- Poruka
- 13.833
Није мени била намера да било коме копам по прошлости, ја само покушавам да схватим критеријуме по којима се један језик признаје као посебан, а хрватски јесте међународно признат као одвојен језик, то је чињеница и то никако не треба испуштати из вида.
Ti živiš u iluzijama da postoji strogo znanstvena disciplina lingvistika koja određuje što je jedan, dva ...jezika it.d. Odmah da te razuvjerim- toga nema.
Jezici se klasificiraju po međunarodnim kodovima (ISO, SIL) kao rezultat društvenih sila, povijesti, kulture, filololoških mišljenja it.d.
Naveo sam ti zbog čega se njeki jezici tretiraju kao varijante jednoga pluricentričnoga/višesredištećih, a drugi kao zasebni kulturalni jezici. Jezici kao njemački, portugalski, engleski, španjolski,..razvili su se kao "jedni", pa su se širili i dobijali lokalni kolorit u nizu značajki (fonetika, rječnik) koji nikad nije potro prvotno jedinstvo. Kulturalni jezici kao hrvatski i srpski, bugarski i makedonski, hindski i urdski...bliski jesu, no nisu se simultano razvijali tijekom povijesti ni na razini pisma, ni izgovora, ni terminologije, ni civilizacijske cjeline. Oni nikad nisu bili "jedno" što se raširilo i razdvojilo. Nije se nikad ni pravo spojilo.
I kriteriji su sav taj sklop od sadašnjega stanja gramatike i rječnika, do povijesti jezika i osjećaja identiteta govornika jezika. To je ne bitan, nego jedini složeni kriterij.
Zar nisi ti taj koji ne može da gleda Pupovca dok se "čepi" Hrvatima? Ja, naprotiv, mislim, da je to čovek koji je u zadnjih 20 godina najviše uradio za stvar Srba u Hrvatskoj. Neverovatno je koliko pogrešno rezonuješ.