ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Prvo veliki pozdrav svima i hvala na vasim iskustvima mnogo su mi znacila :-D
Imam jedno pitanje i u nemogucnosti sam da pitam svog zubara iz prostog razloga sto mi je zubarka iskljucila mobilni telefoni i otisla na godisnji odmor (blago njoj)...pre 3 dana sam vadila donju 7. sa leve strane i to nakon neuspesnog lecenja gangrene zuba...pre vadjenje zub me je nenormalno boleo 4-5 dana a u to vreme sam pila hemomicin jer sam imala i problema sa sinusima...moje pitanje glasi koji je normalan proces zarastanja i koliko dugo traje?rana me i dalje pomalo boli tacnije bol je lociran kao ispod vilicne kosti zbog cega me boli i krajnik...ranu nisam ispirala niti sam je cackala bilo cime..isprva je imala naduvan ugrusak tamne boje a sada se kao izduvao i poceo da dobija belu boju..da li je to mozda gnoj?i da li je ovaj citav proces normala?konkretno me brine to sto jos u vek boli...
nadam se da je ovo bilo dovoljno informacija da vam docaram moj problem...unapred HVALA :-D

To belo nije gnoj,to je fibrin,i krvni koagulum tako i treba da izgleda.Nije to mala rana,ne moze da zaraste za 3 dana....za nedelju dana trebalo bi da si ok.
Ako su bolovi intenzivni javi se svom stomatologu.

pre 7 dana sam prvi put bila u privatnoj ordinaciji zbog reagovanja 3 zuba na toplo-hladno (do sad sam isla u studentsku polikiliniku), i on mi je rekao da imam tezi oblik paredontoze i da je hitna operacija zuba. Mislim da nije rec o povlacenju desni, vec o bakterijama, zbog sastava pljuvacke. Prepisao mi je orvagil d i sinacilin, i za ispiranje ozosept. Izasao mi je osip po telu verovatno od orvagila, pa sam prestala sa terapijom. Uradila sam digitalni ortopan snimak, koji vam sad saljem, pa vas molim za savet i misljenje o stanju zuba. Inace imam sve amalganske blombe..(takve su jedino stavljali na poliklinici), pa cu verovatno i njih da menjam kako me je zubar posavetovao.unapred hvala.Ako mislite da je neophodna operacija, molim vas da mi preporucite paredontologa u Beogradu
http://rapidshare.com/files/256007813/Marina.jpg.html

Ja treba da izvadim dve sestice i dve petice...Svi stomatolozi imaju neku svoju teoriju i zbog toga se plasim da cu napraviti veliku gresku.:sad2:Zdravi su mi zubi,treba mi zbog fiksnog aparata...:( Sta da radim?:think:

pre 7 dana sam prvi put bila u privatnoj ordinaciji zbog reagovanja 3 zuba na toplo-hladno (do sad sam isla u studentsku polikiliniku), i on mi je rekao da imam tezi oblik paredontoze i da je hitna operacija zuba. Mislim da nije rec o povlacenju desni, vec o bakterijama, zbog sastava pljuvacke. Prepisao mi je orvagil d i sinacilin, i za ispiranje ozosept. Izasao mi je osip po telu verovatno od orvagila, pa sam prestala sa terapijom. Uradila sam digitalni ortopan snimak, koji vam sad saljem, pa vas molim za savet i misljenje o stanju zuba. Inace imam sve amalganske blombe..(takve su jedino stavljali na poliklinici), pa cu verovatno i njih da menjam kako me je zubar posavetovao.unapred hvala.Ako mislite da je neophodna operacija, molim vas da mi preporucite paredontologa u Beogradu
http://rapidshare.com/files/256007813/Marina.jpg.html

Gledajuci ovaj snimak ja ne vidim zaista ni jedan razlog za operaciju. Niti sam ikad cuo da cu bol na toplo hladno simptomi paradentoze. Paradentozu svakako da imas ali se to redovnim skidanjem kamenca i povremenom kiretazom dzepova moze drzati na nivou bez potrebe za nekim hiruskim zahvatom za sada. Preporucujem ti da na 4 meseca redovno skidas kamenac, koristis konac ili interdentalnu cetkicu , redovno peres zube i tako ces paradentozu svesti na minimum. Za operaciju svakako jos nisi.

Bice da bol na toplo hladno osecas na zubima 6 7 8 dole desno , najverovatnije da te boli 7 dole desno jer ispod plombe ima sekundarni karijes koji ide do same komore pulpe. Osmicu cu odma da idkljucim. A mozda te boli i 6 jer i tu postoji velika plomba.

Elem kad sam vec raspolozen da ti rastumacim sve:

Postoji generalna paradentoza horizontalnog tipa vise izrazena u donjoj vilici. Sto je prognosticki dobro i moze da se uspori. Na zubu 6 gore desno se nalazi plomba ispod koje je sekundarni karijes. 4 gore levo ima nesto u kanalu korena to treba izvaditi u koliko je moguce i uraditi reviziju lecenja pa nakon toga napuniti korektno. 5 dole desno nije korektno napunjeno punjenje je kratko i tu treba da se uradi revizija lecenja i da se korektno napuni.

Poslednja izmena:
Ja imam jos jedno pitanje, pa ako neko ima vremena da mi odgovori, bila bih zahvalna :) Skoro sam popravljala zub koji me uopste nije boleo, medjutim tokom plombiranja zuba jako me je bolelo dok je stavljao one male klinove ( nisam sigurna da se to tako zove ) i od tada osecam blagu neprijatnost u donjem delu zuba i uzasno me boli na hladno. Isto me malo bolucka kad cistim koncem. Jel ima neko ideju o cemu se tu zapravo radi? Posto mi je malo nelogicno da me zub ne boli pre, vec posle popravke. I da li uopste "namestanje" tih kolcica prilikom plombiranja treba da me boli? Hvala :)

Ja imam jos jedno pitanje, pa ako neko ima vremena da mi odgovori, bila bih zahvalna :) Skoro sam popravljala zub koji me uopste nije boleo, medjutim tokom plombiranja zuba jako me je bolelo dok je stavljao one male klinove ( nisam sigurna da se to tako zove ) i od tada osecam blagu neprijatnost u donjem delu zuba i uzasno me boli na hladno. Isto me malo bolucka kad cistim koncem. Jel ima neko ideju o cemu se tu zapravo radi? Posto mi je malo nelogicno da me zub ne boli pre, vec posle popravke. I da li uopste "namestanje" tih kolcica prilikom plombiranja treba da me boli? Hvala :)

Snimi zub,da vidis na kom je nivou gutaperka (ti klinovi).Konsultuj nekog stomatologa ili daj snimak ovde.:mrgreen:

Pre oko 2 nedelje sam posetila zubarku jer me je boleo zub. Otisla bi ja i ranije, ali mi nisu preporucivali jer sam jos bila u prvom tromesecju trudnoce. Tako, otisla sam cim sam usla u 2.tromesecje. Zubarka je rekla da zub moze da se spasi, izbusila mi ga je i stavila lek. Posle toga zub me nije vise tako boleo mada sam ga osecala u smislu da me je malko "kopkao". Za nedelju dana mi je stavljen novi lek koji za ulogu ima da umrtvi zivac. Tu me je zubarka upozorila da moze doci do bola, ali ako bude mnogo boleo da se javim posto sam trudnica i nije preporucljivo da trpim bolove. Posle toga, zub je malo boleo, pa je onda prestao da boli, ali je preko vikenda opet poludeo tako da sam morala da budem pod lekovima kako bi izdrzala do danas... Danas mi je dr malo busila nesto a onda je cistila kanale sa tim iglicama i opet mi je dala lek i rekla da dodjem u cetvrtak ili petak a ako boli i ranije... Moje pitanje je dokle ce trajati to lecenje zuba posto vec gubim zivce a strah me je da ponovo ne pocne sa bolovima jer necu stalno da pijem lekove zbog trudnoce... Inace, dr je rekla da je zivac upaljen, ali nema infekcije... Da li mogu da ocekujem da ce bolovi vec jednom prestati?

Pre oko 2 nedelje sam posetila zubarku jer me je boleo zub. Otisla bi ja i ranije, ali mi nisu preporucivali jer sam jos bila u prvom tromesecju trudnoce. Tako, otisla sam cim sam usla u 2.tromesecje. Zubarka je rekla da zub moze da se spasi, izbusila mi ga je i stavila lek. Posle toga zub me nije vise tako boleo mada sam ga osecala u smislu da me je malko "kopkao". Za nedelju dana mi je stavljen novi lek koji za ulogu ima da umrtvi zivac. Tu me je zubarka upozorila da moze doci do bola, ali ako bude mnogo boleo da se javim posto sam trudnica i nije preporucljivo da trpim bolove. Posle toga, zub je malo boleo, pa je onda prestao da boli, ali je preko vikenda opet poludeo tako da sam morala da budem pod lekovima kako bi izdrzala do danas... Danas mi je dr malo busila nesto a onda je cistila kanale sa tim iglicama i opet mi je dala lek i rekla da dodjem u cetvrtak ili petak a ako boli i ranije... Moje pitanje je dokle ce trajati to lecenje zuba posto vec gubim zivce a strah me je da ponovo ne pocne sa bolovima jer necu stalno da pijem lekove zbog trudnoce... Inace, dr je rekla da je zivac upaljen, ali nema infekcije... Da li mogu da ocekujem da ce bolovi vec jednom prestati?

Nema potrebe da trpite bolove preko vikenda,idite u neku od dezurnih stomatoloskih sluzbi da bi vam pruzili prvu pomoc.
Sto se tice tog zuba morate da budete strpljivi,moze da se radi u 2-3 seanse,sve zavisi od stanja zuba i procene lekara...najvaznije je da se zub sacuva,zar ne,a za to nekad treba vremena.

Posto se pojavio novi moderatorski tim. Imam pitanje. S obzirom da sam jos student stomatologije ali sam svojim savetima i znanjem dobio pravo od starog moderatorskog tima da delim savete po pitanju zuba. Da li mi to pravo i dalje ostaje. Ili opet moram da se dokazujem :)

Imam i ja jedno pitanjce: kod paradentopatije, koliko cesto se predlaze ciscenje dzepova?
ili ono sto me najvise interesuje, da li je stetno kada se dzepovi previse cesto ciste/kiretiraju?
Moj stomatolog preporucuje jednom mesecno, no to je stvarno mnogo struganja.
Najvise me brine da se time dzepovi ne prodube.
I hvala na odgovoru :)

Nije mi jasno da li je u pitanju zub nosac ili je u pitanju slobodan clan. I ako je u pitanju zub nosac da li je pukao zub na koji je navucena krunica ili je napukla samo krunica. I koliko je napukla samo krunica i ne smeta estetski moze da stoji, ako smeta estetski mora da se radi nov most. U koliko je pukao zub ispod mosta onda mora most da se skine i da se vidi sta ce da se radi sa tim zubom da li on moze i dalje da stoji gde jeste i da se na njemu uradi nadogradnja (ovo je najcesce posto ispod krunice obicno pucaju nosaci radikalno, s obzirom da krunica stiti zub, pa pacijent i ne oseca bol a karijes jede zub dok on ne pukne na jedamput, retko kad moze da se sanira plombom) te da se vidi da li ce se vratiti stari most (nadogradnja se radi po starom mostu) ili ce da se pravi novi. Ili ce da se vadi jer je neupotrebljiv. Ako se vadi jer je neupotrebljiv tj. ima proces, truo, znaci ne moze vise da se uklopi u protetski rad tj. kompromituje isti i izlaze ga riziku onda mora da se planira komplet nova terapija.

Imam i ja jedno pitanjce: kod paradentopatije, koliko cesto se predlaze ciscenje dzepova?
ili ono sto me najvise interesuje, da li je stetno kada se dzepovi previse cesto ciste/kiretiraju?
Moj stomatolog preporucuje jednom mesecno, no to je stvarno mnogo struganja.
Najvise me brine da se time dzepovi ne prodube.
I hvala na odgovoru :)

Ne mora odgovoriti strucnjak, ok su i licna iskustva :)
Kako vi prolazite sa tim, ako neko ima slican problem...

Back