ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Prvi stalni zubi nicu oko seste godine i obicno su to donje jedinice.Vas sin jeste malo pozurio da odraste ali nije to bas toliko retko.U svakom slucaju odvedite ga kod stomatologa da vidi o cemu se radi.Najbolje bi bilo da se prvi put upozna sa ordinacijom i osobljem,malo provoza na stolici i eventualno da mu se operu zubici.Nemojte odmah insistirati na vadjenju to ce lekar da odluci,kada utvrdi o cemu se zaista radi.

Hvala na odgovoru.Jeste doni zubic.Nisam se uspanicila ali znam po deci nasih prijatelja da im prvo ispadnu zubici pa im tek posle izrastu novi (uglavnom budu onako slatki, glupo receno krezubi).Skoro smo bili na sistematskom i receno nam je da je cudno ali da su mu svi zubici zdravi (cudno u tom smislu da se deci obicno u tom uzrastu javlja karijes).Ovde kod nas ne postoji deciji stomatolog ali cemo ga sigurno odvesti.

Mirarbi,da li si primila moju preporuku za stomatologa?Pokusala sam da ti posaljem na PP pa ne znam da li sam uspela?Cisto me zanima,a tvoja volja da li ces prihvatiti...Pozdrav!

Dadja,meni je takodje poceo da raste nov zub ispod mlecnog,ali ja nisam znala sta je to,pa sam pitala mamu,a ona me je odmah odvela i izvadila sam oba donja zuba odjednom.Ja Vam takodje savetujem da se prvo dete upozna sa osobljem i da to shvati kao neku zabavu,a ne strah ili nesto cega ce se ceo zivot plasiti.Nek Vam je sa srecom!:D

Hvala Minnie ali mislim da nece biti nikakvih problema sto se zubara tice jedino je problem taj sto ovde nema decijeg stomatologa,sem gospodje koja je nama popravljala zube dok smo isli u skolu i zbog koje ja licno imam fobiju od istih. On licno jedva ceka da ode kod zubara kako bi svoj zub dao babi koja ih nema a treba da mu bude lepa.Ali videcemo kakav ce da bude kad ga odvedemo.

Ha,ha,ha....Pa divno je sto se ne plasi u startu!Ja ti preporucujem da ga odvedete kod nekog ko moze na zanimljiv nacin to da uradi.Ja sam bila kod maminog i tatinog zubara,oni su nasi prijatelji.Mislim da im nije problem da izvade zub cetvorogodisnjeg decaka.Nadam se da cete naci dobrog stomatologa.:D

Tek sad sam video ovu temu i nadam se da razumeta da ne mogu da citam od pocetka brdo stranica koliko vec ima. Ja bih da pitam prosto pitanje. Posto se plasim zubara, ne idem redovno na preglede, vec idem kad me zaboli zub. Ako nije jak bol, cekam da prodje. E,onda posle izvesnog vremena, logicno opet zaboli samo jace. I obavezno, ali obavezno pod anestezijom, bilo da li vadim zub ili popravljam, mora da boli! A ja se uzasavam tog bola i, verujte, zubi mi postaju jedan od vecih problema u zivotu. Dakle, moja pitanje jasno glasi : Da li je moguce da medicina, koja je toliko napredovala, nije izmislila neku anesteziju koju, kada je primis, ne osecas nista?! Mozda trazim previse, ali sta cu.
Molim da mi ne saljete odgovore tipa: redovno idi kod zubara, pa onda, cim te zaboli odmah idi, peri zube posle svakog obroka.... Ja to jednostavno ne mogu. Dakle, mogu li da odem kod zubara a da ne boli? Hvala unapred.

Nemoguce je da osecas bol pri lokalnoj anesteziji - sem ako ga u svom strahu sam sebi psihicki ne napravis (a i fizicki: u stresu stvoris toliko adrenaliona da 'zaobidjes' anesteziju). Dakl;e, pre nego sto krenes kod zubara lepo popij neki anksiolitik da se smiris, a ne da odskaces sa stolice od panike.

Takodje svi preporucuju da se vadjenje zuba,popravljanje...radi ujutru,dok se jos nisi skroz rasanio.Tada nisi toliko svestan bola.Nije nista strasno.Da li si ti rekao stomatologu da te boli cak i kada stavi anesteziju?

Znam za taj psihicki bol (na fakultetu sam imao dve psihologije!). Obavezno primim po dve ili tri anestezije! Stomatolog kaze da mi nije dovoljna jedna jer je veliki kvar, nisam dosao na vreme, bla, bla... E onda kada primim poslednju anesteziju i kad me opet boli, onda mi kaze da je to zato sto je zagnojilo pa anestezija prakticno nema funkciju. Jednom me zubar vratio kuci i rekao da par dana pijem antibiotike da mi splasne gnoj, ali kada sam ponovo otisao, nije mnogo pomoglo.

Znam za taj psihicki bol (na fakultetu sam imao dve psihologije!). Obavezno primim po dve ili tri anestezije! Stomatolog kaze da mi nije dovoljna jedna jer je veliki kvar, nisam dosao na vreme, bla, bla... E onda kada primim poslednju anesteziju i kad me opet boli, onda mi kaze da je to zato sto je zagnojilo pa anestezija prakticno nema funkciju. Jednom me zubar vratio kuci i rekao da par dana pijem antibiotike da mi splasne gnoj, ali kada sam ponovo otisao, nije mnogo pomoglo.

Ohrabrujuca vest za tebe je da, onda kada budes platio cenu odnosa prema svom zdravlju, a ta cena je gubitak zuba, prelazis na potpuno bezbolne terapijske postupke u stomatologiji! Proteze! Mada bi se vecina ljudi, koji ih nose, vratilo u proslost i vise vodilo racuna o oralnom zdravlju!:wink:

Nemoguce je da osecas bol pri lokalnoj anesteziji - sem ako ga u svom strahu sam sebi psihicki ne napravis (a i fizicki: u stresu stvoris toliko adrenaliona da 'zaobidjes' anesteziju). Dakl;e, pre nego sto krenes kod zubara lepo popij neki anksiolitik da se smiris, a ne da odskaces sa stolice od panike.

Lokalna anestezija moze da ne deluje ako promasis recimo mesto uboda sto zna da se desi kod mandibularne anestezije i jos nekih i da ne deluje kod otoka. Tako da je vrlo moguce da oseca bol ako anestezija nije data kako valja.

zdravo!molim vas da mi pomognete.moja majka je dobila totalnu zubnu protezu,donju i gornju.Pocele su spadati i jedna i druga proteza, pritom je donja anomalicna , nakrivljena u sagitalnoj ravni.Sada se zali da joj je nepce oteklo ,nema dekubitusa-upala?, imala je refluks ezofagusa ali pije lijekove za to vec 20 dana-znaci nije problem u tome.Mislim da se radi o obicnoj socijalnoj, valjda akrilatnoj protezi. dobila ponudu da uradi protezu od prirodnog kaucuka, koja je nesto meksa i ne pravi alergiju. Sta mislite o tome?.I sta sa ovom anomalijom donje vilice? mozete li predloziti stomatologa u bg koji moze resiti ove probleme.Stomatoloski fakultet?Hvala puno

zdravo.strasno me muci jer mi mama puno pati-stavila je obe totalne zubne proteze, mislim od akrilata-to su one standardne socijane.onda su pocele obe spadati, s tim da ima urodenu anomaliju donje vilice , nakrivljena u sagitalnoj ravni. Najveci problem je sto su nepca hiperplasticna i otekla, nisu bog zna sta crvena. da li je to neka upala.procitala sam da postoji palatat. protetica I mala je refluks ezofagusa al pije controloc tako da mislim da je taj uzrok otklonjenDobila je predlog da uradi proteze od prirodnog kaucuka. sta mislite o tome.Koji je materijal najpodnosljiviji za recimo senzibilna nepca.mozete mi predloziti stomatologa koji moze resiti problem u beogradu.stomatoloski fakultet?hvala puno.

Hvala Minnie ali mislim da nece biti nikakvih problema sto se zubara tice jedino je problem taj sto ovde nema decijeg stomatologa,sem gospodje koja je nama popravljala zube dok smo isli u skolu i zbog koje ja licno imam fobiju od istih. On licno jedva ceka da ode kod zubara kako bi svoj zub dao babi koja ih nema a treba da mu bude lepa.Ali videcemo kakav ce da bude kad ga odvedemo.

Jaooo,mnogo je sladak mali,odusevila me je prica o babi...

Tek sad sam video ovu temu i nadam se da razumeta da ne mogu da citam od pocetka brdo stranica koliko vec ima. Ja bih da pitam prosto pitanje. Posto se plasim zubara, ne idem redovno na preglede, vec idem kad me zaboli zub. Ako nije jak bol, cekam da prodje. E,onda posle izvesnog vremena, logicno opet zaboli samo jace. I obavezno, ali obavezno pod anestezijom, bilo da li vadim zub ili popravljam, mora da boli! A ja se uzasavam tog bola i, verujte, zubi mi postaju jedan od vecih problema u zivotu. Dakle, moja pitanje jasno glasi : Da li je moguce da medicina, koja je toliko napredovala, nije izmislila neku anesteziju koju, kada je primis, ne osecas nista?! Mozda trazim previse, ali sta cu.
Molim da mi ne saljete odgovore tipa: redovno idi kod zubara, pa onda, cim te zaboli odmah idi, peri zube posle svakog obroka.... Ja to jednostavno ne mogu. Dakle, mogu li da odem kod zubara a da ne boli? Hvala unapred.
Problem je u tebi,a ne u medicini,nauci ili stomatologu.Mi NISMO madjionicari!Nas rad ne zavisi samo od nas vec i od VAS pacijenata!Znaci ODGOVORNOST je i na vama i na nama!
Zubi se MORAJU prati redovno i moras ici na redovne kontrole da se ne bi kvarili-to svako moze i mora (ukoliko ne zeli da ima probleme se zubima).
A sto se tice anestezije ona u 99% slucajeva deluje potpuno ako je pravilno data i ukoliko ne postoji apsces(tj.gnojna kolekcija u kostanom tkivu koja umanjuje dejstvo anestezije).Ako ne deluje lidokain(osecas bol),probaj sa drugim anestetikom,ako ni to ne deluje uvek postoji opsta anestezija(koju ne preporucujem!)-mada za nju ide ona :"K'olko para-tol'ko muzike!" ona je mnogo skuplja od same intervencije koja treba da se uradi!
Predji preko svojih strahova,peri zube redovno(min 2 puta dnevno) i idi na redovne kontrole i nece te boleti!
Puno pozdrava i sve najbolje zelim!

Adrenalin je sastavni deo velikog broja anestetika-tako da ta logika bes i nema neke veze....

Back