ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
i ja sam imao takav problem... znaci menjao sam sve amalgamske plombe i stavljao neke bele tecne, i posle same intervencije, kad me je prosla antestezija vilica me je otkidala. to sam nekako preziveo, bogu hvala... ali 3-4 meseca posle sam imao strasnih problema... cim nesto hladno pojedem, ili slatko nema sanse da sazvacjem... posle 3-4 meseca bol je prestao, ali ne potpuno, desi mi se kad nesto slatko jedem ili isuvise hladno da me opet zabole zubi...

moracu da pitam zubara zasto se to desava

inace radio sam ortopan i petica gore me boli znatno vise nego ostali zubi, medjutim na tom rtopanu nema nista, tj sve je cisto...

@Aco da li na snimku moze da se vidi karijes?

Vac sam prisao o tome. Rendgenski snimak je pomocno dijagnosticko sredstvo vrlo korisno. Nacesce se u stomatologij koriste ortopan i mali snimci pojedinih zuba (retro alveolarni). Kaerijes moze da se pokaze na snimku ali i ne mora. Sve se mora proveriti i klinicki tj. okom i insturmentima.

Mirko veruj mi ne mozes biti u boljim rukama.

Pozdrav svima,
imam pitanje za stomatologa, pre nedelju dana mi je radjen most, leva strana, dole, dobila sam dve anestezije kako ne bih osecala bol prilikom stavljanja navlaka, da bi sutradan primetila da na jednom od mesta na gde mi je data anestezija pocinje da se stvara neka grudvica, koja boli na dodir i kao da viri na vrhu gnoj. Sta bi to moglo biti? Neko kaze fibrom a ja sam se prenerazila jer ne mogu da verujem da se dobija od uboda igle. Posle dva dana odlazim kod tog lekara da vidi sto mi je radio most, kaze da je povredio neki krvni sud ili tako nesto, da cemo to pratiti i da ispiram usta zalfijom. Ali mene je veliki strah.
Hvala unapred.

Nista cudno. Da ne bi doslo do zabune. Kada se daje ta vrsta anestezije koju si ti primala na zalost postoji opasnost da se povredi krvni sud. Sto nije iz neznanja nego jednostavno se ubada na slepo ne vidi se gde ide krvni sud. Postoje neke odokativne predpostavke ali rizik uvek postoji. U stranoj literaturi pise da je sansa da se potrefi krvni sud cak 10%. Onda moze doci do otok. Ali to nije nista strasno naravno. To je sracunat i neophodan rizik.

Jos jedno pitanje... kad sam menjao plombe... covek mi je dao takvu anesteziju, [u kost] od koje sam video sve zvezde na nebu, i utrnuo mi je jezik i cela strana....
kakva je to anestezija? i jel normalno da toliko boli?

Imam jedno malo glupo pitanje... negde sam pročitala da se konac za zube koristi pre pranja četkicom? Ja sam ga do sad uvek koristila posle pranja, kao finish, ne znam ni sama zašto...

Imam jedno malo glupo pitanje... negde sam pročitala da se konac za zube koristi pre pranja četkicom? Ja sam ga do sad uvek koristila posle pranja, kao finish, ne znam ni sama zašto...
Koristi se pre pranja, nakon sto koristis konac naslage koje si izvadila koncem pranjem zuba potpuno otklonis.

A ti si siguran da je to bas taj zub. Bol na hladno i slatko nije normalan bol.
I nemoj vise da me neko ubedjuje da jeste, valjda ja znam sta pricam. Javi se svom zubaru.

A ti si siguran da je to bas taj zub. Bol na hladno i slatko nije normalan bol.
I nemoj vise da me neko ubedjuje da jeste, valjda ja znam sta pricam. Javi se svom zubaru.
Otisao sam kod zube i on je rekao kao da je to kao ok.Taj bol traje 2-3 sekunde i skroz nestane,i ono ne znam sta da radim...da menjam zubara ili tako nesto,a kod ovog idem oko 4-5god i do sad je svebilo u redu...

dr:
Aco, ne bih da se mesam ali dovoljno je da ima ogoljen vrat zuba pa da ga boli povremeno na hladni i slatko.

Ako neko ima ogoljen vrat zuba to nikako nije normalno i govori o paradentozi. Verovali ili ne 90% zuba se izbubi zbog paradentoze nego zbog kvarova. Cesto mora da se vadi 100% zdrav zub zato sto vise ne moze da se drzi u kosti. Znaci tek ako ima gole vratove treba da se zabrine debelo.

Sve to stoji ali nema potrebe dizati paniku kod nekoga ko je vec bio kod stomatologa i receno mu je da je ok.
Kao sto ja ne mogu da pregledam ljude preko foruma tako i ti ne mozes da znas kako izgleda neciji zub.
Suzdrzi se malo od tih "dramaticnih" odgovora.

Paradentoza........pu pu daleko bilo...NEMAM GOLE VRATOVE...
A i ustvari sta me briga mogu sa tim bolom od 2-3sec da zivim,koji i nije nesto jak.Tako da hvala svima koji su mi dali neke informacije...

dr:
Sve to stoji ali nema potrebe dizati paniku kod nekoga ko je vec bio kod stomatologa i receno mu je da je ok.
Kao sto ja ne mogu da pregledam ljude preko foruma tako i ti ne mozes da znas kako izgleda neciji zub.
Suzdrzi se malo od tih "dramaticnih" odgovora.

Bol na slatko , se javlja kada je dentin izlozen spoljasnjoj sredini, zbog toga sto u tom trenutku koncentracija ugljenih hidrata na povrsini zuba je veca i voda izlazi iz dentina tezeci da izjednaci koncentracije i javlja se bol.

a kakva je meni zelena masa stavljana u zub i koja je njena uloga? Cisto sam radoznao, medicina me je oduvek zanimala, samo nikako nisam mogao da prevazidjem strah od igala, krvi i pojedeinih stvari :D

brate zelena masa.. mutila sestra u necemu... veruj mi...
i jos jedno pitanje jel normalno da mene taj zub malo boli? onako malo na zagrizaj il kad ga klimam?

A sto to ne pitas svog stomatologa.
Jel mislis da bi neko uspeo da stvori onoliku ordinaciju da ne radi kako treba i da nema odlicne doktore da rade za njega?
Pitaj svog stomatologa sve sto te zanima,

aha... pa nema problema, pitacju njega... samo ne vidim zasto je tebi bio problem da mi napises normalno / nije normalno / ne znam... al nema frke, pitacju ga, izvini na smaranju

i jos nesto, ne radi se o ne poverenju... nego jednostavno stvar je u reakcijama... ne znam da li je taj bol normalan, da li treba da reagujem i sprecim mozda neku vecu glupost, ili je to jednostavno normalna proces koji ce sutra, prekosutra... prestati

Poslednja izmena:
Пре месец дана сам почео да осећам бол у доњој седмици десно на притисак. Ујутру кад се пробудим, тај бол је јачи, док је током дана нормалнији... а некад га чак ни нема

како да се решим овога?

Back