ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ovako- razumem se u stomatologiju otprilike koliko i u kineski jezik, da ne duzimo, ne razumem se uopšte...
pre nekog vremena i u gornjoj i u donjoj vilici su poceli da mi rastu zubi iza svih postojecih zuba (vau kako dobro receno, ko nije skontao nek procita opet :/ ) i to me jbno mnogo svrbi!!! znaci ne vadim ruke iz usta bukvalno, i non stop jedem stapice :mrgreen: jer njima mogu da ceskam to..... znaci uuzas :lol:

a pitanje je sledece
desava mi se relativno cesto da u ustima osecam ukus kao nekog metala, otkud znam kako to da opisem, uglavnom mnogo nervira, nastaje bilo kad nema nesto odredjeno (nekad cim operem zube, nekad nocu, nekad ujutru)... zanima me od cega to nastaje? ja se inace drogiram zvakama, non-stop imam zvaku u ustima jer me to smiruje, jednostavno ako nemam zvake to je smak sveta... e zato sam u situaciji (ponekad) da zvacem neke njesra zvake (one dinaruse, kad nemam love)... dal to ima ikakve veze?

Da li vise volite da malo istrpite bol kod zubara ili vam i za najmanje intervencije treba anestezija? Po meni je bolje ne traziti odmah anesteziju jer je to nekad veca trauma za tkiva nego malo istrpeti. Ljudi cesto pitaju da li je za vadjenje zuba potrebna snaga. Itekako. Bitna je i tehnika u smislu da treba znati kako se zub vadi ali bez snage nista.

Ja i za najmanju intervenciju trazim anesteziju. Prosto, tu bol ne mogu da izdrzim. Puno puta sam se trudila da izdrzim, ali posle par minuta me toliko boli da pocnem da okrecem glavu kako bi bol prestala, pa mi svejedno na pola intervencije moraju dati anesteziju jer ne mogu izdrzati. Tako da, trazim odmah, pa da sam mirna.

a pitanje je sledece
desava mi se relativno cesto da u ustima osecam ukus kao nekog metala, otkud znam kako to da opisem, uglavnom mnogo nervira, nastaje bilo kad nema nesto odredjeno (nekad cim operem zube, nekad nocu, nekad ujutru)... zanima me od cega to nastaje? ja se inace drogiram zvakama, non-stop imam zvaku u ustima jer me to smiruje, jednostavno ako nemam zvake to je smak sveta... e zato sam u situaciji (ponekad) da zvacem neke njesra zvake (one dinaruse, kad nemam love)... dal to ima ikakve veze?

Taj ukus :metala: je najverovatnije ukus krvi. Nisam strucna, tako da nemoj ovo skroz najozbiljnije da shvatish, samo govorim iz lichnog iskustva, jer ja isto ponekad osetim taj :ukus metala:, ali znam da je to krv jer npr. desni mi krvare kada chistim koncem, i odmah osetim takav ukus..

Ali, svejedno, knjizhicu u ruke i kod zubara. ;)

Meni ovo lici na parodontopatiju, koliko to mogu ovako da kazem, trebalo bi da se javis stomatologu na pregled. Ne treba da frkises, mozda treba samo da se obucis boljoj tehnici pranja zuba, da koristis konac... Zdrave desni nikad ne krvare i ne svrbe. Ako imas dzepove treba ih obraditi, videce vec zubar

Imam jedno pitanje,naime isla sam kod stomatologa na pregled i rekao mi da treba da se zameni plomba na sedmici i kad je covek otvorio on bio dosta pokvaren i bilo gnoja ocistio i stavio lek.E sad da li je moguce da me od tog zuba bolela noga?Isla sam na desetine pregleda i doktori nisu znali sta je,osim sto me dr pitao jel imam pokvarenih zuba ja naravno rekla ne jer me taj zub nimalo nije nimalo boleo.

Malo mi je cudno da je bilo gnoja a da te zub nije boleo, mozda nije bilo gnoja.
Sto se tice oralnih zarista (fokusa) mogu da prouzrokuju brojna oboljenja, da ne kazem sva. Ako se sumjna da postoji neko oralno zariste onda je najbolje napraviti veliki ( OPT ) snimak pa pregledati. Kod zarista ne mozemo biti sigurni da je ono prouzrokovalo neko oboljenje, nego ako se sumnja na neki zub recimo onda se on popravi ili izvadi, zavisno od oboljenja. Jos da ti kazem da zarista ne postoje samo u ustima vec to mogu biti i krajnici, slepo crevo itd.

Malo mi je cudno da je bilo gnoja a da te zub nije boleo, mozda nije bilo gnoja.
Sto se tice oralnih zarista (fokusa) mogu da prouzrokuju brojna oboljenja, da ne kazem sva. Ako se sumjna da postoji neko oralno zariste onda je najbolje napraviti veliki ( OPT ) snimak pa pregledati. Kod zarista ne mozemo biti sigurni da je ono prouzrokovalo neko oboljenje, nego ako se sumnja na neki zub recimo onda se on popravi ili izvadi, zavisno od oboljenja. Jos da ti kazem da zarista ne postoje samo u ustima vec to mogu biti i krajnici, slepo crevo itd.

45 min mi je popravljao i nije me nijednom zaboleo,sto jeste skroz cudno.Prve sumnje kad je noga pocela da me boli(ne bukvalno boli vec kao neko stezanje)su bile da je slepo crevo i to je bilo jos u zimu,ali su rezultati krvi bili ok kao i urina.Drugi put kad me zabolelo(pre nekih mesec i po) u urinu su nadjene bakterije i doktorka mi dala pancef i caj ja radila urinokulturu i nikakve bakterije nisu nadjene a noga i dalje boli.Ja njoj danas kazem za zub i ona tvrdi da je sve to od njega,a posto je on pod lekom nije mi jasno zasto me boli noga sve vise.Bas mi je dosadila:dash:

Nekad posle uklanjanja fokusa dodje do prolaznog pogorsanja bolesti pa posle prodje. Ako je taj zub fokus pa te posle njegove sanacije prodje - super. Ako ne onda bi trebalo da napravis OPT snimak zuba. Tu se vide svi zubi i gornja i donja vilica i da li je nesta sumnjivo na fokus. To je sto se tice zuba. Ako te ne prodje mozda ce ti lekarka predloziti detaljniji pregled : ginekoloski, RTG pluca, ultrazvuk vrata i abdomena.

Nekad posle uklanjanja fokusa dodje do prolaznog pogorsanja bolesti pa posle prodje. Ako je taj zub fokus pa te posle njegove sanacije prodje - super. Ako ne onda bi trebalo da napravis OPT snimak zuba. Tu se vide svi zubi i gornja i donja vilica i da li je nesta sumnjivo na fokus. To je sto se tice zuba. Ako te ne prodje mozda ce ti lekarka predloziti detaljniji pregled : ginekoloski, RTG pluca, ultrazvuk vrata i abdomena.

OK.Hvala

ovo malo iznad me podseti. mene vec nesto vise od godinu dana boli grlo. i u medjuvremenu sam obisla gomilu lekara i opste prakse i orl specijalista. bila na milion ispitivanja i hiljadu puta radila bris i krvnu sliku,ultrazvuk vrata, snimala pluca i svasta jos nesto i svi su mi do jednog rekli da je sve super. da su mi krajnici odlicni i sta ti ja znam...cak su mi rekli i da umisljam. medjutim, to me i dalje boli. na kraju mi je jedna doktorka u bolnici rekla da odem kod zubara jer imam probleme sa zubima i umnjake za vadjenje. sad me zanima da li to zaista moze da ima veze?! da me zbog losih zuba i naguranih umnjaka u vilici boli grlo?

Vidim da si bila na svim pregledima, ovako- prilikom procesa na donjim umnjacima bol moze da iradira u gornji deo vrata u predelu grkljana,a od gornjih vise u zadnji deo vrata. Trebalo bi da saniras karijese ako ih imas, a sto se tice umnjaka sve se moze videti na OPT snimku- polozaj, da li ugrozavaju susedne zube, u kakvom su stanju itd. Ako ti prave probleme trebalo da konsultujes svog stomatologa.

Poshtovani,mozda vec postoji ova tema ali ja ne mogu da je nadjem. Imam PROGENIJU. Kod mene je u pitanju progenija izazvana vecim razvojem donje vilice . Imam 28 godina i nosila sam fiksni aparat 2 godine na kraju osnovne shkole i svashta neshto su radili oko moje vilice iako smo svi unapred dobro znali se to moze reshiti iskljuchivo hirurshkim putem na koji moji roditelji nisu pristajali a i u tom trenutku je bilo rano jer sam imala 14 godina. Kad je doshlo vreme da to moze da se uradi oni isto to nisu podrzavali a mene su na VMA isprepadali nekim uzasnim bolovima i shinama koje se nose 6 meseci nakon operaicije tako da mozesh da jedesh samo na cevchicu etc..... e sad poshto mi podrshka roditelja vishe stvarno nije potrebna a mene ovo nervira jer ja izgledam sasvim dobro dok negde ne ugledam svoj profil ili sebe kako pricham kad ta vilica pochne da se uvija, a imam prelepe zube i sa 28 godina nemam ni jednu plombu. Inache koliko sam tad razumela trebalo bi da se skrati za nekih 1,5cm. Sad mene zanima da li je posle 15 godina ta grana hirurgije malo uznapredovala ili je operativni i postoperativni tok i dalje isti? Da li je najbolje to uraditi na VMA? I koliko to otprilike koshta? Hvala!

Poshtovani,mozda vec postoji ova tema ali ja ne mogu da je nadjem. Imam PROGENIJU. Kod mene je u pitanju progenija izazvana vecim razvojem donje vilice . Imam 28 godina i nosila sam fiksni aparat 2 godine na kraju osnovne shkole i svashta neshto su radili oko moje vilice iako smo svi unapred dobro znali se to moze reshiti iskljuchivo hirurshkim putem na koji moji roditelji nisu pristajali a i u tom trenutku je bilo rano jer sam imala 14 godina. Kad je doshlo vreme da to moze da se uradi oni isto to nisu podrzavali a mene su na VMA isprepadali nekim uzasnim bolovima i shinama koje se nose 6 meseci nakon operaicije tako da mozesh da jedesh samo na cevchicu etc..... e sad poshto mi podrshka roditelja vishe stvarno nije potrebna a mene ovo nervira jer ja izgledam sasvim dobro dok negde ne ugledam svoj profil ili sebe kako pricham kad ta vilica pochne da se uvija, a imam prelepe zube i sa 28 godina nemam ni jednu plombu. Inache koliko sam tad razumela trebalo bi da se skrati za nekih 1,5cm. Sad mene zanima da li je posle 15 godina ta grana hirurgije malo uznapredovala ili je operativni i postoperativni tok i dalje isti? Da li je najbolje to uraditi na VMA? I koliko to otprilike koshta? Hvala!
Sanacija mandibularnog prognatizma hirurškim putem nije baš lagana procedura, i oporavak ne traje kratko, mada je svaki slučaj različit. Hirurgija dolazi u obzir ukoliko ortodontska terapija zakaže. Nisam maksilofacijalni hirurg, pa ne bih mogao da Vam dam posebno bitne informacije, a u svakom slučaju predlažem da posetite specijalistu na Stomatološkom fakultetu koji Vam može dati mnogo bolje informacije.

Pozdrav!

Šta je CAD-CAM sistem i kako on funkcioniše?
Computer-Aided Design and Computer-Aided Manufacturing...u prevodu
To je sistem pravljenja keramickih krunica pomocu kompjutera.Kad ti se izbrusi zub komp ga skenira (samim tim je to i kontrola spesnosti preparacije zuba).....i pravi se krunica od punog keramickog bloka (opet pomocu masine).
Prednost je da ta da krunica dosta preciznije naleze na zub u poredjenju sa metalo keramickom ili keramickom krunicom (gde se uzima otisak,izliva model pa tehnicar modeluje krunicu.....ukratko).

Jao ljudi pomagajte!
U cemu je razlika izmedju pigmentacije zuba i kvara?
Naime imam problem sa 3 zuba...i kada sam isla kod drzavnog zubara on mi je rekao da je zub pokvaren...a kada sam otisla kod privatnika on mi je rekao da je to samo pigmentacija i da to moze da se sredi...Kako da prepoznam razliku...?
Svi mi kazu ne slusaj drzave zubare...bolji su privatnici...i jos sutra idemo kod zubara...ceo razred...sta da radim?:sad2:
MOLIM VAS DA MI ODGOVORITE VECERAS!!!!!!STVARNO MI JE HITNO!!!

Nije svaka promena bole zuba karijes. Promena mora da se sondira znaci da se ispita sondom i da se vidi da li je meke ili cvrste konzistencije. Ako je meke onda je karijes ako je cvrste onda treba razmotriti da li je pocetni oblik demineralizacije (macula alba) ili je pigmentacija a to se radi u odnosu na boju promene.

Computer-Aided Design and Computer-Aided Manufacturing...u prevodu
To je sistem pravljenja keramickih krunica pomocu kompjutera.Kad ti se izbrusi zub komp ga skenira (samim tim je to i kontrola spesnosti preparacije zuba).....i pravi se krunica od punog keramickog bloka (opet pomocu masine).
Prednost je da ta da krunica dosta preciznije naleze na zub u poredjenju sa metalo keramickom ili keramickom krunicom (gde se uzima otisak,izliva model pa tehnicar modeluje krunicu.....ukratko).

Hvala na obrazloženju.

Nije svaka promena bole zuba karijes. Promena mora da se sondira znaci da se ispita sondom i da se vidi da li je meke ili cvrste konzistencije. Ako je meke onda je karijes ako je cvrste onda treba razmotriti da li je pocetni oblik demineralizacije (macula alba) ili je pigmentacija a to se radi u odnosu na boju promene.

Hvala...ali oni meni obicno samo zagrebu malo po zubu i kao utvrde...sta da radim danas ako mi bude ova rekla da je kvar...a mozda nije?
ne bih htela da popravljam zdrave zube...

Poslednja izmena:
Ovim putem zelim da vas obavestim da je stomatoloski fakultet u Pancevu dobio akreditaciju :)

На седници Националног савета за високо образовање, одржаној 09.10.2009, Стоматолошки Факултет у Панчеву је добио акредитацију за:

1. Интегрисане академске студије
2. Специјалистичке академске студије
3. Докторске студије
4. Факултет као установу

Овим путем упућујемо захвалност свим члановима Националног савета за високо образовање на веома одговорном, професионалном и савесном раду.

Захваљујемо се свима који су нас подржавали на путу истине и веровали у нас.

Посебно се захваљујемо онима који из различитих побуда нису у нас веровали, јер су тиме добили прилику да нас кроз процес акредитације боље упознају, а истовремено су много допринели да у јавном мњењу будемо препознати као елитни факултет за школовање доктора стоматологије.

Back