ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ma ne lazi....Sto bezveze!Ja bi stavila na svaki zub!Kad vec stavljas,bar da je siiroookooo!!!!!Da se vidi,jedan ko nijedan!!! Ja se odusevim kada si ti tu,ali tebe nemaaaa...:oops:
Samo za tebe hit,u turbo-dzihad fazonu : a tebe nema,a tebe nema....zoraaa svaaanulaaa!

Lol za hit. A za to sto me nema krivi su:posao,izbori(malo sam aktivan po tom pitanju) i (mozda i najvise facebook)

Poz, opet ja. Pre oko pola godine me zabolela donja desna sestica (hladno, pritisak). Na snimku se video sekundarni karijes blizu pulpe. Stomatolog mi je skinuo staru plombu (amalgam) i karijes. I posle opseznog brusenja ipak je ostao tanak sloj zdravog dentina, tako da smo pokusali sa Ca(OH)2. Bol je nestao u toku prve sedmica. Nakon 45 dana je stavljen kompozit. Taj zub me nakon stavljanja kompozita, boli na hladno a ponekad i na pritisak. Da li to znaci da je zub ipak za lecenje ili je moguce pokusati jos nesto pre devitalizacije? Unapred zahvalan.

Poz, opet ja. Pre oko pola godine me zabolela donja desna sestica (hladno, pritisak). Na snimku se video sekundarni karijes blizu pulpe. Stomatolog mi je skinuo staru plombu (amalgam) i karijes. I posle opseznog brusenja ipak je ostao tanak sloj zdravog dentina, tako da smo pokusali sa Ca(OH)2. Bol je nestao u toku prve sedmica. Nakon 45 dana je stavljen kompozit. Taj zub me nakon stavljanja kompozita, boli na hladno a ponekad i na pritisak. Da li to znaci da je zub ipak za lecenje ili je moguce pokusati jos nesto pre devitalizacije? Unapred zahvalan.

Postoji nesto sto se zove -osetljivost na kompozitne plombe. Nastaje (obicno) kod dubljih karijesa(mada moze da se javi i kod karijesa koji nisu duboki),najcesce kao posledica polimerizacije sloja kompozita debljeg od 2 mm ili nedovoljnom aplikacijom bonda(on se mora aplicirati min 20s pa tek onda polimerizovati).Trajanje te osetljivosti je manje-vise individualan,obicno prestane posle mesec-dva dana,ali iz licnog iskustva znam da moze da traje i mnooogo vise(kod mene vec 10meseci).Naravno,kao i uvek,ogradjujem se od Vaseg slucaja,a moj predlog (koji treba da potvrdi i Vas licni stomatolog) je da se zub snimi,proveri da li postoji neka promena u kosti i ako je nema ostavi tako dok ne dodje vreme za lecenje.

treba mi info!Imam nepravilan ugriz gornja na donju vilicu ne preko,trojke su mi zbog uske vilice izasle gore.Posle dugo godina sam spreman da nosim fiksnu.1.U kojoj meri ce pomoci?2.Koje su najbolje,obicne,bele,safir..?3.OTPRILIKE koliko cu nositi?4.CENE?5.Preporuka par zubara,ORTODONATA?Inace zubi su mi solidni imam dva malo da sredim,za sada nemam problema al hocu da sve sredim i stavim fiksnu.Unapred V E L I K O HVALA!!!!

Da li kad skidate kamenac gledate da ocistite sulkuse i interdentalne prostore pa sta ostane od termina iskoristite za duvanske naslage po povrsinama koje nisu bas toliko bitne. Posto meni se desi da po sat i po dva picanim.

http://img66.imageshack.us/slideshow/player.php?id=img66/5480/1201178274soc.smil

Evo ovo sam radio sat i po. Bas picanim. Sutra dolazi ponovo da se jos dotera da se skine svaka tackica koja moze.

treba mi info!Imam nepravilan ugriz gornja na donju vilicu ne preko,trojke su mi zbog uske vilice izasle gore.Posle dugo godina sam spreman da nosim fiksnu.1.U kojoj meri ce pomoci?2.Koje su najbolje,obicne,bele,safir..?3.OTPRILIKE koliko cu nositi?4.CENE?5.Preporuka par zubara,ORTODONATA?Inace zubi su mi solidni imam dva malo da sredim,za sada nemam problema al hocu da sve sredim i stavim fiksnu.Unapred V E L I K O HVALA!!!!

Trebala si da budes spremna ranije.

1. Zavisi u kojoj meri je izrazena malokluzija
2. Obicne sto jace to bolje
3. Tesko da to moze iko da ti kaze sa 100% tacnosti a da te pre toga nije video
4. Od nekih 350 pa do 800 eura zavisi ko radi i vrlo cesto cena diktira kvalitet
5. Moraces da mi je javis na private reklamiranje je zabranjeno

Cisto da cujem vase misljenje i predlog o mom slucaju. Prosle god 2007 negde u ovo vreme mi je lecen zub 24 zbog "procesa" na korenu. "Lecenje" je trajalo par meseci jer nikako nije bol prestajao i gudo se cedio gnoj kroz kanale. Neznam tacno sta je dr stavljala sem kalcijum hidroksida i pila sam dovicin.
Nekako je uspio da se smiri, i zatvorila ga je definitivno. Nije me boleo 4 meseca. da bi opet krenuo konstantan goruci i tinjajuci bol. U oktobru mi je uradjena apikotomija, ali simptomi su se smanjili samo malo. Ne mogu vise da trpim i pijem lekove protiv bola, odlucila sam da ga izvadim jer mi je dr rekao da tu ne vredi piti antibiotike. Sta vi kazete na sve to? Sta moze biti uzrok da i dalje boli?
Hvala unapred

Trebala si da budes spremna ranije.

1. Zavisi u kojoj meri je izrazena malokluzija
2. Obicne sto jace to bolje
3. Tesko da to moze iko da ti kaze sa 100% tacnosti a da te pre toga nije video
4. Od nekih 350 pa do 800 eura zavisi ko radi i vrlo cesto cena diktira kvalitet
5. Moraces da mi je javis na private reklamiranje je zabranjeno

I,mozes li pomoci?

Cisto da cujem vase misljenje i predlog o mom slucaju. Prosle god 2007 negde u ovo vreme mi je lecen zub 24 zbog "procesa" na korenu. "Lecenje" je trajalo par meseci jer nikako nije bol prestajao i gudo se cedio gnoj kroz kanale. Neznam tacno sta je dr stavljala sem kalcijum hidroksida i pila sam dovicin.
Nekako je uspio da se smiri, i zatvorila ga je definitivno. Nije me boleo 4 meseca. da bi opet krenuo konstantan goruci i tinjajuci bol. U oktobru mi je uradjena apikotomija, ali simptomi su se smanjili samo malo. Ne mogu vise da trpim i pijem lekove protiv bola, odlucila sam da ga izvadim jer mi je dr rekao da tu ne vredi piti antibiotike. Sta vi kazete na sve to? Sta moze biti uzrok da i dalje boli?
Hvala unapred

Sta kazem?
Nemam snimak. Ali za slucaj da proces nije mnogo uznapredovao.

Pokusati CaOH2 pasta sa umesanim jodoformom i to periapikalno ako to ne upali onda:

1. Izvaditi staro punjenje.
2. Uraditi apicotomiu ponovo.
3. Puniti u toku apicotomie pod okom, dakle tkrati se koren, otstrani proces i onda lepo pod okom dok vide vrh korena pune. Da se lepo napuni do apeksa.

Naravno necu da pricam. Kad se puni puni se do apeksa. Do duse neke skole kazu 5 mm krace a jedna kaze i preko apeksa (periapikalno). Ali drzimo se mi ove srpske. Mora da bude sve suvo i sterilno. Ne sme da udje ni mikroncic pljuvacke. Ako udje i malo pljubacka pre nego sto je napuni mora da se ponovi lek. Ako se napuni takav zub, ili se u njega udje pre punjenja nesterilnim insrumentom to je ko poruceno za stvaranje procesa.

Hvala na odgovoru
pokusala sam da skeniram snimak ali ne vidi se dobro, pa ne znam da li vredi da ga postavljam.
Ne razumem vas prvi predlog, da se stavi CaOH2 pasta periapikalno, na koji nacin da se to uradi?
Inace sam student stomatologije, pa me vise interesuje. Za ponovnu apikotomiju nisam sigurna, ionako je taj koren bio nekako kratak, jos mu je predhodnom apikotomijom uklonjeno vise bukalnog korena,pa ne znam stsa bi ostalo. Mislite da neki antibiotik ne bi imao koristi?
Ni doktorka koja je radila endodonciju a ni o.hirurg, ne razumeju zasto ponovo boli jer na snimku posle 4 meseca se videlo da se proces smanjio.
Hvala

Hvala na odgovoru
pokusala sam da skeniram snimak ali ne vidi se dobro, pa ne znam da li vredi da ga postavljam.
Ne razumem vas prvi predlog, da se stavi CaOH2 pasta periapikalno, na koji nacin da se to uradi?
Inace sam student stomatologije, pa me vise interesuje. Za ponovnu apikotomiju nisam sigurna, ionako je taj koren bio nekako kratak, jos mu je predhodnom apikotomijom uklonjeno vise bukalnog korena,pa ne znam stsa bi ostalo. Mislite da neki antibiotik ne bi imao koristi?
Ni doktorka koja je radila endodonciju a ni o.hirurg, ne razumeju zasto ponovo boli jer na snimku posle 4 meseca se videlo da se proces smanjio.
Hvala

Probaj da malo eksperimentises sa skenerom.
Stavi na neku pristojnu rezoluciju. Pa probaj recimo da upalis opciju za slikanje negativa.
Ili probaj da kad stavis snimak u skener preko neku tamniju podlogu ili svetliju pa vidi sta ce da ispadne.

POSTVALJANJE SNIMAKA JE ZABRANJENO! Po hiljaditi put ti to kazem, Aco, i stvarno ovo je poslednji put d ato kazem: jos jednom ohrabri nekog naivnog korisnika da ovde postavi snimak i dobices kaznene poene pa ti vidi!

Lutkica22: postoji tema lepljiva "Obavezno procitati pre postavljanja pitanja! " savetujem da je procitas i upoznas se sa pravilima sta je dozvoljeno a sta nije: postavljanje snimaka i fotografija NIJE dozvoljeno.

Izvinjavam se nisam znala, mada ne znam zasto bi to bilo izricito zabranjeno?! Procitala sam tu temu lepljiva, al nisam videla da se odnosi na snimke. No nema veze. Slazem se sa ostalim, da ljudi treba da se obrate svojim lekarima, a na ovakvim mestima da se razmene iskustva. Kao buduci zdravstveni radnik ne mogu ni da zamislim da ovde propisujem neku terapiju, al se moze dati savet ili bar da se razmisli o tom i posavetuje sa svojim doktorom uzivo.To je samo u svrhu bar male pomoci. Meni znaci da cujem i neka druga misljenja.
Da li mogu staviti bar link za sliku?

Pre par godina sam promenila sve tamne plombe za bele i cakum pakum sredila sve zube (na svu srecu nemam mnogo plombiranih zuba i nijedan prednji zub mi nije kvaran). Medjutim, pre par meseci mi se na dve bele plombe pojavio karijes. Sva sreca te sam stavila bele plombe, jer na onim tamnim nikada ne bih videla pojavu karijesa.

Planiram da ponovo krenem na "generalku" usta. Razmisljala sam da najpre prvo uradim digitalni ortopan, a zatim da sa tim odem kod nekog dobrog zubara. Medjutim, tu nastaje problem. Zubar kod kojeg sam ranije radila zube je otisao u penziju, a ne znam kod kog sada da odem i u koga smem da imam poverenja.

Molim vas da mi preporucite dobrog zubara (privatnika po mogucnosti) na Novom Beogradu, najbolje u blizini Piramide, a u obzir dolaze i ordinacije u Zemunu i eventualno u centru Beograda. Ako navodjenje imena i ordinacija nije dozvoljeno, dobrodosle su informacije i preporuke i na PP.

Takodje, ne znam da li se na ortopanu mogu videti sve promene unutar zuba (moze li se videti pocetak karijesa pre nego sto se i spolja manifestuje) i ispod plombi, tj. da li ima svrhe da ga uradim?

Koja je prosecna cena popravke zuba (popravka sa anestezijom i stavljanje bele plombe) u Beogradu i okolini? Malopre sam u oglasima nasla telefon nekog stomatoloskog centra na Novom Beogradu i rekose mi da je kod njih cena plombiranja 2.000 dinara, a to mi nesto zvuci mnogo, ili se mozda varam?

Hvala unapred na odgovoru !!!

Pre par godina sam promenila sve tamne plombe za bele i cakum pakum sredila sve zube (na svu srecu nemam mnogo plombiranih zuba i nijedan prednji zub mi nije kvaran). Medjutim, pre par meseci mi se na dve bele plombe pojavio karijes. Sva sreca te sam stavila bele plombe, jer na onim tamnim nikada ne bih videla pojavu karijesa.

Planiram da ponovo krenem na "generalku" usta. Razmisljala sam da najpre prvo uradim digitalni ortopan, a zatim da sa tim odem kod nekog dobrog zubara. Medjutim, tu nastaje problem. Zubar kod kojeg sam ranije radila zube je otisao u penziju, a ne znam kod kog sada da odem i u koga smem da imam poverenja.

Molim vas da mi preporucite dobrog zubara (privatnika po mogucnosti) na Novom Beogradu, najbolje u blizini Piramide, a u obzir dolaze i ordinacije u Zemunu i eventualno u centru Beograda. Ako navodjenje imena i ordinacija nije dozvoljeno, dobrodosle su informacije i preporuke i na PP.

Takodje, ne znam da li se na ortopanu mogu videti sve promene unutar zuba (moze li se videti pocetak karijesa pre nego sto se i spolja manifestuje) i ispod plombi, tj. da li ima svrhe da ga uradim?

Koja je prosecna cena popravke zuba (popravka sa anestezijom i stavljanje bele plombe) u Beogradu i okolini? Malopre sam u oglasima nasla telefon nekog stomatoloskog centra na Novom Beogradu i rekose mi da je kod njih cena plombiranja 2.000 dinara, a to mi nesto zvuci mnogo, ili se mozda varam?

Hvala unapred na odgovoru !!!

Crne plombe su daleko bolje od belih, i jasno se zna gde idu crne gde idu bele. Neke strucnjaci i to vrhunski cak kazu da kad ne mostoji estetski zahtev treba da ide crna plomba.

Preporuku ti mogu dati na PP.

Ortopan jeste rendgen snimak ali generalnog stanja zuba, promena se moze videti na ortopanu ali i ne mora. Dakle mora da se odradi klinicki pregled u stomatoloskoj stolici. Mali snimak je recimo mnogo precizniji , ortopan pravi i greske, ako recimo sumnjamo na proces uradicemo mali snimak da potvrdimo dijagnozu. Ortopan je dakle snimak generalnog stanja ali nikad ne sluzi kao 100% siguran pokazatelj ali nam daje mnoge smernice u kom pravcu treba ici.

2000 dinara je sasvim ok cena za dobru ordinaciju. Anestezija se obicno ne naplacuje bar ne u takvim ordinacijama.

Crne plombe su daleko bolje od belih, i jasno se zna gde idu crne gde idu bele. Neke strucnjaci i to vrhunski cak kazu da kad ne mostoji estetski zahtev treba da ide crna plomba.

Preporuku ti mogu dati na PP.

Hvala na odgovoru !!!

Mislis li da mi se karijes oko plombi i na plombama pojavio zbog toga sto su u pitanju te bele, kako kazes, manje kvalitetne plombe? Ili mozda dr nije dobro ocistio zube pre nego sto je stavio plombe? Ne znam sta je uzrok tog karijesa oko plombi i na plombama, jer ja izuzetno vodim racuna o higijeni usta i zuba (perem zube ujutru i uvece i tokom dana posle svakog obroka, cetkam i jezik, ispiram redovno usta antibakterijskom tecnoscu, menjam cetkicu na svakih par meseci...jedino ne koristim konac, jer su mi zubi spojeni tik jedan uz drugi, tako da konac ne moze bas lako da prodje).

Rado bih primila preporuku za dobrog stomatologa na PP, ako nije problem.

Da ne bi doslo do karijesa,nije bitna samo higijena.Ishrana!Tri glavna obroka i dva uzine!Narocito je opasno ako se ceo dan nesto gricka ili pije (narocito gazirano).Pitanje je i kakav ti je kvalitet pljuvacke,da li je ima dovoljno,da li je gusta.Karijes je oboljenje koje nastaje zbog poremecaja ravnoteze u ustima,dovoljno je da jedan cinilac da nije u redu i da se ta ravnoteza poremeti.Probaj da vodis dnevnik ishrane,ali iskreno bez varanja i da zabelezis bas sve sto pojedes ili popijes u toku dana.Pranjem zuba ne mozes da operes prostore izmedju zuba.Samo koncem ili interdentalnim cetkicama. Monoblok je proteza koja deluje i na gornju i na donju vilicu i nosi se samo nocu.(ako se dobro secam,davno sam diplomirala).

Interdentalne cetkice mozes da nadjes u apotekama a verovatno ih ima svuda gde i obicnih.Lice po obliku na cetke za pranje flasa,samo su normalno mnooogo manje.Obicno imaju i drzac na koji se montiraju.

Nisam sigurna da li je ovo pitanje bas za ovu temu ali je svakako pitanje za stomatologa.Naime mom sinu koji ima 4 godine ispod zdravog zubica poceo je da raste nov zubic.Pretpostavljam da treba da ga vodim kod stomatologa pa me interesuje na sta treba da ga kroz pricu pripremim i koliko je to uobicajeno da rast stalnih zuba pocne tako rano.

Back