VoSlavu
Ističe se
- Poruka
- 2.786
Није везана за православље - па шта?
Велимировић је казао да од Словена ћирилицом пишу само православни.
Користе је и Русини који су гркокатолици
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Није везана за православље - па шта?
Велимировић је казао да од Словена ћирилицом пишу само православни.
И опет, нигде "гајевице" .Цитирам:
Ипак су се јављале и временом повећавале разлике у односу на изворно грчко писмо, тако даје настало посебно латинско писмо, иако је задржало знатну сродност с грчким, И у облику слова (великих), и у њиховом значењу, и у азбучном реду. У античко доба развила се латинска азбука од 23 слова, а у каснијим епохама из њих су изведена и укључена у међународну латиницу још три (диференцирањем l-Ј, V-U и спајањем удвојеног vv у W).
То је основна или општа латиница, и на њој се темеље сва савремена национална латиничка писма, међу којима и наше (испрва хрватско, касније српскохрватско); будући даје у енглеском правопису преузета неизмењена, можемо је звати и англо-латинском латиницом.
Па како онда верујеш свом лектору. Зашто се не држиш своје памети, већ дозвољаваш да те исправља?Верујте прво - сопственом здравом разуму.
Друго, да опет кажем, пажљивије читате шта тамо заправо пише.
Треће, да не верујете на прву лопту, и слепо - никоме, већ да задржите скепсу и према људима од струке, пошто ни они нису безгрешни, а некада могу и - свесно да шире дезинформације.
Sta znaci to 'zvanicno' ?
Sluzbeno pismo neka bude koje god hoce. To se uostalom i u Srbiji razlikuje, drugacije je u Vojvodini, a drugacije u juznoj Srbiji. Negde je samo cirilica sluzbena, negde nije samo cirilica. Bitno je da drzava ne daje nikakva ogranicenja u javnoj i privatnoj upotrebi nekog pisma.

Не значи - ништа, већ толико пута рекох. Овде се користи тај термин потпуно произвољно. Устав и закони познају само термин "службени", "службена употреба.Sta znaci to 'zvanicno' ?
Sluzbeno pismo neka bude koje god hoce. To se uostalom i u Srbiji razlikuje, drugacije je u Vojvodini, a drugacije u juznoj Srbiji. Negde je samo cirilica sluzbena, negde nije samo cirilica. Bitno je da drzava ne daje nikakva ogranicenja u javnoj i privatnoj upotrebi nekog pisma.
Већ добро знаш како ћу увек одговорити кад се ради о тој латиници:Добро, Милунка.
Молим те да ми одговориш на следеће питање. Да ли је ово српска латиница?
A B C Č Ć D DŽ Đ З E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š Ś T U V Z Ž Ź
A B C Č Ć D Dž Đ З E F G H I J K L Lj M N Nj O P R S Š Ś T U V Z Ž Ź
a b c č ć d dž đ з e f g h i j k l lj m n nj o p r s š ś t u v z ž ź
Зар ти после оноликих крајње безобразних увреда и подметања стварно очекујеш да ти ја ишта више одговорим пре него што ми се извиниш?Па како онда верујеш свом лектору. Зашто се не држиш своје памети, већ дозвољаваш да те исправља?
Већ добро знаш како ћу увек одговорити кад се ради о тој латиници:
Не постоји друга латиница сем - СРПСКА, јер постоји САМО СРПСКИ језик.
Нема хрватског језика - нема никакве "хрватске латинице".
Верујте прво - сопственом здравом разуму.
Друго, да опет кажем, пажљивије читате шта тамо заправо пише.
Треће, да не верујете на прву лопту, и слепо - никоме, већ да задржите скепсу и према људима од струке, пошто ни они нису безгрешни, а некада могу и - свесно да шире дезинформације.

Милан Шипка шири дезинформације?
Не. Погрешно тумачење. Опет ниси пажљиво прочитала..Значи, да никоме не верујемо, да будемо убеђени да нас сви лажу и да непријатељ никад не спава?
Ти оно, беше, нешто причала о параноји?![]()
Не. Погрешно тумачење. Опет ниси пажљиво прочитала..
Акценат је на - мислити својом главом.
А да мало више мислите својом главом, схватили бисте да је ваша поставка, већ и у начелу, сукобљена и с основном логиком а камоли чињеницама.

Наравно да нећу, ни да се извинЕ]м, (@Милунка
Не пада ми на памет. Ти си та која све време подмеће, минира тему, поставља загонетке, вређа. Хваташ се за неке изразе па се вртиш око тога (гајевица, званично писмо), понављаш једно исто у бескрај итд. А овако безобразно и ниско је ретко ко на форуму реаговао:
''А не смета ти да грешиш у правопису, које год писмо било.
(Ово ти није прва таква грешка, али испрва нисам хтела да то помињем, помислих, можда се омакло, али после ове, морам).
Значи, прво реши то, а тек потом крени у расправу о стручнијим стварима.'' (Одговор Дакици)
Стиди се.
Ти треба да се извинеш, а не ја.
Свега овога, око наводног сврставања српске књижевности која је штампана латиницом у "хрватску баштину".''Наша поставка'' - чега?![]()
Ја нисам рекла да он лаже, поготово не да свесно лаже, ја то не знам, мада, имам право да и у то сумњам, с обзиром на све манипулације којима смо изложени, посебно задњих деценија.Треба да ''мислим својом главом'' па на основу ''мишљења својом главом'' да, ето тако, дођем до закључка да нас управник Народне библиотеке Србије свесно лаже када каже да се дела српске књижевности штампана латиницом у многим библиотекама широм света уводе у каталоге као део хрватске културне баштине?
Којом логичком методом си ти извела тај закључак да он лаже? Можда ја не умем добро да мислим....![]()
...
А ми нек наставимо, пре свега, с личном употребом ћирилице, и свим осталим доступним нам начинима за њено очување, и форсирање.
...
Да, и ја сам тражила, али рекли су: "нема техничких могућности". Ја мислим да има, али...То је основно! И ни мало није неће променити ствари ако људи не буду свесни да:
1) непостоји могућност куповине телефона који подржава српску ћирилицу

Веровали или не, ја имам ћириличну тастатуру.2) немогућност куповине ћирилске тастатуре

У мојој лк сви подаци су на ћирилици.3) лични подаци се не уносе на ћириличком писму у документа
А и то би могло да се реши, кад би се хтело.4) ауто-таблице се не исписују на ћирилици
Конфузија је добрим делом и на државном нивоу.5) путикази су тотално произвољни - час се називи исписују на латиничком час на ћириличком писму
То је стварно беспотребно. Питај надлежне.6) национална валута безпотребо баштини два писма. Због чега?

Да, и ја сам тражила, али рекли су: "нема техничких могућности". Ја мислим да има, али...
Веровали или не, ја имам ћириличну тастатуру.
У мојој лк сви подаци су на ћирилици.
Значи, да и сви други, ако им се наштампа на латиници могу тражити да се стави ћирилица, јер , дакле, могућности техничких има, да буде штампано на ћирилици.
То је стварно беспотребно. Питај надлежне.
Да ли сте и цео "Виндоус" пребацили на српски, и ћирилицу?
Српски језик је увек српски језик писао се он у Војводини или у Београду.
Обрни - окрени, српски језик се службено пише ћириличким писмом.