Пилипенда
Veoma poznat
- Poruka
- 13.865
Колико Срба је у стању да прочита оно што је писано на српском језику пре само 200 година?
Колико Срба је у стању да прочита оно што је пре само стотинак година писано на српском језику, арапским писмом?
Ако ти тврдиш да ће се српски језик свакако писати латиницом, онда нема шта да млатимо с тобом празну сламу даље, у једном језику два или веше писама су сувишна, то је показала пракса свугде, па и код нас, остаће само једно, свако ко се у ма ком облику залаже да латиница остане нормирана се, свесно или не залаже за прелазак на њу.
Шупља прича. Инсистираш на савременој норми па помињеш српске текстове прије вијек-два. Какве везе они имају са савременом нормом?
Не тврдим да ће се српски свакако писати латиницом, него да ће се, све да се и уведе искључива ћирилична норма у Србији, српски и даље писати И латиницом и заиста нема потребе да млатиш пратну сламу са мном. „Млаћење” о искључивости ћириличне норме мораш премјестити у Загреб, Сарајево и Подгорицу. Ако ти то успије, клекнућу пред тобом, пољубити ти руку и одмах покренути приједлог да ти се још за живота подигне споменик и то мислим најискреније.
Баш јуче сам неким Индијцима (тачније, Индијкама) у свега неколико ријечи лако објаснио ово наше балканско језичко лудило које им је дјеловало као потпуно несхатљиво. Било је потребно да поменем само то да они имају један Пакистан, а ми три. Све су схватили у трену.Јел теби познат појам језичке норме и да ли у још неком народу може да се деси да се двојица побију због ћирилице и латинице?
Мислим оно, пробај да испричаш тај виц о ћирилици и латиници неком странцу...

A ako nije, loše nam se piše.