Званично писмо државе

Које писмо по вама треба да буде званично у Србији ?

• ћирилица

• latinica

• neko treće pismo...

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Мислим да је главни проблем што се закони и Устав не баве - ЈАВНОМ употребом писма, јер у тој области је најшира употреба, и од ње највише зависи колико ће које писмо бити распрострањено.

Nema sta da se Ustav i zakon bave javnom upotrebom nekog pisma, to je gusenje slobode izbora.

Prvo, nije u svim delovima Srbije sluzbeni jezik samo srpski.
Drugo, za sluzbenu upotrebu, u nekim delovima Srbije u upotrebi je i latinicno pismo.

I tako treba da bude, jer time Srbija pokazuje da je tolerantna zemlja.

Српски језик је службени језик на територији целе Србије.

Употреба српског језика ни најмање не утиче на употребу других службених језика. Ни са једним службеним језиком нема проблема око употребе писма осим када је у питању српски језик.

Закон се мора поштовати!

Словенци су нетолерантни па су донели закон о обавезној јавној употреби словеначког језика на подручју Р. Словеније.

Pa onda ja bas verujem da taj clan zakona ima velike veze sa realnocu u Sloveniji...
Zasto da prihvatamo tudja losa resenja ? To je lose resenje.

Ево једне параноје:
Постоје чак и документи НАТО-а који говоре да су објекти деловања религијске организације, тј. цркве, а посебно православна црква. У том документу јасно је изражен став да ћирилица не сме бити популаризована, већ сузбијана. Њихов став данас се у Србији спроводи преко оних прозападних кадрова, а посебно банака, образовних установа итд. (Др Зоран Милошевић)

И, још нешто, ти помену ћириличну тастатуру, а да питам ја све вас, борце за ћирилицу:

Да ли сте и цео "Виндоус" пребацили на српски, и ћирилицу?
:think:
Ја јесам, још одавно, чим се први пут појавила та могућност.

Није тешко, само скините и инсталирајте тај додатак.

Сви менији и упутства исписани су на српском, ћирилицом :ok: :D

Uh, meni je to odvratno :D ... ne mogu da zamislim da piše "освежи" umesto "refresh".
Možda zato što studiram veb dizajn, gde je sve na engleskom , i ne može se programirati ni sa drugim latinicama, a kamoli sa ćirilicom.

Руси, Бугари и Македонци имају телефоне који подржавају њихова национална писма. Потребно је да оператори ураде оно што нису урадили претходних 10 година - да пошаљу захтев произвођачима да им се достављају телефони који подржавају вуковицу.
Можемо ли их некако на то натерати? :think:
Имам је и ја, али то је зато што сам је ловио. Човек мора да се помучи да би је нашао.
Али, вреди труда. ;)

ево, једног врло занимљивог списа на ту тему - "Од Љ до Ѕ" (http://docs.google.com/Doc?docid=0ATw5b3mska-0ZGR6OTkyNzhfMTE5ZGM5dHRrN2c&hl=sr). Спис нема увод и не знам како да га напише. Просто, не знам одакле да почнем.
Занимљив је, доиста. :)

Пусти сада ЛК. Возачке дозволе се не издају на службеном језик. добро, оне ће се сада мењати, али се лични подаци у њу не уносе на службеном језику. За то нема оправдања!
Нема. Али, кажем, лк се, дакле, сасвим лепо могу штампати на ћирилици, и сваки грађанин може то захтевати.

У пасошима се такође само за Србе лични подаци не уносе на ћириличком писму док то исто не важи за Бугаре, Русине, Македонце, Украинце. Може да важи и за Црногорце и Бошњаке, јер њихови језици баштине и ћириличка писма.
не видим зашто се и у пасошима не би користила ћирилица.
А, какви, забога, језици Бошњака и Црногораца? :eek:
Питан је највиши надлежни орган - Уставни суд. Он каже да није надлежан!
Он се извлачи.

Види се да ниси пажљиво читала моје опаске на вези http://www.bronzic.com/?p=121
Сад сам прочитала. ;)

Некада сам имао и био сам врло задовољан. Човек се просто осећа сигурнијим у раду на рачунару.
Да. Значи, сад немаш? :( Штета.
Ја сам се толико навикла на српски "Вин", да не знам како бих више без оних "Отвори", "копирај", "избриши", "рачунар", "повежи се са...", "контролна табла"...

А тек кад ме дочека лепо, српски и ћирилично: "Добро дошли"... :ok: :ok: :D

Тренутно ми је само Офис на ћирилици. И до недавно сам имао интернет прегледач Гугл Хром на српском језику (у наравно, ћириличком писму).
Што си одустао од Гугл Хрома?

У сваком случају не користим ниједан програм који је на српском језику и латиничком писму.
А, видиш, ја више волим да је СРПСКИ но енглески, па макар и у латиници био. :cool:

Uh, meni je to odvratno :D ... ne mogu da zamislim da piše "освежи" umesto "refresh".
Јој, да није одвратно претешка реч? ;)
Веруј, баш је кул кад пише "исеци" уместо "cut" . :ok: :D

Možda zato što studiram veb dizajn, gde je sve na engleskom , i ne može se programirati ni sa drugim latinicama, a kamoli sa ćirilicom.
Можда. таквим случајевима је оправдан енглески.

Али, уосталом, како постоји "Вин" на толико језика, и многи користе те локализације, а не енглески.

Јој, да није одвратно претешка реч? ;)
Веруј, баш је кул кад пише "исеци" уместо "cut" . :ok: :D
Možda je odvratno prejako, ali definitivno nije prijatno (naravno moje lično mišljenje)
Ne baš kul :D, naježim se na takve stvari...

Можда. таквим случајевима је оправдан енглески.

Али, уосталом, како постоји "Вин" на толико језика, и многи користе те локализације, а не енглески.
Nije problem napraviti Windows na bilo kom jeziku, sve što je potrebno jeste napraviti font.
Trenutno postoju mogućnost da se napravi i glagoljički windows .

no samo programiranje je na engleskom.

Poslednja izmena:
А зашто? Мислим, онако - заправо зашто, не онако на прву лопту и површно, "људска права и слободе", итд. итд... :think:

Pa ako neko hoce da naziv njegove firme bude na latinici, ili ako neko hoce da stampa novine na latinici.
Zasto bi mu uopste to zabranjivali? Zato sto je latinica neka 'novotarija'? Ko hoce neka i izmisli trece pismo pa neka ga javno koristi, to su upravo ta 'ljudska prava i slobode' ...

kami83:
...
I tako treba da bude, jer time Srbija pokazuje da je tolerantna zemlja.
Према коме треба да се показује толеранција и зарад чега или кога?

Националне мањине су и до сада имале право на своје језике и никада нису имале примедбе на правну регулативу која је третирала њихове језике.
VoSlavu:
Uh, meni je to odvratno ... ne mogu da zamislim da piše "освежи" umesto "refresh".
Пих!

Онда реци да си против језичке локализације оперативних и осталих програма. Ако је теби то грозно немој друге убеђивати да и они на то треба да се згрозе.

Немој подметати, веб дизајнирање се не обавља на латиници већ на енглеском језику и немој са тиме да мешаш српски језик па самим тим и српску ћирилицу.
Милунка Савић:
Можемо ли их некако на то натерати?
Још како! С тим што бих ја прво њих натерао да ми рачуне достављају на службеном језику Републике Србије у противном имам право да одбијем плаћање. Нисам дужан знати читати ниједан други језик осим државотворног језика. Моја маленкост поштује своју државу!
Милунка Савић:
...
А, какви, забога, језици Бошњака и Црногораца?
За Црногорце ћемо још и да видимо. То је једна млада нација.
Бошњачки језик је у појединим општинама равноправан језик – службени језик.

Инсталираћу га поново. Морао је бити обрисан због техничког одржавања рачунара. :(

Poslednja izmena od moderatora:
Наутилус:
Словенци су нетолерантни па су донели закон о обавезној јавној употреби словеначког језика на подручју Р. Словеније.
+++
Ево једне параноје:
Постоје чак и документи НАТО-а који говоре да су објекти деловања религијске организације, тј. цркве, а посебно православна црква. У том документу јасно је изражен став да ћирилица не сме бити популаризована, већ сузбијана. Њихов став данас се у Србији спроводи преко оних прозападних кадрова, а посебно банака, образовних установа итд. (Др Зоран Милошевић)

Поткрепи ми ово и-везама.
Желим детаљно да се информишем?

Poslednja izmena od moderatora:
Пуна ти уста жуте демократије, а још увек бљујеш милошевићевску паролу тако треба. Да не будемо већи католици од папе: у Француској, једној од водећих земаља демократије, донет је декрет по коме називи морају бити исписани прво француским писмом, па онда, испод, страним писмом (на страном језику), и то знатно ситније. Знатно ситније! То је демократија, Мико.

Dobro, dekretom donesite da svi smeju da koriste samo srpski jezik, i samo cirilicu, svuda u Srbiji.
Time gusite i sustinu samog jezika, i sustinu ljudskog bica, ali nema veze, vazno je da je to 'po tradiciji'...

Te političke jezike... sve ću da vam poskratim. :)

Pa nismo mi ovde da pričamo o političarima, da se prozivamo po nacionalnom, manje ili više izraženom, osećaju...

Setite se uvek onoga: istina je negde između... onoga što nam se plasira kao istina i njene krajnosti...!

Postoje sigurno neke tendencije da se jezik uništi, uništava se, kome ide u prilog - nije naše... Ćirilica je prevashodno srpsko pismo, ali ja verujem i latinica. :)

Zapravo, možda sada i utrčavam u ovu diskusiju bzv :), moje je samo da vas opomenem da ton rasprava na ovom pdf-u treba da bude u skladu sa njegovim duhom, bez mešanja otrcanih političkih priča...

Osvežimo se malo pametnim sumnjama! :)

I poštovanjem dijametralno suprotnih mišljenja. ;)

Пих!

Онда реци да си против језичке локализације оперативних и осталих програма. Ако је теби то грозно немој друге убеђивати да и они на то треба да се згрозе.

Molim te pročitaj ponovo moju poruku :
VoSlavu:
Uh, meni je to odvratno ... ne mogu da zamislim da piše "освежи" umesto "refresh".

Немој подметати, веб дизајнирање се не обавља на латиници већ на енглеском језику и немој са тиме да мешаш српски језик па самим тим и српску ћирилицу.
Molim te pročitaj ponovo moju poruku :
VoSlavu:
Inače nije u pitanju dizajniranje već programiranje.

Da ne citiram:

1. normalne države uređuju jezičnu politiku na demokratski način.
I tu nema ništa loše. U Češkoj, npr., nadpisi tvrtki moraju biti na češkom jeziku,
u Francuskoj znamo...stvar je u tom kako se vodi jezična politika. Slovenci odavno
imaju prevedene kompjutorske nazive na slovenski jezik.
Kao što je rekao Stjepan Radić: "Sloboda nije divljačina."

2. NATO i ćirilica... nedavno sam čuo da je hrv. vlada dobila tajni naputak iz EU
da iz svih institucija, naslova, proizvoda...izbacuje pridjev "hrvatski". To je valjda razine
ovoga o NATO-u.

Све сам пажљиво прочитао и не бих у својим опаскама ништа мењао. (Осим лапсуса.)

Ако имаш каквог приговора на моје опаске слободно их разобличи.

Inače nije u pitanju dizajniranje već programiranje.
Ух! :)

Какав лапсус приликом писања!?

Poslednja izmena:
Милунка Савић:
dakica:
Добро, Милунка.

Молим те да ми одговориш на следеће питање. Да ли је ово српска латиница?

A B C Č Ć D DŽ Đ З E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š Ś T U V Z Ž Ź

A B C Č Ć D Dž Đ З E F G H I J K L Lj M N Nj O P R S Š Ś T U V Z Ž Ź

a b c č ć d dž đ з e f g h i j k l lj m n nj o p r s š ś t u v z ž ź

Већ добро знаш како ћу увек одговорити кад се ради о тој латиници:
Не постоји друга латиница сем - СРПСКА, јер постоји САМО СРПСКИ језик.

Нема хрватског језика - нема никакве "хрватске латинице".

Ово је стварно смешно!

Не бих волео да ми нико намеће ово склепано латиничко писмо. Нисам дужан знати читати српски језик на тридесет и три слова.

Poslednja izmena:
Према коме треба да се показује толеранција и зарад кога или чега?

Prema ljudima koji lakse koriste latinicno pismo kao nacin zapisivanja srpskog jezika. Takvih je u Srbiji sigurno preko milion. I uopste nije bitno kako, gde, kada je bilo sta nastalo za pricu o danasnjoj upotrebi. To je bitno samo za nauku. Za danas je bitno sto postoje mnogo ljudi koji pisu srpski na latinici.

Ово је стварно смешно!

Не бих волео да ми нико намеће ово склепано латиничко писмо. Нисам дужан знати читати српски језик на тридесет и три слова.
А где уопште постоји такво латинично писмо? :roll:
Српска латиница има 30 слова, као и ћирилица.

Prema ljudima koji lakse koriste latinicno pismo kao nacin zapisivanja srpskog jezika. Takvih je u Srbiji sigurno preko milion.
Лакше, него...? :think:

I uopste nije bitno kako, gde, kada je bilo sta nastalo za pricu o danasnjoj upotrebi.
Не уопште, него донекле. ;)
To je bitno samo za nauku.
За науку је битно много шта што није за политику. И обратно.

Za danas je bitno sto postoje mnogo ljudi koji pisu srpski na latinici.
Постоји. Толико пута већ рекох: Што не би писали, кад је и ћирилица српско писмо. :think:
У приватну употребу писма нико не би требало да се меша. Али, како рекох, јавна употреба је нешто различито и од службене и од приватне.

Можеш ли поближе образложити, како и зашто они лакше користе латиницу? :think:

Pa npr. 3 puta brze pisu na latinici nego na cirilici. Ja npr. imam problema sa brzinom kad pisem na latinici, tako je nekome teze da pise na cirilici. Verovala ti ili ne, postoje mnoooogo ljudi koji se lakse sluze latinicom.

Back