Bolje rečeno, Madjari su potencirali taj narativ, preko Kalaja, pokušavajući da preslikaju svoju viziju Madjarske političke nacije, nastale u sasvim drugačijem sklopu istorijskih fakata od onih koji su bili na snazi u Bosni, zato je taj projekat u suštini i propao, iako je sa AU strane donio neke benefite, u vidu vojne pacifikacije Bosne, koju je Kalaj definitivno usješno odradio.

Na koncu konca, ko što imaš list Bošnjak usko povezan sa tadanjim okupacionim režimom i bez ikakvog značajnijeg uticaja na većinu muslimanske elite i naroda, imaš u isto vrijeme i list Bosansku vilu, list Srpskog prosvjetnog-kulturnog društva Prosvjeta iz Sarajeva, za koji pišu Jovan Dučić, Aleksa Šantić, Ivo Andrić, Osman Djikić, Petar Kočić...

Bosanstvo-bošnjaštvo je bilo sastavni dio srpskog identiteta u tom periodu, u teritorijalnom smislu naravno, u smislu Srba iz Bosne kao istorijski potvrdjene zemlje,mnogo više nego kod muslimana-današnjih bošnjaka kod kojih je imalo neku vrstu anacionalnog prizvuka, odbijanja da se priključe bilo Hrvatima bilo Srbima, da budu dio jednih ili drugih

Sličan narativ traje kroz čitavo 20 st. gdje tadašnji Muslimani prihvataju bosanstvo-bošnjaštvo tek 1993, u jeku najžeščih sukoba i sa Srbima i Hrvatima, znači tek kad su se bosanstva odrekli i jedni i drugi, i Srbi i Hrvati
Nisam siguran u to. Većina muslimana ne smatra sebe Srbima već početkom 20.vijeka
 
Niti se većina muslimana ikad suštinski smatrala Srbima, to sam i htio da kažem, gdje si to vidio u mom postu?
Tačno je da se muslimani u Bosni uglavnom nisu osjećali kao Srbi i da je samo šaka obrazovanih pojedinaca imala srpsku nacionalnu misao, ali se u stranim dokumentima stanovništvo Bosne naziva Srbima.
 
Tačno je da se muslimani u Bosni uglavnom nisu osjećali kao Srbi i da je samo šaka obrazovanih pojedinaca imala srpsku nacionalnu misao, ali se u stranim dokumentima stanovništvo Bosne naziva Srbima.
Zaista, ima dosta izvora koji potvrdjuju ovo što si rekao, sam Kalaj je u svojoj knjizi to tvrdio. Ali bitnija je suština koja je na terenu, oni svoj identitet kreiraju od okupacije Bosne 1878 kao nešto suprotno srpskom, kao i hrvatskom, oni ne žele da budu ni jedno ni drugo, uz par značajnih izuzetaka.
 
Хрватски бан и писац Иван Мажуранић остаће упамћен и по томе што је на наше просторе донео реч "сладолед".
Када је у сарадњи са Јосипом Ужаревићем 1842. објавио “Њемачко-илирски словар” у њему су се по први пут нашли: носорог, сладолед, издајица, велеград, чак и рачуноводство. Како ове речи пре тога нису постојале код нас, Мажуранић их је сам смислио по угледу на појмове на немачком и енглеском.
Више оваквих прича потражите у књизи "Историјски забавник - озбиљно забавне приче од Драве до Јужне Мораве"
295989749_5135681436561572_7428839213641567021_n.jpg
 
https://mondo.rs/Info/EX-YU/a143841...tm_medium=widget&utm_campaign=Kurir_saobracaj

Film "Dara iz Jasenova" rasplakao je celu Srbiju, a zločini ustaša zgrozili javnost. Među najgorima u zlodelima nad Srbima bila je Nada Šakić, koju je na velikom platnu tumačila mlada glumica Alisa Radaković.

Nada Šakić za kojom je Interpol Srbije bio raspisao međunarodnu poternicu zbog sumnje da je učestvovala u masovnom ubistvu Srba, Jevreja i Roma u koncentracionim logorima Jasenovac i Stara Gradiška tokom Drugog svetskog rata, preminula je 5. februara 2011. godine.
Protiv Nade Šakić se u Srbiji vodio postupak od 1998. godine zbog sumnje da je izvršila krivično delo genocida.

Šakićeva se teretila da je zajedno sa ostalim ustaškim osobljem logora u Staroj Gradiški maltretirala logorašice, tukla ih i šutirala, gazila po trudnicama, kao i da je učestvovala u fizičkoj likvidaciji klanjem i gušenjem više hiljada logorašica.

Sumnja se da je naređivala da se logorašicama u Jasenovcu daje vrlo malo hrane te je na taj način posredno dolazilo do njihove prirodne smrti, kao i da je 21. aprila 1945. godine naredila da se pobiju sve preostale žene, kao i deca.

Pažnju javnosti su sada ponovo privukli njen lik i zločini nakon sinoćnog premijernog prikazivanja filma "Dara iz Jasenovca" u kojem su predočeni svi horori rata kroz koje su Srbi prolazili u ustaškom logoru.

Glumica Alisa Radaković, koja u "Dari iz Jasenovca" igra Nadu Šakić, rekla je za MONDO da je "ponosna što je učestvovala u snimanju".

"Mislim da je važno što je film o jednom od najvećih genocida 20. veka konačno došao na red da bude snimljen, i ponosna sam što sam, makar u malom delu, učestvovala u njegovom stvaranju. Boli me taj zločin, a boli me i naše nepoznavanje i zaborav onoga što se dešavalo. Ali, čini mi se da će ovaj filmski prilaz istini o stradanju to da promeni. Istina uvek pronađe svoj put".

Ko je bila Nada, ustaški zločinac

Nada Šakić je rođena u Livnu, u BiH. Argentinski je državljanin, gde je živela od 1947. godine.

Nada, u Argentini poznata kao Esperanca Šakić, bila je ustaški starešina u logoru Stara Gradiška, a njen slučaj je svih ovih decenija pomalo bio u senci njenog muža i brata. Muž, Dinko Šakić, bio je od maja do kraja oktobra 1944. komandat ustaškog logora smrti Jasenovac, a njen rođeni brat je bio zloglasni Vjekoslav Maks Luburić, koji je tokom Drugog svetskog rata bio ličnost od posebnog poverenja Ante Pavelića i jedan od rukovodilaca ustaških koncentracionih logora.

U istrazi Državne komisije nakon oslobođenja, nesumnjivo je utvrđeno da su Nada i njena "partnerka u zločinima", čuvar ženskog logora Maja Bužnod, počinile niz ubistava i svirepih mučenja nad logorašicama, zbog čega je Buždon osuđena na smrt 1945. godine, dok je Nada uspela tada da pobegne u Argentinu.

Svedok: Zaklala logorašicu na stepeništu

Logoraši se sećaju da je jednom prilikom, nakon molitve u katoličkoj crkvi u dnu logora, sedela na klupi u parku. Ispred nje, na jedno dvadesetak metara, jedna mlada zatočenica je metlom čistila lišće sa staze. Bez ikakvog povoda, Nada je izvukla pištolj i ubila je na licu mestu. Nastavila je potom da sedi kao da ništa nije bilo.

Ljubomir Mihajlović, jedan od retkih preživelih zatočenika ustaških logora u Sisku, Staroj Gradišci i Jasenovcu, svedoči da je lično gledao kako Nada Šakić kolje jednu logorašicu na stepeništu glavnog ulaza u Kulu.

"Pošla je za njom skoro nezainteresovano, a onda ju je munjevito, levom rukom, uhvatila za kosu, da bi joj desnom prerezala grkljan", seća se Mihajlović.

"Nakon toga se malo 'utegla', rukom pročešljala kosu i nastavila dalje kao da je prethodno učinila nešto najnormalnije".


@Sin_tisućljetne_kulture
 
Jesi glasao (ili tvoji roditelji) za partiju koja je bila na vlasti kada je Nada došla u Hrvatsku i oslobođena optužbi?
Previše me pitaš. Niti znam kad je došla u Hrvatsku, niti me to zanima. Baš me briga. Koga je to uopće briga? Zanima me sadašnjost i budućnost, što će biti sad na jesen i zimu, kako će to proći, a ne ono što je bilo pred 20-30 godina, ili čak 80, na što apsolutno nikako nisam mogao utjecati.
 
Previše me pitaš. Niti znam kad je došla u Hrvatsku, niti me to zanima. Baš me briga. Koga je to uopće briga? Zanima me sadašnjost i budućnost, što će biti sad na jesen i zimu, kako će to proći, a ne ono što je bilo pred 20-30 godina, ili čak 80, na što apsolutno nikako nisam mogao utjecati.
Znači, glas(ov)ao si za HDZ. :kafa:
 
Ферал је својевремено имао одличан текст с насловом:
„Разлика између ХДЗ-оваца и ХСЛС-оваца”
а и данас се сјећам једне од разлика:
– ХДЗ-овце сматрају Србе грађанима другог реда
– ХСЛС-овце сматрау све грађане равноправнима, с тим што Србе не убрајају у грађане
 
Veći dio srednjovjekovnog stanovništva Bosne je, radi privilegija, lako prelazio na islam, budući da nisu bili čvrsto ukorijenjeni u katoličkoj ( i dotad malo prisutnoj pravoslavnoj) crkvi, već su dobrim dijelom bili pripadnici kršćanske hereze. Zato se islam lakše primio upravo na tom prostoru i kasnije zadržao. Kasnije, povlaćenjem Osmanlija s rubnih područja urušavajućeg Carstva, većina je muslimana bježala sa zapada i sjevera upravo u Bosnu, stalno podupirući i obnavljajući muslimanski karakter Bosne.

Za Sandžak ne znam. Nisam se bavio s time, ali moguće je objašnjenje da su muslimani protjerani s prostora sjevernog Sandžaka i ostatka Srbije, a da nisu bili izloženi većem progonu na teritoriju južnog Sandžaka.

Hrvati su u zapadnoj Hercegovini autohton narod još od prije Porfirogenetova vremena u 10. stoljeću. Na području današnje zapadne BiH prostirale su se hrvatske župe (županije) Pliva, Pset i Imota. Hrvati su veći dio Hercegovine izgubili tek u borbama iza 1322. godine, kada je pala vlast dinastije Šubića u Hrvatskoj i Bosni, ali narod se zadržao u tim krajevima i pod bosanskim vladarima, osobito Hrvatinićima, koji su bili u rodbinskoj vezi s bribirskim knezovima.

Нетачно, велики број првих муслимана у Босни су досељеници.

o7OYPZm.png


У бившим крајевима краљевске области [...] насељен је далеко већи број Влаха (у односу на староседеоце). [...] Последице тог дотока и масовне влашке исламизације [...]
Недим Филиповић и његов рад о исламизацији, заснован на турским дефтерима.
Јасно показује да је вршена колонизација босанских санџака, па исламизација простора (градова) и елита (влашких кнезова), па исламизација становништва. Већина оних који су прешли на ислам су досељеници, власи.

Даље, БиХ су насељеавали муслимани свих околних подручја, не само севера и запада, и не чак ни претежно севера и запада. Па сви србијански муслимани су завршили у Босни.

За простор од Саве до западне Мораве - муслимани су протерани и споразумно исељени као део међународних обавеза кнежевине Србије.

Са простор новопазарског санџака су мешовити разлози - протеривање али и спонтана поларизација северозапад / југоисток као и имиграциони потенцијал Сарајева и Новог Пазара.

За западну Херцеговину опет промашен фудбал, ово су хрватске жупе на том простору

Capture.PNG
 
Нетачно, велики број првих муслимана у Босни су досељеници.

o7OYPZm.png


У бившим крајевима краљевске области [...] насељен је далеко већи број Влаха (у односу на староседеоце). [...] Последице тог дотока и масовне влашке исламизације [...]
Недим Филиповић и његов рад о исламизацији, заснован на турским дефтерима.
Јасно показује да је вршена колонизација босанских санџака, па исламизација простора (градова) и елита (влашких кнезова), па исламизација становништва. Већина оних који су прешли на ислам су досељеници, власи.

Даље, БиХ су насељеавали муслимани свих околних подручја, не само севера и запада, и не чак ни претежно севера и запада. Па сви србијански муслимани су завршили у Босни.

За простор од Саве до западне Мораве - муслимани су протерани и споразумно исељени као део међународних обавеза кнежевине Србије.

Са простор новопазарског санџака су мешовити разлози - протеривање али и спонтана поларизација северозапад / југоисток као и имиграциони потенцијал Сарајева и Новог Пазара.

За западну Херцеговину опет промашен фудбал, ово су хрватске жупе на том простору

Pogledajte prilog 1201211
Zar Vlasi nisu starosedeoci?
 
Нетачно, велики број првих муслимана у Босни су досељеници.

o7OYPZm.png


У бившим крајевима краљевске области [...] насељен је далеко већи број Влаха (у односу на староседеоце). [...] Последице тог дотока и масовне влашке исламизације [...]
Недим Филиповић и његов рад о исламизацији, заснован на турским дефтерима.
Јасно показује да је вршена колонизација босанских санџака, па исламизација простора (градова) и елита (влашких кнезова), па исламизација становништва. Већина оних који су прешли на ислам су досељеници, власи.

Даље, БиХ су насељеавали муслимани свих околних подручја, не само севера и запада, и не чак ни претежно севера и запада. Па сви србијански муслимани су завршили у Босни.

За простор од Саве до западне Мораве - муслимани су протерани и споразумно исељени као део међународних обавеза кнежевине Србије.

Са простор новопазарског санџака су мешовити разлози - протеривање али и спонтана поларизација северозапад / југоисток као и имиграциони потенцијал Сарајева и Новог Пазара.

За западну Херцеговину опет промашен фудбал, ово су хрватске жупе на том простору

Pogledajte prilog 1201211
Odakle bogumilstvo u Bosni? Zar tamo nije bila bosanska crkva?
 
Odakle bogumilstvo u Bosni? Zar tamo nije bila bosanska crkva?
Тако је. Неке грешке су дубоко укорењени и многи историчари настављају њихов пренос in perpetuum.

Но цитат изнад се бави брокјама из дефтера а не теоријом религије.
 
Zar Vlasi nisu starosedeoci?
Власи нису седеоци па да буду староседеоци :D

Влаха (а поготово влаха) има на целом простору Балкана на којем су Османлије овладале пре освајања Босне. Бивше границе њима не значе много за оно што сада постаје унутрашња колонизација и прерасподела становништва.
 
Власи нису седеоци па да буду староседеоци :D

Влаха (а поготово влаха) има на целом простору Балкана на којем су Османлије овладале пре освајања Босне. Бивше границе њима не значе много за оно што сада постаје унутрашња колонизација и прерасподела становништва.
Misliš na ilirsko pleme, ne na stočare, je l' tako?
 
Тако је. Неке грешке су дубоко укорењени и многи историчари настављају њихов пренос in perpetuum.

Но цитат изнад се бави брокјама из дефтера а не теоријом религије.
Ali ovo što priča Most je ogromnih dijelom tačno. Turci su davali bosanskim plemićima da zadrže privilegije, samo ako uzmu islam. Tu je i faktor toga što je Bosna ostala duže pod Osmanlijama. A i to što crkva bosanska nije bila nalik na one podređene carigradskoj, pa su Turci nakon ukinuća iste lako islamizovali njene vjernike.
 
...
Hrvati su u zapadnoj Hercegovini autohton narod još od prije Porfirogenetova vremena u 10. stoljeću. Na području današnje zapadne BiH prostirale su se hrvatske župe (županije) Pliva, Pset i Imota. Hrvati su veći dio Hercegovine izgubili tek u borbama iza 1322. godine, kada je pala vlast dinastije Šubića u Hrvatskoj i Bosni, ali narod se zadržao u tim krajevima i pod bosanskim vladarima, osobito Hrvatinićima, koji su bili u rodbinskoj vezi s bribirskim knezovima.
Hrvati su do većeg dijela Hercegovine (osim župa Imote i ajde recimo Cetine, znači krajnjeg zapada) upravo i došli nakon upada i osvajanja od strane Šubića nakon čijeg poraza se zemlja vraća Nemanjićima i kasnije je veoma brzo preuzima Bosna. Kad su to i po kojim izvorima Hrvati držali veći dio Zahumlja, Humske zemlje, Hercegovine do novijih vremena?
 
Hrvati su do većeg dijela Hercegovine (osim župa Imote i ajde recimo Cetine, znači krajnjeg zapada) upravo i došli nakon upada i osvajanja od strane Šubića nakon čijeg poraza se zemlja vraća Nemanjićima i kasnije je veoma brzo preuzima Bosna. Kad su to i po kojim izvorima Hrvati držali veći dio Zahumlja, Humske zemlje, Hercegovine do novijih vremena?
Naravno, uvijek zaboravim Petra Krešimira IV za kojeg je pitanje da li je došao do Neretve ali i ovdje bukvalno možemo pričati samo o kratkotrajnoj vladavini
 
Naravno, uvijek zaboravim Petra Krešimira IV za kojeg je pitanje da li je došao do Neretve ali i ovdje bukvalno možemo pričati samo o kratkotrajnoj vladavini
Ovladali su u drugoj polovini 11.vijeka, vjerovatno za vrijeme Zvonimira ili Stjepana l. Uglavnom, bila je pod vlašću Hrvata manje od 50 godina.
 

Back
Top