TV kvizu
Malo je TV stanice koje ne emituju TV kvizove ciji je jedini cilj da lakovernima izvuku sto vise novca. To je neverovatna sprdacina sa gledaocima i beskrupulozno otimanje novca. Glupo mi da o ovome uopste pisem a osecam potrebu i zbog onih koji otimaju i onih lakovernih koji znaju odgovor na svako pitanje samo "nemaju srece" da bas oni budu pozvani a onda se iznenade kada dobiju telefonski racun koji premasuje njihova primanja i tada su spremni da optuze sve od drzave,poste do komsije koji im krade impulse. Dnevnice moj opominjem te da video klip koji sledi nije za gledanje ali bas takav kakav je predstavlja TV kvizomaniju onakvu kakva jeste
Žitno polje i cvet
Поља жита и кукуруза протежу се километрима равницом. Милиони стабљика у правилном геометријском реду. Све су сличне једне другима, све је геометријски правилно и предвидљиво. Ипак, у свом том мору једноличности назиремо и неке цветове и одједном сцена постаје сасвим другачија. Додуше, цветови су на овом пољу коров и постоје само зато што их фармер не може истргнути, а ипак, они су ти који сцени дају лепоту и без којих би имали посла само са једноличношћу геометријске правилности. Исто тако је и са нашом ситуацијом на овом свету. Имамо интелект који све пропушта кроз своје форме опажања, простор и време, и који попут Миде оно што је живо претвара у просторан опажај, у неживу слику, у геометријски правилну шему коју ћемо звати...
Tugujem,placem,ocajavam zudim za dalekim ciljevima nedostiznim srcu ,oku,umu Tugujem a zelim samo malo srece malo ljubavi,nista vece... Placem plasim se noci,hocu dane ljubavlju i suncem obasjane Ocajavam samoca je vec blizu bol,tuga,ocaj,smenjuju se u nizu... Tugujem,placem,ocajavam...
Kao sto se ljudi razlikuju od zivotinja po razumu i razmisljanju, tako se i ljudi odvajaju od neljudi po svesti da imaju odgovornost za svoje postupke. Iz ovog razloga postoje nepisana pravila nazvana moral ili etika. Kako neljudima cak ni osuda drustva ni ta moralna pravila nisu prepreka uredjena drustva su uvela zakone kao ivice morala. Gledajuci sa moralne i zakonske strane misao ljudi je dosla do stanovista da neljudi ipak imaju prednost i uvek mogu da pobede jer ih nista ne ogranicava da urade bilo koji akt, dok su ljudima ruke vezane moralnim nacelima. Iz toga proizilazi da crno, lose, negativno, neljudsko uvek ima prevlast. Tako da je zakon kojim ipak, makar i kao osveta ili kao pretnja, sasvim slab pokusaj zastite ljudi od...
Kosovo će biti protektorat EU
Na duže staze, nezavisno Kosovo će biti protektorat EU, koja u narednom periodu ima tri najvažnija zadatka - da osigura zaštitu srpskoj manjini, spriječi prelivanje kosovskog sukoba na druge evropske zemlje i pokrene ekonomiju Kosova, analizira The Economist. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7772548.stm http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=8100 http://www.consilium.europa.eu/showPage.aspx?id=268&lang=En
Ružo,molim te vrati se
Neki ljudi udju u naše živote tiho gotovo neprimetno,moslimo nisu važni sve dok jednoga dana shvatimo da ih nema. U bilo koje doba dana da se vraćam kući sa prozoru u prizemlju budem dočekan prijatnim glasom komšinice Ruže "dobar dan komšija, kako ste". Otpozdravim osmehom i prodjem. Ne sećam se dana a da nije bila na istom mestu. Kad je lepo vreme prozori su širom otvoreni, kad pada kiša ona je opet tu sa osmehom iza stakla. Navikao sam se na nju, postala je delić mog života. Pitam komšiju dok pijemo subotnju kaficu da li mu se nekad desilo da je prošao pored Ružinog prozora a da mu nije podarila osmeh.. Ne sećam se kaže,uvek je na istom mestu sa osmehom,zbog toga je zovu recepcionarka. I zaista od tada kad god prodjem imam utisak...
Ако засадите поштење, убраћете поверење Ако засадите доброту, убраћете пријатељство Ако засадите понизност, убраћете моћ Ако засадите истрајност, убраћете победу Ако засадите обзирност, убраћете слогу Ако засадите тежак рад, убраћете успех Ако засадите опроштај, убраћете помирење Ако засадите отвореност, убраћете интимност Ако засадите стрпљење, убраћете унапређење Ако засадите веру, убраћете чуда Зато будите пажљиви шта садите сада, јер од тога зависи шта ћете убрати сутра. Семење које сакупљате сада може побољшати или погоршати живот вама или онима који долазе иза вас. Једног дана ћете уживати у плодовима или плаћати за ваш избор који сте направили. непознати аутор
Cesto se kaze:''tesko se pise pesma'' (mada je pisati moda) ali ne:to je kao kad iz cesma potece u mlazu voda... Dovoljni su tren ili dva da se u pesmu utkaju osecanja sva Potrebno je: pregrst pepela sa zgarista ljubavi bivse i nekoliko suza (tako u knjigama pise) I poneko secanje, po volji na neke noci duge da ukus bude bolji moze i nesto tuge... I mnogo,mnogo bola i mladalacki unistenih snova razbijena casa sa stola i osmeh setnog klovna I potonule ladje i srusene iluzije i sve zlo sto te snadje i izbledele vizije i tuzna proslost jos gora sadasnjost i neizvesna buducnost... I znaj:lako se pise pesma setna,tuzna,duboka to je kao kad iz oka potece bistra voda...
šum
’’Čovek koji nema muzike u sebi i koji nije dirnut harmonijom slatkih tonova sposoban je za izdaju, prevaru i pljačku, pobude su mu u duši tamne kao noć, a osećanja mračna kao Ereb. Nemoj da veruješ takvom čoveku Slušaj muziku! ’’ William Shakespeare Tonovi i akord, jednovremeno zvučanje nekoliko tonova različite visine, aranžman onih koji teže zajedništvu skupljeni u ravan, sa ključevima: violinski u pojavnosti ili oktavni G-ključ. Možda F-ključ , poznatiji kao bas ključ Ili alt tenor ključ ...Ključevi koji otkrivaju pravila zakone zvukova tonom otpuštenim. Svi imamo ključ koji otvara naše srce, dušu i telo, svoj ritam, dinamiku i jačinu. Linije zapisa našeg zvučanja je muzika...
/Pesma o muskom fetishu,opevana u desetercu/ Djevojka je muske gace prala, gace prala i jadikovala, mirisala dje su muda stala, nad njima se sita isplakala. Gace moje,cvetnog li vam sara dal` me dragi jos sa drugom vara? ljubav moja ode u beznadje, kuku meni,sta me jadnu snadje! To zacule u selu djevojke, svaka hita,te za gace pita, da ih takne i da omirise, u grudima srce im uzdise. Svaka grabi da im pridje blize grabeci se,gace raznijese, dograbise ceznjive komade, poljubise,u njedra stavise. PS.Ideju za ovu "narodnu" pesmu mi je poslala e-mailom prijateljica kroz dve rimovane recenice. One su me inspirisale,pa sam temu "razvila" u deseterac.. Kad sam veoma raspolozena,onda obicno pisem u "desetercu"..ha,ha,ha.. /Kao i nas...
Међу свим тајнама људског живота, има једна коју сам проникао: наше велике муке за живота потичу отуда што смо увек сами, и сви наши напори, сви наши поступци своде се на то да избегнемо усамљеност. Од пре неког времена подносим грдне муке зато што сам схватио, што сам открио страховиту усамљеност у којој живим, а знам да је ничим, ничим не могу уклонити, разумеш? Ти мислиш да сам мало шенуо, је ли? Чуј ме! Откад сам осетио да сам тако усамљен, чини ми се да све дубље упадам у неко мрачно подземље, чије ивице не могу наћи, коме не видим краја, а можда оно и нема краја! Упадам у њ без икога уза се, без икога живог који би ишао тим истим мрачним путем. То подземље је живот. Понекад чујем шумове, гласове, узвике...и пипајући полазим ка...
Od straha se svasta desava
Kolona vojnih kamiona zaustavila se duboko u borovoj sumi na uzanoj stazi. Kao da nije kasno avgustovsko vece. Nebo se namrcilo, kako glumac kaze, ko'da ce govna da padaju sa neba. Iza prasnjavih cerada, iskace umorna vojska. Tisina je. Staresina sapatom govori da se odmah formira logor,da se ne pali vatra i da se formira straza. Strahujem,necu valjda ja na strazu, bilo bi lepo da odspavam jednu noc. Na brzinu sa parceta papira desetar cita raspored. Opet me sreca izdala,na spisku sam i to u gluvo doba. Sta cu,pokusa cu bar malo da se odmorim. Spustajuci se pored nekog panja stigao sam da zaspim pre nego sam seo na zemlju. Cini mi se da jos nisam oka sklopio a neko mi drma rame...hajde Gedzo na tebe je red,prepoznajem glas,cutke...
48 sati svadba?
Ovih danan neki mediji provodadzisanjem pokusavaju da naprave koaliciju(brak) izmedju DS Borisa Tadica i SNS Tomislava Nikolica. Ne volim da pisem o politici pa cu se truditi da to izbegnem i sada....medjutim jedno drugo pitanje mene muci.?...U svakom braku zna se ko je muz a ko zena a u ovoj mogucoj novoj vezi nikako da to ocenim. Znam samo da se jedan od roditelja mladenaca ne slaze sa ovim brakom verovatno iz straha da ce deca da im lice na roditelje? I jos nesto, svaka svadba ima kumove pa me interesuje kome ce da ponude kumstvo i koliko ce kumovi da se isprse?
Crvrnkapice nemoj da pojedes vuka?
Moja komsinica Ljilja ima 27 godina i preko sto kila. Veoma cesto je susrecem u hodniku zgrade i uvek mi podari osmeh onim rumenim bucmastim obrascicima. Bila bi to mnogo lepa devojka da nije vidno ugojena. Ne umem da objasnim zasto ali me uvek asocira na Crvenkapicu., mozda zato sto sam je jednom sreo sa nekom crvenom kapicom na glavi. Zasto ovo pisem. Pa nocas sam imao ruzan san. Krenuo ja u lov i negde duboko u sumi naidjem na malu,lepu kucicu. Virnem iz znatizelje kroz prozor i skamenim se. Unutra Crvenkapica,moja komsinica Ljilja sprema se da prozdere vuka. Ne mogu da verujem sta vidim,uplasih se da ako ona njega pojede onda lovac nece imati koga da spasava,vuk nece biti vise zao a ja cu morati da pitam kevu zasto mi nije...
It's been seven hours and fifteen days Since you took your love away I go out every night and sleep all day Since you took your love away Since you been gone I can do whatever I want I can see whomever I choose I can eat my dinner in a fancy restaurant But nothing ... I said nothing can take away these blues, 'Cause nothing compares ... Nothing compares to you It's been so lonely without you here Like a bird without a song Nothing can stop these lonely tears from falling Tell me baby where did I go wrong? I could put my arms around every boy I see But they'd only remind me of you went to the doctor guess what he told me Guess what he told me? He said, girl, you better have fun No matter what you do But he's a fool ... 'Cause nothing...
jer kad ostariš, niko ne kuca na tvoja vrata...Često mi je ova pesma u glavi...Kad legnem, kad ostanem sam sa svojom mislima, počinje da me hvata neka lagana drhtavica. Strah od samoće?! Od starosti?! Milion pitanja, a nemam odgovora ni na jedno od njih...Jednostavno, tako...Dan za danom, mesec po mesec, godina po godina...kao da kradem od života... Kriza srednjeg doba?! Hm...možda se to zove tako...možda.Možda nisam siguran u sebe...možda...Opet milion pitanja,...
Kćer: "Zašto kroz bol stižeš na svet? Zašto mučiš majku svoju, ljudsko dete, kad daruješ majci radost, radost nad svim radostima? Što se budiš u nov život i pozdravljaš svetlost prvu s krikom bola, s krikom zlobe? Gde je osmeh tvoj životu, ljudsko dete, kad će život samo biti radost tvoja? Zašto, kao životinje dolazimo na svet ovaj, mi, božanskog roda ljudi? Ta duh ipak drugo traži, nego što je krv i smeće! Božji odraz - menja l zube?!... Zar da delo tvorca kudi? Zagonetku još ne reši!... Tad počinje i lutanje preko trnja, bodlji, stenja. Udariš li pravim putem, nazovu ga zabranjenim; otkineš li cvetak nežni, odmah doznaš da tvoj nije; prepreči li put ti njiva kojom moraš nekad proći i zadješ li u tudj usev, namah drugi tvoj...
Sredjivao sam veceras moju, pa hajde da je nazovem - bibilioteku. Napokon sam resio da sednem i da popisem i kategorizujem sve naslove koje posedujem. Otisao sam u sobu, pa hajde da je nazovem - radna jer se u njoj nalaze samo knjige i knjige i jedan mali pisaci sto, stolica i lampa. Otprilike dva sata mi je trebalo da povadim sve primerke sa polica (oko 2500 naslova), poredjam po sobi i pocnem da ih slazem po imenima pisaca. Godinama sam samo slagao i slagao primerke (naravno posle citanja, ne svih, priznajem) i dosao sam do zakljucka da nemam pojma ni koliko ni sta imam. E, sad. Ovaj uvod nije posluzio da bih se, pa hajde da nazovem to prose....nje, vec kao mali uvod u sledecu situaciju. Pre par godina kad mi je baba resila da ode u...
Back