ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Evo šta je na kraju bilo:

Zubar mi je rekao da imam "gnojni apsces". Ja sam ga pitao šta je razlog toga, a on je rekao: "Otkud znam, svašta može da bude, možda je bio neki džep ili nešto drugo....." Uzeo je pa mi je taj jastučić probušio negde pri vrhu zuba, bolelo je kao da mi oči vadi, a onda mi je rekao da će mi ugraditi neku gazu koja treba da vrši drenažu, tj. odvođenje gnoja, a ja kod kuće da masiram jastučić (valjda kako bih istiskivao gnoj), i da držim u ustima po 10-ak minuta nešto toplo (na primer čaj), i da kasnije ispljunem.

Ja sam sve to radio, međutim, malopre dok sam jeo bananu, ta gaza mi je ispala, iako nisam žvakao na tu stranu, pa se plašim da mi gnoj sada više neće izlaziti. Mada, on je napravio rupicu u kojoj je gaza stajala, ne verujem da će ona tako brzo da zaraste, a kada jezikom pritiskam taj jastučić, osećam na vrhu jezika neki neobičan ukus, to mora da je gnoj.

Dobio sam i antibiotik "Dovicin" da pijem 5 dana, a sutra treba da se javim na kontrolu, pa ću mu se baš požaliti na to da mi je gaza ispala, nisam to hteo, ali nekako je labavo stajala, pri čemu osim te banane ništa drugo nisam jeo, niti mi se šta jede.

Takođe, rekao mi je da ne mogu da stavljam plombe dok mi ovo ne prođe, i da to što imam temperaturu nema veze sa zubom - to me je baš začudilo, jer onda ispada da sam se sticajem okolnosti prehladio ili zakačio neki virus, pa odatle temperatura, ali ja zaista nemam nikakve simptome bilo kakve prehlade. Koliko se ja razumem u medicinu, čim postoji gnoj, to znači da bela krvna zrnca napadaju bakterije, i nekada ih pobede, a nekada i sama umru.....i tako se napravi gnoj, od izumrlih ćelija, a onda je organizmu potrebno više energije za borbu protiv bakterija i zato dolazi do povišenja temperature. Zar nije mogao taj gnojni proces da izazove temperaturu, što je meni mnogo racionalnije objašnjenje nego da sam je naprasno dobio iz nekog drugog razloga....

Ja sam još uvek skeptičan oko razloga za taj apsces.....mora da postoji neki dubinski razlog toga, plašim se da se možda bavimo spoljašjom manifestacijom, a da nam pravi, unutrašnji uzrok, ostaje skriven.

...mogao bi da izmeris stopericom za koliko sekundi ti izlazi gnoj ako ga gnjavis jezikom
...a sledeci put kad budes imao neki zdravstveni problem uzmes medicinski udzbenik, prepises simptome 10 fatalnih bolesti i vidis koliko od njih vec imas
....e pa nisam mogla a da se ne nasalim - mnogo bre panicis :)

"....e pa nisam mogla a da se ne nasalim - mnogo bre panicis"

-ma nema veze, ne ljutim se, nego grozno je kad se takve stvari dese neradnim danom, pa čovek počne svašta da umišlja, a ja nikad nisam imao apsolutno nikakav problem sa zubima osim uobičajenog kvarenja i plombiranja, i zato me je ova temperatura baš uplašila, pomislio sam da bih mogao da umrem od sepse ili da navučem još neku tešku boleštinu....

Inače, ovaj moj jastučić na desnima se nekako spljoštio, mada ne mnogo, imam utisak da drenaža deluje iako mi je gaza ispala......sad ću opet da skuvam čaj, pa da malo ispiram.

Evo novog obrta u dramatičnoj sagi o mojim zubima: :oops:

Danas sam ponovo bio na kontroli, zubar mi je ponovo stavio gazu u gnojni apsces, međutim otišao je kod još dve koleginice, pa su moj snimak gledali na lupu, i ustanovili su da je "mezijalni koren lečene, mrtve šestice doživeo frakturu". Doktor kaže da niko ne zna kada se to dogodilo, možda ranije ili možda kada sam na božić bolno zagrizao, tek mezijalni koren se na neki način odvojio od ostatka zuba, i zato me je bolelo kad zagrizem, jer koren i ostatak zuba više nisu koordinirani. A ja sam se sve vreme čudio kako mrtav zub može da boli.

Ja sam ga pitao šta sad da radim, a on mi je rekao da dođem još sutra na kontrolu, a preksutra rano ujutru kod oralnog hirurga, te da će on morati da mi izvadi zub, jer kad bi se vadio na klasičan način, taj mezijalni koren bi i dalje ostao u mesu, ne bi izašao sa ostatkom zuba. Ja sam ga onda pitao da li da prvo sačekamo da se smiri ovaj gnojni apsces koji imam, jer se u velikoj meri spljoštio otkad mi ga je juče probušio, a on je rekao da nema potrebe da čekamo, jer "mi možemo gnojni apsces samo da saniramo", odakle sam izveo zaključak da sam gnojni apsces dobio upravo zbog toga što mi je mezijalni koren pukao, i da dok se ne izvadi ceo zub, ni gnojni apsces neće u potpunosti nestati. Eto, a da su mi odmah pogledali snimak pod lupom, možda sam već mogao izvaditi zub, kad mu već spasa nema, a da ne dobijem gnojni apsces. :-(

A sad me zanima, pošto još uvek nisam vadio nijedan stalni zub sem umnjaka, šta da radim kad mi na tom mestu ostane rupa? Hoće li mi se zbog toga okolni zubi petica i sedmica rasklimati? Da li je celsihodno da se stavi veštački zub? Negde sam čitao da imaju neku metodu da ugrade veštački zub u desni, ali mislim da to mnogo boli....jel bih to morao da preduzmem odmah, ili da prvo sačekam da se ovaj haos smiri, pa kasnije?

Pozdrav, nalazim se u nedoumici, pa ako mozete, molim vas pomozite. Interesuje me, da li je zvakanje zvakacih guma stetno ili korisno za moje zube? I sta vi kao iskusni stomatolozi savetujete: koristiti ih ili ne? Hvala unapred.

Ovako stoje stvari u vezi zvaka:zvake su dobre jer podspesuju lucenje pljuvacke ,koja je jako bitna za odrzavanje dobrog zdravlja u ustima.Ovo vazi za zvake bez secera.Sto se tice zvaka sa secerom one izazivaju u prvih dvadesetak min. tzv secerni udar,ali onda stupaju u dejstvo tzv puferi iz pljuvacke koji to neutralisu pa znaci da su i one ok ali da se zvacu i posle dvadesetak min a ne da se posle gubitka slatkoce uzima nova.

Ja samo znam da sam žvakanjem izvadila par plombi ... na meni se pokazalo kao štetno :mrgreen:

Nema to veze sa zvakanjem,vec sa samim plombama ili su bile stare ili su bile lose uradjena ili su imale tzv. sekundarni karijes.Naucna istrazivanja su jos pre 10-ak godina pokazala da zvake sa ili bez secera(procitati post koleginice branke) ne stete zubima tj.ne mogu samo zvake izazvati karijes!

Da li na fixnu protezu mogu da se stave neki cirkoncici,nesto ukrasno?Videla sam da jedna devojcica ima nesto sa pcelicom,pa me zanima da li je to bila fixna proteza ili nesto sto se lepi na zub.Unapred hvala!

Da li na fixnu protezu mogu da se stave neki cirkoncici,nesto ukrasno?Videla sam da jedna devojcica ima nesto sa pcelicom,pa me zanima da li je to bila fixna proteza ili nesto sto se lepi na zub.Unapred hvala!

Ne znam bas da li moze da se postavi cirkon na bravice fixne proteze(to treba da ti kaze ortodont),ali na ostalom delu zuba cirkon moze da se postavi,s' tim sto je neizvesno koliko on moze tu da stoji i sto ce odrzazvanje higijene biti jako otezano.

Ma ne lazi....Sto bezveze!Ja bi stavila na svaki zub!Kad vec stavljas,bar da je siiroookooo!!!!!Da se vidi,jedan ko nijedan!!! Ja se odusevim kada si ti tu,ali tebe nemaaaa...:oops:
Samo za tebe hit,u turbo-dzihad fazonu : a tebe nema,a tebe nema....zoraaa svaaanulaaa!

Back